Nyt saa riittää tämä lasten hyväksikäyttäminen!


Embed from Getty Images

 

Journalistin ohjeiden mukaan sairaustapauksista uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta. Ohjeessa puhutaan myös yksityisyyden suojasta ja siitä, että kaikki, mikä on julkista, ei ole kuitenkaan julkaistavissa. Tähän liittyen todetaan lapsista: ”Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita.” Mielestäni seuraavissa tapauksissa ei ole noudatettu erityistä varovaisuutta ja hienotunteisuutta lasta kohtaan. Tuntuu siltä, että journalisteille riittää arkaluontoisten tietojen julkaisemiseen pelkästään huoltajien lupa. Lapselta itseltään ei kysytä mitään eikä arvoida asiaa lapsen itsensä kannalta pitkällä tähtäimellä eikä journalistin ohjeiden valossa.

Yleisradion MOT ohjelma esitteli laajasti 13-vuotiaan lapsen tapausta mainitemalla hänen koko nimensä. Kilpirauhasen vajaatoiminta ei kuitenkaan ole varsinaisesti lasten sairaus, joten lapsen tilalle olisi ollut hankittavissa helposti toinen – aikuinen – haastateltava. Ohjelmassa lapsen asiasta kertoi Merja Lindstöm.

Lakkautetussa MTV3:n 45 min. ohjelmassa ja Yleisradion A-Talk ohjelmassa esiteltiin Oliver pojan tapaus. Oliver-poika syntyi terveenä, mutta taantui vuoden ikäisenä motorisesti kolmen kuukauden ikäisen tasolle. Vasta sikainfluenssarokotekohun seurauksena keksittiin syyttää rokotteita ja poika marssitettiin julkisuteen. Poika on ilmeisesti ollut homeopaatti Liisa Sulkakosken sekä toisen homeopaatin, Merja Lindströmin hoidettavana.

Nico, Juha ja Riku ovat päässeet eroon korvatulehduskierteestään homeopatian avulla. Nicon ja Juhan korvatulehduskiereteestä kertoi TerveysHymy. Homeopaattina toimi Merja Lindstöm.

Journalistien ohjeiden mukaan tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymistarkoitus.

 

 

11 thoughts on “Nyt saa riittää tämä lasten hyväksikäyttäminen!

 1. Hyvä artikkeli ja tässä samasta aiheesta:

  http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2013/13/debatti/tuliko-toimittajista-puoskareide/

  Ilmiselvä asia sinänsä, mutta jostain syystä nämä sompit ja lindströmit ovat jatkuvasti jossain esiintymässä asiantuntijoina ja lähes poikkeuksetta minkäänlaista kritiikkiä ei ole haastattelijalta löytynyt ja taustoihin ei ole koskaan perehdytty pintaa syvemmälle.

  MOT-ohjelmaan oli kyllä varta vasten valittu juurikin lapsipotilas. Tarkoituksena on ollut yrittää ajaa omaa asiaa mahdollisimman tehokkaasti. Osoittaa vain miten manipulatiivisista ihmisistä on kyse ja minkälaisella etiikalla ja moraalilla kyseiset henkilöt on varustettu. Tästä oli hieno esimerkki ohjelman lopussa, kun oikeutensa menettänyt lääkäri itkua tihrusti ja yritti ajaa omaa etuaan kyseisen lapsen tilannetta hyväksikäyttämällä.

 2. Kilpirauhasen vajaatoiminta ei kuitenkaan ole varsinaisesti lasten sairaus, joten lapsen tilalle olisi ollut hankittavissa helposti toinen – aikuinen – haastateltava. ”

  Ihan mielenkiintoista että sitä ON MYÖS LAPSILLA SILTI vaikka kuinka tikusta asiaa väännät 😀 😀 😀 😀 😀

  • No niinhän kirjoituksessani lukeekin, että toki tätä tautia on lapsillakin. Mutta jos asiaani ei kirjoituksestani ymmärrä niin kirjoitan oikein selkeästi: koska alaikäisiä pitää suojella myös omilta vanhemmiltaan ja homeopaattien omien etujen ajamiselta, niin tämä seikka pitää toimittajien jatkossa ottaa huomioon, niin, että lapsien terveystietoja ei levitetä mediassa.

 3. Googlaa ”lapsen kilpirauhasen vajaatoiminta” ja lue eri lähteitä.

  Ps. Saanen nauraa tieteellisesti pätevälle ”Kilpirauhasen vajaatoiminta ei kuitenkaan ole varsinaisesti lasten sairaus”
  -lauseelle jolla ei ole mitään muuta tarkoitusperää kuin mustamaalata että lapsen kilpirauhasen vajaatoiminnan tapauskertomus ei ole pätevä journalistinen lähde – valitettavasti se on eikä muuksi muutu.

  • Mielestäni tapauskertomus on luotettava lähde, koska siinä sanotaan, että lapsi ei sairasta kilpirauhasen vajaatoimintaa. Mutta se ei ole journalistinen lähde, koska sitä ei olisi saanut journalistien ohjeiden mukaan julkaista.

 4. Ps. Missä todiste ettei lapselta kysytty lupaa? Luulisi tieteilijän kirjoittavan asiaa josta 100% tieto. Haloo!

  • Alaikäisen myöntämä lupa pitää sivuuttaa. Hän ei pysty ymmärtämään, mitä tämä repostelu merkitsee hänen työnsaannilleen 10 vuoden kuluttua.

  • Jenna, hyvä, jos et todellakaan näe mitään ongelmaa siinä, että yksityinen taho käyttää alaikäistä henkilöä päivän selvästi vain ja ainoastaan omien tarkoitusperiensa ajamiseen, niin ei sinulle kukaan pysty järkeä puhumaan ja on ajan tuhlausta edes puhua kanssasi.

   Asiaan liittyen tässä Jennalle, Pete laarille ja muille ”Suomen terveysjärjestön” ja tämän jäsenien huijaamille iloinen uutinen:

   http://yle.fi/uutiset/vuoden_2014_huuhaa-palkinto_suomen_terveysjarjestolle/7667674

 5. mitä jos panisit sen turpas kiinni kokonaan ja sulkisit kokosivut,täytyy olla pahasti jotain sun päässä vialla kun kirjoittelet vaikket tiedä yhtään mitään mistään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s