Varo kookosöljykauppiasta! – Kookosöljy on vaarallista terveydellesi


Kookosöljy on tieteen näkökulmasta hyvin epäterveellistä. Teollisesti kovetettu kookosöljy sisältää 100 % epäterveellistä tyydyttynyttä rasvaa. Ravintosuositusten mukaan rasvassa saisi olla korkeintaan 1/3 kovaa rasvaa. Siksi ravintoterapeutit eivät suosittele kookosöljyn käyttöä.

Kehitysmaa Filippiinit on maailman suurin kookosöljyntuottaja ja viejä. Maassa käytetään paljon lapsityövoimaa eivätkä hygieniakäsitykset vastaa länsimaisia. Kookosöljy kerätään lämpimillä tankkiautoilla, sillä tyydyttymättön rasva ei härskiinny. Filippiineillä autotkin liikkuvat kookosöljyllä.
image

Kookosöljystä esitetään runsaasti ihailevia terveysväitteitä, joiden tueksi on vain vähän konkreettista tieteellistä näyttöä. Jos tietolähteenä on sellaiset tahot kuin Sami Sundberg tai Christian Sundqvist, kyse on hypetyksestä.

Kookosöljy on hienojen saipuoiden tärkeä aines. Jos kookosöljyä valmistetaan tiukemmissa oloissa, sitä voidaan toki syödä. Valmistusmenetelmät vaihtelevat perinteisestä kylätavasta nykyaikaiseen puristusmenetelmään tai liuottimien käyttöön. Lämpimissä maissa käytettään tavallisimmin kuumapuristusta. Sitten kookosöljy puhdistetaan, valkaistaan ja tehdään hajuttomaksi käyttäen tavanomasia kasvisöljyjen prosessitekniikoita. Suomessa myydään kookosöljyä hämäystarkoituksena luomulaatuna. Tällä pyritään hälventämään epäilyjä tuotteen puhtaudesta. Luomu on vain kasvin kasvatustapa.Valkoinen, kiinteä ja hajuton tuote on käynyt läpi kovan prosessin myytiinpä sitä luomuna tai ei, eikä luomumerkintä takaa valmistusprosessin puhtautta.

Rasvahapoista kookosöljyssä on eniten lauriinihappoa. Lauriinihapon hiiliketjun pituus on 12. Rasvahapot, joiden hiiliketjun pituus on 6-10, luokitellaan keskipitkiksi. Lauriinihappo ei siis ole keskipitkä rasvahappo, vaikka kookosöljykauppiaat sitkeästi niin esittävätkin. Esimerkiksi Cocovi käyttää markkinoinnissaan tätä jymäytystä. Lauriinihappo luokitellaan pitkiin, koska se käyttäytyy biologisissa systeemeissä pitkäketjuisten tavoin. Lauriinihappo nostaa selvästi veren kolesterolia, kuten muutkin pitkäketjuiset tyydyttyneet hapot.

Hu ym. tutkivat laajassa naisten kohorttitutkimuksessa erikseen kunkin tyydyttynyneen rasvahappon  vaikutusta sepelvaltimotaudin riskiin. He selvittivät, että lyhyt- ja keskipitkäketjuisilla rasvahapoilla ei ollut yhteyttä sepelvaltimotaudin riskiin, mikä on johdonmukaista niiden neutraalin vaikutuksen takia veren lipideihin. Sen sijaan jokaisella pitkäketjuisella tyydyttyneellä rasvahappolla, laureenihappo mukaan lukien, oli yhteys kohonneeseen riskiin.

Hawardin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin Costa Ricassa sydäninfarktista selvinneitä. Tässäkin tutkimuksessa laureenihappo C12 lisäsi sydäninfarktin riskiä.

