Vitamiinipetkuttajan 22 pahaa metkua


Ihmiset popsivat vitamiinilisiä monista eri syistä, alkaen terveyden ylläpidosta aina syövän estämiseen asti. Mutta ei ole olemassa vakuuttavaa näyttöä siitä, että vitamiinitäydennys hyödyttää ihmisiä, joilla ei ole puutetta vitamiineista. Siitä huolimatta vitamiinien käyttö on nyt suurempaa kuin koskaan. Yksi syy on vitamiiniteollisuuden ja vitamiinikauppiaiden harjoittama jatkuva petkutus. Vitamiinipetkuttajan voi tunnisttaa näistä 20 vinkistä.

Embed from Getty Images

1. Vitamiinipetkuttaja suosittelee vitamiineja vakuutukseksi kaikille

Suurinosa vitamiinipetkuttajista vihjaavat, että kaikki voivat olla vaarassa saada liian vähän vitamiineja ja siksi niitä pitäisi syödä ikään kuin vakuutuksena. Jotkut väittävät, että kaikkea on vaikea saada ruuasta, jotkut jopa, että se on mahdotonta. Vitamiinipetkuttajat eivät koskaan kerro, kuka ei tarvitse heidän tuotteitaan. Puutospelottelu ei välttämättä rajoitu vitamiineihin, vaan myös sellaisiin aineisiin, joista kenenkään ei tarvitse olla huolissaan, koska keho itse tuottaa niitä riittävästi.

2. Vitamiinipetkuttaja kertoo vain osan totuudesta

Vitamiinipetkuttaja kertoo aina, mitä hyvää vitamiinit tekevät sinulle. Hän kertoo myös mitä pahaa sinulle tapahtuu, jos et saa tarpeeksi vitamiineja. Monet väittävät, että heillä on hallussaan optimaalinen vitamiiniohjelma. Mutta he kätevästi jättävät kertomatta, että tasapainoinen ruokavalio riittää useimmille ihmisille ja noudattamalla virallisia ravintosuosituksia tasapainoinen ruokavalio on helppo löytää. Normaali ihminen, joka noudattaa virallista ravintosuositusta, ei ole vaarassa kärsiä vitamiinin puutoksista.

 1. Vitamiinipetkuttaja väittää, että suurin osa sairauksista johtuu väärästä ruokavaliosta ja voidaan hoitaa ”ravitsemuksellisin” keinoin

Niin yksinkertaista se ei ole. Kysypä lääkäriltäsi. Hän kertoo, että vaikka ruokavalio on yksi tekijä joissain sairauksissa (esim. sydän ja verisuonisauraudet), niin useimmilla sairauksilla on vähän tai ei ollenkaan tekemistä ruokavalion kanssa. Tavanomaiset vaivat kuten mielipaha, uupumus, toimintatarmon puute, säryt, kivut, unettomuus ja sen sellaiset ovat tavallisesti ruumiin reagointia emotionaaliseen stressiin. Tällaisten oireiden esiintyminen on vinkki siitä, että kannattaa pistäytyä lääkärissä. Nämä vaivat eivät ole syy ottaa vitamiinipillereitä.

4. Vitamiinipetkuttaja väittää, että ruokavalio on tärkein tekijä, joka vaikuttaa käyttäytymiseemme.

Vitamiinipetkuttajat eivät liitä ruokavaliota vain sairauksiin vaan myös käyttäytymiseen. Jotkut väittävät, että lisäaineet tai tavallinen ruoka aiheuttaa haittavaikutuksena lasten ylivilkkautta tai jopa rikollista käytöstä nuorilla ja aikuisilla. Nämä väitteet perustuvat yhdistelmään harhaluuloista, empiirisestä näytöstä ja huonosti suunnitelluista tutkimuksista.

5. Vitamiinipetkuttaja väittää, että saantisuositukset ovat liian pieniä

Vitamiinen saantisuositukset julkaisee Valtion ravitsemusneuvottelukunta  ja ne perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin ja kansainväliseen yhteistyöhön. Saantisuositukset eivät ole minimiannoksia. Vähimmäistarve on sellainen, joka pitää puutostaudin oireet poissa. Keskimääräinen tarve kattaa vähimmäistarpeen ja mahdollistaa lisäksi kohtuullisten varastojen muodostumisen. Tarve vaihtelee yksilöllisesti, minkä takia väestön saantisuositus asetetaankin yleensä kaksi standardipoikkeamaa keskimääräistä tarvetta suuremmaksi. Suositus kattaa tarpeen väestön suurella enemmistöllä (~99 %). Saantisuositus on siis korkeampi kuin useimmat tarvitsevat. Syy siihen, että vitamiinipetkuttaja väittää saantisuosituksia virheellisiksi on selvä: jos uskot, että tarvitset ennemmän kuin ruuasta voi saada, niin on todennäköisempää, että ostat lisäravinteita.

6. Vitamiinipetkuttaja pilkkaa ruokaympyrää

Ruokahuijari väheksyy normaalia ruokaa ja pilkkaa ruokaympyrää. Hän ei kerro ansaitsevansa elantonsa näillä lausunnoilla – julkisilla esiintymisillä, tuotemerkeillä, julkaisujen myynnillä, vitamiiniyhtiöiden palkkioilla, paikallisen kauppiaan ja luomutuottajan sponsorituella.

Termi ”terveellinen ruoka” on petollinen iskulause. Yksittäisen ruoka-aineen tuomitseminen pitäisi riippua siitä, miten se istuu yksilön kokonaisdiettiin. Kaikki ruoka on terveellistä ruokaa maltillisesti, kaikki ruoka on roskaruokaa ylenmäärin. Oletko pysähtynyt miettimään, että Siwa, K-supermarket ja Prisma ovat myös terveysruuan kauppoja. Ne ovat – ja ne ovat halvempia kuin kaupat, jotka käyttävät iskulausetta ”terveyskauppa”.

Oletko muuten koskaan miettinyt, että miksi ne ihmiset, jotka syövät ”terveysruokaa” tarvitsevat niin paljon vitamiineja?

7. Vitamiinipetkuttaja ei välitä sinusta

Vitamiinipetkuttaja käyttää tarkoituksellisesti epäselviä tai harhaanjohtavia ilmaisuja, jotka aikaansaavat illuusion lupauksesta niin että, jos viranomaiset yrittävät puuttua heidän heidän toimiin, niin he voivat kiistää ikinä luvanneensa yhtään mitään. Väärät lupaukset hoidosta ovat kaikkein moraalittominta. Vitamiinipetkuttaja ei välitä siitä kuinka moni ihminen romahtaa taloudellisesti tai henkisesti, kun kovasti toivottua ihanaa onnea seuraa syvä masennus, kun ”hoito” epäonnistuu. Vitamiinipetkuttaja ei myöskään laske – samalla kun he lihottavat pankkitiliään – kuinka monta ihmistä he ovat houkutelleet pois tehokkaan lääketieteellisen hoidon parista työkyvyttömiksi tai kuolleiksi.

 8. Suuret annokset ovat vitamiinipetkuttajan suosikkeja

Vitamiinipetkuttaja kertoo, että megavitamminit (suuret annnokset vitamiineja) voivat ennaltaehkäistä tai hoitaa monia vaivoja, erityisesti tunteisiin vetoavia. Mutta hän ei kerro sinulle, että väitteitä tukevat ”todisteet” ovat epäluotettavia, koska ne perustuvat riittämättömiin tutkimuksiin, tarinoihin tai käyttäjäkokemuksiin. Vitamiinipetkuttaja ei kerro, että  suurtet annokset voivat olla haitallisia. Megavitamminiterapia tai ortomolekulaarinen terapia on ravinneruletti, jossa vain talo tekee voittoa.

9. Vitamiinipetkuttaja väittää, että tavalliset ruuan lisäaineet ja säilöntäaineet saattavat myrkyttää sinut

Tämä pelottelutaktiikin tarkoituksena on heikentää uskoa ravintotieteeseen ja viranomisten kykyyn arvioida turvallisuusriskejä. Vitamiinipetkuttaja haluaa luoda mielikuvan siitä, että hän on olemassa sinua suojellaksesi. Vitamiinipetkuttaja toivoo, että uskot häntä ja ostat ”luonnollisia” ruokatuotteita. Tosiasia on, että se pikkumäärä lisäaineita. joita ruuissa käytetään eivät muodosta uhkaa ihmisen terveydelle. Jotkut itseasiassa suojelevat meitä estämällä pilaantumisen, eltaantumisen ja homeen kasvun.

10. Vitamiinipetkuttaja väittää, että stressaantuneena ja joissain sairauksissa ravintoaineiden tarpeesi on lisääntynyt

Moni vitamiinivalmistaja on väittänyt, että stressi ryövää kehosi vitamiinivarastot. Myös urheilijoilla väitetään olevan erikoistarve vitamiineille. On totta, että vitamiinien tarve saattaa nousta hitusen, jos kärsii stresissistä ja joissain sairauksissa, mutta tämän tyyppinen mainonta on petollista. Keskiverto suomalainen – stressaantunut tai ei – ei ole vaarassa kärsiä vitaamiinin puutoksesta. Se lisääntynyt tarve, johon mainoksissa viitatataan, ei ole sen suurempaa kuin mitä voi saada syömällä kunnolla. Sellainen, jota todella uhkaa vitamiininpuutos sairauden takia, on todella kipeä ja tarvitsee lääketieteellistä hoitoa ehkä sairaalassa. Mainostus on kuitenkin suunnattu tavallisille suomalaisille, jotka eivät todellakaan tarvitse vitamiinitaydennystä selvitäkseen vilustumisesta, golfkierroksesta tai iltalenkistä. Urheilijat saavat enennmän kuin tarpeeksi vitamiineja kun he syövät sellaista ruokaa, joka täyttää heidän energiantarpeensa.

11. Vitamiinipetkuttaja väittää, että ”luonnolliset” vitamiinit ovat parempia kuin synteettiset

Tämä väite on silkka vale. Jokainen vitamiini on ketju atomeja, jotka ovat liittyneet molekyyliksi. Pienin poikkeuksin molekyylit, jotka tehdään luonnon ”tehtaissa” ovat identtisiä niiden kanssa, jotka tehdään kemiantehtaissa. Onko siinä mitään järkeä maksaa lisähintaa vitamiineista, jotka on uutettu ruuasta, kun voit saada kaiken itse ruuasta?

