Valkee Oy teki taas jättitappiot, tilintarkastajat huomauttavat


Embed from Getty Images

Tilikaudella 2/2014 – 2//2015 korvavaloa valmistava Valkee Oy on tehnyt taas jättitappion 2,3 miljoonaa euroa. Tilintarkastajat haluavat kiinnittää huomiota, että aktivoitujen tuotekehityskustannusten tuotto-odotuksiin liittyy epävarmuutta. Yhtiön aktivoimat tuotekehitysmenot ovat merkittävät suhteessa yhtiön omaan pääomaan ja siten niihin liittyvien tuotto-odotusten merkitys yhtiön toiminnan jatkuvuudelle on olennainen.

Kirjanpitolain mukaan kehitysmenoja saa aktivoida erityistä varovaisuutta noudattaen. Jotta menoja voitaisiin kirjanpidossa aktivoida, niihin on liityttävä vastaisuudessa kertyviä tuloja. Aktivointi edellyttää tuottoarvolaskelmaa, jossa selvitetään, että tulonodotusten nykyarvo ylittää aktivoitavat kehittämismenot. Tilintarkastajien mielestä siis tuotto-odotukset on laskettu päin persettä. Valkee 2 projektin tuotekehitysaktivoinnit poistetaan suunnitelman mukaisesti 4 vuodessa tasapoiston. Yhtiöllä on omaa pääomaa yhteensä 600 000. Poistamatta olevia aktivoituja kehittämismenoja on 1,4 miljoonaa euroa. Jos kehittämismenot kirjattaisiin hyvän kirjanpitotavan mukaisesti kululuiksi, yhtiön oma pääoma menisi negatiivikseksi.

Valkee Oy:öön on sijoittetu 7,2 miljoonaa euroa, joista jäljellä 0,6 miljoonaa euroa.

Yhtiön liikevaihto oli 650 000 euroa. Kaksi vuotta aiemmin, menestysvuonna, liikevaihto oli lähes 2 miljoonaa euroa. Alas on tultu rytinällä.

Tavarantoimittajat kaipaavat 240 000 euroaan. Pankit eivät enää myönnä lyhytaikasta lainaa ja niiden määrä onkin pudonnut 390 000 eurosta 61 000 euroon.

Valkeella on edelleen paljon myyntisaamisia 121 890,93 euroa. Tämä saattaa johtua siitä, että liikkeissä on myymättömiä laitteita, joista Valkee saa rahat vasta, kun asiakas on ostanut laitteen. Pieni pommi sielläkin.

Yhtiön ylimääräinen kokous on antanut hallitukselle valtuudet 1,5 miljoonan vaihtovelkakirjalainan ottamiseen. Tästä valtuutuksesta on tilinpäätöshetkellä käytetty 500 000 euroa. Vieläkö rahoittajat uskovat Valkeeseen?

Valkee Oy on toimittanut tilinpäätöksensä kaupparekisteriin 1.10.2015. Lain mukaan Valkee Oy:n olisi pitänyt toimittaa tilinpäätös 1.7.2015 eli neljä kuukautta tilikauden päättymisen jälkeen. Tilinpäätös on allekirjoitettu 4.7. ja tarkistettu 19.8. ja vahvistettu 27.8.2015.

Yhtiön toimitusjohtaja ja tieteellinen johtaja ovat jätäneet yhtiön.

7 thoughts on “Valkee Oy teki taas jättitappiot, tilintarkastajat huomauttavat

 1. Nykyään pyhäkouluissa laulettavaa laulua mukaillen:

  Minulla on valoa korvissa,
  siellä se valo liikkuu,
  näin kun raotan lompsaani,
  valonsäde keikkuu ja kiikkuu.

  Lyhyestä kaunis!

  • Tekesiltä 2,5 miljoonaa, Ely-keskukselta kymmeniä tuhansia, ulkoministeriöltä työtä, valtion sijoitusyhtiöltä mitä lie, media tuki miljoonien arvoisilla jutuilla.

  • Valkeen seuraava tuote on varmaankin Rakovalkee, sen voi sitten kätevästi sujauttaa vaikka mihin rakoon.

  • Minä en ole päässyt selville, millaisia palkkoja johdolle on maksettu eikä se käy tuosta Kauppalehden jutustakaan selville. Mutta täytyy kyllä todeta, etten ymmärrä sitten ollenkaan toimitusjohtaja Aki Backmanin kommentteja. Miten voi olla pelkästään hyvä, että yritys tuottaa miljoonatappiot liikevaihdon syöksyessä alas? Joko minä olen todella tyhmä enkä ymmärrä start up -yrittämisestä yhtään mitään tai sitten Backmanin kommentti on täysin epätoivoinen.

   Mutta missä on Valkeen toinen perustaja Antti Aunio? Aunion nimeä ei ole vuosiin näkynyt missään Valkeeseen liittyvässä. Ehkä Aunio tajusi, mistä on kysymys ja huomaamatta poistui takavasemmalle. Jos jollakin on parempaa tietoa Aunion ja Valkeen nykysuhteesta, olisi mielenkiintoista saada tietää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s