Pyrkiikö Christer Sundqvist Antti Heikkiläksi Antti Heikkilän paikalle?


Voinsyöjät, rokotevastustajat sekä median ja terveysviranomaisten salaliittoihin uskovat etsivät pikku hiljaa jo uutta johtajaa. Antti Heikkilän paikalle on tunkua, vaikka mies on kaikkien harmiksi edelleen erinomaisessa kunnossa. Tarjolla on monta ehdokasta, mutta mitä valittavalta henkilöltä vaaditaan?

Päästäkseen Antiksi Antin paikalle on varmasti ensiksi luovuttava joistain omista periaatteeistaan. Yhteisön suosion saavuttamiseksi on alistuttava yhteisön tahtoon, minkä näkyy kärkiehdokkaan Christer Sundqvistin 5.12.2014 Ilta-Lehden blogissa. Tietyistä asioista on pakko olla tiettyä mieltä, koska näissä piireissä on tapana, että rokotevastustaja tukee karppaajaa, joka tukee T3-monoterapistia, joka tukee homeopaattia, joka tukee vitamiinipillerimyyjää, joka tukee ravintovalmentajaa, joka tukee rokotevastustajaa ja piiri pieni pyörii.

 

 

Todellinen syy autismin lisääntymiseen? Luomuruuan myynnin kasvu.

 

Kreikan talouskriisi johtuu Facebookista.

Ensiksi Antiksi Antti Heikkilän paikalle pyrkivän on ehdottomasti hallittava se, miten joukkoja jymätetään korrelaatiolla. Tiedättehän tämän: Kun jäätelön syönti lisääntyy ja saman aikaisesti hukkumiskuolemien määrä lisäntyy, niin tästä voidaan päätellä, että jäätelönsyönti lisää riskiä kuolla hukkumalla. Christer päättelee seuraavasti: Koska ikäryhmässä 35-39 kuolleisuus on noussut ja samanaikaisesti verenpainelääkkeiden syönti on lisääntynyt, niin verenpainelääkkeet eivät alenna kuolleisuutta. Jep, jep.

Christer kertoo myös, että kuolleisuus alkoi alentua samaan aikaan, kun karppausbuumi alkoi. Eli karppauksen ja kuolleisuuden välinen korrelaatio näkyy kuolleisuudessa ilman viivettä. Jep, jep.

Myös salaliittoteoriat on hallittava. Lääkärit ja lääketeollisuus muodostavat salaliiton, jonka tarkoituksena on syöttää mahdollisimman paljon lääkkeitä potilaille voiton maksimoimiseksi. Todisteena tästä on Christerin mielestä se, että lääkitystä vaativan verenpaineen rajaa on jatkuvasti alennettu. Tämä johtuu siitä, että lääkeyhtiöt haluavat yhä lisää yhä uusia potilaita syömään verenpainelääkettä. Se ei johdu siitä, että lääkkeen käyttö aloitetaan ensin niistä, jotka varmuudella hyötyvät siitä ja potilasjoukkoa laajennetaan, mikäli uusi tutkimustieto antaa siihen aihetta. Christerin mielestä reseptipakko mahdollistaa lääkärien korruption. Siksi hän vaatii sen poistoa. Neroleimaus, että huumerikollisuus vähenisi, kun heroiinia saisi apteekista.

En tiedä, mikä oli Pohjois-Karjala-projekti, koska en ollut varmaan vielä syntynytkään, kun projeti alkoi, mutta sen on täytynyt olla jokin huippuhyvä juttu, kun sitä vieläkin muistellaan. Viime vuosina on tapahtunut valtavaa kehitystä esimerkiksi aineiden pitoisuuksien määrittämisessä verestä ja tilastomenetelmissä ja ravintotieteessä, että minä keskityn lukemaan vain kuluvan vuoden meta-analyysejä ja jätän nämä vanhat jutut omaan arvoonsa. Mutta ilman Pohjois-Karjala-projektin pilkkaamista et pääse suosioon Antiksi Antin paikalle.

Pekka Puska jäi eläkkeelle, mutta Anttiheikkiläläiset eivät millään pääse ylitse hänen poistumisestaan, pilkattava on eläkeläistäkin. Käynnissä on kova kilpa pahimman nimityksen keksimiselle. Antti Heikkilä nimesi Puskan Stalinin veroiseksi murhaajaksi. Sitä on vaikea enää ylittää. Christerin ”hallintoherra” on todella vaatimatonta kamaa, joten tällä sektorilla ehdokkaalla on parantamisen varaa. THL:n uusi pääjohtaja on joutumassa Puskan tilalle pilkattavaksi. Christer pilkkaa häntä piikkimieheksi, Antti Heikkilä lääketeollisuuden mieheksi. Jäämme odottamaan sanailun kovenemista.

Valtamedia on paha. Tottakai Helsingin Sanomat on se, joka vei Suomen EU:iin – ei kansanäänestys niin kuin minä sen muistan. Tutkiva journalisti Tuula Malin irtisanottiin sen takia, että tutki liian tarkkaan lääkkeitä – ei sen takia, että MTV3 lopetti kalliin ohjelman. Ilta-Lehtikin kuuluu niin sanottuun valtamediaan, joka yrittää pimittää totuuden kolesterolista, mutta sitäpä Christer ei pysty kertomaan, ettei tule potkuja.

Pohjois-Korea mainittu! Näissä piireissä Suomen virkamiesjohtoista organisatiota muistetaan aina verrata Pohjois-Koreaan, jotta ihmisille tulisi sellainen tunne, että viranomaiset pitäisivät suomalaisia järjettömän tiukassa liekassa. Jotkut oikeasti ahdistuvat näistä puheista, vaikka kyse on tietysti satuilusta.

Jos haluaa Anttiheikkiläksi Anttiheikkilän paikalle on muistettava härski omakehu. Christer väittää pitävänsä Suomen suosituinta terveysblogia, mikä itsekehuna on hyvä alku.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin ryhtyä kokiksi. Antti Heikkilän seuraajaksi yhteisön johtoon ei pääse, ellei pysty kirjoittamaan kokkikirjaa. Niistä se raha tulee. En tiedä millä pätevyydellä Christer kirjoittaa smothie-reseptejä, mutta hyvä harjoittelu näyttää olevan menossa – kenties syntyy sellainen terveyssmothiekirja, jonka avulla voi sitten jättää katalat lääkkeet pois.

Miten sitten käy kaikkien Suomen 500 000 diagnostisoitujen ja diagnostisoimattomien diabeetikoiden, jos Antti Heikkilä lopettaa ja Christer Sundqvist valitaan tilalle? Ei hätää, Christer Sundqvist on jo perustanut uuden diabetesyhdityksen!

Muistutetaan vielä, että aivan kuten Antti Heikkilä, niin Christer Sundqvistkaan ei ole missään vastuussa eikä ota mitään vastuuta, jos joku lopettaa verenpainelääkityksensä ja kuolee.

116 thoughts on “Pyrkiikö Christer Sundqvist Antti Heikkiläksi Antti Heikkilän paikalle?

 1. Ja kaikkia lääkkeitäkin vaaditaan reseptivapaiksi koska ennen sai mummo ostaa morfiinia kaupasta. Jep jep.

  • Ainakin masennuslääkkeet pitäisi saada reseptivapaiksi, jos vähänkin masennusta pukkaa, niin ei tarvitse mennä ensiksi lääkäriin. Voisi itseasiassa laittaa masennuslääkettä suoraan vesijohtoveteen, niin kansa pysyisi tolkuissaan, eikä lääketehtaat käärisi niin suuria summia

 2. Kannattaa tarkistaa taloutemme toimijoiden omistussuhteet ja intressit. Et tunnu ottavan niitä huomioon.

  • Kannattaa huomioida, että epämääräinen vihjailu intresseistä on … no, epämääräistä vihjailua. Moinen ei riitä käytäessä asiapohjaista keskustelua.

  • Selvästihän sinä vihjailet että kaiken takana on joku salaliitto, mutta blogin lukijoille jäi epäselväksi onko se suomenruotsalaisten, liskoihmisten vai juutalaisten?

   • Niin, mistäköhän tuohon viitteet sait? Oletko miettinyt, satutko omaamaan psykoottista mielen rakennetta?

