Trafi munasi: ajokortin peruuttaminen itsemurhaa yrittäneiltä ei perustu tieteeseen


Trafi vaatii lääkäreitä ilmoittamaan poliiseille itsemurhaa yrittäneet ajokortin peruuttamisen vuoksi. Liikenteessä tehdään itsemurhia. Trafin ja poliisin tuntuman mukaan tilanteeseen voidaan puuttua peruttamalla ajo-oikeus niiltä, jotka ovat yrittäneet itsemurhaa. Kyse on teoriasta, sillä asiaa ei tietenkään ole voitu ennakolta tutkia. Ajokortin peruuttaminen ei estä ajamista, joten itsemurhissa tuskin tapahtuu mitään muutoksia. Henkisesti rikki olevan ihmisen kyykyttäminen palauttamaan ajokorttinsa poliisilaitokselle voi olla se viimeinen naula arkkuun.

Kun ajokorttiasiat siirtyivät vuodenvaihteessa Trafille sosiaali- ja terveysministeriöltä, katosi samalla ymmärrys potilas-lääkärisuhteen luottamuksellisuudesta. Lääkärin on pakko ilmoittaa itsemurhayrityksestä, jolloin potilaat ryhtyvät salaamaan asian. Tämä vaikeuttaa potilaiden hoitoa ja siis todennäköisesti lisää itsemurhariskiä ja yritysten uusiutumisia.

Uudet säädökset lääkärien ilmoitusvelvollisuudesta tulivat yllätyksenä. Kaikessa hiljaisuudessa valmisteltuja Trafin määräyksiä on vaikea saada luettavaksi, sillä ne on lähetetty vain lääkäreille. Säädökset muuttuivat rajusti. Ajokortin menetys uhkaa kymmeniä tuhansia potilaita, sillä nyt lääkärin pitää ilmoittaa, jos kuljettajan ajokyky on heiketentynyt tilapäisesti. Aikaisemmin ilmoitus piti tehdä, jos ajokyky on mennyt lopullisesti, siis loppuelämäksi. Ilmoituksia tehtiin vähän. Ajokykyä voivat heikentää esimerkiksi väsyttävät lääkkeet tai vaikeat sairaudet, joissa toimintakyky on heikentynyt. Ajokortin saattaa saada takaisin, jos pystyy todistamaan, että tilanne on muuttunut ja poliisi on sillä päällä, että jaksaa perehtyä asiaan. Näytön hankkimisen maksaa potilas. Jos saat aivohalvauksen, niin lääkärin on peruttava ajokorttisi ja kun paranet, sinun on anottava kortti takaisin.

Kun uusista määräyksistä ei saa tarkkaa selkoa, niin potilas ei lääkärille mennessään tiedä uhkaako häntä ajokortin menetys. Tällä on valtava vaikutus potilas-lääkärisuhteeseen.

Trafi haluaa korostaa, ettei ajokortin poisotto ole rangaistus. Minä en näe eroa siinä, otetaanko ajokortti pois liikenteessä törttöilyn takia vai sen takia, että rehellisesti kertoo lääkärille vaivansa. Rangaistus on sama.

Kun seuraavan kerran menet lääkäriin muista sanoa: ”Minulla ei ole ajokorttia”. Lääkärin ei tarvitse tarkistaa väitteen todenperäisyyttä ja lääkäriltä poistuu pakollinen ilmoitusvelvollisuus.

Helsingin Sanomat tarttui aiheeseen 25.2.2016 Ajoterveyden arviointiohjeen mukaan itsemurhan yritys antaa aiheen 6-12 kk mittaiselle kiellolle. Yli 6 kk kiellot tulee ilmoittaa poliisille. Aikaisemmin raja oli 2 vuotta. Eli kaikki itsemurhayritykset on pitänyt  ilmoittaa poliisille tammikuun alusta lukien.

Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck on kanssani samaa mieltä, ettei ajoluvan poistaminen estäisi itsetuhoista henkilöä toteuttamasta itsemurhaa.

