Pelkällä Visa Electron-kortin numerolla voi nostaa rahaa suoraan tilitä


Asioin kaupassa ja maksoin osotokseni Nordean Visa Electron-kortilla. Suojasin tunnuslukuni huolella, kauppias ei varmasti saanut tunnuslukuani haltuunsa. Muutamia päivä tapauksen jälkeen huomasin, että kauppias oli käynyt nostamassa rahaa tililtäni. Siis pelkällä Visa Electron-kortin numerolla! Pankki ei ole vastannut tiedusteluuni vielä mitään. En käytä tätä korttia ulkomailla enää ikinä.

12.1.2015 Pankki palautti rahat korjauspanolla. Opin tästä, että Visa Electron -korttiin liittyy ”take the money and run” -tyyppisen rikoksen riski. Töölön matkatoimiston tapauksesta muistan, että kun yrittäjä ajautuu vaikeuksiin, kenestä tahasta voi tulla varas tai kavaltaja.

Mainokset

28 thoughts on “Pelkällä Visa Electron-kortin numerolla voi nostaa rahaa suoraan tilitä

 1. Maksukorttien käyttö Suomessa on erittäin turvallista. Siksi minua aina kummastuttaa ulkomailla matkustellessa maksukorttien huoleton käyttö. Venäjällä luottokortin varmistukseksi riittää allekirjoitus. Yhdysvalloissa ei kysellä PIN-koodia ja henkilön varmistaminen kortin omistajaksikin vaihtelee kaupasta riippuen. Useimmista bensa-automaateista saa bensiiniä vain korttia sisällä käyttämällä.

   • Nordean verkkopankista ei muistaakseni näe varsinaisen (Visa Electron) korttitapahtuman ajankohtaa mitenkään sen jälkeen kun katevaraus häviää näkyvistä. Varsinaisen rahojen siirtymisen ajankohta on normaalisti 0-5 pv myöhemmin kuin itse korttitapahtuma, ja tämä päivämäärä jää sinne näkyviin. Lisäksi, kuten muutkin ovat sanoneet, on joulupyhien takia joissain veloituksissa kestänyt >5 pv.

   • Jos kyse olisi katevarauksesta, niin miksi tilini on miinuksella? Jos ”selitys” on tuplaveloitus, niin miksei selitys voisi olla hätävalhe?

   • ”Jos kyse olisi katevarauksesta, niin miksi tilini on miinuksella?”

    Edelleen vähänpuoleisten tietojen takia joutuu sohimaan pimeässä. Mutta; juurikin joulupyhien korttitapahtumien veloituksen viivästymisen vuoksi Electronillakin oli poikkeuksellisesti mahdollista saada tili miinukselle.

    Electron-tapahtuman yhteydessä tarkistetaan tilillä ”käytettävissä olevien” varojen määrä heti korttitapahtuman yhteydessä. Vastaavasti tapahtumassa tilille kirjautuu katevaraus, joka vähentää käyttövaroja. Joulupyhien takia jotkin katevaraukset pääsivät vanhenemaan ennen varsinaista veloitusta. Jos olet käyttänyt korttiasi katevarauksen vanhemisen ja varsinaisen veloituksen välille jäävänä aikana, on tili ollut mahdollista käyttää miinukselle, sillä tilin käyttövaroissa ei ole ollut huomioituna myöhässä tulevaa veloitusta.

   • Ok. Ymmärsin. Katevarauksen purkautuessa käytettävissä oleva saldo nousisi ilman, että mistään tilille olisi tullut rahaa

 2. Muista, että jos käytät korttia normaalisti, et näytä tunnuslukua, etkä säilytä sitä missään ja noudatat muutenkin huolellisuutta, niin pankki on korvausvelvollinen väärinkäyttötapauksissa. Se edellyttää toki rikosilmoituksen tekemistä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen vastaavaa tapahtuneen. Onko mitään mahdollisuutta, että kyseessä onkin väärinkäsitys tai virhe, eikä tahallinen väärinkäytös?

 3. Lehdissä oli loppuvuodesta pitkiltä pyhiltä tieto, että 4-5 peräkkäistä pyhäpäivää (tosin norm. lauantai välissä) teki semmoisen jekun että tilillä tapahtui ylimääräistä, kauppiaiden toimesta. Jokin automaattinen pankki-kauppa-tilisiirto-juttu enkä muista tarkkaan mutta hämmensi monia kun tililtä lähti rahaa su tai ma.

