Sirt-dieetti syrjäyttää paleon?


Ikäviä uutisia paleo-dieettikauppiaille Jaakko Savolahti ja Kaisa Jaakkola. Syksyllä saapuu sirt-dieetti lohkaisemaan siivun voitoistanne. Paleodieetti saa jatkuvasti tieteellisiä takaiskuja kuten, että ”Täysjyvävilja pidentää elinikää” Kannattaisi jo vaihtaa dieettiä. Kuka ehtii ensin? Naisten lehdet ovat jo esitelleet dieetin ja odottavat nyt kovasti jotain b-julkkista, joka julistasi laihtuneensa sirt-dieetillä. Sirt-dieetti saa mellastaa pitkään, sillä ihmisillä tehtyjä tutkimuksia saamme odotella vuosikymmeniä.

Sirt-dieetin ehdottomiasti huonoin puoli on se, että nyt pitäisi uskoa punaviinin ja suklaan laihduttavan. Punaviinissä ja suklaassa on ainesosia, jotka kiihdyttävät sirtuliinien tuotantoa ja väitetysti laihtumista. Juo punaviiniä ja laihdu terveesti on klikkejä tuottava otsikko, mutta melko hölmötkin tajuavat, että punaviinillä on varmasti terveydellisiä haittojakin, jotka kumoavat hyödyt. Dieetti ei siis sovellu ajatteleville ihmisille vaan niille, jotka ovat valmiita seuraamaan mitä tahansa ilosanomaa, kunhan sanoja vain muistaa kiistää nykyiset ravitsemussuositukset ja Mikael Fogelholmin. Sirt-dieetteilijät vaikenevat punaviinin rikkidioksidista, alkoholista, boorista, bromista, dietyleeniglykolista, kalsiumfytaatista, malvidiinidiglykosidista, mesoviinihaposta ja niin edelleen. Kun dieettiä noudattavalle tulee sitten rintasyöpä tai  jokin muu  seitsemästä syövästä, niin dieettikauppiaalla on jo uusi koukku laihduttajien vesillä.

Seuraan mielenkiinnolla, kuka suomalainen kehtaa vaaraantaa muiden suomalaisten terveyden ryhtymällä punaviinidieetin kannattajaksi.

Dieetin tieteellisenä taustana toimii rottakokeet, joiden mukaan niukka ravinto saa aikaan siruliinien tuotantoa, josta on seurauksena pidempi elinikä rotilla. Sirt-dieetti perustuu sirtuiini-nimisten säätelyproteiinien tuotantoa aktivoivien ruokien syömiselle. Ruuissa on siis sirtuiinien tuotantoa rotilla koeoloissa lisääviä aineita. Miten nämä aineet imeytyvät ruuasta, onko niitä ruuassa riittävä pitoisuus, että sillä olisi mitään vaikutusta ja kumoaako ruuassa olevat muut aineet vaikutuksen ja eroaako ihminen rotasta, onko annostelu yleispätevää vai yksilöllistä ovat kysymyksiä, joihin sirt-ravintoasiantuntijoilta ei saa vastausta.

Sirt-dieetin Suomen valloituksessa ollaan siinä vaiheessa, että kohta ilmestyy aiheesta käännöskirja. Seuraavaksi odotamme julkkiksia, jotka pyrkivät lehtien palstoille väittämällä, että juuri tämä dieetti sai heidät laihtumaan. Sitten on vuorossa suomalainen repseptikirja, jossa valmistetaan suklaasta punaviinistä terveyssmoothie. Lopuksi joku lisäravinnevalmistaja tekee ihmepuristeen, jota markkinoidaan ilmaisjakelulehdissä laihdutuslääkkeenä.

Yhtä tällaista tuotetta valmistaa jo Elysium Health. Tuote sisältää  NAD:n esiastetta. Tuote perustuu tähän tutkimukseen.