Liikenneitsemurhissa kuolee vuosittain noin 20 henkilöä. Vuonna 2014 tehtiin 789 itsemurhaa. Suomalaisista noin 10 000 – 20 000 ihmistä yrittää itsemurhaa vuosittain Trafi haluaa siis, että 20 000 ihmisen ajolupa perutaan vuodeksi ja 20 000 ihmistä ilmoitetaan poliisille. Koska poliisi haluaa kohdella kansalaisia tasapuolisesti eri osissa maata eikä poliisi pysty tekemään tarkempaa ja parempaa harkintaa, niin poliisi voi vain ottaa kaikilta ajokortin pois. Kuinka monta onnistunutta uutta itsemurhaa tapahtuu, kun ajokortin menettämisen pelossa ihminen ei hakeudu lääkäriin? Tähän kysymykseen Trafilla ei ole vastausta, eikä virasto ole edes oivaltanut koko asiaa.

7 thoughts on “Trafi munasi: ajokortin peruuttaminen itsemurhaa yrittäneiltä ei perustu tieteeseen

 1. No jopas. Tämä tuli kyllä nyt ihan puun takaa. On aivan perusteltua kysyä, onko tuollainen pakollinen raportointi edes laillista. Se on sen verran kova yksityisyydensuojan loukkaus, että siihen pitäisi olla äärimmäisen painavat perusteet ja tapauskohtainen harkinta.

 2. Ohjeet lääkäreille löytyvät Trafin sivuilta:

  https://lomake.fi/a/ec/lomakepalvelu/download?s=vK1fO3Hci3CCEpF&id=15009%2FBB97109C39AC5147F7280E8E74BB837A&type=statics

  Itsemurhavaaran arviointia käsitellään sivuilla 16-17. Ei terveydentilan arvio tämän ohjeen mukaan ole aikaisempaan käytäntöön verrattuna oleellisesti muuttunut. Trafin sivulla todetaan myös: ”Ajokielloista päättäminen, lupien peruuttaminen ja ajoterveyden valvonta säilyvät edelleen poliisilla.”

  • Linkkisi antaa:
   ”Lopetit asiointipalvelun käytön

   Kirjauduit ulos asiointipalvelusta

   Jos haluat tunnistautua uudelleen, älä käytä selaimen Takaisin-nappia.”

 3. Tuo on lakeja ja sääntöjä noudattavien suomalaisen rehellisyyden irvikuva koko juttu. Trafissa joku viskaali on miettinyt, että itsemurhaa tekevä kyseenalaistaa oman ajo-oikeuden menetettyään oikeuden nousta omistamansa auton ratin taakse, ikäänkuin sillä olisi merkitystä lopputuloksen kannalta. Poliisihan ei sakkoja kuolleelle pysty kuitenkaan kirjoittamaan, mutta jos jääkin sillä kovan onnen tuurillaan sitten henkiin neliraajahalvaantuneena siteisiin? Tarvitseekin alkaa miettimään, onko valtio keksinyt viimein kanavan rahastaa nekin vain paremmin, jotka ei enään tässä valtiossa ja maailmassa haluaisi elää, mutta jäävät kitumaan.

 4. No jopas on typerää. Lopun vinkki tuli varmasti tarpeeseen.

  Entä saako ajokorttia myöntää nuorelle, jolla on masennusta tai muusta syystä korkeampi itsemurhariski? Tuskin autokoululla alkavat tästä kysymään, eikä muistaakseni ajokorttia varten tarvitse käydä lääkärillä, mutta tulipahan mieleen.

  • Ajokorttia varten täytyy käydä nopeassa ja rutiininomaisessa lääkärintarkastuksessa. Siinä lähinnä katsotaan, että näkö ja koordinaatio pelaavat. Lääkärintodistukseen tulee myös rasti ruutuun -tyyppinen kohta, jossa kartoitetaan ajokykyä mahdollisesti haittaavia perussairauksia.

   Hankkiessani ajokorttia vuonna 2014 menin hölmöyksissäni mainitsemaan pitkäaikaisesta masennustaustastani, kun lääkäri kysyi mahdollisista mielenterveysongelmista. Siihenpä todistus kosahti. Minun olisi pitänyt hankkia erikoislääkärin lausunto, ettei itsemurhariskiä ole. Oma valistunut arvio tilanteesta ei riitä.

   Menin tietysti toiselle halvalle yksityislääkärille hankkimaan uuden perustodistuksen, jossa mainintaa masennuksesta ei ollut. Se tuli paljon halvemmaksi.

   Valehteleminen tuntuu pahalta, mutta tietyissä tilanteissa se on vain protokollan mukaista. Tämä on tärkeä tiedostaa.

 5. Päivitysilmoitus: Ajoterveydestä huolehtimalla tuhotaan potilas-lääkäri-suhde | Roskatiede

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s