Kookoksen triglyseridejäkään ei voida luokitella keskipitkiksi. Keskipitkiä triglyseridejä on tutkittu 50-luvulta lähtien niiden liukoisuuden ja nopean imeytymisen takia. Kookosöljystä voidaan valmistaa keskipitkiä triglyseridejä poistamalla juuri lauriinihappo ja muut pitkät rasvahapot. Keskipitkiä triglyseridejä (MCT) koskevia tutkimuksia ei voi venyttää koskemaan kookosöljyä. Kookosöljyä on tutkittava kookosöljynä.

Tyydyttyneiden rasvahappojen C12-C14 vaihtaminen monityydyttämättömiin rasvahappoihin vähentää LDH ja kokonaiskolesterolin määrää. Tästä on vakuuttava näyttö. Vakuuttava näyttö on myös siitä, että tällöin myös sydän ja verisuonitautien riski pienenee.

Neitsyt kookosöljyn luonnollisesti sisältävien antioksidanttien mahdollisesta vaikutuksesta ihmiseen ei ole olemassa kliinistä tutkimusta. Väitteet perustuvat rottakokeisiin – niin kuin usein kusettajilla. Neitsyt kookosöljyn uskomaton laihdutusteho perustuu tähän pilottitutkimukseen, jonka otoskoko oli vain 20. Pilottitutkimuksen tarkoitus on selvittää, kannattaisiko tehdä tutkimus isolla otoskoolla. Siitä ei voi tehdä johtopäätöksiä tehosta. Luotettavissa laihdutustutkimuksissa osallistujen määrä on sadoissa tai tuhansissa. Tämä ei hillitse kookosöljykauppiaita millään tavalla. Tutkimuksen tulos oli, ettei neitsyt oliiviöljy pudota painoa. Mahdollisesti väärä positiivinen tulos, joka aina on vaarana tai toiveena riippuen näkökulmasta, syntyi naisten vyötärölihavuudesta, kun aineisosta poistettiin miehet. Tällaiset väärät positiiviset tulokset ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, jos pienestä otoskoosta tutkitaan montaa eri muuttujaa.

Thaimaalainen hoitotieteen laitoksen rottakoe kertoo, että neitsyt oliiviöljyllä on tulehdusta hillitsevä, kipua lievittävä ja kuumetta alentava vaikutus rotilla. Vastaavia vaikutuksia ei ole havaittu ihmisillä, mutta siinä ei ole mitään ihmeellistä, koska ihminen eroaa rotasta niin merkittävällä tavalla. Kyllä Thaimassakin osataan tehdä markkinointia edistäviä tutkimuksia. Mutta miksi kuluttajat ovat niin tyhmiä, että heille riittää rotilla tehty tutkimus?

Kiusalliset tutkimustulokset, jotka osottavat neitsyt oliiviöljyn olevan parempaa kuin kookosöljy tai voi, on helppo jättää ottamatta huomioon.

Kookosöljy ei suojaa auringon UV-säteilyltä.

Syöpä on yleisnimitys yli sadalle eri sairaudelle, jossa solut jakautuvat hallitsemattomasti. Syöpää hoidetaan leikkauksin, sädehoidoilla ja sytostaatein. Mitkään luonnosta löytyvät aineet eivät pysty parantamaan ihmistä syövästä. Tämä ei kuitenkaan estä hävyttömiä rahanahneita paskiaisia käyttämästä hyväkseen syöpäsairaita ihmisiä. Rotilla tehdään paljon kokeita siten, että syöpää sairastavalle rotalle ja verrokille syötetään jotain ainetta suuria määriä ja katsotaan kuis kaverin käy. Yhdellekään tiedemiehelle ja tutkijalle ei kuitenkaan juolahda mieleen väittää, että rottakokeen perusteella voitaisiin tehdä yleistys koskemaan ihmistä. Mutta kookosöljykauppialle juolahtaa. Esimerkiksi kookosravinto.fi väittää, että keskipitkäketjuiset triglyseridit hidastavat syöpäkasvaimen kasvua. Tästä lukijan toivotaan tekevän sen virhepäätelmän, että kookosöljyllä olisi jokin vaikutus ihmisen syöpään. Tutkimuksessa kuitenkin käytettiin kymmentä erikoisrottaa, joille ei syötetty kookosöljyä vaan MCT:tä (keskipitkiä triglyseridejä). Siis KYMMENEN rottaa, joiden perimää oli muutettu niin, että niille kehittyy syöpä. Vain hölmö – ja kiero kookosöljykauppias – luulee, että tällä tutkimuksella on mitään todistusvoimaa ihmisen suhteen.