 3. Taisit itse vastata kysymykseesi.
  ”Antti Heikkilän paikalle on tunkua, vaikka mies on kaikkien harmiksi edelleen erinomaisessa kunnossa.”

  Minäkin haluan olla erinomaisessa kunnossa.

   • Antti Heikkilä ei ole ”erinomaisessa kunnossa” vaan keskivartalolihava. Katsokaa youtubesta tuore haastattelu lokakuulta. Antti puuskuttaa pelkästä puhumisestä.

 4. Minusta tämä on väärin. Herjata ihmisiä nimillä, kun itse pysyy nimettömänä. Sanoisin sitä pelkuruudeksi ja raukkamaisuudeksi.

  Jos sinulla olisi lihaa luiden ympärille, uskaltautuisit esille omana itsenäsi. Vasta sitten juttusi voisi ottaa todesta.

  Niin kauan kun olet anonyymi, ovat juttusi ihan huuhaapohjalla.

  • Unohdit laittaa oman nimesi. Otatko vastuun, jos joku noudattaa Christerin verenpainelääkeneuvoa? Mitä mieltä olet ideasta, että reseptipakosta luovuttaisiin, jotta päästäisiin eroon lääkäreiden korruptiosta?

  • Itkettäähän se kun omaa gurua ja uskontoa kyseenalaistetaan, ja vielä herjataankin, ihan kamalaa!

  • Heikkilää ei kannata kritisoida omalla nimellään ettei joudu hänen ja hänen faniensa vainoamisen kohteeksi, nämä googlettavat henkilötietoja, soittavat työpaikalle jne.

   • No tällaisilta lahkofanaatikoilta voi odottaa lähes mitä tahansa.

   • Tiina: miksi annat tämän ****** X.Y:n jatkaa näiden kommenttiensa kirjoittamista? On selvää, että hän saa laukoa noita ********, koska on kanssasi samaa mieltä. Hän on sinun *********. Niiden kommentit taas sensuroidaan, jotka ovat kanssasi eri linjoilla Etkö kestä kritiikkiä ja eriäviä mielipiteitä?

   • Eipä Anna tuo sinun kielenkäyttösi näytä olevan yhtään parempaa.

    Onko mielestäsi tervejärkisten touhua häiritä ihmisiä esim. soittelemalla heille tai heidän työpaikoilleen?

    Muutenkin on perin kummallista että teillä vaihtoehtohöperöillä on oikeus arvostella muita, mutta sitten kun joku arvostelee teitä niin heti alkaa valtava nyyhkytys.

 5. Heikkilä muuttaa keväällä pois Suomesta Hampuriin. Samalla kun haukkui Puskan hän haukkui Hesaria ja tohtori Kiminkistä. Kansalle mieleen on Kiminkinen mutta sehän Heikkilää kismittää 😀

  Sundqvist on muuten kyllä jossain aiemmin suositellut statiinejakin sekundääripreventioon eli suuremman riskin sydänpotilaille. Hän on kyllä rääväsuu kuin Heikkilä muttei ole vielä tarpeeksi paha Heikkiläksi ?

 6. Aina paranee. Ensin ortopedi ja nyt filosofian tohtori / biologi….. todella toivon, että jonkinmoinen ”puoskarilaki” tulisi, voi kun nämäkin ihmiset, joilla ei ole ravitsemustieteellistä taustaa, joutuisivat muualle mölisemään joutavia ja ainakin psyykensairaat tai muutoin vakavasti sairaat, vanhukset ja lapset säästyisivät näiltä tolvanoilta.

  Tiina, suosittelen erittäin lämpimästi, että luet Pekka Puskan uusimman kirjan ”Raha tai henki”, vaikkakin uudet tutkimukset sinua eritoten kiinnostavat. Ei pelkästään Pohjois-Karjala projektin tiimoilta, vaan muutenkin mielenkiintoinen kirja kansanterveyden parantamisesta, tutkimuksesta jne.

 7. Ravitsemusasiat ovat sellainen sotku että en mielelläni niihin koske pitkällä tikullakaan. Huomautan kuitenkin, että viralliset ravitsemussuositukset eivät perustu tieteelliseen konsensukseen kuin korkeintaan osittain. Maatalouspolitiikka on suuressa roolissa.

  Ravitsemussuosituksia lukiessa kannattaa vertailla eri maiden suosituksia keskenään. Kas kummaa, sieltä nousevat ne paikallisten maataloustuottajien intressit kauniisti esiin. Ja ainakaan maidonjuontisuositukset eivät Suomessa perustu mihinkään tiedettä muistuttavaan. Maitosuosituksia perustellaan kalsiumin saannin turvaamisella, vaikka jos yli 20 vuoden ajan on ollut selvää, että maidosta kalsium imeytyy elimistöön erittäin huonosti. (Juustoista ja hapanmaitotuotteista hiukan paremmin – sikäli kun muistan oikein – ja vihanneksista jopa erittäin hyvin. Ja edes likimain tasapainoisella ruokavaliolla d-vitamiinin saanti on kynnystekijä kalsiumin bioavailabiliteetissa, ei kalsiumin määrä ruokavaliossa.)

  D-vitamiinista näyttää kyllä olevan vahvaa erimielisyyttä ihan alan asiantuntijoidenkin keskuudessa. Mutta ei se purkkivitamiinin syönti ainakaan vaarallista voi olla, kun ei kukaan ole auringossa oleskelun seurauksenakaan hyperkalsemiaan sairastunut. Puoli tuntia ilman paitaa auringonpaisteessa vastaa jotain 10 000 IU:ta d-vitamiinia, eli 2 kpl sellaista netistä tilattavaa Ultra Strong -pilleriä, joita saa 360 kpl purkin n. kymmenellä eurolla.

  • Esim. ne pohjoismaalaiset uudet suositukset perustuvat kyllä systematisoituihin katsauksiin, so. tieteelliseen näkemykseen. ”Paikallisväri” elintarvikkeiden suhteen on toki osa pakettia, mutta ei primäärinen.

   Ja se kalsiumin huono imeytyminen maitotuotteista taitaa olla tiettyjen nettisaittien urbaanilegenda.

  • Puhut aivan potaskaa. Ravitsemussuositukset perustuvat todelliseen näyttöön. Jälleen kerran painotan, ei kenelläkään ole mitään tarvetta kikkailla kansanterveydellämme. ”Ravitsemussuosituksia laaditaan niin maailmanlaajuiseen käyttöön kuin kansallisestikin. Ne perustuvat tutkimuksiin eri ravintoaineiden tarpeesta koko elinkaaren aikana. Lisäksi niissä on otettu huomioon laaja tutkimustieto ravintoaineiden vaikutuksesta sairauksien ehkäisyssä ja terveyden edistämisessä. Ravitsemussuositukset eivät ole pysyvästi samanlaisia, vaan muuttuvat elintapojen ja kansanterveystilanteen muuttuessa sekä uuden tutkimustiedon karttuessa.”

   Maito on loistava juoma senkin takia, että siitä saa proteiinia helposti ja halvalla sekä myös toden totta kalsiumia, mikä pitää paikkansa. Kyllä kalsium maidosta imeytyy, tiedän tämän myös ihan työni puolesta, koska näen ihmisten kalsiumpitoisuudet verikokeissa ja tiedän mitä he suurinpiirtein syövät. Maito ja maitotuotteet on yleisesti käytetty juoma suomalaisilla, yleisempi kuin kasvikset, perunaa tietysti moni syö päivittäin. Eivätkä useammatkaan osteoporoosiriskipotilaatkaan ole käyttäneet mitään d-vitamiinivalmisteita, ennen kuin se heille määrätään. Silti heidän kalsiumtasonsa voivat olla aivan mallillaan. Ja monen d-vitamiinitasokin on mallillaan. Sairauksiin vaikuttaa niin moni asia, ei pelkästään yksi. Vanhemmiten kroppa rapistuu joka tapauksessa.

   Kyllä se purkkivitamiini voi olla vaarallista, suurilla annoksilla ei ole vielä keretty tutkia tarpeeksi. D-vitamiinin saantia ei voida verrata keskenään, kun saat sitä auringosta tai otat sitä saman verran purkista. Kuten ei voida c-vitamiiniakaan taikka kalsiumia — suuret annokset altistavat mm. virtsakivitaudille.

