Kananmunan kolesterolia saa taas syödä


Embed from Getty Images

New York Times kertoi vuonna 1984, että pitäisi syödä vähemmän kananmunan keltuaista.

The Washington Post kertoo vuonna 2014, että kananmunan keltuaista saa taas syödä.

Yhdysvallat aikoo poistaa varoituksen kolesterolia sisältävien ruokien syömisestä. Terveet aikuiset voivat syödä taas kolesterolia, sillä ruuan korkea kolesterolipitoisuus ei merkittävästi vaikuta veren kolesterolitasoon tai lisää sydäntautien riskiä.

Vaara piilee liian monessa annoksessa tyydyttynyttä rasvaa kuten rasvainen liha, täysmaito ja voi.

Lue lisää kananmunan kolesterolista

14 thoughts on “Kananmunan kolesterolia saa taas syödä

 1. Ja sun pointtisi oli siis mikä? Tän blogin taso on mennyt ihan maan rakoon. Julkaiset vain kavereidesi kommentit ja sitten julkaiset tämmöistä roskaa.

  Mihin perustuu väitteesi, että ”Vaara piilee liian monessa annoksessa tyydyttynyttä rasvaa kuten rasvainen liha, täysmaito ja voi.” Tuo on kumottu. Aikapäivät sitten.

  • Hyvä Elvis. Olet edelleen bannattu. Väite perustuu Washington Postin artikkeliin. Mitä, jos lukisit joskus jotain hyödyllistä.

 2. Kananmunista saa muistaakseni hyvin jodia ja folaattia joista saattaa suomalaisilla tulla usein puutetta. Jos LDL on hyvin korkealla ja sydäntautiriskiä suvussa niin edelleen kait suositellaan varovaisuutta, muilla ei.

 3. En lue itseäni edes valistuneeksi maallikoksi ravitsemustiedeasioissa, mutta minulla oli sellainen käsitys, että tämä (”ruokavalion kolesteroli ei juuri vaikuta seerumin kolesteroliin”) on ollut aika yleisessä tiedossa jo pitkään.

  Muistelen lukeneeni jostain sellaistakin, että Pohjois-Karjala -projektissa havaittu yhteys ruokavalion ja seerumin kolesterolin välillä johtui maailmalla harvinaisesta mutta Itä-Suomessa yleisestä geenivirheestä. Tai sitten muistan jotain ihan omiani. Ainakin suolan osalta on olemassa vastaava geenivirhe: Suolan syöminen nostaa kaikilla verenpainetta hetkellisesti, mutta tietyllä (jälleen Itä-Suomessa yleisellä) geenillä varustetuilla runsas suolan käyttö aiheuttaa verenpainetautia, ts. verenpaine ei laske suolan syömisen jälkeen lähellekään yhtä nopeasti kuin niillä, joilta kyseinen geeni puuttuu.

  • Suomalaisilla on todellakin ApoE4 -geenin esiintyvyys suhteellisen yleistä.

   Ruokavalion kolesterolin vaikutus LDL-arvoon ylipäätään on sekasyöjillä suht vähäinen, kasvissyöjillä monesti reilumpi. Kokonaisuus ratkaisee ja arvojen seuranta kannattaa.

 4. Toivottavasti painotetaan myös sitä, että ihmiset on yksilöitä ja perinnöllinen hyperkolesterolemia myös vakava sairaus. Sekä painotettaisiin ennen kaikkea kokonaisuutta mitä oikeasti siihen lautaselle kasataan päivän aikana. Kun tuohan se justiinsa on ”terveet aikuiset” jne muu stereotypiointi; kävisin silti aika ajoin mittauttamassa kolesteroliarvoni, koska se mikä sopii sinulle ei välttämättä sovi minulle tai sitten kokonaisuudessa voi mättää.

  Tässä ihan hyvä juttu Terveykirjastosta by Antti Aro, joka näyttänee Duodecimiin kirjoittaneen ravinnon kolesterolista jo aikaisemminkin (”Kananmunat päästetty pannasta – mielikuvat ja todelliset vaikutukset”) mutta tässäpä tämä Terveyskirjaston; http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00066

 5. Erinomaisen blogin pitäjä on nyt viime aikoina rönsyillyt likaa aiheen vieressä, tai ihan kokonaan muualla. Toivottavasti tämä on vain tilapäistä.

 6. Tarkennan, että en viittaa edellisellä kommentillani kananmuniin, kolesteroliin tai muuhunkaan ko. aiheeseen liittyvään. Tarkoitan rönsyilyllä blogistin aiheita, jotka eivät mielestäni liity tai liityvät korkeintaan hyvin löyhästi blogin varsinaiseen ja tärkeään aihepiiriin eli nk. roskatieteeseen. Topicit blogistin omakohtaista harmeista taloyhtiön (kieltämättä näyttöön perustumattoman) järjestysäännön kanssa tai kananmunan käyttösuosituksen muutoksista kun lähteenä on kaksi sanomalehtiarkikkelia joiden julkaisuväli on 20 vuotta, eivät mielestäni ole roskatiedettä. Tulen kuitenkin myös jatkossa seuraamaan mielenkiinnolla blogia ja haluan kiittää ja kannustaa sen pitäjää. Uskon, että alkuperäiseen otsikkoon liittyvistä aiheista ei (valitettavasti) ole ympärillämme pulaa.

  • Kiitos palautteesta. En täysin lupaa pysyä aiheessa. Lämmitysjohtoasiassa mielestäni roskatiedettä on väite, että maahan pudonnut johto todellakin aiheuttaa lumisohjoon jonkun sähkövirityksen. Kolesteroli juttu toimii jatkossa muistuksena siitä, että se mitä suuhun laitetaan ei mene sellaisenaan vereen, kuten lisäravinteet, yrttiöljyt, rottakokeiden aineet.

 7. ”Vaara piilee liian monessa annoksessa tyydyttynyttä rasvaa kuten rasvainen liha, täysmaito ja voi.”

  Mihinkä yo. sitten perustuu?

  Eikö mitään painoarvoa ole tälläiselläkään tutkimuksella, eli metatutkimuksella Usasta, jossa on tehty meta-analyysi 21 tutkimuksesta, jonka johtopäätös oli, että tyydyttyneen rasvan käytöllä ei ole ollut minkäänlaista yhteyttä sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen. Vai pitääkö tuolla tutkimuksella, johon tuo linkkikin on, viitata kintaalla ja sen sijaan uskoa THL:n sanomaa. Itse luottaisin kyllä enemmän jenkkiläisten tekemiin tutkimuksiin, jotka ovat hieman laajempiakin.

  http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract

  • Jos tutustut niihin mukaan otettuihin tutkimuksiin, niin havaitset että ilman kunnollista kontrollia sille miten paljon tyydyttynyttä rasvaa korvattiin & millä ei analyysistä saa kovinkaan paljon irti. Tutkijat huomauttivat kys. artikkelissa, että paitsi hiilihydraatin laatu (jota ei siis kys. aineistossa päästy tarkastelemaan kunnolla) niin myös tyydyttyneen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ovat keskeisiä riskin pienenmisen kannalta.

 8. Tämän blogin uudelleenbloggaamisen salliminen (useissa eri yhteyksissä) blogiin Kerberos616 herättää hämmentäviä mielleyhtymiä ainakin minussa. Hyvin ikävää päätyä tuollaiseen blogiin. Haluaako kirjoittaja todellakin itsenä yhdistettävän moiseen materiaaliin, kun uudelleenboggauksen voisi helposti estääkin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s