Fuktionaalinen lääketiede on tyylikästä puoskarointia


 

funktionaalinenhölynpöly

Funktionaalista hölynpölyä

Funktionaalinen lääketiede piilottaa huuhaan oivallisemmin kuin muut jymäytykset. Funktionaalisen lääketieteen ydin on yhtä hölynpölyä kuin homeopatian, enkeliterapian tai reikihoidon. Juju piilotetaan ihastuttavan kuuloisen laboratoriotestipatteriston taakse. On myös todella vaikea selvittää, mitä hittoa funktionaalinen lääketiede oikeastaan on. Funktionaalisen lääketieteen yhdistys selittelee asiaa filosofisesti, pseudotieteellisesti ja tieteellisellä jargonilla.

Nämä hemmot ovat vetäneet hatusta sellaisen käsitteen, että olisi olemassa jokin sisäinen tasapaino. Tätä utopistista sisäistä tasapainoa kohti elimistö hakeutuu parantuessaan. Sisäinen tasapaino kuulostaa uskonnoliselta termiltä, eikä yhdistys selitä, miten tämä sisäinen tasapaino havaitaan tai mitataan. Funkionaalinen yhdistys valehtelee, että sairauksien ennaltaehkäiseminen tapahtuisi ilman sivuvaikutuksia. Vain tehottomat menetelmät, kuten homeopatia, ovat vailla sivuvaikutuksia. Funktionaalinen lääketiede näyttää lainavan paljon homeopatiasta.

Funktionaaliset väittävät, että standardilääketieteessä potilasta hoidetaan tilastoyksikkönä, ei yksilönä. Kyse on perusteluvirheestä, josta käytetään nimitystä olkinukke. Potilasta ei tietenkään hoideta missään ”tilastoyksikkönä” vaan ihan vain potilaana, tarvittaessa hyvin yksilöllisesti. Esimerkiksi pumppuhoidossa olevan diabetespotilaan insuliiniannostelu säädetään pumpun tietokoneen avulla yksilöllisesti siten, että otetaan huomioon milloin potilas tavallisesti syö, liikkuu, käy töissä, nukkuu ja rakastelee. Yksilöllisyys on huipussaan. Funktionaaliset lääkärit eivät ole koskaan selittäneet, miten he määrittävät optimaalisen vitamiinitason, optimaalisen hivenainetason ja muiden ravinteiden optimaalisen tarpeen yksilöllisesti. Hehän teettävät potilalle hivenaine- ja vitamiinitestit, jota verrataan viitearvoon – siis tilastoon! Potilaan tarvitsema annostelu arvotaan tilastojen perusteella.

Funktionaalisten lääkäreiden markkinoima henkilökohtainen hoito on vain keino alentaa hoitokynnystä, – tavanomainen näyttö, joka tarvitaan hoidon perustelemiseksi, voidaan helposti sivuuttaa. Funkionaalinen lääkäri pystyy perustelemaan minkä tahansa hoidon – lääketieteellisen tai humpukin – käyttämällä ”biokemiallinen ja fysiologinen yksilöllisyys” -korttia. Jokainen ihminen on yksilö ja olemme ainutlaatuisia. Mutta emme me kuitenkaan ole niin ainutlaatuisia, etteikö kehomme toimisi suurin piirtein samallalailla. Ihmiset ovat enemmän toistensa kaltaisia kuin eroavat toisistaan. Moderni lääketiede, joka kehittyi ennen kuin oli keinoja yksilöllisen geneettisen perimän huomioonottamiseen, toimii hyvin. Funktionaaliset lääkärit vetävät ihmisen yksiöllisyyden pakkomielteen tasolle, jotta heidän brändinsä erottuisi näyttöön perustuvasta lääketieteestä.

Totta kai funktionaaliset lääkärit toimivat myös hyvin. Heillä on pitempi vastaanottoaika (ja rikkaita maksavia asiakkaita) kuin terveyskeskuslääkärillä. He kannattavat terveitä elämäntapoja, hyvää ravintoa, tarpeeksi liikuntaa ja riittävää yöunta ym. Sairauksien ennaltaehkäisy on tavoiteltava asia, mutta miksi rokotukset eivät kuulu ennaltaehkäisyyn?

Pahin jymätys on se, että funktionaaliset lääkärit väittävät, kuten homeopaatitikin, hoitavansa sairauden syytä eikä vain oiretta. Kyse on kliseestä. Kyllä se terveyskeskuslääkärikin yrittää tappaa sen bakteerin tai viruksen.