   Miten ihmeessä yhdistit auringossa olemisen hyperkalsemiaan eli kalsiumin liikasaantiin? Etkö ole jo oppinut, että luonnollisista lähteistä saatuina vitamiineja ja muita ravintoaineita, ei aiheuteta liikasaantia, puutostiloja kylläkin?

   • Okei, tarkistin asiaa hieman kun tuo puhumiseni maidosta oli aika muistinvaraista.

    Myönnän olleeni väärässä: Maitotuotteissa on niin rajut määrät kalsiumia että sitä imeytyy kyllä elimistöön suurempia määriä kuin vihanneksista, vaikka vihanneksista kalsium imeytyy tehokkaammin.

    Tosin tarkistin myös sen toisen asian. D-vitamiini on käytännössä kaikille se kynnystekijä kalsiumin bioavailabiliteetissa, ja maitotuotteiden käyttö ei ole tutkimustiedon valossa yhteydessä parempaan luuston terveyteen.

    D-vitamiinin toiminnassa ei ole mitään eroa sen suhteen, mistä lähteestä se tulee. Auringon d-vitamiinikuormaa säätelee ihon ruskettuminen, ruskettunut iho suojaa UVB-säteilyltä, joka aiheuttaa d-vitamiinin synteesiä (ja ihon palamista). Puheeni hyperkalsemiasta viittasi siihen, että sitä käytetään mörkönä purkki-d-vitamiinin suhteen. Auringonvalossa oleskelemalla on mahdollista saada elimistöönsä aika kunnioitettavia pitoisuuksia d-vitamiinia, ja vaikka auringon uv-säteily ei kaikilta osin ole terveydelle edullista, en ole koskaan kuullut että se olisi johtanut d-vitamiinimyrkytykseen.

    Toki purkeista myrkytys on mahdollista saada, mutta se vaatii jo niin hurjia annoksia, että edes purkkivitamiiniuskoon hurahtaneet intoilijat eivät niitä määriä syö. Käsittääkseni myrkytystapauksia tunnetaan kirjallisuudesta lähinnä sellaisista yhteyksistä, joissa on epähuomiossa käytetty maidon sijasta maidon d-vitaminointiin (meijeriteollisuudessa) tarkoitettua vahvaa tiivistettä, jossa pitoisuudet ovat vielä aivan eri luokkaa kuin niissä pillereissä.

    Pitäydyn kannassani virallisten ravintosuositusten suhteen.

   • Jos C-vitamiini altistaisi virtsakivitaudeille niin C-vitamiinia itse valmistavien eläinten yleisin sairaus pitäisi olla virtsakivisairaus. C-vitamiinin puutos on yleisimpiä sairauksiamme.

   • Ihan oikeasti nyt. Ette oo tosissanne! 😀 😀

    Tietyissa sairauksissa, kuten munuaisten vajaatoiminta, voi tosissaan olla vaara virtsakivistä, joten esim. Beroccan pakkausselosteessakin kielletään tuotteen käyttö tämän takia.

    Ja Tapio Peltonen: kyllä tämän takia D-vitamiinia on lisätty maitotuotteisiin ja margariininkin, eikä näin toimita pelkästään Suomessa. Ja ei, D-vitamiinin saanti auringosta ei voida verrata edelleenkään purkkivitamiinien saantiin. EFSA on todennut, että aikuisille turvallinen yläraja D-vitamiinin saannille on 100 µg per vrk. Mutta on muistettava, että D-vitamiinia tosiaan saamme päivittäin ravinnostakin (toki riippuu mitä syö).

    Mistä sinä tiedät, onko joku saanut purkkivitamiinista myrkytystä tai jotain muuta haittatapahtumaa? Potilasasiat on salassa pidettäviä. Ei niitä lehtiin soitella, jos ei sitten potilas itse. Sitä paitsi D-vitamiini on kovin yksilöllinen juttu ja tämän takia on kaikilla mahdollisuus mittauttaa se verestä, jolloin tietää millä tasolla se on. Jos haluaa mittauttaa arvonsa, niin että ei syö lainkaan D-vitamiinia lisänä, purkista, on oltava kovinkin pitkän aikaa ilman. Tähän en muista ulkoa aikaa kuinka kauan tulee olla. Minulla D-vitamiiniarvo on 50µg annoksella purkista otettuna päivittäin reilusti yli viitearvon, joten pärjään siis mainiosti puolta pienemmällä annoksella. Veren arvon ollessa 75 on iäkkäillä todettu ehkäisevän osteoporoosia, mutta jos vanhuksellekin maistuu kasvikset huonosti (hyvin pieni määrä suomalaisia syö ravitsemussuositusten mukaan) ja niitä ei tule syötyä lähellekään sitä kuutta kourallista päivässä ja vieläpä monipuolisesti, on maito todella hyvä, monipuolinen, helppo ja halpa kalsiumin lähde, joka maistuu suurimmalle osalle ihmisistä.

   • Onko maidon rasva eläin- vai kasvirasvaa? Jos se ei ole eläinrasvaa, niin mitä sitten? Onko maito jokin välimuoto eläimen ja kasvin välissä?

   • Maitorasvat ja eläinrasvat ovat eri asioita. Koska en ole kirjoittanut rasvoista, niin en kommentoi enempää.

  • Mistä ”pannasta”? Fogelholm toteaa sen seikan joka on tiedetty about niin pitkään kuin vaikkapa ihmisillä tehtyjä syöttökokeita eri rasvojen lipidivaikutusten mittaamiseksi on ollut olemassa (eli 1960-luvulta lähtien): keskeistä on annos ja konteksti.

   Maitotuotteiden suhteen se Tolosen mainitsema Astrupin artikkeli muuten a) ei huomioi sitä, että potentiaalinen hyöty rasvaisten maitotuotteiden suhteen EI johdu maitorasvasta per se (esim. hapanmaitotuotteet eivät näytä vaikuttavan LDL-arvoa kohottavasti). Sen ohella Astrup esittää että b) mm. diabetesriskin suhteen vähärasvaiset maitotuotteet ovat edullinen vaihtoehto, ts. niistä on HYÖTYÄ – ei siis full fat vaihtoehdosta joka on mahdollisesti neutraali.

   Ja kyllä, kyse oli siis maitotuotteista, ei eläintuotteista per se.

 8. Salaliitolla ymmärtääkseni viitataan kahden tai useamman entiteetin väliseen, muilta salattuun, sopimukseen. Se ei sisältynyt minun viestiini. Saatte tietysti ymmärtää sanoja ihan miten haluatte.

  Mitä tarkoitin? Tarkoitin maapallon taloutta. Jokaisella toimijalla on omat intressinsä. Tällainen ”everyone for himself” -talous voi olla vaikeata tulkittavaa, mutta kyllä sitä on mahdollista oppia seuraamaan. Suosittelen tutustumaan sellaisiin taloutemme ikivihreisiin, kuten johdannaiskauppaan, 2008 lamaan ja meneehän siinä imussa vielä tukipaketitkin.

  Ta ta!

  • Eli mielestäsi siis, kun kiinnitin huomiota Christerin ja Antin kirjoitustyylien samankaltaisuuteen, niin tein sen virheen, etten ottanut kirjoituksessani huomioon maapallon taloutta??? Minä kyllä suoraan tunnustan, että olen niin tyhmä, että en millään pysty yhdistämään johdannaiskauppaa tähän blogimerkintään. Pystyisitköhän auttamaan minua?

   • Niin mä viittasin koko tähän Skepsishihhulien harrastamaan puuhasteluun näitten kirjailijoiden ja homeopatioiden suhteen. Epidemian kaltaisiakin ongelmia on olemassa terveydenhuollossamme. Ppi:t, statiinit, immunosuppressanttien räävitön käyttö, mielenterveyssairauksien hoito, noh, oikeastaan koko käypä hoito -protokolla.

    Voisit tuon kauniin, analyyttisen, mielesi laittaa merkittäviin hommiin, jos tahtoisit. Ei ole pakko, enkä halua syyllistää. Heitin idean. Mieti rauhassa.

   • Skepsishihhuleiden pitäisi siis ottaa maapallon talous ja johdannaiset huomioon ja sen sijaan, että keskittyvät (Christerin kaltaisiin) kirjailijoihin, heidän pitäisi keskittyä statiineihin ja mielenterveysongelmiin ja käypähoitosuositusten protokollaan eli laatimistapaan. Mutta eihän noissa edellämainituissa ole mitään ongelmaa, jota käsitellä. Ne perustuvat tieteelliseen näyttöön.