Kookosravinto.fi kertoo myös, että neitsytkookosöljy lievittää kipua ja tulehdusta, mutta he jättävät kertomatta, että he eivät suinkaan tarkoita, että kipu ja tulehdus lievenisi IHMISESSÄ. Tutkimuksessa käytettiin menetelmänä ”acetic acid-induced writhing test” eli HIIRELLE tuotetaan kipua etikkahapolla ja katotaan miten hiiren kiemurtelulle käy.

Kookosravinto.fi kertoo edelleen, että neitsytkookosöljy vähentää tulehdusta, kipua ja kuumetta ROTILLA, mutta on unohtanut vahingossa viimeisen sanan pois lauseesta.

Kookoravinto.fi kalastelee asiakkaakseen myös diabetespotilaita. ”Keskipitkäketjuiset rasvahapot paransivat diabetespotilaiden tajunnallisia toimintoja hypoglykemiatilassa.” Kookosravinto.fi unohtaa kertoa, että diabetespotilaat saivat valmistetta, joka sisälsi 67 % oktanoaatttia ja 27 % dekanoaattia ja 6 % muita rasvahappoja. Kookosöljy sisältää näitä näitä 9 % ja 10 % ja lisäksi 81 % ihan jotain muuta, mitä diabetespotilaille ei annettu. Testi tehtiin testioloissa hypoglygemiatilanteessa, joka on hengenvaarallinen. Sääliksi käy pitkäaikaissairaita, jotka menevät tähän Kookosravinto.fi:n kusetukseen. Itseasiassa, jos diabetespotilas kuvittelee, että kookosöljy vaikuttaa hypoglykemiaan ja hoitaa hypoglykemiaansa kookosöljyllä, niin potilas saattaa kuolla. Kookosravinto.fi:n vihjaus on hengenvaarallinen ja se pitää välittömästi poistaa! Pidän omituisena, ettei mikään viranomainen Suomessa viitsi puuttua tällaiseen.

 

Pysy erossa kookosöljystä julistaa American Heart Association

 

”Minkään liiketoiminnan ei pidä perustua siihen, että asiakkaalle annetaan väärä kuva tuotteesta. Se on huijaamista.” Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen HS 27.2.2016 Nokian renkaiden testimanipulaatiosta.

Maat, joissa käytetään kookosöljyä pääasiallisena rasvan lähteenä, eivät ole sydänterveyden johtotähtiä. Sri Lankan dieetissä energiaa saadaan vain 25 % rasvasta, mutta kuolleisuus sydäntauteihin ja aivoverenkieronhäiriöihin on korkeampi kuin monissa länsimaissa. Kokonaiskolesterolit ja LDL-kolesterolit ovat koholla. Tyydyttynyttä rasvaa suhteessa monityydyttymättömiin syödään suhteessa 9/1, suositus on alle 1/1.

Kookosöljy ei tehosta kilpirauhasen toimintaa. Monet kookosöljyhypetyssivut väittävät toisin. Mutta jos tutkit tilannetta tarkemmin, huomaat, ettei kilpirauhasväitteelle löydy mistään tieteellistä lähdettä, ei edes sitä rottakoetta eikä MCT-tutkimusta. Väite kopioituu sivulta toiselle eikä kukaan tarkista sen todenperäisyyttä.

Suurelle yleisölle syötetään ravintoneuvoja, jota hyvä tiede ei tue. Tämä vahingottanee kansanterveyttämme.