12. Vitamiinipetkuttaja juonii, että kyselylomaketta voi käyttää selvittämään, tarvitsetko lisäravinteita.

Yksikään kyselylomake ei toimi. Jotkut yrittäjät ovat kehitteleet pitkiä tietokonelaskentaan perustuvia kyselyitä kysymyksin oireista, jotka saattavat esiintyä vitamiininpuutosten yhteydessä. Mutta sellaiset oireet esiintyvät paljon useammin sellaisten tilojen yhteydessä, jotka eivät liity ruokavalioon. Vaikka puutos todellakin olisi totta, niin testi ei anna tarpeeksi tietoa syystä niin, että sopivaa hoitoa voisi ehdottaa. Se edellyttää fyysistä tutkimista ja laboratoriotestejä. Monet vastuulliset ravintoterapeutit käyttävät tietokoneohjelmia apuna asiakkaiden ruokavalion selvittämisessä. Mutta tämä tehdään ruokasuositusten antamiseksi, kuten rasvan vähentämiseksi ja kuitupitoisuuden lisäämiseksi. Lisäravinteet ovat harvoin tarpeen, ellei henkilö ole kykenemätön tai tahdoton noudattamaan riittävää ruokavaliota.

Varo sellaisia kyselylomakkeita, joiden tarkoituksena on selvittää tarvitsetko lisäravinteita ”ravinteiden puutoksen” tai ”ruokavalion riittämättömyyden” takia tai jotta sinulle voitaisiin valita henkilökohtaiset lisäaineet. Nämä kyselyt on pisteytetty niin, että jokainen, joka tekee testin, saa neuvon ostaa lisäravinteita. Vastuullisessa ruokavalioanalyysissä verrataan yksilön keskimääräistä päivittäistä ruuan kulutusta suositeltaviin annoksiin jokaisesta ruokaryhmästä. Turvallisin ja paras tapa saada ravinteet on ruoka – ei pillerit. Joten jopa, jos ruokavalio on riittämätön, niin fiksuin teko tavallisesti on ruokavalion muutos kuin sen täydentäminen pillereillä.

13. Vitamiinipetkuttaja myy vitamiineja ja lisäravinteita osana vastaanottoaan

Vaikka vitamiinit ovat joissain tilanteissa hyödyllisiä, niin sellaisten tilanteiden lukumäärä on pieni. Ammatinharjoittajat, jotka myyvät lisäravinteita toimistossaan poikkeuksetta suosittelevat niitä sopimattomasti. Lisäksi nämä tuotteet tuntuvat olevan merkittävästi kalliimpia kuin samanlaiset tuotteet apteekissa ja terveyskaupoissa. Kannattaa sivuuttaa myös julkaisut tai nettisivut, joiden ylläpitäjä tai muokkaaja myy ravintolisiä.

14. Vitamiinipetkuttaja yrittää livistää vastuustaan käyttämällä pseudolääketieteellistä jargonia

Sen sijaan, että vitamiinipetkuttaja lupaisi parantaa sairautesi, hän lupailee detoksifikaatiota, kehon puhdistumista, hän elvyttää, tasapainottaa kehosi, hoitaa elektromagneettisen energian, saattaa kehon harmoniaan luonnon kanssa, stimuloi tai vahvistaa immuunijärjestelmää, tukee tai piristää kehosi eri elimiä, avaa paranemisprosessin tai stimuloi kehosi parantamaan itse itsensä. Vitamiinipetkuttaja ei tietekään tee hyväksyttäviä ennen-jälkeen-testejä mistään näistä prosesseista. Väitteet palvelevat kahta tarkoitusta. Ensinnäkin, koska vitamiinipetkuttajan väitteitä ei pysty mittaamaan, niin niiden osoittaminen vääriksi voi olla vaikeaa. Lisäksi, jos vitamiinipetkuttaja ei ole lääkäri, epälääketieteellisten termien käyttö voi auttaa estämään syytteiden nostamisen lääkärin ammatin harjoittamisesta ilman lupaa.

15. Vitamiinipetkuttaja käyttää kuulopuheita ja potilastarinoita väitteensä todisteena

Meillä kaikilla on taipumusta uskoa sitä, mitä toiset kertovat meille henkilökohtaisena kokemuksena. Mutta syyn ja seurauksen erottaminen sattumasta voi olla vaikeaa. Jos joku kertoo sinulle, että tuote X on parantanut hänen syöpänsä, niveltulehduksen tai mitä tahansa, ole tarkkana. Voi olla, että hänellä ei ole ollut koko sairautta. Ja jos hänellä olisi ollutkin, niin paraneminen olisi erittäin suurella todennäköisyydellä tapahtunut myös ilman tuotetta X. Useimmat yksittäiset sairastapaukset paranevat aikaa myöten ja useimmissa kroonisissa sairauksissa on oireettomia jaksoja. Lääketieteelliset totuudet tarvitsevat huollellisia ja toistettuja tutkimuksia – hyvillä koejärjestelyillä ja sattuman mahdollisuus pois suljettuna. Tästä syystä tieteellisissä artikkeleissa on kielettyä käyttää potilastarinoita, niitä ei hyväksytä oikeudessa todisteena, eikä niitä käytetä lääkkeiden hyväksymisprosessissa. Älä koskaan aliarvioi sitä, miten paljon ihmisiä voi huijata hyödyttömillä hoidoilla. Korvavalon on ostanut jo 40 000 ihmistä. Vuosia vuosia sitten, kun arsenikkia käytettiin vahvistavana lääkkeenä, monet vannoivat arseninkin nimiin – vaikka se hiljaa myrkyyti heidät.

Oireet, jotka ovat psykosomaattisia (kehon reagointia tunteisiin), saavat helpotusta millä tahansa, jonka väitetään toimivan. Väsymys ja pienet säryt ja kivut voivat helpottaa millä tahansa innokkaasti suositetulla patenttilääkkellä. Näihin ongelmiin lääkärikin voi määrätä plaseboa. Plasebo on aine, jolla ei ole farmakokineettistä vaikututa vaivaan, johon sitä käytetään, mutta joka tekee potilaan tyytyväiseksi. Vitamiineja, erityisesti B12-vitamiinia, käytetään usein näin.

16. Vitamiinipetkuttaja väittää, että sokeri on tappava myrkky

Vitamiinipetkuttajat haluaisivat meidän uskovan, että puhdistettu, valkoinen sokeri olisi tappaja aamupalapöydässämme ja vaikuttaa taustalla kaikkeen aina sydänsairauksista hypoglykemiaan. Totuus on kuitenkin se, että kun sokeria käytetään kohtuullisesti osana normaalia,  tasapainoista ruokavaliota, se on täysin turvallinen kalorilähde ja ruokanautinto.

17. Vitamiinipetkuttajat esiintyvät hyvin koulutettuina asiantuntijoina.

Ravitsemusasinatuntijat, homeopaatit, funktionaaliset hoitajat, hivenaineteraupeutit voivat olla suorittaneet hienoja diplomeja, jotka ovat tuskin arvokkaampia, kuin se paperi, jolle diplomi on painettu. Pahin tilanne on se, kun, jotkut hyvissä oppilaitoksissa tutkinnon suorittaneet ovat hylänneet tieteellisen ajattelun. Koska vitamiinipetkuttajat työskentelevät tieteellisen yhteisön ulkopuolella, heillä on tapana perustaa omia järjestöjään kuten esimerkiksi Funktionaalisen lääketieteen yhdistys. Älä oleta, että kaikki, joilla vain on tieteelliseltä kuulostava nimi, olisivat kunniallisia. Jotkut vitamiinipetkuttajat esiintyvät kehumalla itseään esimerkiksi ”Suomen johtava ravintoasiantuntija” tai ”kuuluisa ravintotieteilijä”. Ei ole olemassa mitään lakia, joka estäisi tämän tapaisen hehkutuksen. Muista, ettei tieteellinen yhteisö käytä tällaisia titteleitä.

18. Vitamiinipetkuttaja tarjoaa kehosi ravitsemustilan määritystä laboratoriotesteillä tai laitteella

Erilaiset epätieteelliset ammatinharjoittajat käyttävät hyväkseen testejä, joiden he väittävät määrittävän kehosi ravintotilanteen ja – tietenkin – mitä tuotteita sinun pitäisi ostaa heiltä. Hiusnalyysi on yksi suosittu menetelmä. Pahimmissa tapauksissa saat yksityskohtaisen tietokonetulosteen, mitä vitamiineja ja hivenaineita sinun pitäisi ostaa. Hiusanalyysi on hyödytön menetelmä ravinto-ongelmien selvittelyssä. Jos hiusanalyysilaboratorio suosittelee sinulle lisäravinnetta, voit olla varma, että saman suosituksen saa kaikki asiakkaat. Elävän veren analyysi, Asyramittaus, iirisanalyysi palvelevat samaa tarkoitusta.

19. Vitamiinipetkuttaja antaa saman suosikkidiagnoosin lähes kaikille asiakkaille

Viimeisten viidenkymmen vuoden aikana on noussut esiin yli parikymmentä muotihullutusta. Jotkut epätieteelliset hoitajat soveltavat yhtä tai useampaa näistä analyyseistä lähes jokaiseen potilaaseen, jonka he tapaavat. Tavallisimpia muotihullutuksia ovat lisämunuaisen uupumus, sienitulehdus, hiivasyndrooma, kilpirauhasen vajaatoiminta, vuotava suoli, kemikaaliherkkyys, sähköyliherkkyys, amalgaamimyrkytys, parasiitit. Jotkut näistä viittaavat oikeaan sairauteen, jota asiakkaalla ei ole, kun taas joitain ei ole tieteellisesti tunnistettu lainkaan. Monissa tapauksissa epästandardinomaista testiä käytetään ”diagnostisoimaan” niitä ja suositellaan lisäravinteita, detoksifikaatiota tai muita prosesseja niiden hoitamiseksi. Myös aiheeseen liittyvien materiaalien oheismyynti on suosittua (sähköä ilmassa).