Silmiinpistävää on myös funktionaalisten lääkäreiden riippuvuus laboratoriotesteistä, runsaista testeistä. He etsivät kokeilla potilaan yksilöllistä biokemiaa. Tämän takia he tilaavat uskomattoman määrän laboratoriotestejä. Monet testeistä ovat turhia ja käyttökelvottomia, kuten hiusten analyysi ja rT3-tutkimus. Monet ovat myös rutiininomaisia laboratoriotestejä, jota tavallisetkin lääkärit käyttävät, mutta funkionaaliset lääkärit tulkitsevat niitä rankasti väärin ja käyttävät väärin. Erityisesti endokrinologian testit ovat suosiossa. Kun tilataan paljon testejä, niin todennäköisyys, että jossain testissä tulos ei mahdukaan normaalipopulaation rajoihin, kasvaa koko ajan. Siis positiivisen virheen mahdollisuus kasvaa, kun tehdään runsaasti kokeita. Ei siis ihme, että funktionaalinen lääkäri aina löytää jonkun epänormaalin arvon. Ja totta kai, jotta epänormaalit arvot saataisiin korjattua, myynnissä on aina runsaasti lisäravinteita ja vitamiineja. Tyypillinen testipatteristo maksaa yli 1200 euroa.

Funktionaalisen lääketieteen yhdistys mainitsee alan guruna Jeffrey Blandin, joka on kansainvälisesti tunnettu ravinto­asiantuntija ja tutkimusprofessori ja häntä pidetään maailmanlaajuisesti pääkouluttajana ravintotieteen ja funktionaalisen lääketieteen alueilla. Hänen sanotaan olevan “funktionaalisen lääketieteen isä”. Ja se on kumma juttu, että näiden ”isien” takaa aina paljastuu hämärä menneisyys. Jeffrey Bland oli liikkeellä jo 1991 valheellisella dieettiohjelmalla. Jeffrey on sopinut rahalla viranomaisten kanssa monet huijauksensa, silti FDA on joutunut puuttumaan jatkuvasti tämän gurun toimintaan, myös viime vuosina. Kyse on totta kai Jeffrey Blandin mielestä ”ajojahdista”. Siitä samasta, jota Valvira harjoittaa Suomessa funktionaalisia lääkäreitä vastaan. Että sellainen ”isä” on tällä liikkeellä.

Jos oikeat lääkärit perustelisivat toimintaansa yhtä virheellisin tempuin kuin funktionaaliset lääkärit, he saisivat potkut.

Mainokset

26 thoughts on “Fuktionaalinen lääketiede on tyylikästä puoskarointia

 1. RT: ”..funktionaalinen lääkäri aina löytää jonkun epänormaalin arvon. Ja totta kai, jotta epänormaalit arvot saataisiin korjattua, myynnissä on aina runsaasti lisäravinteita ja vitamiineja. Tyypillinen testipatteristo maksaa yli 1200 euroa.”

  Mitä yhteistä on ovelta ovelle kiertävällä pölynimurikauppiaalla ja funktionaalisella lääkärillä ?

  Vastaus: Molempien tuote maksaa 1200€ !

  Tarkalleen ottaen pölynimurikauppiaan pääasiallinen myyyntituote ei ole pölynimuri, vaan asiakkaalle myytävä usko ko. pölynimurin ylivoimaiseen hyvyyyteen ja paremmuuteen verrattuna muihin markkinolla oleviin pölynimureihin!
  ”Pääasiallinen myyntituote on usko” ajatuksen voi päätellä oikeaksi siitä, että pölynimurin sisäänostohinta niitä myyvälle yritykselle lienee alle 200€, ja ulosmyyntihinnassa oleva +1000€ hinnan lisäys koostuu suurimmaksi osaksi asiakkaan uskosta tuotteen hyvyyteen.

  Funktionaalisen lääkärin pääasiallinen myyntituote on usko funktionaalisen lääketieteen hyvyyteen verrattuna perinteiseen lääketieteeseen!.
  Sen jälkeen kun tämä usko on saatu myytyä ”External locus of control” -mielenlaatuun taipuvaiselle/omaavalle asiakkaalle, on helppo myydä kohtuuttoman runsaslukuisen testien määrän sisältävä laboratoriotestipaketti 1200€ hintaan.