Sirtuiinit ovat proteiineja, jotka säätelevät geenien aktiivisuutta sitoutumalla DNA:han. Pääolettamus on, että vähäenerginen ruokavalio aktivoi sirtuiineja, jotka hidastavat ikääntymistä. Sirtuiinit osallistuvat lukemattomiin solujen normaaleihin tapahtumiin mutta lisääntyvät, jos solut stressaantuvat. Sirtuiinien käynnistämät geenit suojaavat solua stressiltä ja estävät uusien vikojen syntymistä DNA:han. Sirtuiinit suojaavat hiirten hermosoluja Alzheimerin ja Huntingtonin taudissa sekä ALS:ssä.

SIRT1 -aktivaattoreista on kehitteillä lääkkeitä. Pakko muistuttaa, että lääkkeillä hoidetaan sairaita, mutta lisäravinteita syötetään terveille ennaltaehkäisevästi. Ennaltaehkäisy on ihan toinen tutkimushaara kuin lääkkeiden valmistus. Esimerkiksi kun toimitaan ennaltaehkäisevästi, niin haittavaikutuksiin suhtaudutaan erittäin tiukasti, koska tuotetta annetaan periaatteessa terveille eikä ole tarkoitus, että terve saa mitään haittoja valmisteesta. Kohderyhmä on myös paljon laajempi kuin lääkkeillä, jolloin harvinaiset vakavat sivuvaikutukset voivat nousta esiin.

SIRT1-proteiinin tutkimus on vuoden 2005 jälkeen lisääntynyt joka vuosi ja on kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa. Esimerkiksi resveratolia on käytetty suojaamaan terveitä soluja ennen syöpälääkkeen antamista. Teho välittyy SIRT1 kautta.

DNA:han sitoutuvat säätelijäproteiinit ovat kuuminta hottia, kuin 1970-luvun hormonit. Uskon, että säätelijäproteiinien tutkimukset tuottavat uusia lääkkeitä pitkällä aikavälillä.

edit 3.8, 4.8, 5.8

Iltalehti ehti apajille ensin. Lehti saa klikkauksia ja mainostuloja huuhaalla. Se näyttää sopivan niin sanotulle luotettavalle medialle. Toimittajat ajattelvat, että kun imiö esiintyy, niin siitä pitää tehdä juttu, jossa kuunnellaan kannattajia ja vastustajia. Oikea tapa toimia olisi se, että luotettava media ei tekisi näistä ilmiselvistä kusetuksista juttuja lainkaan. Median tapa toimia otetaan huomioon, kun näitä huijauksia suunnitellaan. Ilman median vetoapua, tällaiset jymäytykset eivät lähtisi liikkeelle. Median saaminen mukaan edellyttää usein kirjan kirjoittamista. Kustantajat, media, kirjoittajat, kääntäjät, mainostajat, julkkikset, naistenlehdet kaikki nämä tarvitsevat joka syksy uuden vedätyksen, jotta tilinpäätöksessä näkyvä liikevaihto ei laske. Kukaan näistä tahoista ei ota vastuuta siitä, jos alkoholinkäyttö ja siihen liiityvät kuolemantapaukset lisääntyvät. Iltalehti saa rahansa tähän juttuun Norvitalilta, joka väittää myymissään lisäravinteista saatavan todistettua tehoa. Tehon yksiköitä ovat hevosvoima, kilowatti, Plancin teho, Vari, volttiamppeeri ja Watti. Edes sitä tehonyksikköä, joita todistettavissa tutkimuksesissa tuotteen tehossa on käytetty, eivät nämä firmat ilmoita. Kyse on mielikuvatehosta, jota ei voi mitata, jolloin siitä voi väittää mitätahansa.

Iltalehden jutussa ei vielä ollut mukana niitä julkkisia, joiden moraali antaa periksi ja he tulevat sutjakkaana kuviin kesäkilot karisseina. Ja taas media rahastaa ilmiöllä monta kertaa. Voi olla, että media käärii suurimmat rahat. Kotimaisten julkkisten puuttuessa, voi tehdä juttuja ulkomaalaisista sisarista. Vinkki. Vinkki. Adele.

