D-vitamiinisuihkeen ostajia sumutetaan ”Turvallinen valinta” -merkillä


Edit 10.2. Yliannos D-vitamiinia tuli nimenomaan suusuihkeesta! (ja tapaus sattui Porissa).

Huuhaa-palkittu Suomen terveysjärjestö myönsi ”Turvallinen valinta” -huuhaa-merkin Nordic Health Sprays/Pohjoismaiden Terveyssuihkeet -tuotteille. Merkki myönnettiin kiireellä, sillä tietoa tavaramerkin rekisteröinnin hyväksymisestä ei vielä ole. Merkin myöntämisperuste oli se, että merkki myönnetään hyvälle kaverille. Suomen Terveysjärjestön hallituksen jäsen on tehnyt pitkään markkinointiyhteistyötä Terveyssuihkeiden parissa. Porin Porinat toimivat kohtaamispaikkana.

Koska kyseessä on tuotteen turvallisuuteen liittyvä markkinointiväittämä, niin on syytä katsoa, miten tuotteiden turvallisuus eroaa muiden vastaavien tuotteiden turvallisuudesta. Merkin myöntämisperusteissa sanotaan, että  Tanskan Eurofins tarkistaa kaikkien Nordic Health Sprays tuotteiden aitouden, alkuperän, turvallisuuden, koostumuksen ja puhtauden. Uskon että tuotteen D-vitamiinipitoisuus mitataan tässä laitoksessa. En kuitenkaan usko, että Tanskan Eurofins kiertää myymälöitä tarkistamassa, että myytävät tuotteet ovat aitoja. En usko, että Tanskan Eurofins kiertää myymälöitä tarkistamassa, että tuotteiden alkuperä myymälässä on se, mitä luvataan. En usko, että Eurofins mittaa tuotteesta mitään muuta kuin sen, mitä tuotteen valmistaja tilaa mitattavaksi, joten en usko tuotteen puhtauden ja koostumuksen sen suurempaan valvontaan kuin muillakaan vastaavilla tuotteilla. En usko, että Tanskan Eurofins on missään taloudellisessa vastuussa tuotteen turvallisuudesta.

Nordic Health Spray Ltd – Pohjoismaiden Terveyssuihkeet Oy on suomalainen terveyssuihkeiden myyntiorganisaatio. Tuotteella on ollut toinenkin maahantuoja Terveyssiskot Oy. Yritysten taustalla on sama henkilö.

Vaikka kyse on ”Turvallinen valinta” -nimisestä markkinoinnin edistämispalvelusta, niin myöntämisperusteluissa ( 

Click to access Turvallinen_valinta_Terveyssuihkeet_rev7.pdf

) keskitytään muihin seikkoihin kuin turvallisuuteen.

Minä en epäile yhdenkään d-vitamiinivalmisteen turvallisuutta, mutta ehkäpä tämä suihke on ollut markkinoiden epäilyttävin ja nyt tällä ”Turvallinen valinta” -tempulla halutaan hälventää epäilyjä. Joka tapauksessa suihkeet ovat markkinoiden kallein tapa syödä D-vitamiinia. Itse suosisin kotimasista, lääkeyhtiön valmistetta, jolla ei ole varaa jäädä kiinni vilungista.

Tällaisen merkin myöntäjän olisi itse pitänyt omilla tutkimuksillaan varmistaa, että tuoteen sisältö on sitä, mitä väitetään. Omavalvonnan takia kaikilla kauppiailla on jokin paperi tuoteen koostumuksesta, mutta silti vilunkia esiintyy. Uskottavuutta lisäisi, jos merkin myöntäjä julkaisisi päätöksen tekoon osallistuneiden jäsenten nimet ja ansiot luontaistuotteiden turvallisuuden alalla sekä heidän mahdolliset eturistiriidat.

Tällaiselle merkille olisi tilausta, jos merkki olisi todellinen, sillä esimerkiksi New Yorkin yleinen syyttäjä vaati äskettäin suuria jälleenmyyjiä vetämään yrttilisäravinteita pois markkinoilta, koska ne sisälsivät ihan muuta kuin mitä etiketissä sanotaan. Listalla on mm. echinacea, ginseng ja mäkikuisma. 79 % tutkituista tuotteista ei sisältänyt sen lajin DNA:ta, jota etiketissä sanotaan tai sisälsi epäpuhtautena toisia lajeja. Tuotteista löytyi mm. traakkipuuta (huonekasvi), maniokkia eli kassavaa, sipulia, riisiä, vehnää, ananasta jne.

 

 

9 thoughts on “D-vitamiinisuihkeen ostajia sumutetaan ”Turvallinen valinta” -merkillä

  1. Tämän huuhaa järjestön merkit ovat lähinnä varoitusmerkkejä -älä koske tähän tuotteeseen-.

    • Ihan huuhaa juttu taas. Lakeijasi kumartavat siitä huolimatta välittömästi. Itse tilaan ulkomailta deeni naurettavaan muutaman dollarin hintaan. Parempaa laatua kuin apteekin pillerit

  2. ”Parempaa laatua kuin apteekin pilleri”

    Millaisella laitteistolla olet määrittänyt d-vitamiinien laatuerot?

    Onko kyseessä kenties joku funktionaalinen aparaatti jolla pystyy määrittämään myös veren syntipitoisuuden?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s