  • Em. kommenttini pölynimurin hintatieto on peräisin kuulopuheesta: Eräälle tuntemalleni eläkeläiselle oli tänä vuonna onnistuttu myymään pölynimuri 1200€ hinnalla! Kun eläkeläisen poika yritti perua kaupan, niin se ei enää onnistunut, koska vanhus (oli jo ehtinyt repiä pakkauksen, ja lisäksi) vastusteli kaupan purkamista, koska kuulemma ”Imuri on niin hyvä!”

   Reality check: Ovelta ovelle -kauppiaan myymässä 1200€ imurissa on samat sisuskalut, siis sama tekniikka kuin saman tehtaan (Electroluxin) valmistamassa 200€ imurissa! Vain tuotemerkki (myyntinimi) ja imurin kuorien muotoilu erottavat tuotteet toisistaan, mutta imurien sisältö on kuitenkin tekniikaltaan ~täsmälleen sama!

   • Olipa karmivan hyvä esimerkki.

    Toinenkin esimerkki tulee mieleen jostain markka-ajoilta. Skientologit möi auditointimittareita 10 000 mk:lla, jotka on vain ohmimittareita joita saa muutamalla kympillä. Poliisi jne sanoivat, etteivät voi mitään. Jos asiakas tahtoo maksaa vaikka maitopurkista tonneja (tämä esimerkki oli lehdessä) niin sitten tahtoo ja halutessaan voi ostaa ja väliin ei voi mennä.

  • Näillä ”epänormaaleilla” arvoilla nämä funktionaaliset puoskari-lääkärit sitten hoitavat vitamiineilla höpö höpö -”sairauksia” kuten krooninen väsymysoireyhtymä, krooninen borrelioosi, sähköyliherkkyys jne.

   Selvää on että jokaisen funktionaalisen lääkärin pitäisi menettää oikeutensa toimia lääkärinä.

   • Muuten olen kanssasi samaa mieltä, funktionaalinen lääketiede ei perustu tieteeseen, joten sana ’tiede’ pitäisi siitä pudottaa pois.

    Kuitenkin tuo Krooninen Väsymysoireyhtymä jakaa paljon mielipiteitä lääkärien kesken. Toiset pitävät sitä huuhaa-sairautena ja toiset oikeasti psyykkisenä sairautena. Itse kuulun ehkä jälkimmäisiin, sillä en usko että joukko ihmisiä keksii päästään samanlaisen oireiston. Vaikka kyseinen sairaus ei olekaan meille muille todellinen, on se sitä sairastaville.

    Kroonista väsymysoireyhtymää hoidetaan suomessa psykoterapian ja GET-terapian yhdistelmähoidolla. Nämä ovat tutkimusten mukaan parhaimmat ja myös ainoat hoitokeinot tämän sairauden hoitoon. Kroonista Väsymysoireyhtymää sairastaville annetaan Suomessa usein jokin seuraavista psykiatrisista diagnooseista: F48.0 ( väsymysoireyhtymä eli neurastenia eli heikkohermoisuus), F45.0 (somatisaatiohäiriö, ent. hysteerinen neuroosi) tai F44 (konversiohäiriö, ent. konversiohysteria).

    Tunnen yhden Kroonista Väsymysoireyhtymää sairastaneen, joka päätyi myöhemmin itsemurhaan, vaikka hän pääsikin psykiatriseen hoitoon. Tämä on kuitenkin vain yksittäinen tapaus. Tätä sairastavat eivät ole suomessa oikeutettuja sairauslomaan eivätkä he ole osatyökyvyttömiä.

   • Tarkoitin viimeisellä siis että heidän pitää kyetä kokopäiväiseen työhön.

   • Ollille ja TK-lääkärille – kannattaa lukea vaikka itä Duodecim kirjoittaa Kroonisesta väsymysoireyhtymästä eli CFs:stä. Tai jos jaksaa enemmän niin vaikka kansainvälisiä konsensuslausumia. CFS eli ME on vaikea fyysinen sairaus joka kyllä aiheuttaa usein myös psyykkisiä ongelmia – onko kyse sairauden huonosta hoidosta, tunnustamisesta ja heittellejätöstä Kelan ja vakuutusyhtiöiden toimesta – tai sitten siitä että neurotransmitterimetaboliakin on poikkeava.. Ja tuo Tk-lääkärin mainitsema hoitokeino, GET ja psykoterapia on jo hyvin kritisoitu. Kun PACE-tutkimuksen data saatiin vihdoin julki. Eli siis ne eivät ole tehokkaita hoitoja CFS:ään vann voivat olla jopa vahingollisia. Muille väsyneille se toki voi sopia 🙂
    Ottakaa selvää asioista älkääkä laukoko ennakkoluuloja totuuksina. Koskee muuten myös funktionaalista lääketiedettä josta CFS-potilaatkin saavat apua kun muu lääketiede on niin kädetön että sortuu jopa tiedehuijauksiin (PACE) . Tästä oli Suomen Kuvalehdessä

   • Toi väsymysoireyhtymä on vain pelkkää laiskuutta ja motivaatio vemppaamista. Kaikki sosiaalituet vaan pois näiltä.