Iltalehden jutussa sanotaan, että kirjoittajat ovat palkittuja. Erilaiset palkinnot ovat osa näitä jymäytyksiä. Siksi on syytä selvittää, kuka ”palkinnon” on myöntänyt. Se ei ole ihan suoraviivaista, mutta palkinnon on myöntänyt vuonna 2013 brittiläinen toimittajajärjestö. Palkintoa ei ole myönnetty kirjoittajille tästä teoksesta, vaan ihan toisesta kirjasta. Toisin sanoen ihmisiä harhautetaan luulemaan, että tämä sirt-dieettikirja olisi jollain tavoin palkittu. Ei ole. Tämä kirja ei ole saanut mitään palkintoa. Tämä johtuu siitä, että häpeäpalkintoja ei myönnetä. Kustantaja ja Iltalehti ovat kuitenkin sitä mieltä, että myynninedistäminen on sallittu motiivi pikkuvilungille.

Iltalehti lienee saaneen vinkin dieettistä kustantajan tiedotteesta. Tiedote on laihdutusjargonia, mutta katsotaan, millä sanankääntein kustantaja on valmis tuohoamaan suomaisten terveyden. Kustantaja lupaa sinulle hoikan olon. Saadaksesi hoikan olon, sinun pitää maksaa Gummerukselle 32 euroa. Kustantaja lupaa, että dieetin avulla paino voi pudota kolme kiloa viikossa. Tai sitten ei putoa. Kustantaja ei anna rahoja takaisin, sillä lupauksessa on ”voi” sana. Kustanataja ei kerro, millä ehdoilla kolmen kilon viikkopudotukseen päästään. Yleisesti suositeltu laihtumisnopeus on 0.5–1 kg viikossa, mikä edellyttää 500–1 000 kcal:n (2.1–4.2 MJ) energiavajausta päivittäin. Muuten ruokavaliosta tulee helposti liian yksipuolinen, ja elimistö ei saa kaikkia tarvitsemiaan aineita. Mutta kustantaja ei ole huolissaan sinun terveydestäsi 3-6 x liian suuri laihdusvauhti on sinun ongelmasi. Puolenkilon vauhti ei myy, eikä tuo rahaa kustantajalle. Siksi Gummerus ei sellaisia neuvoja jaa. Kustantaja muistaa muistuttaa, että tämä on se dieetti, jossa juodaan viiniä.

 

14 thoughts on “Sirt-dieetti syrjäyttää paleon?

 1. Päivitysilmoitus: Sirt-dieetti syrjäyttää paleon? — Roskatiede | Kerberos616

   • Ai noiden asiayhteyksistään katkottujen kohtien perusteella? Please. Clintonilla on puutteensa, mutta ainakin hän on kokenut poliitikko jota omat puolue & lukematon määrä sotilastiedustelun, turvallisuuspolitiikan yms. yms. kovia nimiä ei ole julistanut uhaksi maalleen.

   • Trump on muuten vaan vähän sekaisin mutta Hillary on sotahullu joten sikäli paljon pelottavampi vaihtoehto. Hillary oli luonnollisesti mukana siinä Gaddafin murhaamisessa ja terrorismi oli vain hyvä tekosyy sille murhalle.
    Tuollainen teksti tuli vastaan ja se kyllä avaa monelta silmät mistä todellisuudessa on kyse Lähi-idässä.
    Clinton ja Trump ovat molemmat todella vaarallisia vaihtoehtoja mutta pidän Clintonia silti paljon vaarallisempana valintana.

    ”Pommitatte muuria, joka aiemmin suojasi Eurooppaa afrikkalaiselta siirtolaistulvalta ja al-Qaidan terrorismilta. Muurin nimi oli Libya. Te tuhoatte sitä. Olette idiootteja! Tulette palamaan helvetissä afrikkalaisen siirtolaisuuden ja al-Qaidan vuoksi!”

    – Muammar Gaddafi, Naton murhaama Libyan entinen johtaja

    Eurooppaan suuntautuva pakolaistulva on niin sanotun arabikevään satoa. Arabikevät oli 2010 alkanut kansannousujen ja provokaatioiden sarja, joka johti useisiin vallankaappauksiin ja sotiin. Sen ehkäpä maineikkaimpia uhreja ovat Muammar Gaddafin Libya sekä Bashar al-Assadin Syyria, vaikka Assad jatkaa edelleen taisteluaan. Vastarinnan akseli elää yhä, mutta Muammar Gaddafin Libya ei selvinnyt arabikeväästä.