   • Sokeritauti ja sen hoito… Kyllä näitä löytyy, joista joudumme veronmaksajat maksamaan pitkää penniä niin euroissa, kuin kulttuurillisessa merkityksessä.

   • Vai että ihan ”kulttuurillisessa merkityksessä” …

    Jotakuta taitaa ahdistaa kun fanittamansa poppoo sai Skepsiksen palkinnon – ja aivan ansaitusti. 🙂

 9. Niin, joku tietysti vois tolla logiikalla odottaa, että ne tuovat myös sen mukaisia tuloksia. Unohdat taas taloudelliset intressit. Jos ne otat huomioon, alat nähdä niitä ongelmia. Aloita vaikkapa Gøtschen kirjasta, jossa syvennytään tiedejulkaisujen rahavirtoihin ja toimintatapoihin. 🙂

  • Tieteenteon ongelmat eivät millään logiikalla tarkoita, että homeopatia tms. olisi hyvä juttu. Suosittelen tutustumaan mm. Ben Goldacren tuotantoon: kyytiä saa isojen lääkefirmojen epäilyttävä toiminta siinä missä roskatiede.

   • Mä olin jo unohtanu homeopatian. Ei sitä kannata niin tosissaan ottaa.

  • Taloudellisia intressejä on myös lisäravinteiden myyjillä ja erilaisia luontaishoitoja tarjoavilla tahoilla. Lääketiedettä kritisoimalla saa myytyä kirjoja ja luentoja.

  • Esimerkiksi Sundqvist tarjoutuu ilmeisesti luennoimaan ravintolisästä kuin ravintolisästä kunhan maksusta sovitaan? ”20. Vain syöty hedelmä/marja/vihannes/ravintolisä (Valitse jokin näkökulma) auttaa!
   Tämä on biologi Sundqvistin tyypillinen lyhyt, tietoiskumainen, hauska messuluento tai sopiva terveysillan inspiraatiohetki. Voitte ehdottaa vapaasti käsittelyyn otettavia terveystuotteita!”

 10. Deeppiä shittiä Heimolla…. ei saakeli sentään, huhhuh. 😀 😀 😀 Kyllä siellä lobbausta esiintyy, sen kertoo Puskakin, mutta ei hänelläkään ole ollut mitään tarvetta taikka pelkoja lähteä mukaan tähän lobbaukseen vaikka kuinka tupakka-, panimo- tai limsateollisuus koittaisi lobata jopa pelotellakin sekä esittää perusteettomia väitteitään, jotta saataisiin tupakka-, alkoholi- ja limsatuotteille lisää menekkiä ja bisnes kukoistamaan entisestään. Kyllä me ihmisten PUOLESTA parhaamme tekevät ovat tällä alalla, juuri nimenomaan sen ihmisen takia eikä rahan. Jos jokin osoittautuu tehottomaksi, se toiminta lopetetaan. Oletko Heimo koskaan kuullut puolueettomasta tutkimuksesta ja sen sellaisista? Mihin itseasiassa itse luotat, ihan hirveästi minua tämä nyt kyllä kiinnostaa!?

  • Uskotko Hoitaja oikeasti tuohon? Pelkän lipitorin myyntituotoilla saisi useamman CERNin hiukkaskiihdyttimen rakennettua. Pfizerillakin voi olla mielenkiintoa suojella investointejaan.

   Tiinalle sanon vielä, että kandee käydä läpi se, miten käypähoidolla parannetaan sokeritauti. Sen mekanismin kun löydät, niin nobelia sopii odottaa. 🙂 Tätä samaa logiikkaa kannattaa käyttää kaikkeen. Kannattaa siis etsiä se mekaniikka ja tarkistaa, mitä siellä tapahtuu.

   Konsensustiede ei toimi, koska totuus ei ole demokraattista. Konsensustiede ei perustu tieteeseen, vaan mielipiteisiin. Mielipiteet eivät kovin vahvasti ole yhteydessä tieteeseen.

   • Sairaanhoitajat = Pfizer? Kukkuu …

    Ja diabetes on krooninen tauti.

 11. Täällä kirjoitetaan minusta sellaista roskaa, että arvostaisin suuresti jos poistaisitte tämän kirjoituksen kokonaan.

  Ystävällisesti,

  Christer Sundqvist
  turpaduunari
  FT, biologi

   • Kun kerran on vakuuttavaa sanottavaa, voisi esiintyä reippaasti omalla nimellään. Ei tiedettä tehdä huppunaamari päässä.

    Sami Uusitalo
    Dipl. ins. Espoo

   • Enpä muista koskaan nähneeni Uusitaloa (joka on siis kommentoijana tuttu eri palstoilta) kehottamassa samaa mieltä olevia anonyymejä kommentoijia kirjoittamaan omalla nimellään. Miksiköhän näin …

    Itse asiallahan ei ole mitään merkitystä sen enempää oikeudelliselta kuin faktuaaliselta kannalta. Viesti ratkaisee ja anonyymi vastaa sanomisistaan siinä missä omalla nimellään kirjoittavakin.

    Jos lukuisat anonyymit huomauttajat (jotka siis NIMETTÖMÄNÄ valittavat sitä että blogistikin kirjoittaa anonyyminä!!??!) eivät vielä tätä tienneet niin olkaa hyvä. Ei kestä kiittää.

    Nyt voittekin ottaa sitten kantaa kirjoituksen asiasisältöön.

 12. ensimmäinen käyntini tässä blogissa. ihan nimensä veroinen sivusto. roskaa 😀

 13. Sä olet kyllä narsistisin, sairain hulluin ihminen mitä tää maa päällään kantaa. Mikset omista munaa edes sen verran, jotta kirjottaisit omalla nimelläsi näitä paskajuttuja? Muita se on hyvä arvostella ja haukkua anonyymisti ja lujaa, mutta omaa ilmeisenrumaa naamaa ei uskalla näyttää kirjoituksen tueksi. Se on raukkamaista pelkuruutta, blogisi on täyttä roskaa kuten nimikin sen jo kertoo. Mitäpäs jos tekisit kaikille palveluksen ja keksisit jotain muuta tekemistä.

   • Ihmettelen suuresti, että Lauermaakin viitsii kirjoitella tälle ROSKA-palstalle. TIINA taitaa olla jakautunut persoona, miten monella on admin tälle sivustolle?

  • ”Mitäpäs jos tekisit kaikille palveluksen ja keksisit jotain muuta tekemistä.”

   Sinulle ei Maija kukaan tee mitään palveluksia joten voit ryömiä takaisin koloosi nyyhkimään.

 14. Mielestäni tämän blogin kirjoittajan tulisi esiintyä omalla nimellään, jos hänellä kerran on niin painavaa sanottavaa. On raukkamaista arvostella toisia julkisesti anonyyminä!

 15. Minä esiinnyn rohkeasti omalla nimelläni ja voin sanoa olevani samaa mieltä roskatiede-bloggarin kanssa, sen verran kun asioista ymmärrän. Minusta hänen kirjoituksensa ovat huomattavasti uskottavammat kuin vastapuolen. Hähä.

  • Jaksamatta paneutua tähän arvottomaan blogikirjoitukseen kommentteineen, voisin ehdottaa sähköpostilla tehtävää haastattelua joskus vuoden 2015 aikana erityisesti niistä terveysarvoista, joita pidän tärkeinä, ja voisimme keskustella esim. luonnontieteiden filosofiasta. Nyt on jotenkin epäreilua levittää kaikenlaisia valheita (esim. pyrkii Antti Heikkiläksi???), jotka pahimmillaan aiheuttavat tällaiselle rehelliselle terveysalan yrittäjälle kovasti haittaa. Rakentava kritiikki on paikallaan, mutta rienaavat heitot ovat ala-arvoista journalismia(?).

   Minulle myönnettin äskettäin urheilun ja liikunnan hyväksi tehdystä työstä kultainen ansiomerkki. Sen johdosta päivitin ansioluetteloni. Siitä löytynee runsaasti herjan aiheita systemaattisen ja monivuotisen terveysvalistuksen sijaan: http://sundqvist.blogspot.fi/2014/09/turpaduunarin-kirjallinen-toiminta.html

   • Et jaksa paneutua blogikirjoitukseen, mutta väität sen sisältävän valheiden levittämistä …

    Jep jep.

