Enneagrammi, syksyn uusi vedätys?


Oletko kuullut Enneagrammista? Kohta olet, sillä syksyllä naistenlehdet täyttyvät alan ”gurujen” haastatteluista. Enneagrammi on pseudotiedettä, jonka luulin jo unohtuneen viimevuosituhannelle, mutta ymmärrän hyvin, miksi tällä vedätyksellä yritetään taas tehdä rahaa. Enneagrammi on riittävän unohdettu, että sen voi taas tuoda huuhaa-markkinoille. Se on riittävän epäselvä teoria, että sitä on helppo varioida. Sen avulla pystyy lypsämään rahaa kuin horoskoopeilla tai biorytmeillä. Se sopii yritysvalmentajien salkuun.

Kirjakustantamo Basam books  yrittää tienata uutuuskirjalla ”Enneagrammin viisaus”, mutta unohtaa kertoa, että nyt käännetty teos on vuodelta 1999 eli jo 17 vuotta vanha. Seitsemän vuotta sitten aiheeseen tarttui  Anna-lehti. Ylen kritiikitön juttu on vuodelta 2011.

Enneagrammin kehitteli George Ivanovitš Gurdjieff 1920-luvulla. Hän oli ryssä, joka vaikutti lopuksi Euroopassa, vaikka suomalaiset gurut tituleeraavat häntä mielummin armenialais-kreikkalaiseksi. Nykygurut eivät mielellään kerro enää Enneagrammin lähtökohtia, koska silloin olisi liian helppo keksiä, että havainnot ovat ristiriidassa teorian kanssa. Enneagrammin taustalla on filosofia, ei käyttäytymistieteet tai psykologia. Gurdjieffin filosofian mukaan ihmiset eivät voi havaita todellisuutta nykytilassaan, koska heillä ei ole kokonaisvaltaista tajua, vaan he elävät hypnoottisessa valveunessa. Tämän unitilan tuloksena jokainen persoona havaitsee asiat täysin subjektiivisesta näkökulmasta. Kun tämä on Enneagrammien lähtökohta, niin pieleenhän sitä silloin mennään. Kukaan ei enää kerro kuluttajlle, että enneagram-teorian mukaan hän on piilotajuinen robotti.

Ihmisten tietämättömyyden hyväksikäyttäjät ottavat Gurdjieffin opeista käyttöönsä vain kätevät 9 ihmistyyppiä. Sisäisen minuuden harjoittamiseen ei kaupata Gurdjeffin uskonnollisia pyhiä tanssiliikkeitä, koska uskonnolliset rituaalit eivät ole muotia eivätkä ne myy. Horoskooppimerkkejä on 12, mutta kukaan ei selitä, miksi horoskooppityypit ovat huonompia kuin Gurdjieffin 9 ihmistyyppiä.

Enneagrammi on kiehtovan näköinen graafinen kuvio. Mutta se on vain graafinen kuvio. Kuva ei sisällä mitään informaatiota ihmisestä. Sinä sattuu olemaan yhdeksän kohtaa, missä jana kohtaa ympyrän kaaren. Onko kuviossa jotain itämaista viisautta?ennea

Yksi kuvio yhditää pisteet 142857 ja takaisin alkupisteeseen 1. Toinen kuvio, kolmio, yhdistää pisteet 3,6,9. Ota kännykkäsi laskin esiin. Jaa luku 1 maagisella luvulla 7. Mitkä ovat saamasi luvun seitsemän ensimmäistä desimaalia? Ja huom: 142857 x 7 = 999999 hämmästyttävää. Mutta on vaikea ymmärtää, mitä tekemistä numerokikkailulla on 9 ihmistyypin välillä.

Enneagrammi edustaa yhdeksää persoonallisuustyyppiä. Persoonallisuustyypit ovat 1. uudistaja, 2. ystävällinen, 3. suorittaja, 4. individualisti, 5. asiantuntija, 6. lojaali, 7. innostuja, 8. haastaja ja 9. sovittelija. Persoonallisuustyyppien nimitykset vaihtelevat sen mukaan, kuka asiasta kirjoittaa tai rahastaa. Esimerkiksi tyyppi 1 on usein perfektionisti, mutta koska sanalla on hieman negatiivien sävy, niin jotta uhrille ei tulisi paha mieli, käytetään jotain muuta sanaa. Totta kai on olemassa muitakin persoonallisuustyyppejä, mutta koska enneagrammissa on vain 9 kohtaa, joten enempää ei voi ottaa mukaan. Horoskooppimerkkejä on 12, koska kuukausia on 12. Niin se vain menee.

Miten tällä kuviolla nyhdetään sitten rahaa? Yksi tapa on tietenkin myydä testejä, joilla uhri laitetaan johonkin 9 tyypistä. Sitten voidaan myydä itsensä kehittämisohjelmia, joilla jokin tyypin vahvuuksia käytetään hyväksi tai tyypin heikkouksia parannetaan. Sitten voidaan järjestää kursseja, joissa yksi huijari kouluttaa lisää uusia huijareita. Sitten kannatta kirjoittaa myös kirja aiheesta. Suomessa sillä ei rikastu, mutta se tukee käsitystä, että kirjan kirjoittaja on alan ehdoton guru Suomessa. Yritykset ovat mainio kohderyhmä. Ne ostavat mitä tahansa, jopa naurujoogaa, niin miksei sitten enneagrammia. Tyky-koulutukseksi naamioituna tästä saanee verovähennyksenkin.