    Gaddafi oli itsenäisyystaistelija. Rahapoliittisesti itsenäinen valtio luo omaa valuuttaa kansallisen keskuspankin kautta, ylläpitää kelluvaa valuuttakurssia eikä se ole velkaantunut merkittävästi ulkomaisessa valuutassa. Se kuluttaa omaa valuuttaansa. Se ei siis voi koskaan joutua ulkomaalaisten velkaorjaksi. Tällainen oli Gaddafin Libya ja siksi se täytyi tappaa dollarin nimissä.

    Gaddafi uhmasi kansainvälisiä pankkeja ja toteutti C. H. Douglasin sosiaalisen osingon periaatetta ohjaamalla kansallisomaisuuden tuotot yleishyödyllisiin julkisiin hankkeisiin. Öljyvarannot kansallistanut hallitus kykeni työllistämään kaikki kansalaiset ja kasvattamaan Libyan bruttokansantuotteen Afrikan suurimmaksi. Pian enää alle 5 % libyalaisista eli köyhyysrajan alapuolella, mikä oli afrikkalaisittain huikea saavutus. Elinajanodote nousi 75 vuoteen.

    Primitiivisiä heimoja lukuunottamatta suurin osa libyalaisperheistä omisti auton ja asunnon. 82 % kansalaisista oli lukutaitoisia ja esimerkiksi terveyspalvelut olivat ilmaisia. Esimerkiksi 2010 Gaddafi jakoi 500 dollaria ”sosiaalista osinkoa” 6,5 miljoonalle kansalaiselle. Gaddafin Libya tuotti erityisen laadukasta öljyä, jonka tuotanto oli selvästi maailman edullisinta: vain dollari tynnyriltä!

    Koronkiskonta oli Gaddafin Libyassa ankarasti kiellettyä, joten julkiset hankkeet rahoitettiin kansallisella ja korottomalla keskuspankkirahalla. Lisäksi Gaddafi oli päättänyt, että vastaisuudessa öljykauppaa alettaisiin käydä dollarin sijaan afrikkalaisilla kultadinaareilla. Lukuisat Afrikan ja Lähi-idän maat tahtoivat mukaan kultadinaarikauppaan, joka olisi romuttanut dollarin kansainvälisen ylivallan. Ranskan juutalainen presidentti Nicholas Sarkozy kutsui dinaarisuunnitelmaa ”uhkaksi ihmisten taloudelliselle turvallisuudelle”.

    Loppu on historiaa. Washington, Nato ja lännen tukemat terroristit tuhosivat Libyan. Jo sodan aikana ”kapinalliset” perustivat Libyaan uuden yksityisen koronkiskontaan perustuneen keskuspankin, joka listattiin pian pörsseissä eri puolilla maailmaa. Gaddafia vihannut länsimainen valtamedia antoi oikeutuksen teurastukselle, joka johti koko libyalaisen yhteiskuntajärjestyksen romahtamiseen ja kansallisomaisuuden yksityistämiseen.

    Ennen raakaa kuolemaansa Muammar Gaddafi ehti ennustaa lännen tulevaisuuden. Keväällä 2011 hän totesi, että mikäli hän kaatuu, loputon afrikkalaisten pakolaisten tsunami tulee peittämään Euroopan: ”Miljoonat mustat tulevat Välimeren yli Ranskaan ja Italiaan. Libya on aiemmin kyennyt takaamaan Välimeren turvan. Nyt maastamme voi kuitenkin tulla Pohjois-Afrikan ja Välimeren Somalia!”

    Varoitus ei kuitenkaan säikäyttänyt eliittipoliitikkoja ja pankkiireja, joilla on varaa ostaa itselleen turvallisuuta senkin jälkeen, kun suurin osa Euroopan kaupungeista on muuttunut Afrikan siirtokunniksi. Itse asiassa Euroopan unioni tekee nyt kaikkensa, jotta Gaddafin pahaenteinen profetia tulisi lihaksi. Politico-julkaisun mukaan EU pohtii tällä hetkellä kuinka rangaista jäsenmaita, jotka eivät tahdo vaihtaa kantaväestöään afrikkalaisiin.”