Update 3.4.
Vaihda kookosöljy tyydyttymättömään rasvaan sydänterveytesi takia. Tämän tutkimuksen kookosöljykauppiaat salaavat sinulta.

Udate 3.5.

Neitsytkookosöljyä markkinoidaan terveystuotteena, tosiasiassa se on kovaa rasvaa, kertoo HS. Mitä kookoskauppiaat vastaavat?
 

 

37 thoughts on “Varo kookosöljykauppiasta! – Kookosöljy on vaarallista terveydellesi

 1. Kookosöljy ei suinkaan ole vaarallista tai hyvin epäterveellistä. Kokosin jonkin aikaa sitten ihmisillä tehtyjä tutkimuksia kookosöljystä tai kookospähkinöistä. Niitä ei löytynyt kovin paljon, mutta kokonaiskuva löytyneistä tutkimuksista oli, ettei kookos(öljy) ole erityisen terveellistä tai epäterveellistä.

  Pikku katsaukseni löytyy täältä: http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.com/2015/03/kookosoljy-superruoka-vai-suonet-tukkoon.html

  Tiina viittaa tässä blogikirjoituksessaan lähinnä yksittäisiin rasvahappoihin (ei siis koko kookosöljyyn) liittyviin tutkimuksiin tai rottatutkimuksiin. Toisaalta hän kritisoi joitakin muuta tutkimuksia samasta asiasta: tutkittiin yksittäisiä rasvahappoja eikä kookosöljyä.

  • Kookosöljy ei suinkaan ole vaaratonta tai hyvin terveellistä. Kiitos kuitenkin viitteistäsi, joista käy ilmi, ettei pienten otoskokojen ja koeasetelmien vuoksi synny mitään johtopäätöksiä kookosöljystä. Viittaan tässä kirjoituksessa niihin tutkimuksiin, joita parhaat asiantuntijat – kookosöljykauppiaat – käyttävät perustelleessaan tuotteensa terveellisyyttä. Mukana on myös tutkimuksia, joissa otoskoko on luokkaa 500 ja 80 000.

   • Mä en oikeasti kykene edes lukemaan tuota juttua. Jo siinä kohden tökkäsi, kun alettiin puhumaan teollisesti kovetetusta kookosöljystä. Kylmäpuristettu kookosöljy (siis se, jota KAIKKI terveysväittämät koskevat ja se, joska KAIKKI muut puhuvat, kun puhuvat kookosöljystä) ei ole se samaa tavaraa, kun munkkirasva. Faktat selviksi ennen kun alkaa kirjoittamaan yhtään mitään.

 2. Roskatiede-artikkeleiden tarkoitus on kai kritisoida huuhaatutkimuksia ja -väittämiä. Monet artikkelit ovatkin varsin tasapuolisia, ja niissä perustellaan omat väittämät. Tässä tapauksessa on kyllä jo otsikko samaa luokkaa kuin ”alennustilamedian” kohuotsikot. Entäs sisältö sitten? Totta mooses keinotekoisesti muokattu luonnonrasva, käytetään sitten kuumennusta ja/tai kemiallisia liuottimia, muuttuu vähintäänkin epäilyttäväksi ravitsemuksen kannalta. Lapsityövoiman käyttö taas ei korreloi terveellisyyden kannalta muuten kuin siinä tapauksessa, että kyseiset lapset joutuvat raatamaan kohtuuttomasti.

  • Koska artikkelia varten on tehty paljon taustatyötä ja sisältö oli parhaimmillaan kiinnostavan faktapitoista niin jäin kanssa hieman ihmettelemään, että miksi kieli on niin värikästä? Mielestäni tekstin kuin tekstin uskottavuutta syö kun toisia kutsutaan ”paskiaisiksi” tai ”hölmöiksi”. Jättäisin pois myös ISOT KIRJAIMET ja pyrkisin muutenkin neutraalimpaan sävyyn. Ne jotka tätä blogia lukevat ovat kuitenkin enemmän kiinnostuneita tiedosta ja tieteestä kuin asenteista. Kiitos kuiteniin näistä ensin mainituista — hyvä koostehan tämä oli.

