Voiko jokin paistorasva aiheuttaa syöpää?


Embed from Getty Images

Voin ja kookosöljyn kauppiaat yrittävät aina todistaa tuotteidensa terveellisyyttä. Ne jotka saavat elantonsa virallisia ravintosuosituksia vastustamalla liittyvät kuoroon. Suomalaiset bloggaajat tarttuvat kaikkieen missä mainitaan sana voi. Kun tutkija tarvitsee lisää rahoitusta, hän saattaa tarvita median apua. Toimittajalla tai hänen esimiehellään saattaa olla vahva oma mielipide voin terveellisyydestä ja lehtitalon linjana voi olla, että kohu-uutisten taustoja ei tarvitse niin tarkkaan penkoa, varsinkin jos juttu on jo julkaistu jossain toisessa lehdessä – se toinen lehtihän vastaa kaikesta.

Tällainen ympäristö synnyttää Ilta-Sanomissa julkaistun jutun Tuore tutkimus: Näissä kasviöljyissä paistamisella yhteys syöpään.

Kun törmää tällaiseen uutiseen olettaa, että jutun taustalla olisi vahva tieteellinen näyttö. Ainakin niin pitäisi olla. Mutta jostain syystä lehdistö toimii aivan päin vastoin. Mitä hurjempi väite, sitä löyhempiä todisteita vaaditaan, että juttu päätyy lehteen.

Ilta-Sanomat julkaisee Ruokala-nimisessä reseptipalvelussa. Se on ensimmäinen hälytyskello. Jos juttussa ei mainita, missä tiedelehdessä tutkimus on julkaistu, se on toinen hälytyskello. Kun ryhtyy etsimään alkuperäistä tutkimusta eikä sitä löydy, se on kolmas vahva hälytyskello.

Tutkimuksella on totuttu ymmärtämään jotain sellaista, joka on julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä. Tietysti tutkimus sanaa voidaan käyttää myös koulun kemianluokassa tehdystä kokeesta, mutta mielestäni valtakunnallisessa iltapäivälehdessä tutkimus-sanan käytössä tulisi olla tarkka, ellei haluta johdattaa lukijaa harhaan.

Kookosöljykauppiaat ovat pitkään sanoneet, että heidän tuotteensa kestää kovaa kuumentamista. Tätä mieltä oli myös Dr Mercola jo vuonna 2003. Dr Mercola? Dr Mercola on yksi pahimpia roskatieteen levittäjiä maailmassa, jonka jokaiselle sivulle FDA on vaatinut varoitustekstin (löytyy sivun lopusta).

Juttu levisi länsimediassa, kun The Telegraph nosti sen uudelleen esiin. Alkuperäinen juttu on julkaistu televisiossa BBC sarjassa Trust me I am a doctor. Tästä ohjelmasta on tiedote myös yliopiston sivuilla, mistä Ilta-Sanomat on luullut kyseessä olevan yliopistotutkimuksen. BBC:n uutisesta selviää, että vapaaehtoisille Leicesterin asukkaille annettiin eri öljyjä käytettäväksi arkisessa ruuanlaitossa. (otoskokoa ei kerrota, mutta lienee alle 10.) Yli jäänyt käytetty öljy kerättiin ja analysoitiin. Auringonkukkaöljy ja maissiöljy muodostivat paistettessa runsaasti aldehydejä. Aldehydeistä jotkut on liitetty syöpiin korkeina pitoisuuksina kuten asetaldehydi, jota muodostuu mm. alkoholin palaessa.Tämä uutinen kuuluu sarjaan perunlastut ja uppopaistetut kananugetit.

Iltasanomien ”tuore tutkimus” osoittautui asiaohjelman viihteelliseksi osuudeksi. Jutun faktat perustuvat yhden asiantuntijan haastatteluun ja mielipiteeseen. Tämän asiantuntijan Martin Grootveldin esittelyssä Leisisterin De Montfortin yliopiston farmasia koulun sivuilla kerrotaan, että hänen päätehtävä on kerätä rahaa yliopistolle EU:lta ja muista lähteistä (Research activities: Attraction of research funding from research councils, EU, medical charities, industrial sources etc.)

Kyseessä on siis asiantuntijalausunto, joka varmasti perustuu ennen kaikkea hänen henkilökohtaiseen käsityksiin monista tutkimuksista ja henkilökohtiseen kokemukseen – ei BBC:n teettämään ”tuoreeseen tutkimukseen”.

Alkaa kyllästyttää tämä copy/paste journalismi.

14 thoughts on “Voiko jokin paistorasva aiheuttaa syöpää?

 1. ”Rypsiöljyn kauppiaat yrittävät aina todistaa tuotteidensa terveellisyyttä. Ne jotka saavat elantonsa virallisia ravintosuosituksia julistamalla, liittyvät kuoroon.”