20. Vitamiinipetkuttajat väittävät, että lääkeyhtiöiden ja lääkäreiden salaliitto määrää turhia lääkkeitä

Vitamiinipetkuttaja väittää, että lääkeyhtiöt ovat heitä vastaan, koska hänen hoitonsa leikkaa lääkeyhtiön voittoja. Älä lankea tähän hölynpölyyn. Oikeiden lääkkeiden vähättely tarvitsee rinnalleen salaliittoteorian, että oikeita lääkettäitä syötettäisiin potilaalle turhaan rahan takia. Samalla uhrilta jää huomaamatta, että täsmälleen sama perustelu sopii myös vitamiinipetkuttajaan. Jotta kirjoitukset oikeiden lääkkeiden tehosta ja lisäaineiden tehottomuudesta saataisiin torjuttua, tarvitaan toinenkin salliittoteoria: media muodostaa suuren salaliiton, joka pyrkii estämään totuuden. Lisäksi tarvitaan vielä kolmaskin salaliittoteoria: viranomaiset salaavat totuuden. Kun uskot kaikkiin näihin kolmeen salaliittoteoriaan, olet valmis uhri.

21. He varoittavat, älä luota lääkäriisi

Vitamiinipetkuttaja, joka haluaa sinun uskovan häneen, väittää, että useimmat lääkärit ovat myrkyttäjiä tai teurastajia. He liioittelevat terveydenhoitojärjestelmän puutteita, mutta unohtavat täysin omat puutteensa. Samasta syystä hän väittää, että lääkärit ovat oppimattomia lisäravinteista. Myöskään tämä ei ole totta. Ravitsmustieteen perusperiaatteet ovat biokemiaa ja fysiologiaa ja opetetaan joka ikisessä lääketieteen koulutusohjelmassa. Lääkärin koulutus ei tietenkään pääty valmistumiseen lääketieteellisestä tiedekunnasta tai erikoistuisjakson loppumiseen. Lääketieteen ammattilaiset opiskelevat koko elämänsä. Lääkärit syventävät oppejaan ravintotieteestä lukemalla lääketieteellisiä julkaisuja, keskustelemalla työtovereiden kanssa ja osallistumalla kursseille. Useimmat lääkärit pystyvät sanomaan, mitä lisäravinteet tekevät ja mitä ne eivät tee ja pystyvät erottamaan oikean ravinto-opillisen löydön roskan seasta. Ne jotka eivät pysty vastaamaan kysymyksiin ruokasuunnittelusta, ohjaavat potilaan ravintoterapeutille.

22. Vitamiinipetkuttaja yrittää valjastaa sinut mukaan ristiretkelle menetelmänsä puolesta

Nykyaikana hoidot, jotka osottautuvat tehokkaiksi, hyväksytään tieteen harjoittajien parissa eikä mitään ristiretkiä niiden puolesta tarvita. Vitamiinipetkuttaja etsii poliittista kannatusta, koska hän ei pysty todistamaan metodiaan toimivaksi.  Hän yrittää laillistaa hoitomuotonsa ja pakottaa vakuutusyhtiöt maksamaan niistä. Yksi vahmimmista vinkeistä, että hoito ei toimi, on poliittinen kampanja suojelemaan menetelmän käyttäjiä esimerkiksi Valviraa vastaa. Tapana on ottaa yhteys perussuomalaiseen kansanedustajaan, joka äänien toivossa tekee kirjallisen kysymyksen ministerille. Myös adressit.com on suosittu palvelu ja kansalaisaloitteitakin viritellään. Paras mainos on kuitenkin uhri, joka ryhtyy kirjoittelemaan keskustelupalstoille hyvistä kokemuksistaan, tekemään ilmaista markkinointityötä vitamiinipetkuttajan puolesta.

Tunnetko vitamiinipetkuttajan?

65 thoughts on “Vitamiinipetkuttajan 22 pahaa metkua

 1. Kenelle tää juttu on tarkoitettu? Blogisi lukijat ovat jo kanssasi samaa mieltä. Me ”hörhöt” taas tiedämme, että tuo teksti on propagandaa. THL:n ja itä-suomen yliopiston kaltaisten laitosten masinoimaa. Me, jotka emme noudata heidän virallisia suosituksiaan, olemme immuuneja tuolle 😊

  • Miksi tarvitset oman näkökulmasi tueksi väitteen, että THL:n ja Itä-Suomen yliopisto julkaisee propagandaa ja että roskatiedeblogi on osa tätä salaliittoa? Kirjoitus on tarkoitettu kaikille, jotka syövät tai harkitsevat syövän vitamiinivalmisteita. On tärkeää, ettei päätös perustu vääriin mielikuviin. Kiitos, että luit.

 2. Te, jotka olette immuuneja tuolle, että sitten olekaan millekään muulle immuuneita vaan jatkuvasti kipeitä ja vaivaisia. Se on aika outoa, koska kuitenkin teidän pitäisi olla terveyden esikuvia noilla valmisteilla ja ravinteillla mitä käytätte.

 3. En ole kipeä enkä vaivainen. Nytkin flunssa meni ohi kahdessa päivässä ilman, että edes töistä täytyi pois olla. Kunnon flunssaa ei ole ollut lähes 20 vuoteen 🙂 Sairaslomapäiviä 17 työuralla ei yhteensä laskettunakaan ole varmasti muutamaa viikkoa enempää.

  Ja syön vitamiineja ja lisäravinteita. Ihan tolkun kanssa kuitenkin. Eikä kukaan ole minua niissä huijannut. Itse olen selvää ottanut. Verkostomarkkinointifirma kauppasi vitamiineja, mutta heiltä en ostanut, sillä olen hinta- ja laatutietoinen.

  Mutta hyvähän se on varoitella ja olla skeptinen, ehkä joku säästyy huijatuksi tulemiselta. Toisaalta taas joku saattaa jättää vitamiinit ottamatta, vaikka kipeästi niitä tarvitsisi terveytensä ylläpitämiseksi.

  En ymmärrä miksi se on petkuttamista, että myy vitamiineja? Onko kaikki luontaistuotekauppiaat sinusta petkuttajia? Onko iHerb petkuttaja? Voitko nimetä mitkä tahot mielestäsi ovat petkuttajia?

  Toisaalta, kun lukee viimeisen kappaleesi, niin huomaa, että taistelusi erästä klinikkaa vastaan jatkuu, ja tulee myös vastaus tuohon kysymykseeni. Kuinka paha kauna mahtaa olla, että jaksaa nähdä näin paljon vaivaa???

   • Mikä Tiinaa vaivaa, kun latelee tuollaista disinformaatiota
    On selkeäasti osoitettu, että C-vitamiini vähentää flunssan oireita ja oireiden kestoa, sama sinkillä, jota tosin joutuu syömään vähintään 80mg päivässä.

   • En löytänyt kirjoituksestani väitteitä flunssasta, mutta C-vitamiini voi vähentää flunssan oireita, mutta ei ennaltaehkäise.

 4. Vitamiinien popsijoille tietoa esimerkiksi C-vitamiinista
  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00024

  ”…Nykyinen käsitys onkin, ettei C-vitamiinin syöminen suurinakaan annoksina ehkäise ennalta flunssaan sairastumista. Etukäteen vitamiinipillerien syönti on siis turhaa. Sen sijaan on mahdollista, että suuret C-vitamiiniannokset voivat vähän lyhentää flunssan oireiden kestoa…”

  Luottaisin alan tutkijoiden tuottamaan puolueettomaan tietoon ennemmin kuin ihmisten, jotka pohjaavat väitteitään yksilökokemusten ja tutkimattoman tiedon varaan.

 5. Lääkäreille opetetaan ravitsemusta hyvin hyvin vähän. He eivät tunne vitamiineja, hivenaineita tai lisäravinteita. Ne lääkärit, jotka nämä hallitsevat ovat funktionaalisen lääketieteen lääkäreitä.

  Peruslääkäri terveyskeskuksessa luulee, että anemia todetaan hemoglobiinista, että kesällä ihmisten D-vitamiinivarastot nousevat suositusten mukaisiin lukemiin, vaikka ei söisi D-vitamiinilisää. Ja he myös D-vitamiiniarvoa 40 riittävänä. Eli ei mitään käsitystä näistä asioista. Ja tämän olen ihan henkilökohtaisesti todennut. Raudanpuutoksen suhteen he eivät esim. ymmärrä mitä virkaa on ferritiinillä ja seerumin raudalla.

  Yleislääkärit terveyskeskuksissa hallitsevat tavallisimmat ja yleisimmät sairaudet, jotka ovat helposti hoidettavissa jollakin yleisesti tunntetulla lääkkeellä.

  Jos siis haluaa ravintoneuvontaa, ja vaikkapa tuki- ja liikuntaelimistön kipuihin ja jumeihin apua, niin lääkärin puoleen ei kannata kääntyä. Eikä mennä sinne terveyskeskuksen ravintoneuvojallekaan. Sieltä saa vain vanhentuneita ja aikansa eläneitä ohjeita.

  On muuten ihan turha syödä vitamiinilisää, jos saa ruuasta kaiken. Totuus on kuitenkin se, että vain aniharva pysty syömään niin hyvin! Ja kaikkihan ne ovat mitattavissa ja todennettavissa. Että onko putosta vai ei. Ja sen perusteella voi suunnitella oman ravintolisäohjelmansa. Aika vähällä kuitenkin yleensä pärjää terve ihminen: monivitamiini (laadukas, eikä mikään multivita), D-vitamiini, magnesium, kalaöljy, sekä rautakuuri tarpeen mukaan. Iän karttuessa myös ubikinoni on hyvä lisä. Siitä on paljon tutkimustietoa olemassa ja se auttaa mm. silmänpohjan rappeumaan.

  Mutta tämä kirjoitus oli taas tätä skepsis ry -osastoa.

   • En näe, että vitamiinipetkuttajat olisivat yhtään sen pahempia petkuttajia, kuin lääkepetkuttajatkaan. En ylipäänsä ymmärrä, miksi blogisti koittaa tehdä tällaista karsinointia. Vitamiinit ovat huijausta ja lääkkeet ainoa oikea tapa hoitaa. Vitamiineilla nimenomaan voi ennaltaehkäistä, jotta ei tarvitsisi turvautua lääkkeisiin. Mutta ei niitä silti pidä summamutikassa ja varmuudenvuoksi vedellä. Kuten ei lääkkeitäkään, joita kyllä popsitaan aivan turhaan kuin karamellia konsanaan!

