Valkee Oy: Viimeinen ponnistus


Embed from Getty Images

Valkee Oy on kovan paikan edessä. Yhtiön CE-sertifikaatti vanhenee tänä keväänä eikä uuden saamiseksi ole onnistuttu viidessä vuodessa tuottamaan mitään näyttöä laitteen tehosta. Nykyisin CE-merkinnän saaminen lääkinnälliselle laittelle edellyttää näyttöä myös tehosta. Muualla kuin Euroopassa Valkee on valinnut linjakseen sen, että laitteelle ei haeta viranomaisten hyväksyntää. Venäjällä yritetiin, Japanissa antauduttiin suosiolla ja USA:n markkinoille pyritään Iphone sovelluksella ja Jet Lag -väitteillä.

CE-sertifikaatit lääkinnällisille laitteille myöntää Suomessa VTT. VTT osaa varmasti sähköturvallisuuden, mutta millainen kyky on arvioida tieteellistä näyttöä lääketieteessä? Koska veronmaksajat ovat Valkee Oy:n suurin yksittäinen rahoittaja, niin voi olla, että VTT:tä painostetaan poliittisesti hyväksymään sertifikaatti. En kuitenkaan usko, että tämä jäisi Euroopassa huomaamatta, sillä EU-lainsäädännön muuttamisen keskeisin tarkoitus oli, ettei kansalaisia enää huijattaisi esimerkiksi Bemerin kaltasilla hilavitkuttimilla käyttäen CE-merkintää harhaanjohtavana näytönä tehosta. VTT:n ei kannata ottaa riskiä. Ehkä Valkee Oy:n kannataisi luopua koko CE-merkinnästä, koska se alkaa haitata markkinoinnin laajentamista uusille alueille. Ja ehkä Valkeen kannattaisi tuoda markkinoille sellainen versio laitteesta, jossa on se kuuluisa valenuppi, jota kääntämällä laite tehoaa aina eri vaivaan.

Valkeella on tapana yrittää saada ilmaista mainostilaa juuri ennen joulusesongin päättymistä. Joulukuussa Valkee ilmoitti uusista tutkimustuloksista. Lähinnä yritysuutisia julkaisevat lehdet laittoivat tiedotteen nettiin, muut osaavat jo hyvän journalistisen tavan mukaan varoa tämän yrityksen viestintää. Valkee Oy tiedotti, että kliinisen kenttätutkimuksen mukaan korvavaloa käyttäneiden pitkän lentomatkan matkustajien aikaerorasituksen (Jet lag) oireet helpottuivat. Tulokset viittaavat siihen, että valohoitoa saaneiden ryhmä toipui tyypillisistä aikaerorasitusten oireista nopeammin kuin vertailuryhmä. Valkee Oy väittää, että koe olisi plasebokontrolloitu ja kaksoissokkoutettu. Kovia väitteitä. Tutkimus ilmestyy paperilla vasta keväällä 2015. Siihen asti Valkee voi satuilla tiedotteisaan, mitä katsoo tarpeelliseksi.

Click to access Transcranial-bright-light-treatment-via-the-ear-BMCPsychiatry-10-2014.pdf

Yllä linkatussa artikkelissa Valkee Oy toteaa seuraavaa: ”Because the treatment was conducted at home without supervision by the investigators, it was not possible to create a proper placebo condition in this study.” Valkee Oy ei siis ole pystynyt luomaan maanpäällä sellaista koetilannetta, että plasebokontrolloitu tutkimus olisi mahdollinen, koska tutkijat eivät voineet mennä koehenkilöiden kotiin valvomaan laitteen käyttöä. Nyt meidän pitäisi uskoa, että yhtiö on onnistunut tässä asiassa 10 000 metrin korkeudella lentokoneessa. Koeolosuhteiden täytyy siis olla Valkee Oy:n itsensäkin mukaan sellaiset, että tutkijat valvovat kaiken aikaa koetta. Laitetta ei saa käyttää ilman valvontaa, sillä muutoin kysessä ei ole plasebokontrolloitu tutkimus. Nähtäväksi jää, miten Valkee Oy on mannerten välisillä lennoilla toteuttanut tämän itsestään selvän vaatimuksen.

One thought on “Valkee Oy: Viimeinen ponnistus

  1. Ehkäpä Valkee lanseeraa seuraavaksi ”tappivalon”, senhän voisi asettaa paikoilleen heti sitten kahvihuuhtelun jälkeen.

    Valo irrottaisi varmastikin suolistosta kuona-aineita ja mahdolliset parasiitit sokaistuisivat kuoliaaksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s