  Komsiikomsaa ja niin edelleen…

  • Muuten hyvä, mutta pieleen. Ensinnäkin, rypsiöljyn terveellisyydestä on tutkimusnäyttöä (esim. tämä http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746113/) aika tavalla enemmän kuin esim. kookosöljyn. Eikä (pelkästään) virallisia ravintosuosituksia tekemällä kukaan hanki elantoaan, niitä kun laativat alansa asiantuntijat joilla on opetustöitä, tutkimusprojekteja tms. joista se raha tulee.

  • Rypsiöljy ON terveellinen rasva, samoin kuin margariini. Juuri näitä rasvoja tulisi käyttää oliiviöljyn, voin ja kookosöljyn sijasta. Voi on kaikista pahin. Kuten MrrKat alempana sanoi, tämä rasvatutkimus todettiin jo huuhaaksi Hopian, Schwabin ja Fogelholmin toimesta.

   Arvostan suuresti esimerkiksi Schwabia, sillä hän ei ole D-vitamiinin kohdalla lähtenyt USAn kelkkaan suurien määrien suosittelijana vaan nojaa tarkasti tutkimuksiin, joiden kaikkien perusteella yli 10 mikrogramman annoksesta D-vitamiinia ei ole hyötyä. Olisi parempi jos saantisuositus laskettaisiin takaisin 7.5 mikrogrammaan.

   • Ei ollut provo. Kuten peukuistakin huomaat, suurin osa tämän blogin lukijoista ovat kanssani samaa mieltä.

    Tässä esimerkkejä:
    – Rypsiöljyn Omega3 ja 6 koostumus on parempi kuin oliiviöljyn.
    – Voi lihottaa, margariini ja rypsiöljy eivät.
    – Voi ja kookosöljy aiheuttavat sydän- ja verisuonitauteja tukkien verisuonet, margariini ja rypsiöljy eivät.
    – Voi ja kookosöljy aiheuttavat aknea ja finnejä.

    Myös maidon kohdalta on sanottava että rasvaton on ehdottomasti se paras vaihtoehto, koska kova rasva ei ole hyväksi ihmiselle. Täys- ja ykkösmaito tukkivat verisuonet ja aiheuttavat iho-ongelmia. Mutta juokaa vain rasvamaitoa, jos haluatte pian statiinit käyttöön. D-vitamiinin käytöstä yli 10 mikrogramman annoksina ei ole yhtään mitään hyötyä, joka on todettu monessa tutkimuksessa. Sitäpaitsi D-vitamiinia saa tarpeeksi kunhan juo tarpeeksi rasvatonta maitoa päivässä sekä käyttää margariinia.

    99% Suomen lääkäreistä ja ravintoasiantuntijoista tietävät nämä asiat. Antti Heikkilä kuuluu siihen yhteen prosenttiin, mutta hän nyt ei muutenkaan tiedä mistään mitään.

   • Jos tiedettäisiin mekanismi jolla rasvaiset maitotuotteet edesauttavat painonhallintaa niin oltaisiin vahvemmalla pohjalla. Rasvaisilla vs rasvattomilla maitotuotteilla ei ole eroja proteiinin, kalsiumin, D-vitamiinin yms. suhteen, eikä näyttöä siitä että maidon rasvahapot (suurelta osin tyydyttyneitä) olisivat erityisen hyvin kylläisyyttä ylläpitäviä. Näin ollen pitäisin ns. käänteistä syy-seuraus -suhdetta ainakin osaselityksenä.

   • Voi hyvä isä mitä P-O-T-A-S-K-A-A!!! Onneksi ihmiset ovat asioista jo tietoisia hyvin laajasti. Että ihan tukkii suonet. Nauran niin että ratkean! Käytän kookosöljyä sisäisesti ja ulkoisesti. Kolesteriliarvot ovat huiput ja näppylät hoidan ulkoisella käsittelyllä. Ei tarvita kalliita voiteita.

   • ”Antti Heikkilä kuuluu siihen yhteen prosenttiin, mutta hän nyt ei muutenkaan tiedä mistään mitään”

    No äläs nyt, Heikkilähän on kunnostautunut mm. mikroaaltouunitekniikan erikoisasiantuntijana.

 2. Tässä siis tutkittiin sitä rasvaa, joka jäi pannuun, ei sitä mitä ihmiset söivät. Mitä järkeä tutkimusasetelmassa?

 3. Tämän päiväisessä paperisessa Ilta-Sanomissa se kohu-rasvajuttu jo tyrmättiin kolmen suomalaisen asiantuntijan(Hopia, Schwab, Fogelholm) suulla.
  ”Suomalaistutkijat tyrmäävät öljykohun”.
  ..
  ”Schwabin mukaan esimerkiksi vappumunkitkin voi paistaa kotioloissa täysin huoletta rypsiöljyssä, koska öljy ei ole kuumaa tuntitolkulla.”

 4. Siis eikö rypsiöljy olekaan parempi paistorasva, kuin auringonkukkaöljy??

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s