Kuinka monta virhettä yhdessä tiedeuutisessa voi olla? – esimerkkinä Ilta-Sanomat


Embed from Getty Images

Ilta-Sanomat uutisoi dieetti tutkimuksesta, jonka kokotekstiversion voi lukea tästä. (kokoversio poistettu, tilalla abstrakti) Uutisessa on joitain virheitä.

 1. Otsikossa väitetään, että tutkimus selvitti, kumpi on tehokkaampi vähähiilihydraattinen vai vähärasvainen dieetti. Valitettavasti dieettien tehon selvittämiseksi tarvittaisiin pidempi aika kuin 6 päivää. Tutkimuksessa tutkittiin laihduttamisen metaboliaa eli aineenvaihduntaa.
 2. Alaotsikossa väitetään, että olisi tutkittu karppausta. Tässä tutkimuksessa rajoitettiin hiilihydraateista saatavaa energiaa 30 % ennen koetta vallinneesta tasosta. Tällöin kyseessä ei ole karppaus, vaan hiilihydraateilla rajoittettu dieetti. Karppauksessa energian saantia rajoitetaan paljon enemmän. Tätä ei voitu tässä tutkimuksessa tehdä, sillä energian saantia rasvasta ei voitu rajoittaa yhtään enempää kuin mitä tehtiin. Tutkimuksessa siis kumpaakin energianlähdettä rajoitetiin 30 %. Rasvoja rajoitettiin niin paljon, että käytännössä tuollaisen dieetin noudattainen on mahdotonta.
 3. Koehenkilöt eivät olleet sairaalloisen ylipainoisia (BMI > 40), vaan vaikeasti ylipainoisia (BMI 35,1 +-1,1).
 4. Ryhmässä oli mukana edustava otos eri-ikäisiä miehiä ja naisia, Ilta-Sanomien mukaan. Ryhmän 9 naisten ikä oli 30-36 ja 10 miehen iät 36-40. Otos ei ole edustava mistään ajateltavissa olevasta perusjoukosta, eikä tutkijat sellaista tavoitelleet.
 5. Koejärjestelyjen kuvauksessa puuttuu olellinen tieto siitä, että koehenkilöt jaettiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään. Toisen ryhmän energian saantia rajoitettiin hiilihydraateista ja toisen rasvoista. Kokeen toisessa vaiheessa ryhmät vaihtoivat dieettiä.
 6. Hiilihydraattipitoinen dieetti pudotti kiloja enemmän – ei nopeammin.
 7. Tutkimuksen pääviesti on se, että vaikka rasvarajoitteisella ryhmällä veren insuliini ei laskenut, niin kuin hiilihydraattirajoitteisella ryhmällä laski, niin silti rasvarajoitteisen ryhmän läskit sulivat. Hiilihydraattirajoitteisilla dieteillä on aikaisemmin väitetty rasvan palamisen johtuvan insuliinin vähenemisestä. Tämä teoria kumoutuu. Tutkijat ovat arvanneet tutkimuksensa joutuvan Ilta-Sanomien tyyppiseen käsittelyyn. Siksi he matemaattisen mallin avulla ennustavat, että jos diettejä jatkettaisiin, niin erot läskissä tasoittuisivat. Tutkijoiden mielestä niukalla hiilihydraattidieetillä ei ole metabolisia etuja laihduttamisen kannalta.
 8. Ilta-Sanomien mielestä sokerit eivät lihota ja tämän väitteen lehti kehtaa panna tutkijoiden suuhun. Mitään noin hölmöä tutkijat eivät sanoneet. Mieti itse, voitko syödä keksiä ja pullaa miten paljon tahansa lihomatta?
 9. Rasvalla rajoitettu dieetti vähensi Ldl-kolesterolia, mutta olisiko pitänyt kertoa, että hiilihydraateilla rajoitettu dieetti vähensi trigyseridejä.

Yksi asia oli jutussa varmuudella oikein. Jutun tehneen toimittajan nimi Petri Turunen.