 16. Minä kerran tämän sivun roskaa kommentoin ja se kommentti raukkamaisesti poistettiin mitä tämä Tiina ihan mielivaltaisesti harrastaa. Keskustele siinä sitten. Taisi olla mulla liian painavaa asiaa ;). Ihan omalla nimellä tällä kertaa: voisit alkaa kirjoittaa asiaa tai poistua takavasemmalle. Tämä blogi ei ole tiedettä nähnytkään ja kirjoittaja tuntuu olevan pihalla kuin mustin koppi monestakin asiasta! Ymmärrän anonymiteetin: en minäkään kehtaisi omalla nimelläni tällaista paskaa kirjoittaa ja vielä arvostella toisia.

  PS. kirjavinkki sulle Tiina ja kavereillesi: Tappavat lääkkeet: miten lääketeollisuus on turmellut terveydenhoidon. Sen tasoinen kaveri kirjoittaa että hänen kritiikkiään ei voi ohittaa. Naurut sain tuossa pari päivää sitten kun innokas skeptikko ilmoitti ettei kiinnosta koska kirja vaikuttaa huuhaalta. Kehotin tutustumaan kirjoittajaan, huuhaalaariin meni siitä huolimatta. Onnittelin häntä; täytyy olla aika nero että on viisaampi kuin tämä Peter C. Gøtzsche joka kirjan on kirjoittanut.

   • Niinpä niin…. ja taas mättää systeemi, mutta yksilötasolla kaikki, aivan kaikki, on niin kerrassaan ohjekirjasta ja täydellisesti. Heimo: hohhoijaa, vanha mantra, terveydenhuollossa kyllä tiedetään ne oikeat ongelmat, mutta sinulle ne ei selvästikään ole selvillä.

 17. Eräs parhaita blogeja mitä löytyy.

  On täysin ymmärrettävää että blogisti esiintyy anonyyminä. tarvii vain katsoa mitä yllä on kirjoiteltu.

  Vastustajat; voisitte kerrankin kokeilla seuraavaa; PERUSTELKAA VÄITTEENNE!

  Tiinalle haluan sanoa suurkiitos terveen järjen esille nostamisesta.

  • En tiedä keneltä kysyt, mutta vastaanpahan omasta puolestani kumminkin. Täysin edesvastuutonta. Ihan ensimmäisenä tulee mieleen vaikkapa MRSA, ESBL, jotka oikeita ongelmia, joita asiantuntijoiden ohjein pystytään välttämään. Ongelma lisääntyisi, jos vaikkapa antibiootit olisi vapaassa myynnissä.

   Muutoinkin reseptipakon poistaminen on aivan utopistinen ajatus.

 18. Outoa, että kirjoittaja tieteen parissa työskentelevänä ei tunnu laittavan arvoa PUHTAAN ja ravintorikkaan elintarvikkeen puolesta, saati sen puolesta että tieteen työntekijänä luulisi tietävän ihmisen elimistön tarpeen tietyille vitamiineille ja kivennäis- ja hivenaineille. Ja että näiden saanti nykyisessä tolkuttoman prosessoiduissa ja lisäaineiden kyllästämissä elintarvikkeissa on mitätön??? Ai niin, mutta lääketeollisuushan ei tue tällaista, koska jos ihmiset söisivät ja saisivat PUHDASTA ruokaa ja elimistön vitamiini ja kivennäisainetasoja seurattaisiin, niitä lääkkeitä ei tarvittaisi, ainakaan niin paljoa. Sehän syö katetta, katteen alentuessa tieteen työpaikkoja katoaisi, kun ei tarvitsisi tutkia. Mielenkiintoinen hyökkäys.

  • Outoa, että esität väitteitä joille ei löydy perusteita kirjoittajan tekstistä. Hän ei ole nimittäin missään vaiheessa esittänyt ettei välittäisi puhtaasta ja ravinteikkaasta ruoasta.

  • Hannele Korpela, höpö höpö. Perusterve, työikäinen ihminen saa ravitsemussuositusten mukaisesta ruuasta tai edes sinnepäin olevasta ruokavaliosta kaikki tarvitsemansa vitamiinit, joillekin saattaa jokin kuuri olla tarpeen joskus, riippuu nyt tosiaan kokonaisuudesta niin ruokavaliossa kuin yleisestä terveydentilasta ja muista hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Usein sairaus, raskaus, korkea ikä tai muut muutokset tekevätkin sitten tarvetta lisille, mutta tämäkään ei ole vakio. Lääkkeitä tarvittaisiin siitä huolimatta, esim. geenipermästään verenpainetautiin sairastuneet eivät yksinkertaisesti voi olla ilman lääkkeitä tai pelkästään syömällä puhdasta ja ravintorikasta ruokaa ei voida välttyä sairastumasta syöpään. Vitamiini- ja kivennäisainetasoja on aivan turhaa tutkia, jos ei ole mitään syytä tarkoitan siis oireita taikka riskitekijöitä. Tämä koskee myös muita laboratoriotutkimuksia.

   • Hoitaja: Entä jos viralliset ravitsemussuositukset eivät toimikaan jostain syystä?
    Esimerkiksi.
    Mitkä tekijät voisivat olla taustalla, että 90-luvulla syntyneet nuoret aikuiset sairastavat jo osteoporoosia? Myös pediatrit kohtaavat työssään yhä useammin osteoporoosia.

    Mistä johtuu, että kaupungissa ”roskaruokaa” syövillä linnuilla on vääntyneitä nokkia, siipiluita yms. rakenteellisia ongelmia.

   • Koska Facebookin käyttö on lisääntynyt samanaikaisesti nuorten aikuisten osteoporoosin kanssa, niin syyllinen on Facebook. Hyvin olet omaksunut Christerin tavan käyttää väärin korrelaatiota. Viekkaasti niin, että annat lukijan tehdä virhepäätelmät, että et itse jää kiinni.

   • ”Entä jos viralliset ravitsemussuositukset eivät toimikaan jostain syystä?”

    Eiväthän MITKÄÄN ruokavaliot ja dieetit sinällään toimi länsimaissa: täysin riippumatta siitä onko porukka vhh-, VM-, vegaani-, Itämeren tms. tms. ruokavaliolla, niin valtaosa (muistaakseni jopa 90%??) laihduttajista palaa entiseen. Sinällään virallisissa suosituksissa – kuten ei muissakaan ym. vaihtoehdoissa – ei ole mitään vikaa.

    ”Esimerkiksi.”

    Tuota noin, olisikohan kummassakin kyse siitä että ihmiset EIVÄT noudata suosituksia?

   • ”Mistä johtuu, että kaupungissa ”roskaruokaa” syövillä linnuilla on vääntyneitä nokkia, siipiluita yms. rakenteellisia ongelmia.”

    Varikset eivät noudata ravitsemussuosituksia niinkuin ei noudata moni muukaan.

   • Osteoporoosiin vaikuttaa erittäin suurilta määrin liikunta ja aiheuttaja juurikin sen puute. Ennen ”mieheksi ja naiseksi kasvamista” aloitettu liikunta on erittäin suuressa roolissa ja liikunnan tulisi olla luita kuormittavaa; tärähdyksiä, toistoja -> UKK instituutilla on tästä tutkimustietoa reilusti. Kuitenkaan ei ole ikinä liian myöhäistä vahvistaa luitansa liikunnalla, tosin ikäihmisillä vielä tärkeämpää on tasapaino ja lihasvoima, kun osteoporoosilta on jo kehon ikääntymisen takia hankala välttyä. Paitsi ikänsä urheilleiden.