 3. Käytän kylmäpuristettua kookosöljyä. Loistava paistorasva, koska kestää hyvin kuumaa lämpötilaa. Lisäksi maku on loistava. Käytän sitä myös yövoiteena kasvoille, en ole parempaa yövoidetta löytänyt. Purskuttelen sillä myös suuta ja karies pysyy loitolla ja hampaat valkoisina, hammaskivi loitolla. Kolesterolini on 6, mutta koska hyvän kolestorolin osuus on niin suuri ja triglyseridit hyvät, niin sain pelkästään kehuja lääkäriltä. Jätän jatkossakin margariinit ja rypsituotteet kaupan hyllylle. Niille löytyy hyviä vaihtoehtoja.

  Enkä ymmärrä miksi minun pitäisi varoa kookosöljykauppiasta? Kiitän kuitenkin hyvistä nauruista tuon otsikon suhteen 🙂

  • ”Callen” viesti lienee ns. koulukirjaesimerkki siitä mitä tapahtuu kun ihminen nielee hypetyksen sellaisenaan. Kookosöljy hammashoidossa, voi jee. 🙂

 4. Olen täysin ummikko asiassa, enkä lainkaan hurahtanut kookosöljyyn, koska pidän kookoksen makua kaikissa muodoissaan epämiellyttävänä. Mutta jo lyhyen googletuksen perusteella kävi ilmeiseksi, että blogimerkinnän väitteet kookosöljyn valmistumenetelmistä ovat, kauniisti ilmaisten, puutteellisuudessaan harhaanjohtavia. On hienoa, että kookoshömppää kritisoidaan kritiikkiä ansaitsevilta osin, mutta teksti itse kompastuu pahasti roskaroskatieteeksi sen omien virheellisten väittämien ja vahvasti läpi lyövän asenteellisuuden takia.

  Blogimerkinnän perusteella voi esim. ymmärtää, että kaikki kookosöljy käsitellään samalla tavalla: ”[…]kookosöljy puhdistetaan, valkaistaan ja tehdään hajuttomaksi käyttäen tavanomasia kasvisöljyjen prosessitekniikoita.”

  Eo. kuvaa osaa ns. RBD [refined, bleached, deodorized] coconut oilin valmistusprosessista. RDB-tyypin kookosöljyä käytetään laajasti eri sovelluksissa, ml. elintarvikkeena kuin myös mm. kosketiikassakin. RDB-kookosöljyä voidaan kovettaa edelleenjalostamalla hydrogenointi-prosessissa, josta seurauksena on mm. trans-rasvoja. Prosesseja on muitakin käyttötarkoituksen mukaan.

  Mutta kuiva- tai märkä-prosesseilla valmistettu virgin coconut oil voi olla valmistettu tavalla, joka ei sisällä moisia ”pelottavia teollisia tehokeinoja”, vaan mekaanista käsittelyä sekä mahdollisesti mm. kuivatusta, kuumennusta ja käyttämistä. Tässäkin tapoja on monia ja minkä verran tuotemerkintöjen tarkkuuteen tai paikkansapitävyyteen voi luottaa on sitten sekin asia erikseen.

  Jo pelkällä Wikipedialla pääsee pitkälle:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil

  • Heh, jo Wikipedian artikkelin alussa todetaan että kys. artikkeli on sisällöltään kyseenalainen. 🙂

   Mutta joo, kuten Jari totesi niin kookosöljy ei näytä kohtuullisesti käytettynä olevan erityisen haitallinen – eikä terveellinenkään. Parempiakin valintoja ruoanlaittoon ja ruokavalioon on. Hype on toki omaa luokkaansa.

