Jooga vai aerobic, kas siinä pulma


Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Joogaa harrastavia naisia on harmittanut, kun aerobictytöt ovat niin hyvässä fyysisessä kunnossa, että on selvää, että aerobic on terveellisempää kuin jooga. Kun sitten tulee tutkimus, jonka mukaan jooga alentaa sydäntautien riskitekijöitä, on selvää, että juuri tämä asia uutisoidaan näyttävästi naispuolisten terveystoimittajien toimesta. Hollantilas-amerikkalainen metatutkimus kävi läpi 37 tutkimusta ja päätteli, että jooga alentaa sydäntautien riskitekijöitä sellaisiin verrattuna, jotka eivät liiku lainkaan. Ei siis verrattu joogaa aerobiciin. Tästä huolimatta esimerkiksi englantilainen Telegraft otsikoi, että ”jooga yhtä hyvä kuin aerobic alentamaan sydäntautien riskiä”. Jooga siis alentaa BMI:tä, verenpainetta ja kolesterolia. Mekanismi on tuntematon. Tämä innostaa kriitikoita sanomaan, että joogajat syövät kasvisruokaa ja bailaavat vähemmän. Tutkijat innostuivat asiasta sen takia, että on paljon ihmisiä, kuten vanhuksia, jotka eivät pysty jumppaamaan, mutta pystyvät joogaamaan. Heille on siis tarjolla keino alentaa riskitekijöitä. Mutta tämä totuus ei ole niin mediaseksikäs kuin joogan ja aerobicin välinen taistelu nuorten kauniiden naisten keskuudessa. Hyödyt olivat muuten suurempia niillä, jotka joogan lisäksi käyttivät statiineja, mutta koska nuoret naiset eivät käytä statiineja ja koska statiinit ovat myrkkyjä, niin parasta jättää tämä asia jutusta pois. Ketä se kiinnostaa? Voihan se muuten olla, että toimittajat ovat tulkinneet väärin tutkijoiden termiä ”aerobic exercise”, joka tarkoittaa aerobista liikuntaa. He puhuvat pyöräilystä ja kävelystä. Ja tutkijoiden mielestä juttu voikin johtua siitä, että jooga alentaa stressiä. He varoittavat tekemästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, koska tutkimusten otoskoot ovat niin pieniä, mutta viis tällaista varoituksista, kun lehdelle on saatava lukijoita.

Telegraph

Iltalehti

Medical news today

Medscape

3 thoughts on “Jooga vai aerobic, kas siinä pulma

 1. Kiva kun tulee myös liikunnasta juttua. Aikaisemman kilpaurheiluharrastuksen pakottamana liikuntaa ja ravitsemusta itseopiskelleena ei voi kun sanoa, että huija miten paljon virheellistä tietoa media aiheesta syöttää.

  Voihan se olla, että jooga kannustaa eri tavalla muuttamaan elämäntapojaan positiivisempaan, sillä joogaan (ei niihin saleilla toteutettuun ryhmäliikuntajoogaan) liittyy vahvasti ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoittelu. Epäilen kuitenkin jokaisen satunnaisen joogaajan noudattavan joogaan liitettyjä elämäntapoja, kuten ihmisen ja kaikkeuden pohdiskelua, itsehallinta ja -hillintää tai joogaamiseen usein liitettyä kasvisruokavaliota.

  Btw onneksi esimerkiksi liikuntaan liitettyjä myyttejä rikkomassa on mukana myös tieteen edustaja http://lihastohtori.wordpress.com/2013/11/22/treenimyytit-i/

  • Ennen kuin alkaa arvailla, miksi jooga olisi tehokas interventio, kannattaa kertailla tutkimusmenetelmien ja tilastomatematiikan perusteita. Siitä, että eroa ei tutkimuksessa havaita, ei voi päätellä, että koe- ja kontrollimenetelmät olisivat yhtä hyviä. Tämä on vaikea asia paitsi monille journalisteille ja yliopistojen tiedeviestijöille (jotka hekään eivät aina osaa laskea) myös isolle osalle tutkijoita.

   Otan yhden esimerkin: Puheena olevassa katsauksessa listattiin viisi tutkijoiden kriteerit täyttävää tutkimusta, joissa oli verrattu aerobista liikuntaa (siis ei aerobiccia) sekä joogaa. Luin niistä yhden. Ray et al julkaisi Indian Journal of Medical Researchissa 14 vuotta sitten tutkimuksen, jossa intialaisten varusmiesten maksimaalista hapenottoa ja eräitä muita muuttujia verrattiin kahdella porukalla. Toiset hathajoogasivat normaalin varusmiespalvelun lisäksi, ja toisilla sen korvasi tunnin päivittäinen liikunta, johon sisältyi mm. puolen tunnin mateleva lenkki (matka korkeintaan 4km). Molemmilla ryhmillä ohjelmaan kuului lisäksi tunti pelejä, joiden sisältöä ei kerrottu. Joogaryhmän raportoitiin parantaneen joitakin tuloksia mutta kontrolliryhmän ei. Mikäli artikkelin lukee kokonaan eikä vain abstraktia, selviää, että myös kontrolliryhmän tulokset paranivat itse asiassa melkein saman verran. Valitettavasti oli niin, että kontrolliryhmässä tulokset saatiin mitattua vain yhdeltätoista osallistujalta. Tästä seurasi, että muutoksen suuruudesta huolimatta tulos ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Koeryhmässä taas osallistujia oli enemmän. Tutkimuksen kirjoittajat eivät tätä hoksanneet. Artikkelista selviää, että kirjoittajat kiittävät tilastoanalyysistä ulkopuolista henkilöä eli tällainen suomalaiselta perusopiskelijalta edellytettävä taito taisi puuttua tutkijoilta itseltäänkin. Asiaa ei tajunnut myöskään intialaisen lehden arvioija. Edelleen myöskään rahoittajan eli intialaisen naturopaatti- ja joogatutkimuksen keskuksen intressissä ei ollut vaatia tilaamaltaan työltä laatua.

   Harmittavaa tässä episodissa oli, että nyt julkaistun katsauksen tekijöillä tai arvioijillakaan ei kello soinut ja näinkin heikko esitys läpäisi heidän seulansa.

   Viitteet:

   Chu et al. The effectiveness of yoga in modifying risk factors for cardiovascular disease and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European Journal of Preventive Cardiology December 15, 2014

   Ray et al. Aerobic capacity & perceived exertion after practice of Hatha yogic exercises. Indian J Med Res. 2001 Dec;114:215-21.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s