    Niin se taitaa olla jotain 2 %:n luokkaa mitä tästäkin populasta syö ravitsemussuositusten mukaisesti. Ne on tarkoitettu suuntaviivoiksi kokonaisuudelle ja tavoitteeksi asetetaan, että jos 80%:sti syö hyvin, niin 20% ei juurikaan ole väliä miten syö. Oli sitten kyse painonhallinnasta tai yleisestä terveydestä. Sehän oisi jo hienoa, jos söisi 50%:sti suositusten mukaan 🙂 Eli tämän takia ne ei toimi. Ja sekin on jo todettu, että joku erikoinen ruokavaliokin toimii, koska usein siinä ihmiset lisää kasvisten määrää eli toisin sanoen kalorimäärä laskee, ihan perusmatematiikkaa sekä muutoinkin suurimmaksi osaksi jo todettuja terveellisiä valintoja. Lisäksi tulee liikuttua enemmän useinkin jne. Mutta ne erikoiset hankaloittaa arkielämää rajoituksineen ja pitkällä tähtäimellä (vaikkapa 5 vuotta) tällainen muutos ei onnistu kuin harvoilta. Ravitsemussuositukset on helpompi tie, monipuolisempi, sallivampi ja sallii niin kulttuurin tuomat erityispiirteet, allergiat, kaiken ikäiset, herkuttelut yms. Mikä parasta: tutkitusti terveellisiä valintoja kokonaisuuden huomioiden.

  • Väitän, että ruokasuosituksia noudattamalla et tarvise vitamiineja purkista. En ole sanonut einesten vitamiinipitoisuudesta mitään, sillä en ole tarkistanut asiaa luotettavista lähteistä.

   • Suomessa pitää tuoteselosteessa ilmoittaa mitä sisältää ja minkä verran yms. Ja tulee myös olla näin todellisuudessa. Vastahan lasten valmiit purkkiruuatkin haukuttiin, vaikka niissäkään mitään vikaa ole, päinvastoin.

 19. Tiina: Korkeasaari muunmuasa neuvoo kävijöitä, ettei linnunpoikasia syötettäisi pullalla tai leivällä, ettei tule luustoon vääntymisiä, luonnossa linnunpoikaset syövät lähinnä vihreitä kasvinosia yms. Ja kaupungeissa tätä ongelmaa kai enemmän onkin, ehkäpä just Mäkkärin ympärillä ja torilla.

  Hoitaja: Aasinsilta linnunpoikasista sitten ihmisiin. Iäkkäät osteoporootikot ovat käsittääkseni lapsuudessaan liikkuneet. Nuorempi sukupolvi tulee sairastumaan varmasti lapsuusajan liikunnan vähäisyyden takia. Silti muitakin tekijöitä täytyy olla (luukato sivujen antaman infon lisäksi). Suomalainenhan syö limppua, puuroa, kiskoo maitoa kaksin käsin ja luut vaan hajoaa.
  Viljahan on kivennäis/hivenainerikasta, maito kalsiumrikasta…Tässäpä pelkästään jo syy arvioida suomalaisia ravintosuosituksia paljon kriittisemmin.

   • Tarkennan viestiäni.
    Linnunpoikasilla tarkoitin lähinnä vesilintuja- lajina siis, niitä syötetään pullalla .. Toreilla syötetään Mc Donalds vehnällä taas lokkeja yms… Olisivatko ne luonnossa kalan syöjiä lähinnä.
    Toripulut lienevät luonnossa kasvissyöjiä, en tiedä kyllä varmaksi.
    Sitten on vielä petolintuja, ne syövät niitä peltohiiriä.

    Matkusta Kiinaan, Pekingistä kauas maaseudulle, niin suikalepaistisi riisin kanssa on peltohiirtä.

    Metaviestini oli itseasiassa rivien välissä viljojen mahdollinen sopimattomuus monille ja maidontuotannon megateollistumisen mukanaan tuomat ongelmat vastaan perinteisten ravintosuositusten hehkuttelu. Esim mahdolliset PHMB jäämät maidossa vedinkaston käytön yhteydessä. Vuonna 2006 kemiallisesti sitä pidettiin harmittomana, nyt kai kielletään kohta jokapuolella.

    Miksi muuten kirjoitustapasi on vähintään passiivisagressiivista ilkeilyä tällä palstalla? Saatko siitä jotain? Voihan asioista olla eri mieltä ja kunnioittaa silti toisten mielipiteitä. En jaksa Heikkilän tekstejäkään lukea agressioiden purkamisen takia. Onko mattieskohytösen ivaileva kirjoitustapa sinunkin malliesimerkkisi nettikolumnin pidosta?

   • Pidän ihmistä, joka tekee lintujen syömisestä ihmistä koskevia johtopäätöksiä täysin sivistymättömänä.

   • ”Metaviestini oli itseasiassa rivien välissä viljojen mahdollinen sopimattomuus monille ja maidontuotannon megateollistumisen mukanaan tuomat ongelmat vastaan perinteisten ravintosuositusten hehkuttelu.”

    Viljojen sopimattomuus keliaakikoille, FODMAP-tapaukset tms, koskettavat kuitenkin vain pientä osaa kaikista. Samoin vaikkapa laktoosi-intoleranssi. Nämä ovat tottakai tapauksia erikseen.

    Pitäisikö ravitsemussuosituksissa sitten jättää vaikkapa sitrushedelmät tai kala pois suositeltavien listoilta siksi että jotkut ovat niille allergisia?

   • ”Matkusta Kiinaan, Pekingistä kauas maaseudulle, niin suikalepaistisi riisin kanssa on peltohiirtä.”

    Pakkohan se on syödä hiiriä jos ei ole varaa muuta ruokaa hankkia, vai luuletko ihan oikeasti että niitä syödään sen takia että ne on terveellisiä?

  • Ei minullekaan nyt aukene. Ja sitä paitsi. Yritin kertoa, että liikunta on yksi osasyy, ei ainoa, mutta hyvin merkittävä. Muita syitä, joita on monia, on perinnöllisyys, tupakointi, liiallinen laihuus, kuukautisten loppuminen norm. aikaisemmin, vähäinen kalsiumin saanti ravinnossa, d-vitamiinin vähäinen saanti, pitkäaikainen kortisonilääkitys, jotkin muut lääkkeet (etenkin epilepsialääkkeet), kalsiumaineenvaihduntaan vaikuttavat sairaudet (esim. keliakia, lisäkilpirauhashormonin liikatuotanto ja maksasairaudet). Osteoporoosia ehkäistään riittävällä kalsiumin ja d-vitamiinin saannilla ravinnosta tai tarvittaessa lisäravinteena sekä harrastamalla oikeanlaista ”luuliikuntaa”. Nämä tiedot kyllä löytyy Terveyskirjastosta.

   Niin kuin muissakin sairauksissa. Ja yleensäkin. Kokonaisuus ratkaisee ja ihminen on yksilö. Mutta maitoa tai viljatuotteita siitä on aivan turha syyttää. En rupea toistelemaan miksi maito on loistava kalsiumin lähde ja miten elintarvikkeisiin ollaan lisätty D-vitamiinia.

   Mutta nämä kaikkihan on siis, että näin tulisi toimia ja näin ehkäistään — no toimitaanko? Hep, käsi pystyyn, jotka säntillisesti näitä noudattaa.

   • No harmi, kun ei aukene, tämän viestiketjun alkupäässä kuitenkin kritisoit raskaasti muita kirjoittajia puolustaessasi virallisia puolueettomasti tutkittuja ravintosuosituksia…Suomalaisten sairastamia tauteja kannattaa pohtia mielestäni suomalaisen ravinnon kautta.
    Esimerkiksi.
    Maidolla on pitkä historia ihmiskunnan ravinnossa. Varsinkin lapsia se on pelastanut nälältä.Oli se sitten kamelinmaitoa tai jonkun muun sorkkaeläimen. Maito on tarkoitettu vasikan alkuravinnoksi 40 kg syntymäpainosta 15 kuukaudessa sukukypsäksi naudaksi.
    Mutta lisäksi maitotehdas =lehmä, on koko elämänsä ajan kantavana ja tuottaa valtavasti hormoneja. Maidontuotanto keskeytyy vain muutamiksi viikoiksi ennen poikimista. (Maidon yhteyttä DM1 epäillään.)
    Lisäksi hygienian takia käytetään utareisiin desinfiointiaineina biosidejä, jotka ovat esim. sairaalassa kiellettyjä. Maitotuotteessa otat biosidiä siis p.o. Maito alkaa vaikuttaa arveluttavalta tuotteelta jo agraaritasolla, eikä vielä olla maidonkeräysjärjestelmäasioissa tai meijerikäsittelyssä. Viljat ovat sitten oma tarinansa.
    Huom! En itse noudata uskollisesti ruokavaliotrendejä. Kotiruokaa/työpaikkaruokaa ja eineksiäkin menee, D vit 100 mikroa jokatoinen päivä. Perusviljoja vähemmän, tattaria enemmän. Liikuntaa liian vähän.