  • Edustat varmaan henkilöä, joka käyttää neitsyt kookosöljyä. Ymmärrän pettymykseksi. Ensin sitä kiistää, sitten pettyy, sitten suuttuu ja lopulta on valmis osallistumaan joukkokanteeseen vilpillistä myyjää vastaan. Roskatiedeblogin salaiset rahoittajat ovat uusi mielenkiintoinen salaliittoteoria. Kotimaiset rypsinviljelijät? MTK? Italian oliiviöljykauppiaat? Margariiniteollisuus? Lumene?

 5. No mitäpä kirjoittaja ehdottaa tilalle, Suomen virallisten ravitsemussuositusten mukaista rypsiöljyä? : ( Enpä olisi uskonut että jollain on pokkaa julkaista tällaisia blogikirjoituksia tieteen varjolla siihen vedoten että kirjoittaja on jonkun sortin tutkija ja siihen vedoten tietää kaikesta kaiken. Yeah right ; )

  En jaksa erikseen kommentoida tuonne kilpirauhaskirjoitukseen, mutta olisi hyvä pitää mielessä että online-aikakautena Suomi ei ole mikään saareke, johon ulkopuolista tietoa ei pääsisi esim. englanninkielisten artikkeleiden muodossa. Hmmm, miksi maailmalla teollistuneissa sivistysvaltioissa hyväksytään T3 käyttö toisinkuin Suomessa? Kysyn vaan.

  • Mikäs teollinen maa se on, jossa T3-lääkitystä käytetään mielikuvitussairauksien, kuten ”Wilsonin oireyhtymän” ja ”epätyypillisen kilpirauhasen vajaatoiminnan” yms. hoitoon? Mikä-mikä-maako? Maailmankansalaisen kannattaa, ehkä vielä keskittyä niiden artikkeleiden kertaamiseen.

  • Kookosöljyn tilalle vaikka tosiaan sitä rypsiöljyä. Selvästi parempi vaihtoehto rasvahappokoostumukseltaan.

  • Tosiaan kookosöljykauppiaiden pitää luoda toinenkin jymätys eli väittää Suomen virallisten ravitsemussuositusten olevan väärässä. Tuplahuijaus.

   On kulunut jo usea vuosi siitä, kun Taija Somppi antoi ymmärtää, että muualla Euroopassa käytettäisiin T3 lääkettä eri kriteerein kuin Suomessa. Väite on osottautunut palturiksi aikoja sitten. Voimassa oleva eurooppalainen suositus ei hyväksy T3 monoterapiaa eikä sitä käytetä teollistuneissa sivistysvaltioissa kuten USA:ssa Suomesta poikkeavalla tavalla. T3:n käyttö on hyväkyttävää

   • Miksi sitten maamme johtava endokrinologi käyttää potilaillaan T3-monoterapiaa? Minä tiedän. Minä olen yksi heistä.

   • Henkilönpalvonnasta tutkittuun tietoon, kiitos. Hoitavan lääkärin on toki mahdollista poiketa hoitosuosituksista, mutta tällöin pitäisi olla selkeät perusteet miksi.

  • Niin, mutta sinähän olet täällä toitottanut kurkku suorana, että se ei ole sallittua eikä hyväksyttyä. Ja että se on puoskarointia. Silloin ei kai pitäisi olla mitään väliä sillä kuka sillä tavalla hoitaa.

   • Mielummin näkisin, että odotetaan tutkimustuloksia, mutta Välimäki ja muut ammattitaitoiset voivat tehdä kokeluja yksityispuolella.

 6. Fineli.fi:stä:
  – Kookosöljy 86% tyydyttynyttä.
  – Kookosrasva 91,3% tyydyttynyttä.

  Siis sydänpotilaalle hengenvaarallista.
  Tuo riittää minulle. Vältän kookosta kuin ruttoa.
  Varon myös keksejä joissa sisällysluettelossa on pienellä ”kookos” tai ”coconut”…

  • Juu, kannattaa jatkaa palmuöljyllä vuorattujen keksien, suklaiden yms. roskan syömistä. Palmuöljy se on ihanaa ja halpaa teollisuudelle…. Ja sitä käytetään todella laajasti niin että siinä sivussa sademetsät jyrätään. Siinä ei ole ihan kookoksen verran tyydyttyneitä, mutta ompa kuitenkin. Ja sitä pelottavaa kolesterolia. Epäilykseni on myös, että palmuöljyä käsitellään teollisesti niin että on kaukana luonnollisesta muodosta. Väite ei perustu tietoon.