Kuvioon kuuluu tietysti joukko perättömiä väitteitä. Yksi tälläinen väite on, että enneagrammiteoria olisi levinnyt terveydenhoitoalalle. Ei ole. Verkostomarkkinoijat käyttävät paljon suulissessa markkinoinnissaan sitä jujua, että jokin suuryritys kuten Coca-Cola tai Apple tai IBM ”on jo mukana”. Tämä juju toimii myös enneagrammin markkinoinnissa, mutta jos väiteeen laittaa nettisivuille, siitä jää kiinni.

Tästä voit tehdä viihteellisen testin, mikä tyyppi olet. Testissä valitaan 9 kortin joukosta 1, joka kuvaa sinun luonnettasi parhaiten. Testi toistetaan 3 kertaa. Pitäisi tienkin käydä niin, että tulokseksi tulisi aina sama tyyppi yhdeksästä. Kun niin ei käy, tarjotaan selitystä, että muistut eniten jotain tyyppiä ja sitten vähän jotain toistakin tyyppiä eli vaihtoehtoja on runsaasti – noin 9x9x9=729. Mutta miten 729 tyypiä näkyy nyt sitten tuossa enneagrammissa?

Adroid sovelluskaupasta löytyy pikku sovelluksia hakusanalla ennaegram. Latausmäärien perusteella vielä ei tämä juttu ole lyönyt itseään lävitse.

Teoriassa vain 9 ihmistyypistä on heikkoutensa. Niitä on monen mielestä liian vähän. Siksi vilunkia harjoittavat ovat kehittäneet hatusta niin sanotun siipiteorian, jolla ihmistyyppien määrästä saadaan ääretön. Jokaisella tyypillä enneagrammi-ympyrällä olevalla numerolla on kaksi vierusnumeroa. Näitä kutsutaan siiviksi. Kaikilla ihmisillä on enemmmän tai vähemmän siipiensä ominaisuuksia asteikolla 1-49 %. Jos tämä ei vielä riitä, niin on kehitetty teoria, että yksi siipi on piilosiipi. Tällä tavoin pystytään selittämään pois 9 ihmistyyppiin liittyvä ristiriita käytännön havaintojen kanssa. Tosin löysin heti tuttavapiiristäni tyypin joka on selvä 1, mutta jolla yhtä selvästi 22 % tyypin 5 piirteistä, joka ei ole kuitenkaan hänen siipensä. Miten tämä on selitettävissä?

Jos et ole vielä ottanut käyttöösi enneagrammia, niin sen taustalla olevan salatun teorian mukaan olet valveunta elävä robotti. Uskotko?

Ehkä ihmistyyppejä onkin vain kaksi, Mars ja Venus, kuten John Gray väittää.

 

 

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Enneagrammi, syksyn uusi vedätys?

  • Hohhoijaa, olinpas yllättynyt kirjoittajan ”tieteentekemisen” taidoista.
   Pitkästä aikaa huonoin blogi jonka olen lukenut.

 1. Ukotko todella itse olevasi valveilla?
  Jos, niin tutki nyt asiaa lähemmin joko enneagrammin tai jonkin muun menetelmän avulla (psykoanalyysikin kelpaa!)
  Entä kantsiiko luottaa tieteeseen ainoana onnen ja tasapainon lähteenä? Erilaiset potilaskertomukset puhuvat karua kieltään…
  Ehkä ei myöskään kannata kadehtia ”guruja” heidän suurista rikkauksistaan; niitä ei todellakaan taida tällä alalla kertyä. Jokaisella järjestöllä tosin on oltava jonkinlainen talous, urheiluseurallakin, mutta enemmän kuin se taitaa merkitä innostus asiaan…

 2. Enneagrammi on minusta mahtava työkalu ymmärtää itseään ja muita paremmin. Voi kun ihmiskunta olisi valmis näkemään ihmiset näinä 9 tyyppinä mieluummin kuin mustina tai valkoisina, arabeina tai juutlalaisina, homoina tai heteroina, rikkaina tai köyhinä… Olen vasta alussa enneagrammin parissa mutta haluan ehdottomasti ymmärtää tästä lisää ja ymmärtää erillaisuutamme paremmin. T. 7

 3. Itsekin aikanaan testin tehneenä, yhden työnantajani keksittyä jostain tuon enneagrammin, se on ihan hyvä väline omien rajojensa sisällä. Yleensä kun mihin tahansa psykologiaan liittyvästä asiasta puhutaan, se on melkoista hakuammuntaa. Kovissa tieteissä esimerkiksi kahden kappaleen välinen etäisyys vaihteluväleineen on helppo mitata, mutta psykologiassa esimerkiksi tutkimuskohteen epärehellisyys haittaa tulosten luotettavuutta.

  Tätä voi verrata ilmansuuntiin; toki voit kulkea ihan minne tahansa, mutta joku jonkun määrittelemä ilmansuunta on aina kulkusuuntaasi lähimpänä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s