    Tässä tekstissäsi on paljon virheitä, ennakkoluuloja, vanhoja syvään juurtuneita virheellisiä käsityksiä, sekä myös väitteitä, joille ei ole tutkimusnäyttöä 🙂

    Erityisesti tämä kappale sai minut kirjoittamaan kommentin, vaikka en kyllä muuten täällä ole viitsinyt kommentoida:

    ”Niin yksinkertaista se ei ole. Kysypä lääkäriltäsi. Hän kertoo, että vaikka ruokavalio on yksi tekijä joissain sairauksissa (esim. sydän ja verisuonisauraudet), niin useimmilla sairauksilla on vähän tai ei ollenkaan tekemistä ruokavalion kanssa. Tavanomaiset vaivat kuten mielipaha, uupumus, toimintatarmon puute, säryt, kivut, unettomuus ja sen sellaiset ovat tavallisesti ruumiin reagointia emotionaaliseen stressiin. Tällaisten oireiden esiintyminen on vinkki siitä, että kannattaa pistäytyä lääkärissä. Nämä vaivat eivät ole syy ottaa vitamiinipillereitä.”

    Mainitsemasi tavanomaiset vaivat: uupumus, toimintatarmon puute, säryt, kivut (melko laaja käsite), unettomuus, ovat hyvin monen sairauden oireita. Mainitsemasi mielipaha taas on ihan tavallinen tunnetila siinä missä vaikka pettymyskin. Eli viittauksesi siitä, että ne tavallisesti viittaavat emotionaaliseen stressiin, on väärä. Taustalla voi olla pitkäaikainen vitamiinien ja hivenaineiden puutos, joka on aiheuttanut tai edesauttanut sairauden syntymisessä. Tai sitten kyseessä on aivan omia aikojaan esim. geeniperimän tai ympäristön vaikutuksista johtuva fyysinen sairaus. En väitä, että kaikki sairaudet aiheutuvat vitamiinien puutoksesta…

    No, mitä tapahtuu, kun potilas sitten menee lääkärin vastaanotolle? Sanotaan nyt vaikka sinne terveyskeskukseen yleislääkärille, kuten usein tapahtuu. Hänestä otetaan verikokeita, jos on yhtään viitseliäs lääkäri. Niiden joukossa ei kuitenkaan ole seerumin rautaa tai edes ferritiiniä, vaan hemoglobiini. Aivan kuin se kertoisi jotakin raudan imeytymisestä tai siitä onko raudanpuutosta tai ei. Ei myöskään rutiinisti tutkita b12-vitamiinia tai d-vitamiinia. Näiden selvittämisestä olisi paljon hyötyä. Saatetaan katsoa TSH, ja jos se on alle 4 tai 4,5 (joskus jopa alle 10 tasot jätetään huomiotta), niin ei vikaa kilpirauhasessa. Katsotaan aivan varmasti kolesteroli ja tietenkin tulehdusarvot, jotka pitääkin katsoa.

    Jos näistä ei löydy moitittavaa, niin silloin todetaan, että selvä masennushan se on. Käteen lyödään masennuslääkeresepti. Jos kolesteroli on yli 5, koitetaan mielellään tyrkyttää myös kolesterolilääkkeitä. Se on tänä päivänä in. Ja kovasti lobataan noita lääkkeitä.

    Kuitenkin kyseessä on saattanut olla vitamiinien ja hivenaineiden puutos tai imeytymätömyys, jotka olisi saanut selville verikokein. Sensijaan otetaan nyt niin muodikas ja ylidiagnosoitu masennuskortti esiin. Näin saadaan potilaasta taatusti sairas. Hän uskoo tietenkin lääkäriä ja ajattelee, että on sairas, masentunut, koska lääkettäkin määrättiin. Hän alkaa syödä turruttavia lääkkeitä ja kas, kierre on valmis. Sitten meillä onkin sairas ihminen, vaikka ei alunperin olisi ollutkaan. Kohta mukaan tulee muitakin sairauksia.

    Emotionaalinen stressikin on mielenkiintoinen käsite. Ja aika hatara sellainen. Esimerkiksi matalista kortisolitasoista kärsivä ihminen hermostuu hyvin herkästi, koska stressihormonia on liian vähän. Pitkään jatkuessa tällainen tila saa ihmisen hyvinkin pahaan stressitilaan, joka ilmenee mm. väsymisenä ja sydämen hakkaamisena. Siihenkään vaivaan lääke ei ole masennuslääke.

    Ja lääkäriltä tätä asiaa on aivan turha kysyä. Hän ei osaa kertoa. Lääkärien koulutuksessa ravinnon ja ravitsemuksen osuus on hyvin suppea. Ikävä kyllä.

    Suolistosta on lähtöisin lähes kaikki krooniset sairaudet. Ja kaikki krooniset sairaudet alkavat tulehduksesta, joka on sairauden ensimmäinen oire. Ei siis ole vaikea päätellä, millä voimme vaikuttaa suolistomme kuntoon. Suolisto on meidän toiset aivomme.

   • Oho. Käyttävätkö lääkepetkuttajat niitä keinoja, joita tästä on lueltu? Vitamiinien puute aiheuttaa sairauksia, mutta tästä ei seuraa se, että niiden syöminen ennaltaehkäisisi sairauksia. Olen kiinnostunut jokaisesta virheestä, jonka löydät, sillä todennäköisesti virheenä pitämäsi asia on oma väärä käsityksesi – vitamiinimyytti.

   • ”Lääkärien koulutuksessa ravinnon ja ravitsemuksen osuus on hyvin suppea”

    Juupa juu, no ortopedillä, biologilla ja varsinkin filosofian tohtorilla se ravitsemustieteellinen osaaminen on onkin sitten laaja?

 6. Minäkään en ole kipeä enkä vaivainen ja minullakin oli flunssa, jonka takia ei tarttenut olla töistä pois. Söin ibuprofeiinia oloa helpottaakseni. Noin 3 päivää oli huonompi olo ja kokonaisuudessaan flunssaisuus katosi parisen viikkoa alkamisestaan, kuten keskimäärin ihmisillä käy. Harvoin tarvinnut töistä pois olla, vaikka Noro-virus-potilaita tulee hoidettua, sun muita. Selkä joskus menee jumiin, siihen auttaa lepo, liikunta, venyttely ja särkylääkkeet, osteopaatilla saatan myös käydä silloin. Minulla on ystävä, joka ei ole miesmuistiin ollut töistä sairauden takia pois. Organisaatiossamme on paljon työntekijöitä ja potilaita, tartuntakanavia siis löytyy, mutta ammatin luonteen takia, hänellä on erittäin hyvä perushygienia (käsihygienia esim.) ja kausi-influenssarokotteet sun muut tulee otettua aina. Itse myös otan kaikki suositeltavat rokotteet. Mieheni ei myöskään ole juurikaan koskaan kipeänä, hänellä ei tule otettua kausi-influenssarokotusta, vaikkakin olen sitä suositellut. Tiedättehän miehet 😀 ”Jos ei viina, terva ja sauna auta…jne” Eikä tasan syö mitään ylimääräisiä nappuloita ja enkä nyt sanoisi, että ruokavalio täysin suositusten mukainen, if you know what I mean. Minä olen ottanut raskauden toivossa säännöllisesti d-vitamiinilisää, monivitamiinia ja kalaöljylisää ja nyt lapsettomuutta tutkittaessa lääkäri määräsi aimo tukun lab.testejä, joista selkeni, että d-vitamiinitasoni ja B12-vitamiinitasoni ovat reilusti yli suositellun rajan. Ajattelin siis seuraavaksi, että jatkossa puolitan d-vitamiiniannokseni sekä aion ottaa vain foolihappoa, ainakin siihen asti, jos raskaaksi tulen, sen jälkeen lääkärin suosituksen mukaan lisäravinteita. Asiat eivät siis ole niin yksinkertaisia ja riippuu paljolti tavallisista elämäntavoista, jotka ovat ilmaisia tai halpoja, miten sairastumme eli perushygienia ja muut tartuntatautien välttämistoimet, terveellinen suositeltu ruokavalio sekä liikunta, jota on mahdollista vähävaraisenkin noudattaa ihan lähipalveluilla ja joiden turvin ehkäisemme laajasti kroonisia sairauksia, joitakin niistä tosin emme voi millään ehkäistä tai torjua (esim.eräät syövät). Kolesterolilääke on myös turhaan saanut negatiivista julkisuutta. Se on selvää, niin kolesterolilääkkeen kuin muidenkin lääkkeiden kanssa, että olemme yksilöitä, mikä passaa minulle, ei välttämättä lainkaan käy sinulle, siksi on hienoa, että meillä on valinnanvaraa, jos jokin lääke aiheuttaa sinulle haittavaikutuksia. Ja siis muistettava, että lääkkeen määräämiselle on aina syy ja selvä riski, elämäntapamuutokset ovat aina ensisijainen vaihtoehto, mutta eivät lääkärit yksinkertaisesti voi riskeerata ja jättää hoitamatta, jos näkevät, että riski saattaa johtaa vaikkapa aivoinfarktiin. Työni puolesta tiedän mitä se on, kun riskeeraa terveytensä ja jättää esimerkiksi kolesterolilääkkeen ottamatta… hoidan jatkuvasti elämänsä sairaudelle menettäneitä, joista ei enää kotiin ole.

 7. Niin ja kiitos Roskatieteen blogistille hyvästä blogista, seuraan tätä vakituisesti, kirjoitat hyviä ja selkeitä juttuja, joista on apua työelämässäkin…. häpeäksi myönnän, että on juurtunut huuhaa joskus todellakin tiukkaan ammattikunnassamme… löytyy kaikenmaailman luulotietoa sun muuta.

 8. Vaihtoehtohoitojen kannattajat ja muut funktionaaliset hihhulit ovat oikea kultakaivos lisäravinteiden myyjille.

 9. USA:ssa funktionaalinen lääketiede alkaa olla jo niin suosittua, että sitä harjoittavat jo ihan tavalliset lääkärit. Huom! funktionaalinen lääketiede ei ole vaihtoehtolääketiedettä vaikka nimi voi harhauttaa. X.Y- olet ihan pihalla…

   • No ei ole. Kyllä lääkärit Yhdysvalloissa
    on käyttävät myös funktionaalista lääketiedettä. Ai mistä tiedän?
    Olen syntynyt ja asunut 13 vuotta Wisconsissa, ja totta kai käynyt silloin myös lääkärin vastaanotolla.