   • ”tämän viestiketjun alkupäässä kuitenkin kritisoit raskaasti muita kirjoittajia puolustaessasi virallisia puolueettomasti tutkittuja ravintosuosituksia…”

    Niin…?? Ja niin myös mielestäni olen loppupäässäkin tehnyt. Eli mikä ongelma?

    Niinhän sairauksia tutkitaankin koko ajan, mainitsemallasi tavalla, esimerkiksi (mutta ei pelkästään) tutkimalla syötyä ravintoa. Se on vain tosiasia, että ikävä kyllä, harva oikeasti noudattaa ravitsemussuosituksia edes suurimmalta osin. Todella moni tupakoi. Todella moni ottaa alkoholia suosituksia enemmän. Todella moni liikkuu lian vähän. Todella moni nukkuu liian vähän. Todella monella on stressiä. Todella monella on perinnöllistä taipumusta sairastua. Jne jne jne. Tämä ei kuitenkaan vie pois sitä tosiasiaa, että ravitsemussuositukset ovat hyvät, kunnes toisin todetaan, edistävät terveyttä ja sopivat ohjeiksi ja suuntaviivoiksi meille kaikille. Mutta siltikin…. sairauksiin vaikuttaa niin monet asiat, mikä on todella ikävä tosiasia. Mutta tämäkään ei silti vie pohjaa pois siltä, että ravitsemussuositusten mukaisesti kannattaa syödä.

    Tuo PHMB on kielletty meillä ainakin vain aerosolimuodossa eli esim. pintadesinfektiopyyhkeissä sitä saa olla (sairaanhoitopiiri). Sitä paitsi esim. käsihuuhteissa desinfiointiaine tappaa pöpöt ja sen jälkeen haihtuu, jäljelle jää ihoa hoitava glyseroli, joten tuskinpa ne desinfiointiaineet utareesta maitoon siirtyy. Ja tämän jälkeen maito vielä kuumennetaan ja käsitellään jne. Nämä ovat niitä juttuja, jotka jätän asiantuntijoille. Keksivät varmasti maidontuotantoonkin ratkaisun, jos toteavat PHMB:n ongelmaksi. Kuten ovat keksineet ratkaisun sairaalamaailmaankin. Valmistajatkin ovat huomanneet ongelman ja koittavat kehitellä muunlaisia tuotteita (tosin PHMB-vapaitakin jo löytyy).

    Ja aivan varmasti ilmoittavat meille, jos muutoinkin maidossa osoittautuu jotain kansanterveydellistä ongelmaa.

 20. Valitettavasti PHMB on paljon hankalampi aine, Lisätietoa, joita en jaksa tähän kopsata, löytyy esim. Salkinoja- Salosen tutkimuksista. Blogisti Maria Nordin on kiinnittänyt aineeseen huomiota päiväkodeissa. EU:n riskiarviointi aineesta valmistuu kai tänä vuonna. Ehkä Valvira ja Tukes ei juttele tarpeeksi keskenään.
  Kysyit myös mikä on ongelma. Ongelma on yleinen tylsä haukkuminen tässä blogissakin niitä ihmisiä kohtaan, jotka kiinnittävät huomiota mm ravintoon ja terveyteen.

  • Ongelma on siis molemmilla sama. Yksilötasolla teemme omat valintamme esim. ruuan suhteen ja miten terveyttään hoitaa; se on jokaisen oma valinta eikä se minulle kuulu. Mutta se että ruetaan haukkumaan ja puhumaan potaskaa sekä levittämään perättömiä tietoja, varsinkin ilman ravitsemustieteellistä asiantuntijaosaamista. Joten millä perusteella minä en sitten saisi arvostella mielipiteitä, joilla ei ole mitään näyttöpohjaa tai ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista ravitsemustieteellistä taustaa, mutta silti saavat merkittävän huomion mediassa, eikä asiantuntijuuden puuttumista tavallinen matti meikäläinen välttämättä tunnista?

   Näyttö puhuu ravitsemussuositusten puolesta ja Suomessa tarjotaan erittäin laadusta, hyvää ja ilmaista julkista ruokaa. Me, jotka luotamme ravitsemussuosituksiin/hoitosuosituksiin emmekä etsi joka paikasta salaliittoja, kiinnitämme myös huomiomme ravintoon ja terveyteen, tosin tiedämme ettei meidän tarvitse yksilönä olla vastuussa terveellisen etsimisestä vaan asiantuntijat tekevät sen työn meidän puolestamme (tutkivat parhaista parhaimman tiedon) ja tekevät valinnat helpoiksi. Joten minusta ravitsemussuositusten, julkisen ruokailun, ravitsemusasiantuntijoiden ja näitä asioita kannattavien/puolustavien ihmisten haukkuminen tuntuu tylsältä.

   Ja kuten kerroin, PHMB tuotteet aerosoleina jne. (esim. käsihuuhteet, joihin lähteilläsi viittasit) on jo kielletty, käsittääkseni ei pelkästään oman sairaanhoitopiirini alueella, vaan myös muualla Suomessa. Tämä ongelma on jo tiedostettu ja tiedotettu. Sitä varten meillä on asiantuntijat.

   • ”Näyttö” ei puhu mielestäni Suomessakaan juuri mitän ravitsemussuositusten puolesta. Asiat ovat nykyään liian laajoja, ettei asiantuntijatkaan hyvästä tahdosta ja palkasta huolimatta pysy perässä kemian ja lääketieteen kehityksessä. Sanon tämän ilman mitään salaliittoepäilyjä!!

    Esim. maitotuotteiden vaivoja ihmiset ovat alkaneet potea enemmän ja enemmän…Syytä on etsitty milloin laktoosista ja A1 peptidistä, homogenoinnista yms…Samanaikaisesti maataloustekniikka robotteineen kehittyy huimasti ja siellä käytettävien kemikaalien määrä on ollut pakollista hygieniaa ylläpidettäessä ja tulehduksia ehkäistäessä.

    Kun siis utareessa on haavaumia ja kun maito lypsetään imupaineen avulla, niin maitoon tulee ko bakteereja, puolustussoluja ja ennaltaehkäisevää Biosidiäkin x 2 päivässä. Koska pesussa ei välttämättä PHMBt puhdistu.( Kationinen aine vaatii anionisen tensidin irrotakseen, jos lienen oikein ymmärtänyt?)

    Hoitotyöhön maitoasiaa verrattaessa asia on sama, kuin hoitaisit Prontosanilla säärihaavaa x2 päivässä, puhdistaisit kostealla liinalla haavan ja laittaisit siihen imulaitteen. Siitä haavasta irronnutta seosta joisit sitten maidossasi.

    Maito ei siis ole enää Maitoa, se on kone- ja robottilypsyn soluttamaa antibiootti-biosidi- ja desinfiointikyllästeistä valkoista vähärasvaista nestettä. Muistetaan juoda sitä 3 lasillista päivässä, että saadaan em. kemikaalit ja kalsium ja proteiineja jonkinverran.

   • Eli PHMB – > maitotuotteiden vaivat. Katso uudelleen kuvia korrelaatiosta tässä blogipostauksessa. Tuleeko mitään mieleen?

   • ””Näyttö” ei puhu mielestäni Suomessakaan juuri mitän ravitsemussuositusten puolesta.”

    Jos sinulla on ihan oikeita perusteita, kerro ne. Pelkkä tokaisu ei riitä.

    ”Esim. maitotuotteiden vaivoja ihmiset ovat alkaneet potea enemmän ja enemmän…”

    Ovatko? Vai onko kyse vain esim. parantuneesta tietoudesta ja hoitoon hakeutumisesta?

    Mitä tuohon lopun kemikaalipelotteluun tulee, niin näkisin mielelläni edes jonkinasteista tutkimusnäyttöä. Paperilla voi teoretisoida mitä vain, mutta on ihan eri asia että mitenkä ne mahdolliset uhkakuvat sitten realisoituvat.