   • Toki myös paljuöljyä kannattaa varoa jo ihan puhtaasti terveyssyistä. Luonnollisuudella ei sillä ole tekemistä vai onko luonnollisessa muka vähän tyydyttyneitä? Voitakin kannattaa välttää vaikka kuinka luomua.

 7. Heidän veren rasva-arvonsa näyttäisivät olevan aivan ihanteelliset – siis olivat. Tässä 2003 tutkimuksessa keskimääräinen kokonaiskolesteroli oli 4.9 ja LDL 2.5. Silloin he söivät n. 65% hiilareita ja jo se aiheutti selviä metabolisen oireyhtymän muutoksia eli matala HDL yhdessä korkean triglyn kanssa.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14644383
  Mitä tulee Sri Lankalaisten sydäntauteihin niin ne todennäköisimmin johtuvat liian suuresta hiilarikuormasta – tämän tutkimuksen mukaan n. 70% päivittäisestä kalorien saannista. Lisäystä tuohon edelliseen 5%. Rasvasta tulee vain n. 20% ja proteiinien osuus jää liian vähälle, 10%:iin.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110527/
  Eli LDL ei kerro yhtään mitään sydäntautiriskistä. Ja vielä yksi tutkimus toteaa:
  ”Studies on Pacific Islanders who have coconut as their staple food have traditionally had a low incidence of cardiovascular diseases (16) and population studies in Sri Lanka have shown that consumption of coconut is not associated with cardiovascular diseases (13).”
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3146349/
  Roskatiedettähän tämä?

  • ”Eli LDL ei kerro yhtään mitään sydäntautiriskistä.”

   Yksikään linkittämäsi tutkimusartikkeli ei esitä mitään tuollaista tukevaa näyttöä. Jälkimmäisessä todettiin, että

   ”It is evident that consumption of high levels of carbohydrate, fat mainly from saturated sources, low protein, low dietary fiber and high levels of sodium may have detrimental effects on health and be related to the current epidemic of NCDs”

   Eli rasvan ja hiilareiden huono laatu (jälkimmäisestä proxynä matala kuidun saanti) sekä runsas natriumin saanti.

   Viimeisen linkkisi viittaa ekologiseen näyttöön joka on suht hyödytöntä tässä kuvassa. Kookosöljyn hyödyistä kun ei ole näyttöä (kuten aiemmin täällä on huomautettu).

  • Biokemiallisesti lauriinihappo ei käyttäydy muiden MCT öljyjen tavoin vaan kuten pitemmät. Tätä luokitteluongelmaa öljykauppiaat käyttävät hyväkseen.

   • Jäi askarruttamaan tuo Harwardin tutkimus, jossa ei ollut käytetty ollenkaan kookosöljyä. Miten se tähän liittyy? ”Palm oil and soybean oil are the major oils used for cooking and frying in Costa Rica.”

 8. Onpa kai kookosöljy huono vaihtoehto, niin on voikin jne. Jaksaa kuitenkin hämmästyttää, että itselläni on kaikenlaisia rasvoja käytössä, eniten menee oliiviöljyä ja rasvaahan on pähkinöissä yms. ja öljyhyllyt eivät kesken lopu kun on avokadoöljyä, saksanpähkinäöljyä, kurpitsansiemenöljyä, tyrninsiemenöljyä jne. Jos nyt välillä menee kookosöljyä ja hui kauhia voitakin, niin en aio yöunia menettää. Mahtuvathan ne ravitsemussuosituksiinkin, no kookosöljyä ei ehkä ole mainittu, mutta voi joka kuitenkin ”aina” pahikseksi leimataan.