    Ota asioista selvää ennen kuin pädet kenellekään.

   • Satua on se että, funktionaalista lääketiedettä käyttäisivät tavalliset lääkärit. Fl on tavanomaista taitavammin naamioitua pseudotiedettä, puoskarointia, jonka avulla lisämyydään tarpeettomia tutkimuksia, pillereitä ja jatkokäyntejä.

   • Edelleen funktionaalinen lääketiede ja uskomushoidot ovat kaksi aivan eri asiaa. Oikea lääkäri osaisi erottaa nämä termit.

    Ja Yhdysvallat ovat edistyneet enemmän kuin Suomi lääketieteessä, ja siksi uskon enemmän yhdysvaltalaisia kuin suomalaisia lääkäreitä.
    Itse olen todennut Suomen olevan lääketieteessä takapajula, kun vertaa kehitystä muihin maihin.

   • ”Edelleen funktionaalinen lääketiede ja uskomushoidot ovat kaksi aivan eri asiaa.”

    Täysin sama asia. Vrt. mänty ja petäjä: kaksi eri nimeä samalle puulle.

  • ”Funktionaalinen lääketiede on länsimainen uskomuslääkinnän muoto.”

   Wikipedia.

   Samaa höpinää kuin vaihtoehtohoidot ja samat ”hoidokit” näyttää pyörivän molempien parissa.

   • ”Uskomuslääkinnän” vastakohta on näyttöön perustuva lääketiede (engl. evidence-based medicine), joka ei ole sama asia kuin virallinen lääkintä. Monet virallisessa järjestelmässä käytettävät käytännön hoitomuodot eivät perustu pätevään näyttöön.Virallisessa lääkinnässä näyttöön perustuvien hoitojen arvioidaan saavan lisää jalansijaa. Näyttöön perustuvassa lääketieteessä korostetaan voimakkaasti satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa, eli niin sanotuissa kaksoissokkokokeissa hankittua näyttöä. Kaikki hoidot, kuten monet kirurgiset toimenpiteet tai psykoterapeuttiset menetelmät eivät käytännön syistä kuitenkaan sovellu tällä menetelmällä tehtyihin tutkimuksiin. Joidenkin hoitojen tehoa myös pidetään niin ilmeisenä, ettei tutkimuksia pidetä tarpeellisena. Tämän lisäksi kaikkia asioita ei ole vielä tutkittu, vaikka se periaatteessa olisikin mahdollista.”

    Wikipedia

    Kannattaisi X.Y:n perehtyä asioihin ja niiden taustoihin sen sijaan, että tekee täysin hölmöjä yleistyksiä ja muodostaa stereotypioita. Kaikki me pystymme kopioimaan tänne irrallisia lauseita Wikipediasta.

   • Väitätkö että vaihtoehtohoidoilla ja funktionaalisella lääketieteellä ei ole yhteyttä toisiinsa?

   • Mitenkäs sinä X.Y niin päättelet? En ole väittänyt mitään sellaista. Kopioin tähän vain toisen kohdan samaisesta funktionaalista lääketiedettä käsittelevästä artikkelista.

    Mutta wikipediassahan voi lukea mitä tahansa. Tiina voisi sanoa sitä vaikka roskapediaksi.

    Pointti oli se, jos et sitä itse hoksannut, että kannattaisi perehtyä asioihin syvemmin, eikä vain trollata. Eli siis heittää keskusteluun provosoivia kommentteja, joissa ei ole mitään substanssia. 🙂

   • ”että kannattaisi perehtyä asioihin syvemmin”

    Sinulla ei ole mitään tietoa minun perehtymisistäni.

 10. Hoitajalle tiedoksi, että foolihappo saattaa olla haitallista, koska elimistö ei välttämättä pysty sitä hyödyntämään. Oletko perehtynyt tähän? Kyseinen vitamiini tulisi aina ottaa metyylifolaatti-muodossa.

  Oletko miettinyt syitä, miksi et ole tullut raskaaksi? Oletko tutkituttanut kilpirauhasarvosi?

  Olet lukemani perusteella omaksunut ”virallisen totuuden” erinomaisen hyvin.

  Toivon sinulle kuitenkin menestystä työssäsi. Toivottavasti pystyt ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja erilaisia näkemyksiä, kun potilaita hoidat. Yhtä oikeaa totuutta ei ole olemassa. Äläkä unohda työssäsi sitä, että potilaat ovat ihmisiä. Eläviä ja tuntevia ihmisiä.

  Toivon kaikkea hyvää ja myös sitä kaivattua perheenlisäystä.

  • Kyllähän nimenomaan foolihaposta on laajat ja vahvat näytöt mm. raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville. Vuorokausiannokset päättää lääkäri, ei-riskiryhmiin kuuluville se on se perinteinen 400 mg päivässä, jonka saa edullisena valmisteena apteekista. Vanhuksille paljon käytetään reseptilääkkeenä saatavaa 1 mg valmistetta. En löytänyt yhtään ainoaa luotettavaa lähdettä mainitsemastasi metyylifolaatista tai foolihapon haitallisuudesta, liian suuria päiväannoksia ei tulisikaan ottaa ilman lääkärin suositusta, tulee olla todennettuna puutostila tai riskiryhmään kuuluminen.

   Aikaisemmassa tekstissä mainitsemaani ”aimo annos lab.kokeita” sisältyy mm. nuo mainitsemasi kilpirauhaskokeet, joissa ei tälläkään kertaa mitään normaalista poikkeavaa. Olen paljonkin miettinyt syitä miksi en ole tullut raskaaksi, ainahan syytä ei välttämättä edes löydy, sitä paitsi mies on vielä tutkimatta. On kyllä muutama selkeä asianhaara tiedossa, jotka voivat vaikuttaa, mutta yksityiskohtia en halua tässä nyt paljastaa. Tästä asiasta emme kuitenkaan ole ottaneet lainkaan stressiä, tulee jos tulee ja jos ei tule, niin pärjäämme aivan hyvin näinkin.

   Kyllä ”virallinen totuus” on ollut lopulta minulle helpotus, olen tähänkin kulkenut aikanaan mutkaisen tien kaiken huuhaan läpi ja lopulta oppinut, miten hienoa on kun ei tarvitse yksilönä olla vastuussa kaikesta vaan meistä huolehtii hyvä joukko asiantuntijoita, kooten parhaista parhaimman tiedon ja sen perusteella luoden yhteiskuntaamme, niin että terveellinen vaihtoehto on helppo sekä se on saatavilla myös heille, joiden täytyy laskea centitkin. Eikä minun koulutus, ammattitaito, tietotaito tai asiantuntijuus riitä kritisoimaan minua viisaampien tuloksia. Omassa työssäni toki kiinnittää huomiota paljonkin asioihin ja syy-yhteyksiin, jo ihan pieni lääkkeen ottamatta jättämisen seuraukset on hyvin havannoitavissa ja se kuinka jokin määrä tiettyä lääkettä voi olla toiselle sopiva tai toiselle liian vähän, esim. katkaisuhoidossa tämän huomaa. Esim. tässä juuri tullaan siihen yksilöllisyyteen.

   Mutta toki on myös paljon muita yksilöllisyyksiä. Potilaallahan on tietysti oma tahto ja ketään et pakolla hoida, muuta kuin tietyssä tilanteissa. Tämä ja muutkin mainitsemasi asiat ihmisyydessä ovat meille itsestään selvyyksiä, vaikkei se siltä aina ”siviileistä” tuntuisi, meidän on vaan pakko tuoda tämä paras mahdollinen tieto potilaidenkin tietoon, jotta potilaatkin tietäisivät minkä riskin ottavat toimiessaan vastoin suositusta.

   Meille alan ammattilaisille se ”yksi oikea totuus” on kuitenkin olemassa, se on näyttöön perustuva hoitotyö, jota meidän täytyy toteuttaa eikä sooloilla, koska terveydenhuollon ammattihenkilö on aina vastuussa omasta toiminnastaan ja jos hoitovirheeseen tekemisesi johtaa, on tiedossa ei pelkästään raastuvan tuomat ongelmat ammattihenkilölle vaan ehkä kaikkein tärkeintä; olet tahallasi aiheuttanut puolustuskyvyttömälle pahimmassa tapauksessa pahimman mahdollisen.

 11. Olen samaa mieltä Biologin kanssa siitä, että foolihaposta saattaa olla haittaa. Erityisesti, jos kantaa MTHFR-mutaatiota. Kannattaa siis selvittää asiaa lisää. Erityisesti raskaana olevalle foolihappo saattaa olla hyvin haitallista. Koska asia on lähellä sydäntäsi, suosittelen lukemaan mahdollisimman avarakatseisesti tästä aiheesta. Ethän halua asettaa mahdollista tulevaa lastasi minkäänlaiseen vaaraan?

  Virallinen totuus on sellainen, joka muuttuu hyvin hitaasti. Edelleen virallinen totuus käskee syömään vähärasvaista ruokaa ja välttämään ”kovaa rasvaa”, joka muuten on täysin vanhentunut ja hassu käsite. Tämä on muuttumassa, mutta hitaasti kääntyy laiva.

  Sairaaloiden ruuat ovat sokerilla kyllästettyä vähärasvaista ja mautonta roskaa. Terveellisyydestä ei ole tietoakaan. Tämä jo kuvastaa paljon.

  Että tämä ”paras mahdollinen tieto” on kyllä hullu käsite. Ei se sitä ole. Se on virallisten tahojen kompromissia. Ja heidän on kumarrettava monelle taholle.

  Ymmärrän, että hoitaja ei voi lähetä sooloilemaan. Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt. Niin se menee. Onhan siinä kyse jo oman selustan suojaamisesta. Eli en ollenkaan moiti sinua. Toimit kuten sinun kuuluu. Ja itsesi kannalta on hyvä, että et koe tästä omantunnontuskia, kuten moni hoitoalan ihminen kokee.