 21. Luin, eikä aiheuta toimenpiteitä. Minulla ei ole mitään tarvetta epäillä, että kansanterveydellämme leikitään. Lisäksi meille kyllä kerrotaan, jos jotain oleellista todetaan ja ravitsemussuosituksia muutetaan, niin kuin ajan saatossa on muutettu, jos jotain tiede on todistanut toisin.

 22. Hupsista. Tiina se jatkaa sensuurilinjaansa. Ei saa esitää vastakkaista näkemystä ja mielipidettä. Ei vaikka esiintyisi ihan omalla etunimellään. No, hoitaja seuraa aktiivisesti, joten ehtikin jo vastata poistettuun viestiini. Pitäisikö Tiina tuo vastauskin poistaa?

  • Pelkät linkit tulkitaan spammeiksi. Karjalaisen uutista voisi kommentoida siellä Karjalaisen sivuilla tai kytkeä omin sanoin uutinen käsiteltävään asiaan.

 23. Tiinalle ja Mielle: No sillai kai. Sitä yhdistelee asioita omassa mielessään, asioista mitkä tuntee jollainlailla opintojen, työn yms kautta. Ei ole esittää mitään tutkimustuloksia, mitä ette löytäisi netistä suomeksi itsekin. Lontooksi kirjoitettuja jutttuja en ole edes lukenut. On siis vain ns. rajapintaa isoon ryhmään maitoa käyttäviin ihmisiin. Kokemusperäisesti voisi sanoa, että tuhansia ihmisiä kuunnellassa parinkymmenen vuoden aikana, syntynee sellainen ”hiljainen tieto.” Voi se olla uskomuskin, eikä minulla ole mitään tarvetta olla oikeassa… on hyvä pohtia asiaa monelta puolelta.

  Soitin myyjälle yhteen Firmaan, joka tuotetta myy, tietoa ei tuntunut olevan sielläkään. Tutkimukset tehoaineista etenevät hitaasti, yritysten ei ole pakko noudattaa suosituksia, siirtymäaikoja voi olla…
  Eräs asiaa tutkinut henkilö kirjoitti tutkimuksessaan, että käyttöturvallisuustiedotteita ei löytynyt kaikilta, niissä oli virheitä, maininta riskistä saattoi koskea vaikka glyserolia eikä tehoainetta. 2006 vuonna biosidit oli turvallisia tutkimusten mukaan.

  Miksi tästä nyt tuli pidempää tekstailua, niin sodin ehkä tehomaataloutta vastaan. Toivottavasti tulevaisuudessa hyvää maitoa voi ostaa köyhäkin, ettei vain tosirikkaalla olisi vara ostaa uniikkia käsinlypsettyä A2 maitoa tuoreena ja kotiintuotuna.
  Teorian lisäksi Salkinoja-Salonen on käytännössä rapsutellut ainetta materiaalien pinnoilta ja nähnyt aineen pysyvyyden. Kun kysymyksessä on lypsyn jälkeen avoin tissin vedinkanava sekä ympäröivä iho mihin sitä laitetaan esim. kastomenetelmässä, niin on mahdollista, että sitä on ravinnossamme.
  Voi maito-ongelmiin olla niitä muitakin syltä, hormonilihaa ei kai suosita suomessa, maidossa lienee kantoajan hormonit, toksiinit homeista, laitteistojen pesu-ja desiaineita ja mitä muuta vielä…

  • Sain äskettäin kuulla vanhemmalta sukulaiseltani, että hänen naapurinsa talossa (savolainen maaseutu, ei kaupan maitoja tunnettu vaan oman lehmän maidot) kaikki talon lapset sairastu sokeritautiin. Syntyivät sota-aikaan. Sukulaiseni omassa talossa kukaan ei sairastunut eikä suvussamme siis riskiä. Mutta taloonsa tullut karjalaisevakkopoika sairastu sokeritautiin – eikä elänyt kauan. Geenit taisi ratkaista asian? Ja savolaisen lehmän maito? (onkohan maakuntien lehmillä insuliinissa eroja pitoisuudessa tai aminohappoketjussa ?)

   Kyselin myöhemmin lisää ja selvisi: Sukulaisen lapsuuden talossa oli ollut vain perisuomalaista maatiaiskarjaa, muisti nimiäkin Hertta, Perjakka, Leiju, Kaunikki.. Ilona.. paljon lehmiä. (Vasta 60-70-luvun taitteessa alkoivat sukulaisen omalle tilalle alkoivat ostaa Ayshireä (joka tuottaa A1-pitoisempaa)). Hän muuten tunsi sen Helvi Tossavaisen ja talon, josta Miina Äkkijyrkkä pelasti Suomen viimeisiä kyyttöjä sukupuutolta. Minäkin muistan lapsena rapsutelleeni Mielikkiä joka oli semmonen, ja rauhallinen. Siinä naapurissa sokeritautisten talossa oli vain pari lehmää, maatiaisrotua, tupa pieni mutta piti aina hyvin siistinä. (Liian siistinä?)

   Jos siis syytetään VAIN modernia maitoteknologiaa tai lehmärotuja niin jotain vanhojen dramaattista(!) perimätietoa jää huomioimatta.. ja selittämättä.

   • Mielenkiintoisia näkökulmia toitkin esille. Juuri tuo, että kaikki lapset sairastuivat-oliko lapsia kaksi tai kuusi…? Ja että tupa siisti aina, olikohan hirsitalo, jota pestiin siistiksi runsaalla vedellä ja harjalla, talon rossitilassa ehkä multipenkki. Epäilisin silloin valinomysiiniä, mikä ehkä tuhonnut Langerhansin saarekesoluja ? Tai oliko asuinrakennus sota-ajan puutteen takia rakennettu heikosti? Sota-ajan jälkeen vapautui myös sokeri ja sitä on kuulemma syöty aina kun saatu. Osuuko tai uppoaako mikään yksityiskohta sairauden ilmenemisajankohtaan?
    Alkuperäiskarjan maidontuotannon perusfaktat löytynevät jostakin tietopankista..joku varmaan tietää mistä..

    Moderni maitoteknologia helpottaa elämää kyllä, ehkä robotteihin voi liittää tulevaisuudessa tekonenän haistamaan tulehdus ajoissa.

    Eikö omenapuitakin ole kaupunkilaisille vuokralla tai myynnissä, tarhaaja hoitaa kasvuvaiheen ja omistaja syksyllä saa sadon omasta puusta. Jos hankkisi samalla tavalla vuokra/osaomistuslehmän. Voisi valita vasikan itse ja sen geenit jo keinosiemennysvaiheessa, tuottaako proteiinia vai rasvaa. Nykyaikana lehmän nimi olisi varmaan Kardashianin siskoksista jompikumpi, Pocahontas, Diandra, Angry Cow yms. Isäsonnien mahtavia nimiä löytynee kotimaastakin ehkä Robin, Antti, Christeri, Isaac, Cheekki, Stubbi, Soini tai Ela.

 24. Mie: Pyynnöstäsi tarkistin kemikkaaliasiaa viranomaistaholta. Sain sähköpostia, jossa tuli sama asia esille.
  ”Tyypillistä tähän asti on ollut että PHMBn myyjät itseluokitukseen vedoten voivat kiertää kaikki merkintävaatimukset.”
  Laki muuttuu puolen vuoden päästä, aine kadonnee käytöstä varmaan seuraavina vuosina ja ympäristöstä ja ravinnostamme sen jälkeen.

 25. Ihan mahtava kirjoitus, kiitos tästä! Olen niin lopen kyllästynyt christereiden ja anttiheikkilöiden perusteettomaan loanheittoon korkeakoulutettuja ravitsemusasiantuntijoita kohtaan. Christer voisi pysytellä minkinravitsemuksen ja minkin spermanlaatuasioiden parissa, niihin hänellä varmasti on kompetenssia.

  • Heh! Joo, suutari voisi todellakin pysyä lestissään. Kun lukee esim. Sundqvistin viimeisimpiä kirjoituksia Iltalehden blogista, niin ei tiedä itkeäkö vai nauraa.

 26. Seurasin Christer Sundqvistiä facebookissa, mutta hän esti minut kun kyselin perusteita hänen väitteilleen. Hän väitti statiinien olevan haitallisia diabeetikoille. Perusteluna se, että statiinit aiheuttavat diabetesta. Laitoin linkkiä meta-analyysiin statiinien hyödyistä diabetkseen Ja siitä seurasi banni hänen sivulleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s