Markkinoiko Oulun kaupunki lainvastaisesti Valkee Oy:n korvavaloa?


Taas olisi toripoliisille töitä.

Oulun kaupunki kertoo kansalaisille, että

Kliinisissä tutkimuksissa kirkasvalokuuloke on poistanut kaamosmasennuksen oireita ja parantanut huippu-urheilijoiden motorista reaktioaikaa.

Huippu-urheilijoiden motorista reaktioaikaa koskevalla tutkimuksella tarkoitetaan tätä Iltalehdenkin vuonna 2011 levittämää harhaoppia. Kärppäpelaajilla tehty tutkimusta ei voida julkaista missään tieteellisessä lehdessä, sillä tulos perustuu tilastomanipulointiin.

Koska Valkee Oy:n korvavalo on lääkinnällinen laite, sen markkinointi motorisen reaktioajan parantajana on lainvastaista.

10.3.2014 sanomalehti Kaleva kertoo, että puolustusministeri Carl Haglund vieraili Oulussa tutustumassa korvavalojen tuotantoon. Tuleeko Kärppien salaisesta aseesta myös puolustusvoimien salainen ase?

12 thoughts on “Markkinoiko Oulun kaupunki lainvastaisesti Valkee Oy:n korvavaloa?

 1. ”Tuleeko Kärppien salaisesta aseesta myös puolustusvoimien salainen ase?”

  Kun taistelutilanteessa viholliselle karjaistaan – antautukaa, tai käytämme korvavaloja! -, niin kyllä siinä paatuneempikin palkkasotilas miettii kaksi kertaa kannattaako noille ryttyillä.

 2. Toki yritysten menestys on elinehto kaupungille, mutta ei kaupungin silti pitäisi sekaantua tällaiseen huijaukseen. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka vastaa tuosta kyseisestä sivusta ja miten valkee on sinne tekstinsä saanut.

  • Lisätään vielä, että ei tuo homma voi edes olla kovin hyvä bisnes pitkällä aikavälillä, sillä on todennäköistä, että laitteella ei ole mitään tehoa, ja ennemmin tai myöhemmin kupla puhkeaa.

   • Tämä on ollut jo 5 vuotta hyvä bussness niille, jotka nostavat pääministeritason palkkaa yrityksestä ja huono bussness niille, jotka ovat rahoittaneet toimintaa (tekes).

   • OK, ei ehkä kovin tyylikästä, mutta mikä siinä on *lain*vastaista?

   • Koska laitteella on hyväksyntä lääketieteelliseksi laitteeksi kaamosmasennukseen, sitä saa markkinoida vain tähän tarkoitukseen.

  • No siinähän on aivan selvä markkinarako, jokaiselle sokealle hiirelle on hankittava korvavalo.

  • Potilaiden hyväuskoisuutta ja plasebovaikutusta, väittää epäilijä, joita korvavalojen tapauksessa riittää.

   Yksikään henkilö ei ole väittänyt, että tämä rottakoe olisi plasebovaikutusta, sillä kukaan ei ole vielä ehtinyt tutustua tutkimukseen. Sanomalehti Kalevan väite on siis perätön. Se sisältää sen viestin, että koska nyt on kenties saatu joku positiivinen tulos rotilla, niin siitä seuraa, että aikaisemmat negatiiviset tulokset ihmisellä jotenkin muuttuisivat. Ajatus on epätieteellinen. Ehkä kaverukset toimittaja Pekka Rahko ja Valkee Oy:n Juuso Nissilä ovat keskenään tästä asiasta liikuttavan yksimielisiä siksi, että molemmat ovat opiskelleet Oulun yliopiston biologian laitoksella. Voisiko Kaleva jatkossa antaa Valkee Oy jutut jonkun puolueettoman toimittajan tehtäväksi.

   • Tuossa hiiritutkimuksessa (siis hiiri, ei rotta) kyse ei ilmeisesti ole korvavalosta, vaan kallon läpi annettavasta valosta. En pääse artikkeliin maksumuurin taa.

    Hiiren kallo on huomattavasti ohuempi kuin ihmisen ja koko aivojen paksuus on alle sentti. Valo siis läpäisee kallon ja absorboituu aivoihin huomattavasti tehokkaammin kuin ihmisellä korvaan annettuna. Jos näköradassa ja hypothalamuksessa on jotain valoherkkää solukkoa, sen stimuloitumisen todennäköisyys on täysin erilainen hiirellä tuossa kokeen asetelmassa kuin korvavaloa käyttävällä ihmisellä.

    Sinänsä en ymmärrä, miten aivoissa näköradan valoherkkä solukko olisi jotenkin tärkeä, koska silmän verkkokalvon solujen tehtävä on nimenomaan muuttaa valo sähköiseksi signaaliksi ja nämä solut ovat erikoistuneet tekemään sen erittäin tehokkaasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s