  • Foolihappoahan tuossa tapauksessa määrätään otettavaksi 4 tai 5 mg…. joten ei tästä nyt oikein päästä mitenkään siihen miten niin foolihappo olisi haitallista. Varsinkaan kun foolihappo on käypä hoito suosituksissa, jonne se ei todellakaan pääsisi, jos ei asiasta olisi vahva näyttö. En missään nimessä siis aio asettaa tulevaa lastani minkäänlaiseen vaaraan lukemalla suosituksia jostain epäselvistä lähteistä vaan aion toimia tämän parhaista parhaan näytön mukaisesti.

   Virallinen totuus kyllä tarpeen mukaan muuttuu, jos todetaan tarpeeksi laajalla näytöllä toisin, mitä ei yksi tutkimustulos vielä ihan tee. Ja mitä tulee tuohon mainitsemaasi virallisen totuuden ravitsemussuosituksiin, niin ne ovat täysin kohdallaan ja paikkansa pitäviä edelleenkin, vaikka minäkin joskus erehtynyt luulemaan toisin. Tälle syksylle Pekka Puska on kirjoittanut hyvän kirjan ”Raha tai henki”, jota suosittelen sinullekin lukemaan. Meillä pullamössöillä ei ole mitään käryä meitä ennen olleita ongelmia väestön terveydessä, noin niin kuin konkreettisella tasolla. Mutta moni asia selviää sinullekin, jos vain viitsit sen lukea.

   Sairaaloiden, koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten ravintoa kansalaisille tarjoavien yksiköiden täytyy tehdä ravitsemussuositusten mukaista ruokaa ja hyvä niin. Me saamme todella laadukasta ja hyvää ruokaa, vieläpä ilmaiseksi koulussa, mikä on edelleen jopa länsimaissa edistyksellinen. Et ilmeisesti ole syönyt sairaalaruokaa kovinkaan paljoa tai sitten olet tottunut todella suolaiseen ruokaan tai olet ronkeli. Nykypäivänähän on ilmeisen trendikästä valittaa hyvästä ruuasta, kuten ipanat konsanaan, esim. armeijaruokakeissi. Minä syön sairaalaruokaa aina kun voin, siis töissä ja siellä on niin hyvää ruokaa tarjolla joka kerta, että mitään mausteita ei ikinä tarvitse lisätä ja kaikki on todella maukasta, parempaa kuin erään ison hotelliketjun buffetissa. Ja näin ovat kehuneet potilaatkin. Enkä pelkästään kehu omaa sairaalaani, olenpa syönyt muuallakin, eikä moittimista ole ollut. Sokeria tuskin ruokiin laitetaan ja jälkiruuat sun muut heidän täytyy nekin tehdä ravitsemussuositusten mukaisesti, jotka eivät todellakaan suosittele sokeria, mikäli et ole suosituksiin viime aikoina perehtynyt. Lainatakseni selvennykseksi; ” Vältä sokerin ja paljon sokeria sisältävien elintarvikkeiden jatkuvaa runsasta käyttöä. Erityisesti makeiset, suklaa, maustetut jogurtit, vanukkaat, hillot ja makeat leivonnaiset sisältävät runsaasti sokeria. Juomista runsassokerisia ovat useimmat mehut, virvoitusjuomat sekä makeat alkoholijuomat, kuten liköörit, makeat viinit ja monet siiderit. Ajoita makean syöminen aterioiden ja välipalojen yhteyteen. Aterian yhteydessä sokeri ei ole yhtä haitallista hampaiden terveydelle kuin jatkuva makean syöminen ja juominen aterioiden välillä. Suosi arkiaterioilla niukasti sokeria ja rasvaa sisältäviä jälkiruokia ja välipaloja. ”

   Virallisia tahoja todella lobbaa monikin taho, se ei kuitenkaan tarkoita, että he kansanterveyden nimissä jollekin kumartaisivat ja tahallisesti olisivat aiheuttamassa huonoa kansanterveyttä. Nyt foliohattu kiireen vilkkaa pois, haloo. Sinun tulisikin kysyä, mitkä intressit ovat sillä taholla, jotka todella haluavat tehdä bisnestä tuotteella, jolla on selvästi todetut vahingolliset vaikutukset ihmisen terveyteen.

   Ja lopuksi. Moni hoitoalan ihminen kokee omantunnontuskia, koska on liian kiire, sinun oletetaan tekevän myös tukipalvelutehtäviä, potilasturvallisuus/työturvallisuus on vaarassa tai että päättäjät eivät ihan täysin tajua mitä vaatii toteuttaa laadukas näyttöön perustuva hoitotyö käytännössä ja millaiset resurssit se kaipaa. Mutta tämä on jo toinen aihe, johon on tässä aivan turha keskittyä.

   • Minä olen ihan eri mieltä 🙂 Ja Puskan sepustukset nyt voi jättää omaan arvoonsa. Hänhän on jo eläkkeelläkin ja hyvä niin.

    Sairaalaruuasta todettakoon, että mummolleni tarjottiin aamupalalla sokerijugurttia, lounaalla puuroa (pelkkää hiilihydraattia) ja jälkiruuaaksi kiisseliä, ja välipalalla makuviiliä…iltapalalla taas hiilihydraattia. Laskin, että sokerisuositukset ylittyi rajusti, rasvaa tuli liian vähän ja selin jotain kamalaa keijua ja proteiinin määrä jäi alle 30g.

    Foolihappoasia tulee varmasti vielä nousemaan esille. Kuten moni muukin. Asiaa on paljon tutkittu, mutta kuten sanottua, kestää kauan ennen kuin viralliset rattaat vaihtavat suuntaa.

    Lähdekritiikki on hyvästä. Ei parane mihin tahansa luottaa. Ja se pätee myöskin virallisiin suosituksiin.

   • Puska ei sepusta mitään, vaan ihka oikeaa asiaa. Kaikki kunnia hänelle, hän yhdessä muiden ammattilaisten kanssa tehnyt hienon uran ja työn yhteiskuntamme hyväksi. Suosittelen lämpimästi lukemaan mainitsemani kirjan, selventää sinullekin monta asiaa.

    Yleisesti sairaaloissa pyritään tarjoamaan sellaista ruokaa mitä pystyy myös ikääntyneet huonosti syövät syömään ja joka heille maistuisi. Yleisin aamupala on puuro, jotkut eivät puurosta tykkää, heille mahdollisuus saada jogurttia ja viiliä. Lisukkeina ovat leipä, päälliset kasviksineen, mehukeitto, mehua, maitoa ja kahvia mieltymysten mukaan. Muutaman kerran viikossa toinen pääruuista voi olla jonkinlainen puuro kiisselin/mehukeiton kera ja tämä maistuu hyvin monelle iäkkäälle todella mieluusti. Se ei siis tarkoita, että iäkäs ei saa lainkaan proteiinia sinä päivänä kun toinen pääruuista on puuro. Ja se, että tarjolla ei ole lihaa, ei tarkoita sitä, että ruuassa ei olisi proteiinia. Ateriapuuron kanssa tarjotaan voileivän päällä leikkelettä tai esim. kinkkusalaattia. Mutta niin kuin mainitsin, tämä ei toistu joka päivä. Rasvan, sokerin, suolan ym. määrät on tarkasti lasketut, energia- ja ravintoainemäärät kaiken kaikkiaan on tarkasti määritellyt kuinka julkinen ruoka eri paikoissa tulee tarjota. Pitää myöskin huomioida, että potilailla saattaa olla erilaisia ruokavalioita, jotka vaikuttavat, mutta yleisesti kun vanhuksista on kyse panostetaan ruuan maistuvuuteen, rakenteeseen… energia- ja ravintoainemääriin edellä mainitut huomioiden. Monelle iäkkäälle ei enää ruoka maistu kuten meille nuorille, heidän on hankala pureksia/niellä ruokia ja heille maistuu perinteiset ruuat paremmin eikä niinkään trendikkäät nuorten suosimat ateriat. Sairaaloissa iäkkäät ovat tulleet sairauden takia, joka jo itsessään vie ruokahalua, tarjolla tulee olla helposti nautittavaa ja maistuvaa energianlähdettä, sillä energia, jonka paras lähde on hiilihydraatit ja rasva, on se mitä he tarvitsevat. Monet vanhukset ovat aliravitsemustilassa olleet jo pitkään, esim. huonon ruokahalun takia. Munuaiset saattavat olla siinä tilassa, että ne eivät kestä paljoa proteiinia. Sappivaivat yleisiä, jolloin liha saattaa aiheuttaa vatsakipuja. Vatsan toimintahäiriöitä on melkeinpä jokaisella, johon tarvitaan kuituja ja nesteitä ja huonon ruokahalun takia esim. puuro on erittäin hyvä, koska siinä tulee helposti ja totutussa syötävässä muodossa nämä kummatkin. Kuivuminen on vanhuksilla erittäin yleistä, mutta kaikki eivät saa alas pelkkää vettä sen mauttomuuden takia, tällöin tarjolla pitää olla maistuvaakin juotavaa. Lisäksi hoitohenkilökunta seuraa potilaidensa syömisiä ja juomisia ja niiden perusteella tehdään toimenpiteitä, tilataan rikastettu ruoka, tarjotaan runsasenergisia/-proteiinisia täydennysravintovalmisteita ja välipaloina kaikkea mahdollista mikä nyt vain sattuisi maistumaan. Ruokailussa tarvittaessa autetaan tai selvitetään mieltymyksiä esim. saattohoitotilanteessa. Iltapäivällä on tarjolla kahvia, mehua, kiisseliä/mehukeittoa (näillä muuten monta hyvää puolta; energiaa, ravintoaineita, kuituja, nestettä, helposti syötävää, maistuvaa jne.), joskus hedelmiä ja pullaa tai kakkua, meidän iäkkäämme ovat tottuneet peruspullaan ja kahviin ja he myös niistä pitävät. Monikin iäkäs potilaani valittaa enemmänkin sitä, että sairaalassa on tarjolla niin paljon ja usein ruokaa, ettei meinaa jaksaa syödä.