10 thoughts on “Kuinka monta virhettä yhdessä tiedeuutisessa voi olla? – esimerkkinä Ilta-Sanomat

 1. Tarkennuksia:

  ”Tässä tutkimuksessa rajoitettiin hiilihydraateista saatavaa energiaa 30 % ennen koetta vallinneesta tasosta. Tällöin kyseessä ei ole karppaus, vaan hiilihydraateilla rajoittettu dieetti. Karppauksessa energian saantia rajoitetaan paljon enemmän.”

  Ensinnäkin 30% rajoitus koski kokonaisenergiansaantia joten prosentuaalisesti hh:sta saatava energiamäärä tipahti enemmän kuin 30%. Toisekseen, karppaus tarkoittaa samaa kuin vhh, ts. hiilihydraattien rajoittaminen. Tämä on usein de facto laihdutusta (energian saannin rajoittamista), mutta ei sama asia.

  ”Ilta-Sanomien mielestä sokerit eivät lihota ja tämän väitteen lehti kehtaa panna tutkijoiden suuhun.”

  Sivulla puhutaan hiilihydraateista, ei sokereista. Eivätkä kummatkaan lihota ellei niitä saada yli kulutuksen. Tutkimus kun otti kantaa ns. taubesilaisten roskaväitteeseen siitä, että lihavuuden etiologia on typistettävissä hiilareiden saantiin.

  ”Rasvalla rajoitettu dieetti vähensi Ldl-kolesterolia, mutta olisiko pitänyt kertoa, että hiilihydraateilla rajoitettu dieetti vähensi trigyseridejä.”

  Tässä kyse siis loppupätkästä artikkelia? Kyse ei ollut tutkimuksesta itsestään, vaan Strandbergin kannanotosta – joka on harhaanjohtava, sillä vähärasvaiset ruokavaliot eivät ole tutkimustiedon valossa sen sydänterveellisempiä kuin runsasrasvaisemmat. Eikä rasvan määrä per se (pl. ääripäät) näytä olevan millään tavalla merkittävä tekijä.

 2. Pieni tarkkennus. ”Karppauksessa energian saantia rajoitetaan paljon enemmän.” En ole tästä karppaus laijista tietoinen. Kyllä energiaa saa kaikesta proteeiini lähteistä. Vai onko jotain vähän energisiä sisäfieleitä jossain tarjolla. Ps. olen tykännyt sinun kirjoituksista. Tulevat säköpostiin. Hyvää jatkoa.

   • … joka on edelleen virheellinen. Kyseinen dieetti oli vhh l. karppausta.

   • Antti Heikkilä kirjoittaa blogissaan, ettei kyse ollut aidosta vähähiilihydraattisesta dieetistä. Luulisi hänen tietävän.

   • Ai tietävän? Jos on koskaan Heikkilän tekstejä lukenut, ei tuota harhaluuloa enää ole. 😉

    Hh:n osuus kok.E:stä oli alle 30%, siis selvästi vähemmän kuin mihin ihmiset yleensä pääsevät hh-rajoituksessaan pidemmällä aikavälillä.

 3. Päivitysilmoitus: Kuinka monta virhettä yhdessä tiedeuutisessa voi olla? – esimerkkinä Ilta-Sanomat | suulas

 4. Mie – pointti tässä on kait, että oikealla karppauksella tarkoitetaan ketoosia ja ketoosia ei muodostu jos hiilihydraatit muodostavat 30% ruokavaliosta. Kyllä ihmiset oikeasti pääsevät lähelle nollaa hh-rajoituksessaan, pidemmälläkin aikavälillä. Ei ehkä tutkimuksissa johon on valikoitunut ihmisiä jotka eivät ole erityisen motivoituneita ”karppaamaan”

  • Yksittäiset ihmiset pääsevät varmasti, erityisesti motivoituneet yksilöt. Mutta minä puhuin väestötasosta jonka peilaamiseen vaaditaan laajaa tutkimusnäyttöä ”perustallaajien” keskuudesta, ei niiden harvojen asiaansa paneutuneiden valikointia.

  • Ruokavalio voi olla vähähiilihydraattinen vain jos energiaa tulee vähiten hiilihydraateista. Ihan näin loogisesti. Esimerkiksi suositusten mukainen ruokavalio on tästä logiikasta johtuen vähäproteiininen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s