Ajoterveydestä huolehtimalla tuhotaan potilas-lääkäri-suhde


Embed from Getty Images

Kirjoitin helmikkuussa Trafin muuttuneesta ohjeesta, jonka mukaan lääkärin pitää evätä ajo-oikeus hyvin keveinkin perustein. Potilas-lääkärisuhteen luottamuksellisuuten hurjasti vaikuttanut päätös tehtiin vain Trafissa. Mitään lausuntokierrosta muutoksesta ei järjestetty. Tänään HS 6.8 mielipidepalstalla Liikennevakuutuskeskuksen liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Pakari kirjoittaa asiasta. Hän vaatii, että rutiininomaisesti lääkärintarkastuksen yhteydessä joka kerta tarkistettasiin ajo-oikeus ja riskikuljettajat ohjattaisiin pois liikenteestä eli lääkäri ilmottaisi poliisisille, että henkilö ei saa ajaa autoa. Ehdotus on uskomaton, mutta täysin linjassa Trafin päätöksen kanssa. Jos potilas ahdistuksissaan suunnittelee itsemurhaa, menee lääkekaapille ja ottaa pilleripurkin esille. Tulee toisiin ajatuksiin ja miettii menevänsä lääkäriin. Sitten hän muistaa Trafin ohjeen, jonka mukaan itsemurhaa yrittäneeltä pitää ottaa kortti pois ja Kalle Pakarin kirjoituksen. Hän jättää hakematta apua. Paraneeko liikkenneturvallisuus?

Oletko niin kipeä, että autolla ajaminen tuottaa pientä hankaluutta? VARO LÄÄKÄRIÄ!

Voisiko Kalle Pakari esittää kustannuslaskelman, mitä hänen ehdottamat toimenpiteet maksavat.

  • ajoterveyden tarkastus joka ikinen kerta
  • tietojärjestelmän luominen jokaisen lääkärin ja poliisin välille
  • lääkärien koulutus ajoterveyden kyttäämisen tehostamiseksi
  • sukulaisten ”ilmainen” työ läheistensä ajoterveyden valvomiseksi
  • nimetön nettilomake, jolla voi ilmoittaa ajovaarallisesta naapurista

Kalle Pakari kertoo, että terveydelliset syyt ovat taustatekijänä noin joka toisessa kuolemaan johtaneessa liikenneonnettomuudessa. Vuodessa kuolee noin 250 eli noin 125 kuolemantapaukseen liittyy jokin terveydellinen tekijä. Suurin osa on sellaisia, joihin ei lääkärin ajokortin peruutus vaikuta. Ajokortin peruutaminen ei estä ajamista. Kortittomia kuskeja ei ole poistettu näistä luvuista. Tällä massiivisella järjestelmällä voidaan ehkäistä ehkä 10 kuolemaa. Mutta samalla hoitoon hakeutumisen lykkäämisellä aiheutetaan vähintään yhtä monta kuolemaa ja lisäksi vakavan luottamuspulan lääkäri-potias-suhteeseen läpi terveydenhoitojärjestelmän. Olen kuullut, että lääkärit eivät noudata Trafin määräystä, mutta ihmettelen, miksi lääkärit vaikenevat? Trafin ohje onkin järjetön, koska se on syntynyt vain liikenneturvallisuutta ajavien puupä.

Potilaan lääkärilehdessä kerrotaan Trafin joutuneen heti täsmentämään määräyksiään, mutta edelleen kaikista itsemurhayrityksistä lääkärin pitää määrätä ajokieltoa yli 6 kuukautta ja ne pitää ilmoittaa poliisille.

Kaksi pahasti masentunutta miestä istuu keittiönpöydän ääressä. He ovat menettäneet työnsä Anttilan konkursissa, vaimo jätti ja lähti toisen miehen mukaaan, ainoa lapsi kuoli onnettomuudessa. Toinen miehistä nousee pöydästä ja ajaa autolla päin kallion seinään. Toinen ei, koska Trafi peruutti hänen ajokorttinsa, eikä hän uskalla ajaa autoa ilman korttia poliisin pelossa. Uskottava teoria?

Mainokset

2 thoughts on “Ajoterveydestä huolehtimalla tuhotaan potilas-lääkäri-suhde

  1. Päivitysilmoitus: Ajoterveydestä huolehtimalla tuhotaan potilas-lääkäri-suhde — Roskatiede | Kerberos616

  2. Minäkin ihmettelin tuota heti uutisesta kuultua että ”mitä järkeä”? Se on vähän sama järki kuin huumeneulan vaihtopisteessä odottaisivat poliisit käsiraudat ojossa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s