    Sitä paitsi Keijussa ei ole mitään vikaa. Se on sydänystävällinen valinta ja julkisen terveydenhuollon ja sitä myöten julkisen ruokapalvelun tehtävänä ei ole tarjota epäterveellisiä vaihtoehtoja ensimmäisenä vaan ravitsemussuositusten mukaista ruokaa, ne suositukset on päätetty parhaan näytön perusteella. Tarkoituksena ei ole missään nimessä tukkeuttaa entistä enemmän jo tukkeutuneita suonia. Mutta pääasia on, että vanhukselle tarjotaan syötävää/juotavaa, joka hänelle maistuu, ettemme ole aiheuttamassa aliravitsemustilannetta, joka johtaa vanhuksella niin moneen ongelmaan jo pelkästään yleistilan laskusta aina painehaavoihin asti.

   • Hyvä Hoitaja, olen tutustunut työnikin puolesta Puskan kirjoituksiin ja tutkimuksiin riittävästi, jotta voin todeta, että ei tarvitse lukea enempää 🙂

    Pohjois-Karjala projekti tunnetaan maailmalla surullisenkuuluisana, eikä se kelpaa lähdeviitteeksi heikon laadun takia. Se on siis nollatutkimus. Ja herra nauttii tässä maassa jonkinlaista statusta tämän nollatutkimuksen ”ansiosta”.

    Jos vilkaiset mitä herra Fogelholm sanoi Skepsis Ry:n kokouksessa, niin ehkä tämäkin valottaa tilannetta hieman. Kestää kyllä aikaa, että Puska myöntää heidän olleen rasva-asian suhteen täysin hakoteillä.

    Pakko myös mainita, että ”huuhaaseura” Suomen Terveysjärjestö on tämän rasva-asian suhteen ollut oikealla tiellä kansaa valistamassa jo pitkään.

    Sikäli kyllä hassua sattumaa.

    Mutta saahan tosiaan tämä blogi retostelun aiheita sieltä, kuten blogisti uusimmassa kirjoitelmassaan jo totesi. Huvinsa kullakin. Minä liityin huuhaajärjestön jäseneksi 😉

   • En ole valinnut verisuoniahtaumatietä. HDL kolesterolini on 3 ja suoneni erittäin hyvässä kunnossa 🙂

    Kannattaisikin nyt sinunkin blogisti tarkastaa tietosi ”kovista rasvoista” . Vai oletko päättänyt jäädä eläkeläinen Uusituvan kanssa taantumuksen resiinaan?

   • Mutta nythän olet itse tuonut tämän rasvakeskustelun omaan blogiisi 🙂 Sitäpaitsi Antti Heikkilä on estänyt bloginsa kommentoinnin. Ja ihan ymmärrettävästä syystä, joten ei siellä voi keskustella.

  • ”Biologin” uskottavuus olisi parempi jos hän tietäisi edes sen, että P-K projekti oli kansallisen tason interventio, ei mikään tutkimus per se. Sen tiimoilta on kyllä julkaistu tutkimuskirjallisuutta. Mutta ilmeisesti projekti, joka tähtäsi mm. alkoholin käytön ja tupakoinnin suitsimiseen oli huono homma …

   Ja tietenkään ”Biologi” ei spesifioi lähdeviitteitä, tarjoilee anekdootteja siitä kuka on sanonut mitä, esittelee tuoteselosteita yms.

   Humpuukimenoa, toisin sanoen.

 12. Kenellekkäs tämä ystävällinen kommentti oli osoitettu? Jos sinua häiritsee lukeminen, niin älä hyvä ihminen lue. Voi tulla näärännäppy 🙂

  • ”Sitä paitsi Keijussa ei ole mitään vikaa. Se on sydänystävällinen valinta ja julkisen terveydenhuollon ja sitä myöten julkisen ruokapalvelun tehtävänä ei ole tarjota epäterveellisiä vaihtoehtoja ensimmäisenä vaan ravitsemussuositusten mukaista ruokaa, ne suositukset on päätetty parhaan näytön perusteella. ”

   Hehehe…tämä oli paras juttu. Nyt ei ole hoitajakaan kärryillä aivan uusimmasta tutkimusnäytöstä ja tiedosta kovien rasvojen suhteen. Mutta syökäähän vain sitä Keijua…joka sisältää:

   Rypsiöljy (44 %), vesi, kasvirasvat (MB-palmu ja kookos vaihtelevina osuuksina), camelinaöljy, emulgointiaineet (E471 ja E472c kasvirasvasta), suola (0,7 %), happamuudensäätöaineet (natriumkarbonaatti, sitruunahappo), aromi, A- ja D2-vitamiini, väri (beta-karoteeni)

   Minä syön voita, joka sisältää:

   Kerma, suola (1,4 %) ja hapate (Valion laktoositon voi)

   Ja edelleen HDL on 3. Vaikka syön sitä voita ja kermaa. Ja jätän ne margariinit koskematta… ja tämän on nyt myöntänyt myös Fogelholm, sekä professori Karppanen, lääketieteen ja kirurgian tohtori.

   Ja mitä tulee vanhusten ruokailuun, niin hyvä jos teidän sairaalassa asiat on hyvällä tolalla ja vanhuksille saa antaa voita ja punaista maitoa. Eikä kahvipullaa tarvitse mummoilta ja papoilta kieltää. Mutta muu väestö ei tarvitse sairaalassa suolatonta,rasvatonta ruokaa ja sokerimössöä. Se on se, mitä minä olen sairaalassa ollessani jä käydessäni nähnyt.

   • Siis runsassuolaista voita jonka rasvahappoprofiili on heikompi. Mikäpäs siinä, jos sitä tulee kohtuudella ja ”paketti” on muuten kasassa. Eipä se siitä huolimatta mikään erinomainen valinta ole.

   • Olen biologin kanssa samaa mieltä voista. Ja sen makuhan on niin herkullisen täyteläinen, ettei sitä kovin paljoa tarvitse, kohtuus tulee siitäkin. Keijun teollinen sitruunahappo on todennäköisesti tehty käymisprosessilla Aspergillus niger homeen avulla.

    Hoitaja on oikeassa sairaalaruoan suhteen, kihti-, sappi-, Marevanpotilaat jne… Sairaalajaksolla on pakko huomioida niin moni asia.

    Mutta tämän hellekesän jälkeen tuntui keho kaipaavan suolaa. Join sitten aamulla litran vettä, johon laitoin merisuolaa (Kalaharin) vajaan teelusikallisen verran. Join sitä, ajatuksella, että jos maistuu hyvälle, keho tarvitsee suolaa. Kun suolavesi sitten alkoi maistua tympeälle, vähensin suolaa ja lopetin. Monien viikkojen suolauksen jälkeen verenpaineet olivat notkahtaneet lukemiin 107/65. Aiemminkaan tosin ei ole ollut korkeat paineet, noin 125/80.

 13. Älä puhu puppua! Pohjois-Karjala projekti on maailmankuulu ja erittäin arvostettu maailmanlaajuisesti, siitä on vasta valmistunut englanninkielinen teos sekä se on käännetty kiinaksi ja koreaksi, koska idässä ollaan oltu erityisen huolissaan kansanterveydestä ja kiinnostuneita toimimaan Pohjois-Karjala projektia mukaillen väestön terveydentilaa muuttaakseen. Venäjän Karjalassa tämän mukaisesti jo toimitaan. Lisäksi WHO käyttää Suomen mallia maailmanlaajuisesti terveyttä edistääkseen. Aivan selvästi sinulle tekisi todellakin terää lukea mainitsemani kirja, sillä tietosi eivät ole ajantasalla. Ja niin kuin todettu, yksi tutkimus ei vielä muuta mitään, tarvitaan paljon enemmän.

  Lisäksi vedät yksittäisiä asioita irti kokonaisuudesta. Rasvainen ruoka, ylipaino, tupakointi, alkoholi, korkea kolesteroli sekä kohonnut verenpaine ovat kaikki riskitekijöitä sydäntautikuolleisuudelle, jotka Pohjois-Karjala projektissakin todettiin ja sydäntautikuolleisuus saatiin laskuun terveellisellä ruokavaliolla, tupakoinnin ja alkoholin käytön vähenemisellä, tuolloin ihmiset saivat liikuntaa jo muutoinkin paljon, joten liikunnan merkitys havaittiin vasta myöhemmin. Itämeren ruokavalio kertoo meille terveellisen ruokavaliomallin ja pehmeillä rasvoilla vielä entisestään vähennetään riskiä sairastua sydäntauteihin. Se kuitenkin, että oli sitten kyse painonhallinnasta tai terveellisen ruokavalion toteuttamisesta, herkuttelu on sallittua, jos noin 80%:sti syödään oikein. Eikä yksittäisillä asioilla ole täyttä syy-yhteyttä vaan kokonaisuus vaikuttaa. Ja tästä asiasta on aivan varmasti Fogelholmkin samaa mieltä.

  Ja kyllä Keijussa ei edelleenkään ole mitään vikaa. Eikä sen sisältämissä lisäaineissa. Tai lisäaineissa yleensäkään, Evira pitää onneksi meillä huolen, että nämäkin asiat ovat kunnossa. Se levittyykin voihin ja Oivariiniin verraten äärettömän paljon mukavammin leivän, riisipiirakoiden sun muiden päälle rikkomatta rakennetta. Maitotuotteista ja herkutteluista tulee jo aivan tarpeeksi säännöllisesti kovia rasvoja, joten turha lisätä kovan rasvan saannin määrää entisestään. Lisäksi niistä myös saa terveellisiä Omega 3 -rasvahappoja, eikä niitä tarvitse ottaa purkista ja pelätä, että onnettomuuden sattuessa vuodan kuiviin.

  On hienoa, että meillä sairaaloissa tarjotaan kunnon ruokaa, joka on terveellistä ja se ei sisällä liikaa suolaa. Suosittelen sinullekin opettelemaan syömään vähäsuolaisempaa ruokaa, jos et sen riskejä tunne, suosittelen tutustumaan aiheeseen. Potilaillani suola-arvot ovat kuivumisen ja huonon syönnin takia monesti alakantissa, joka kuitenkin korjaantuu i.v.-nesteytyksellä ja syömisellä/juomisella, joskus ripsautellaan ihan ruokasuolaa ensiapuna ruuan joukkoon, mutta tilanne korjaantuu yleensä parissa päivässä ensimmäiseksi mainitsemillani toimenpiteillä. Muutoin ravitsemussuositusten mukainen ruoka, jota sairaalammekin tarjoavat ovat riittäviä eikä suolaisuus ole suositeltavaa.