  • Roskatiede, miten annat tän tyypin mellastaa täällä? Hän on Antti Heikkiläläisiä.
   Tietoja minusta
   Veijo Ryhänen
   Yksityisajattelija.
   Mietelause: ”Onnellisuus on se, kun ajatuksesi, sanasi ja tekosi ovat sopusoinnussa.”(Gandhi)
   Xxxx Poistettu roskatiede xxxxx

 2. Törkeää solvausta. Toivottavasti saatte vakavan sairauden, johon ette saa mitään apua mistään! Tiedän vain, että moni funktionaalinen lääkäri silti hoitaisi teitä, vaikka tietäisi teidän solvanneen itseään. Ette kuitenkaan ansaitsisi sitä. Ja yksi sana vielä teille: KARMA!

  • Mistä sinä mitään tiedät. Yksikään funktionaalinen lääkäri ei minua hoida, koska käytän oikeita, rehellisiä lääkäreitä. Noora Karma on taikuri. En käytä myöskään taikurien palveluja.

   • Tiedänpä hyvinkin. Hehee. Päitä on jo vadilla. Virastoissa ja keskussairaaloissa. Tuntuu vaan, että sinä et tiedä mistään mitään. Ja hyvä niin 🙂

   • Uskossa on hyvä ihmisen elellä 🙂 Hyviä vointeja nyt kuitenkin.

   • Ensin toivotat minulle pahimpia sairauksia ja sitten hyviä vointeja. Uskolla ja itämaisilla harhaopeilla ei pidä olla mitään tekemistä lääketieteellisen hoidon kanssa.

 3. Eipä nuo sinunkaan kommenttisi kauhean vakuuttavia ole. Johdat lukijoitasi harhaan aivan yhtä heppoisilla helpoilla esimerkeillä kuin parjaamasi funkkarit mielestäsi tekevät. Itse olen käynyt funktionaalisen lääketieteen edustajan luona ja onhan se nyt paljon korkeatasoisempaa lääkärinhoitoa kuin terveyskeskuksessa. Kävin myös funktionaalisella ravitsemusterapeutilla ja kuulin jo 2012 jolloin kävin samat uutiset ruokavalion suhteen jotka sitten ovat hitaasti tipahdelleet ”uutisina” Terveysportti.fi’hin vielä vuosia eteenpäin. Vuotavan suolen (viljat) oireyhtymästä alkaen. Homeopatiauskovainen en ole, mutta sen voi valistunut kävijä feidata jos ei ole kiinnostunut, kyllä kaikki saamani ohjeet sisälsivät ”vaikuttavia aineita”, esimerkiksi vitamiineja.

  • Kertoiko ravintoterapeutti sinulle sairauksista? Oliko puhetta Wilsonin syndroomasta? Tutkittiinko vitamiinin puutoksia hiuksista?

  • Näitä asioita ei vain mitata user testimony-pohjalta vaan systemaattisella väitteiden kriittisellä arvioinnilla pohjautuen mm. siihen, onko niiden tueksi asianmukaista tutkimusnäyttöä.

  • Vuotavan suolen oireyhtymä ei perustu tieteeseen. Vielä ei tiedetä onko kyseessä oikea sairaus vai ei. Oireisto saattaa mennä psyykkiselle puolelle eikä välttämättä johdu suinkaan suolistosta.

 4. http://www.aineenvaihdunta.fi. Todella sekavaa: funktionaalista lääketiedettä, flt ravintovalmentajaa ja lääkäriä, detox laitehoitoja, ulosteensiirtoa, sivusto ohjaa Paula Heinosen lisäravinnekauppaan ja mainostaa tämän kirjoja… Ei tämä kovin uskottavaa kuvaa anna.

 5. Todella toivon, että saat nyt ja tulevaisuudessa riittävän hoidon julkisen tai yksityisen ”virallisen” lääketieteen osaajilta sitä tarvitessasi. Kaikille sieltä ei löydy apua, joten itse olen ikikiitollinen parjaamallesi kokonaisvaltaiselle hoidolle sekä omasta, että lasteni puolesta. Kaikkea hyvää toivottaen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s