Viikon roskatiedepalkinto menee Iltalehdelle


Aiheuttaako pelkkä kännykän käyttö (ei soittaminen) syöpää?

Aiheuttaako pelkkä kännykän käyttö (ei soittaminen) syöpää?

Iltalehti väittää tietävänsä, mitkä ovat riskit, jos käyttää älypuhelinta 20 minuuttia päivässä. Lehden mukaan tuore tutkimus osittaa, että jo lyhytaikaisella kännykän käytöllä voi olla surulliset seuraukset. Lehden mukaan 20 minuutin älypuhelimen käyttö viiden vuoden ajan voi kolminkertaistaa aivokasvaimen riskin. Lehden väitteet ovat perättömiä. Älypuhelimen käyttö on muuten eri asia kuin NMT-puhelimen pitäminen aina vasemmalla korvalla.

Lehti on surffailut netissä ja löytänyt New York Daily Newsin uutisen. New York Dayly Newsin artikkeli perustuu  Igor Yakymenkon johtamaan tutkimukseen kännykkäsätelyn vaikutuksesta happettumiseen elävissä soluissa. Iltalehti on lyhentänyt uutista jättäen pois kaikki tiedot itse tutkimuksesta, mihin uutinen perustuu. Tämä on yksi vinkki siitä, että uutinen on roskatiedettä. Ensimmäinen vinkki on tietenkin se, että jos uutinen pitäisi paikkaansa, sitä ei julkaistasi näin pienellä foorumilla.

Alkuperäisessä tutkimuksessa ei siis tutkittu kännykkäsäteilyn vaikutusta ihmisen aivosyöpään. Yakymenkon tutkimus on meta-tutkimus kännykkäsäteilyn vaikutuksista elävissä soluissa, ei ihmisissä. Meta-tutkimushan on katsaus muiden tutkijoiden tekemisiin, tässä tapauksessa sataan tutkimukseen, joissa 93 on havaittu, että kännykkäsäteily vaikuttaa mm. happetumiseen soluissa. Tutkimuksen ansio on siinä, että siihen on koottu tähänastiset tutkimukset kännykkäsäteilyn biokemiallisista vaikutuksista, se on hyvä kirjallisuusviitelähde. Tutkija ei tee ihmisen syöpää koskevia johtopäätöksiä. Hän sanoo vain, että kännykkäsäteilyn vaikutukselle ihmisen terveyteen on olemassa mekanismi. Kokonaan jää käsittelemättä se puoli asiasta, että moni muukin asia vaikuttaa vastaavalla tavalla solujen biokemiaan, mutta soluissa on puolustusmekanismit vaurioita vastaan, kuten esimerkiksi entsyymejä, jotka korjaavat DNA:ta. Tästä seuraa, ettei solutasolla havaituista vaikutuksista voida tehdä mitään johtopäätöksiä ihmisen terveyteen.

Jos kännykkäsäteily lisäisi ihmisen aivosyöpäriskiä, tarvitaan asian todistamiseksi kaksi asiaa: epidemiologinen tutkimus kännykkäsäteilyn ja aivosyöpäriskin välillä ja teoreettinen mekanismi, jolla kännykkäsäteily voisi aiheuttaa syöpää. Yakymenkon mielestä teoreettinen mekanismi on olemassa. Nyt tarvitaan se epidemiologinen tutkimus. New York Dayly Newsin haastatelussa Yakymenko kertoo lukuja aivosyöpäriskistä, mutta nämä tiedot eivät perustu hänen itsensä tekemään katsaukseen eikä New York Dayly Newsin artikkelista käy ilmi, mihin väite perustuu. Väitettä ei siis pysty tarkistamaan.

Yakymenko on ukrainalainen tutkija. Sota Venäjän kanssa on romuttanut Ukrainan talouden ja tutkimusraha on tiukassa. Toimittajien tulisi pitää mielessä, että tutkijoilla voi olla motiivi saada rahaa jatkotutkimuksiin. Muistetaan vaikkapa Andrew Wakefield, jonka Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa ei väitetty mitään MPR rokotteen ja autismin välisestä yhteydestä, mutta lehdistötilaisuudessa Andrew Wakefield ikään kuin livautti asian. Toimittajat: katsokaa, mitä tutkija oikeasti kirjoittaa vertaisasrvioiduissa johtopäätöksissä, koska sinne ei voi livauttaa satuja.

Jutun kirjoittaja Minttu Manninen on googlen perusteella ollut kesätöissä kolmena kesänä mediataloissa ja tehnyt Jyväskylässä gradun retropelaamisesta. Tampereen yliopisto kouluttaa toimittajia. Voidaan sanoa, ettei hänellä ole vankkaa kokemusta tiedeuutisten kirjoittamisesta.

Tilanne on siis edelleen se, että emme tiedä onko kännykkäsäteilyllä – erityisisesti runsaana ja pitkäkestoisena – jotain vaikutusta ihmisen sairastuvuuteen. Ja tilanne on edelleen se, että Iltalehteä ei kiinnosta totuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s