  • Kyse oli siis siitä, että suoraveloituskortilla tehdään ostohetkellä katevaraus, joka säilyy Nordealla vain viisi päivää. Ja vuodenvaihteen kiireessä kauppiaat eivät ole kerinneet periä veloituksia ja katevaraukset ovat purkautuneet ja rahat ilmestyneet takaisin tilille. Ja sitten maksut onkin veloitettu myöhemmin.

   Toinen asia puolestaan on se, että S-ketjun kaupoissa on veloitettu ostoksia korteilta kahdesti ja tuplaveloitukset palautetaan selvitysten jälkeen arkena.

 4. Välipäivinä katavaraukset purkautuivat pitkistä pyhistä johtuen ja jo kertaalleen käytetyt rahat palautuivat tätä syystä tilille. Moni luuli virheellisesti, että on ”saanut” rahaa. Kannattaisi pitää hieman kirjaa ostoksistaan.

 5. Aika vähän annat mitään tietoja tästä tapahtumasta, mutta kommentoinpa silti.

  Kuten muutkin kommentit ovat kertoneet, on korttiostoissa viimeaikoina ollut tuplaveloitusta ja katevarauksen vanhenemista. Nämä ovat ehdottomasti todennäköisimmät skenaariot.

  On toki myös mahdollista, joskin huomattavasti epätodennäköisempää, että jossain käyttämässäsi kortinlukijassa oli siruskimmeri. Jos saat poissuljettua todennäköisemmät vaihtoehdot, niin suosittelen pitämään puolesi ettei pankki vieritä ”huolimattoman käytön” perusteella vastuuta sinulle.

  Tässä esimerkiksi ennen vuodenvaihdetta pidetty esitys juurikin tästä aiheesta:
  Practical EMV PIN interception and fraud detection [31c3] by Andrea Barisani

 6. En kyllä jaksa uskoa siihen, että kyseessä olisi tahallinen ”kauppiaan tililtäsi tekemä nosto”. Kortin väärinkäytös voi olla kyseessä, jos kortinlukijassa on ollut skimmeri. Tällöin kortti kopioidaan, ja sillä tehdään yleensä ostoksia. Eihän kortin numerolla käytännössä edes voi nostaa rahaa mistään. Automaattiin tarvitaan kortti ja pankin kassalla henkilöllisyystodistus. Olisi siis pitänyt myös anastaa henkilöllisyystodistuksesi ja muistuttaa ulkonäöltään jossain määrin sinua. Rosvot eivät näissä hommissa käytä käteistä. Eri asia on sitten ryöstöt, joissa pakotetaan sanomaan tunnusluku ja mennään automaatille. Tai varastetaan kortti ja urkitaan tunnusluku.

  • Ok. Näyttäisi kuitenkin siltä että s-ketjun tapauksessakin rahat ovat siirtyneet kauppialle, vaikka kortti on ollut asiakkaan taskussa.

 7. Kyllä ne toivon mukaan sieltä palautuvat. Virheitä sattuu… Toki se on erittäin ikävää sille, jonka tilitä rahat häipyvät ja jokin hyvitys olisi paikallaan. Pelottavampaa sensijaan ovat nämä palvelunestohyökkäykset, joiden takana ovat olleet teini-ikäiset hakkerit…

 8. Pakko kommentoida koska itselleni on selvinnyt tämä asia, tosin toisella tavalla. Kortti ja pankki sama kuin edellä mutta tapaus oli tälläinen; Jostain syystä kaupan härveli/ ok lukulaite ei tunnistanut vanhaa kulunutta korttiani jolloin kassa pyysi korttini (”käy tämä näinkin”) ja tosiaan näpytteli siitä suoraan numeron. Hiukan jäin häkeltyneenä miettimään mitä virkaa koodilla oikeastaan on? Psykologinen turvallisuuden tunne? Vasta jälkeenpäin tajusin, vaikka summa oli suurehko (yli 200€ on minulle suuri) niin edes henkkareitakaan kysytty. Kyseessä Turkulainen K-ketjuun kuuluva kauppa. Että näin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s