Lasten? ylipaino? ei? johdu? antibiooteista?


Embed from Getty Images

 

Ilta-Sanomat käyttää kysymysmerkkiä otsikossa ”Antibioottien liikakäyttö syynä lasten ylipainoon?” Otsikossa olevasta kysymysmerkistä oivallamme, ettei uutinen tarkkaan ottaen pidä paikkaansa. Mutta miksi Ilta-Sanomat julkaisee kysymysmerkillisiä otsikoita?

Tässä tietellisessä tutkimuksessa kerrotaan, että laajakirjoisten antibioottien toistuva käyttö alle kaksivuotiailla on yhteydessä varhaislapsuuden lihavuuteen. Kapeakirjoiset antibiooteilla ei ole samaa yhteyttä, vaikka niitä määrättäisiin useinkin. Pelkkä epidemiologinen tutkimus ei tietenkään riitä, koska täytyy tietää vaikuttava mekanismi. Tutkijat spekuloivat, että vaikutus välittyisi suolistoflooran kautta. Tämä on spekulaatio. Piilossa olevaa tekijää ei pystytä sulkemaan pois, tutkijat toteavat, joten voi olla, että laajakirjoisilla antibiooteilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa oikeesti. Laajakirjoinen antibiootti saattaa olla yksi pieni lisätekijä. Huomatkaa, että välikorvantulehduksilla, joihin antibiootteja entiten määrätään, ei ollut yhteyttä lihavuuteen.

Voisiko Ilta-Sanomat kehittää jollain tavoin erikoissuuren kysymysmerkin, ettei lukijoita johdettaisi harhaan? Ja käyttäkää myös otsikkossa termiä yhteys eikä termiä on syynä, kun on kyse tämän tyyppisestä spekulaatiosta.

Kiitos.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s