   • Hienoa että osasit kopipeistata antisemitististä ja muutenkin harhaista roskaa jostain netin syövereistä Nyt voitkin levätä tyytyväisenä – mission accomplished.

   • Olen pahoillani jos lainaamani teksti sinua jotenkin loukkasi, en alkanut sitä muokkaamaan kun ei ole minun kirjoittamani.
    Tekstin tarkoitus oli hiukan avata Gaddafin syrjäyttämisen todellisia taustoja. Tuota tekstiä voi pitää harhaisena jos haluaa ja jatkaa elämäänsä ”virallisen totuuden” kanssa, siinä on vaan se vaara ettei koskaan opi ymmärtämään maailman tapahtumia jos niitä ei tarkastele monelta eri kantilta.
    Ja onhan ihan virallisestikin myönnetty ettei esim. Irakista löydetty niitä massatuhoaseita mutta silti sinne hyökättiin. Vastaavia esimerkkejä epäselvyyksistä maailmanpolitiikassa on vaikka kuinka paljon, ikävä kyllä.

   • En minä roskasta loukkaannu, en ota näitä henk.kohtaisesti – sanon toki asiat niinkuin ne ovat. Mitään ”perusteita” Gaddafin syrjäyttämiselle ei noista hörhöjen salaliittoteorioista löydy, eivätkä Irakin olemattomat joukkotuhoaseet liity kysymykseen ”Hillary vs Donald” mitenkään.

    Kuten eivät myöskään ketjun aiheeseen. En siis palaile tähän aiheeseen uudestaan ja suosittelen sinuakin jättämään nuo ”viralinen totus on väärrässä” hölmöilyt vertaistukiforumeille.

   • No hyvä ettet loukkaantunut, tarkoitukseni ei ole loukata ketään vaikka olisimme kuinka eri mieltä asioista.
    Sen sijaan vaihtoehtoisia totuuksia etsivistä on helppo käyttää foliohattu nimitystä ja epäillä muutenkin heidän mielenterveyttään, historia on kuitenkin osoittanut, että foliohatut ovat olleet pelottavan usein oikeassa.
    Tämän jutun alkuperäisestä aiheesta tosiaan hiukan on harhauduttu, mutta politiikassa ja ihmedieeteissä on sikäli paljon samaa, että ne molemmat sisältävät suuren määrän valheita.

 2. Se hyvä puoli on tuossa sirt-dieetissä on että se lohkaisee tuloja pois muilta julkisuudeen dieetti rahastajilta. Julkisuudella on niin valtava voima että monet eivät enää tajua mikä on sitä todellista asiantuntemusta laihdutuksessa ja terveyden ylläpidossa.
  Esimerkkinä vaikka se nainen joka oli mukana Jutta ja puolen vuoden superdieetit ohjelmassa ja pudotti painoa 40 kiloa mutta lähes kaikki kilot tulivatkin takasin.
  Sen jälkeen naisen terveys kärsi pahasti kun kroppa oli imetty aivan tyhjäksi kun dieetti ei ollut todellisten ammattilaisten tekemä. Harmi vaan kun nainen itse ei tajua että ne pahat terveysongelmat johtuivat todennäköisesti siitä superdieetistä.
  http://www.iltasanomat.fi/laihdutus/art-2000001200176.html

  • > Harmi vaan kun nainen itse ei tajua että ne pahat terveysongelmat johtuivat todennäköisesti siitä superdieetistä.

   On totta että liian vauhdikas läskin sulattaminen ei ole paras tapa edes kaikkein lihavimmille. Tässä tapauksessa on kuitenkin turhaa syyttää dieettiä sillä kuten asianomistaja itsekin kertoo:

   > Kun on ensin tullut toimeen niukoilla kaloreilla ja terveellisellä ruoalla, sen
   > jälkeen täytyy osata hillitä itseään. Kun on ensin rajoittanut syömistään,
   > täytyy tietää, miten toimii, kun kaikki on taas tavallaan sallittua. Tästähän
   > siinä jojoilussa on juuri kyse.

