Tanskalaistutkijat huolestuivat: potilaat säätävät kilpirauhashormoniannoksia itse!


Tanskalaistutkijat pohtivat, noudatetaanko Tanskassa hoitosuosituksia vai trendejä. Median lisääntynyt kiinnostus on muuttanut määrättyjen kilpirauhashormonien suhteita. T3 lähti nousuun. T4/T3 yhdistelmäterapiassa Tanskassa ei aina noudateta Euroopan ohjeistusta. Potilaat säätävät lääkityksen annoksen itse ja heillä on ylihoidon riski.

Kyselytutkimukseen osallistui 384 potilasta, joista 293 vastaajaa hyväksyttiin mukaan. Kyselytutkimuksiin liittyy vahva menetelmästä johtuva harha: kyselyyn vastaa aiheeseen positiivisesti asennoituvat muita aktiivisemmin. Vastaajista 28 % sääti annoksensa itse!

Yhdistelmähoitoa pidetään edelleen kokeellisena menetelmänä eikä meta-analyysien mukaan siitä saada suurta hyötyä oireisiin. Vuonna 2013 yhdistelmähoito sai huomiota Tanskassa, kun potilas kirjoitti epätieteellisen kirjan ihmeparanemisestaan.

3 thoughts on “Tanskalaistutkijat huolestuivat: potilaat säätävät kilpirauhashormoniannoksia itse!

  1. En minä tuota yhtään ihmettele. Myös minä, kilpirauhasen poistoleikkauksen jälkeen, säädän annosta itse. Pidän leposykkeen noin 60/s, joka oli leposyke ennen kilpirauhasen liikatoimintaa. Ilman lääkityksen säätöä välillä menee yli, ja välillä leposyke on <50 ja puhti poissa, ja mieliala maassa. Pari vuotta yritin kiinteällä lääkityksellä huonoin tuloksin. T4 kulutus näyttäisi riippuvan liikunnan määrästä ja T4 annos on minulla kyllä yli suosituksen painokiloa kohti (lihaksia myös). T4V jonkin verran yli viiterajan ja T3V vähän viitealueen keskiarvon alla, kun vihdoin sain sen mittautettua. Asiansa osaavalta sisätautien erikoislääkäriltä tuli lupa jatkaa samaan malliin. Suuri osa lääkäreistä taipuvaisia määräämään liian pientä annosta, joten en ihmettele että potilaat kaikkoavat puoskareiden puheille. Poiston jälkeen 1. lääkäri määräsi ihan liian pienen annoksen – laskin ja otin sen painokiloa kohden olevan annoksen ja olin lähempänä oikeaa. On tosi vaikea löytää netistä tutkimuksia, jotka käsittelevät kilpirauhasen poiston jälkeistä lääkitystä, enkä ole löytänyt tutkimustuloksia muista kuin kiinteä annoksisesta lääkityksestä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s