  Jep toki on niitä jotka läträävät, mutta entä sitten? Suomalaiset eivät muutenkaan syö optimaalisesti eli ruokakolmion mukaan, todella harva tekee niin. Joskus vain tuntuu naurettavalta leimata esim. kookosöljyn mukaan, _monet_ heistä kuitenkin syövät keskimäärin terveellisesti eli se kookosöljy todellakin mahtuu sinne mukaan kun isot kuviot on kunnossa. Menneekö vähän samaan kun joskus itse kuulen, että ai syötkö SÄ suklaata, mites se sun ruokavalioos mahtuu. Öh – vähän kuin kaikki tai ei mitään meininki, eihän se niin mene. Lisäksi kookosöljystä puhuminen joskus naurattaa maassa, jossa alkoholinkulutus on kuitenkin aika suurta.

  Ihan ok kirjoitus, ei sinällään juuri ollut kovasti tarkoitus kritisoida, kunhan näitä yleisesti olen aina ihmetellyt. Olen huomannut, että ihmiset ylipäätään eivät ole loogisia ja tekevät päättömiä juttuja/ratkaisuja, jokaisella se ”kookosöljy” on vain sitten joku muu mihin ”lankeavat”. Ei-ruoka-hifistelijät uskovat sitten mihin tahansa muihin uutisiin kun sitä medialukutaitoa ei tunnu kellään olevan.

  Itse vielä haluaisin ehkä elää suht pitkään ja toki terveenä, mutta mitä jutellut ja kuulostellut muiden mietteitä niin minun havainnoistani nähden moni haluaa NAUTTIA elämästä, viis sen pituudesta vaikka se päättyisi 10v. ennen aikojaan. Eli jokupa voi tykätä kookosöljyn mausta ja nauttia sitä sen maun vuoksi. Joku toinen taas syö kilon kaksi karkkia yms. viikossa.

 9. Ihmeellistä että kaikki kommentaattorit ja blogikirjoittaja ovat yhä hengissä. Parjattua lauriinihappoa kun on hurjat määrät äidinmaidossa, mikä lienee suurimman väestönosan ensimmäinen ravinto. Lauriinihappo myös vähentää tulehduksia ja hiivaa elimistössä. Mutta minulle sopii, että kookoskriitikot jättävät neitsytkookosöljyn hankkimatta, jääpä meille terveemmille sitä tavaraa enemmän.

 10. Mä käytän kookosöljyä mun käsiin, koska mulla on atooppinen iho. Se on auttanu hyvin. Hiuksillekin ajattelin kokeilla hiusnaamiona 🙂 Mulla lukee tuossa purkissa ”Kylmäpuristettu Reilun Kaupan Neitsytkookosöljy” ja se on luomua. Pakkausselosteessa lukee vielä niin, että se on valmistettu hellävaraisesti kylmäpuristamalla käyttämällä vain käsin valikoituja tuoreita kookospähkinöitä. Lauriinihappoa on myös äidinmaidossa. Voi käyttää minkä tahansa rasvan sijasta ruoanlaitossa ja ulkoisesti kosteusvoiteena, hiusnaamiona tai hierontaöljynä. Myös deodoranttina sitä sai käyttää. Ja muuten, tyydyttyneitä rasvoja on muissakin kuin kookosrasvassa/öljyssä ja voissa. Sitä on lihassa, maidossa, rasvaisissa kermoissa ja juustoissa.

 11. Loistava kirjoitus! Olisi kiva tietä myös tarkemmin tuosta MCT-öljystä, sitähän marrkoidaan samalla hypellä. Onko siitäkään mitään päteviä tutkimustuloksia? Itse kokemuspräisesti sanoisin, että se pikemminkin aiheuttaa kilpirauhasongelmia.

 12. Päivitysilmoitus: Cocovi Mct Kookosöljy – MILKGO

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s