   Eli kun ohjaaja katosi, unohtuivat opit samantien ja entinen mässäily pääsi vauhtiin. ’Champions will find a way’ – pätee myös ylensyöntiä harrastaviin.

   Sitten kun jutun lääkärit, eli ammattilaiset ovat tätä tasoa:

   > LÄÄKETIETEEN tohtori Timo Strandberg pohtii syitä jojotukseen.

   > – Jojotus voi liittyä siihen, että elimistö virittyy energiapitoista ruokaa
   > syödessä korkeammalle tasolle. Kun laihdutus alkaa elimistö ikään kuin
   > panee ensin hanttiin, hän pohtii.

   > Strandberg on ylilääkäri ja professori Helsingin ja Oulun yliopistoista.

   Elimistö virittyy korkeammalle tasolle? Mistäs muualta saa lukea tällaista tekstiä? Reikihoitojilta ja enkeliparantajilta?

   Onko se noin vaikeaa ylilääkärin ja professorinkin tajuta että CICO periaate on se joka painon lisääntymisen / vähenemisen määrää. Se että aivojen mielihyväkeskus on lapsen tasolla ja että aikuiselle kehittyneet impulssikontrollit puuttuvat ei saisi johtaa spekulointiin siitä onko ylipainoisen laihduttaminen sittenkään terveellistä.

   Me emme yhteiskuntana kohta edes tunnista normaalipainoista ihmistä kun sellainen tulee vastaan vaan syytämme häntä kohta anoreksiasta.

   • Tässähän on nimenomaan ongelmana se, että tuo dieetti ei olllut minkään asiansa osaavan ravitsemusterapeutin suunnittelema. Puoli vuotta on kuitenkin pitkä aika ja siinä ajassa tosiaan keho on imetty liian tyhjäksi, onkin aivan luonnollinen reaktio että dieetin jälkeen keho alkaa kaipaamaan ravintoa ja suoja-aineita, joten ahmiminen on aivan luonnollinen reaktio tuohon. Muuten olisi saattanut käydä jopa vielä pahemmin jos samaa dieettiä olisi jatkanut vieläkin pidempään.
    Ohjaajan läsnäololla ei juurikaan ole merkitystä jos kehossa on valtava vaje, tätä voisi vähän kärjistetysti verrata tilanteeseen jossa autosta on bensa juuri loppumassa, siinä ei auta vaikka ohjaaja olisi auton vieressä kun se bensa loppuu, moottori sammuu ohjaajan läsnäolosta huolimatta.
    Täysin varmuudella ei titenkään voi sanoa, että ne Katjan vakavat terveysongelmat johtuivat tuosta Superdieetistä, mutta se on hyvin todennäköistä kun keho meni lian tyhjäksi ja normaali hormonitoimintakin varmasti kärsi siitä.

 3. Muuten hyvää kritiikkiä, mutta täysjyvän terveysvaikutukset on taas otettu täysin kritiikittä vastaan. Sen lisäksi, että kyse on jenkeistä, missä maissia ja riisiä syödään kokojyvämuodossa ja näissä uutisissa tuo vain kääntyy aina jauhoksi Suomeen uutisoitaessa (Pekka Puska sentään puhui kokojyvästä), on vähintäänkin ongelmallista tieteellisen metodin kannalta, että kyse on väestötason tutkimuksista, joissa verrataan viljan syömistä viljan syömiseen, ja sillä perusteella sanotaan viljan syömisen olevan terveellistä.

  Mitä taas noihin toimittajien höperehtimisiin tulee, niin kysehän on vain toimittajan omasta maailmankuvasta. Jos uutinen ei sovi toimittajan omaan maailmankuvaan, hankitaan asian vastainen lausunto joltain asiantuntijalta, joka ei tiedä edes mistä on kyse, jos taas toimittajan maailmankuvaan sopivasta asiasta, niin juttu uutisoidaan täysin kritiikittä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s