  • Sen verran vastaan tohon.JOTTA EVIRA saa vetää porukansa VC PÖNTÖSTÄ ALAS. JOKA ihminen voi hoitaa itsensä asiallisesti ILMAN EVIRAA. Terveellä järjellä. Itse olen melkein 60v tupakoinut ja sain verisuonet tukkoon.Nyt ne auki ja sydän lääkeet on vain apu hätä vara.EN ole koskaan ollut LÄÄKETEHTAITTEN MANNEKIINI.ENKÄ SAIRASTELLUT KUUMEITA EN MUITAKAAN ns Kulkutauteja.Vaikka Roskiksesta Eläkeläisenä syön.NO en onneks ole ulkona yötä.SE taas tän Suomen hienon Sosiaalipolitiikan ansioo.(maksan vuokrani itse).SE TAMPEREEN tapa JOS SOSSU EI TYKKÄÄ NIIN SYÖKÖÖN ROSKIKSISTA.Nuoruudessani tein Parhaat tienistini.Maksoin TELLIT ja LELLIT. NYT vanhana nautin PIENTÄ TYÖ eläkettä.Suomesta KUN ULKOMAILLA Tienatut eläkeet saan vasta 67 vuotiaana.

  • Arvoisa hoitaja, tuo on jo silkkaa propagandaa… Mutta olen niin varma omasta näkemyksestäni, ettei se tehoa minuun 🙂 Todisteena siitä oma terveyteni. Sitä en noilla sinun suosituksillasi ryhdy turmelemaan.

   Vinkki: lue lähdekriittisyyttä noudattaen tuosta pohjois-karjala projektista, niin eiköhän se totuus sieltä löydy. Sinut on tehokkaasti kyllä aivopesty.

   • Eipäs ole. Minua vihastuttaa, kun puhutaan puppua. Siis asiasta, josta on kiistaton näyttö edelleen, kunnes toisin todistetaan. Ravitsemustiede ei todella ole mikään helppo ja yksioikoinen tieteenala, tarvitaan vahvaa näyttöä, että ravitsemussuosituksia muutetaan ja näinhän aina tehdään, kun vahva näyttö löytyy. Tämä on tieteen tapa toimia, tästä luultavasti olemme samaa mieltä. Ja tämän takia tiede on loistavaa! Ei ole mitään mieltä lähteä suosittelemaan jotain umpimähkään, josta ei ole täysin vahvaa näyttöä vielä, että se olisi terveellinen vaihtoehto tai kumoamaan sellaista, josta se kiistaton näyttö on. Kyse on ihmisistä, niin ravitsemustieteessä kuin lääketieteessä, ei voida ottaa riskiä. Jokainen aina tekee toki omat ratkaisunsa, enkä sinua ole mihinkään valintoihin painostanutkaan. Ja kokonaisuus ratkaisee, herkutella saa jne. Haluan vain faktat selviksi ja että ei puhuta ”puutaheinää”. Polttamalla tupakkia askin päivässä ja olemalla terve, ei tee siitä terveellistä, vaikka kuinka tuntuisi hyvältä ja olisi itse terve, eikö vain?

    Todella paksua haukkua aivopesulla, jos luotan viranomaislähteisiin ja minua viisaampiin asiantuntijoihin sekä virallisiin tietoihin, joita kaikki mainitsemani asiatkin ovat enkä siis perusta valintojani sieltä täältä poimituille asinahaaroille, jotka on irroitettu kokonaisuudesta ja usko vain sitä mikä minusta itsestä kuulostaa hyvältä / sopii minulle (kuten esittämäsi Fogelholm esimerkki). Lähdekritiikkiä tarvitsee kyllä oikean tiedon löytämiseen ja sen kiitos jo osaan, valitsen luotettavat lähteet, näyttöön perustuvan toiminnan ja suositusten teon jätän meitä osaavimmille asiantuntijoille.

   • Kylläpäs sinä nyt kimmastut 🙂 Rauhoitu hyvä ihminen. Olet tainnut lukea vähän liikaa näitä Tiinan juttuja täällä.

    Ei ole mitään kiistatonta näyttöä. Kiistaa on ihan yllin kyllin ja muille jakaa. Luepas vaikka Arne Astrupin viimeisin lausunto siitä, miksi hän on kääntänyt takkinsa ja myöntänyt olevansa väärässä. Noiden mainitsemieni lisäksi.

    Voin paljastaa nyt sinulle mistä minun ruokavalioni koostuu. Voit sitten rauhassa väittää sitä epäterveelliseksi, mutta minulle se sopii täydellisesti ja se on ihan todistettavissa kaikilla arvoilla, mitä ihmisestä voi mitata.

    Syön kasviksia, marjoja, vähän hedelmiä, lihaa, kalaa, kanaa, joskus rasvaisia maitotuotteita (en maitoa) ja juustoja, oliiviöljyä, kookosöljyä, voita, munia, siemeniä, pähkinöitä, papuja (ei soijaa), sekä riisiä ja joskus perunaa ja joskus gluteenittomia viljatuotteita. Sokeria erittäin harvoin. Ja tottakai, jos mummu tarjoaa jotakin herkkua, niin otan. Ei se maailma siihen kaadu.

    Ja ota ruusunpunaiset lasit silmiltäsi, ettei tule isoa pettymystä, kun ensimmäisen kerran huomaat, että ihailemasi auktoriteetit, joihin sokeasti olet uskonut, ovatkin ollet väärässä.

    Olen tässä elämässä jo sen verran nähnyt ja kokenut, että sokea usko on karissut. Minäkin jossain vaiheessa olin sinun kaltaisesi.

   • Ei, käsitit väärin, en kimmastunut, halusin vain kertoa sinulle, että puhut puppua, kun haukut tekstiäni propagandaksi ja minua aivopestyksi. Mitä propagandaan tulee, oma tekstisi liippaa sujuvasti lähelle määrittelyä aiheesta. 🙂

    Aarne Astrupista en löytänyt mitään tai mistään luotettavasta lähteestä. Esimerkiksi Tohtori Tolosen sivut eivät kuulu näihin. Kuten todettua lääkärin titteli ei tarkoita ravitsemustieteellistä taustaa. Se mikä tässä yhteydessä taas tuli todettua, on se, että on meillä täällä vaan erittäin hyvät ja puhtaat ainekset syödä, pohjoisessa siis. Hyvää perunaa, loistavia juureksia, ruista, kauraa, ohraa sekä pohjoisen marjoja ja mikä parasta: halvallakin saa hyvää! Ruokavaliosi ei sinällään kiinnosta minua laisinkaan, mutta ihan kiva varmasti itseäsi ajatellen, että ”paljastit” sen. Minulla lähinnä tuli mieleen näin kulinaristina, että mistä kaikesta jäät paitsi noiden rajoitteidesi takia. Mutta ei se mitään, ymmärrän täysin, olin joskus täysin kaltaisesi 🙂

    Minä myös olen tässä elämässä nähnyt sen verran, että voin todeta, että kokonaisuus ratkaisee ja pääpirteittäin hyvät valinnat, puhutaan sitten painonhallinnasta tai terveellisestä syömisestä. Arjen pienillä valinnoilla on todella helppo vaikuttaa tähän kokonaisuuteen, eikä syömisestä ole tarkoitus kenellekään tehdä vaikeaa tai tarpeettomasti rajoittaa, se lisää vain ongelmia. Ja niin kuin totesin aikaisemminkin, on hienoa, että uutta näyttöä saadaan, jolloin suositukset muuttuvat oli kyse sitten ravitsemustieteestä tai lääketieteestä, jotka ovat monimutkaisia tieteenaloja, joihin vaikuttaa niin moni muukin asia, koska on kyse elävästä ihmisestä. Esim. ympäristö ja sen vaikutus myös ihmiseen, ekologisuus jne jne. en viitsi niistä edes aloittaa, niistä kyllä ravitsemusasioiden tiimoilta jokainen löytää luotettavaa tietoa.

    Kiitos erittäin paljon huolenpidostasi, mutta ruusunpunaisia laseja ei minun tarvitse laskea, koska niitä ei ole, minulla ei ole mitään tarvetta epäillä, että kansanterveydellämme leikittäisiin ja takana olisi jokin salaliitto sairastuttamassa meitä tahallisesti lisää 🙂

 14. Oho tuli kahteen kertaan vahingossa, sori, toisen samanlaisen kommentin voi kyllä poistaa 😀

 15. Useat kilpirauhasen vajaatoiminnasta innostuneet potilaat suosittelevat erinäisillä keskustelupalstoilla toisilleen mm. seleenin syöntiä. Osa taitaa käyttää seleeniä reilumminkin, muutama valittelee oireiluunsa liittyvän metallin makua suussa, väsymystä ja hiustenlähtöä. Jotkut korjaavat näitä oireita T3-annosta lisäämällä. Harmillista, sillä edellä kuvailtu oireisto istuu melko hyvin seleenimyrkytykseen.
  Hivenaineet ovat hyvästä, jos niitä saa vain hivenen. Annos myrkyn tekee, näissäkin jutuissa.

 16. >… Osa taitaa käyttää seleeniä reilumminkin, muutama valittelee oireiluunsa liittyvän metallin makua suussa, väsymystä ja hiustenlähtöä….

  Onko metallia suussa? Esim. Amalgaamipaikkoja hampaissa?

  • Sana tuo mieleeni erinomaisen tositapauksiin perustuvan kirjan:
   Teresa McLean: Metallin maku: diabeetikon tarina, 1988.

 17. ”Aarne Astrupista en löytänyt mitään tai mistään luotettavasta lähteestä. Esimerkiksi Tohtori Tolosen sivut eivät kuulu näihin.”
  -Kiintoisa kommentti, mitenkään asiaa perustelematta kirjoittaja leimaa LKT Tolosen epäluotettavaksi, vaikka hän nimenomaan vankasti dokumentoi sanomisensa. Ei hän itseää tyhmästi nolaa, että hänet pystyttäisiin osoittamaan fiktion puhujaksi.

 18. Mahtavat sivut, kiitos. Syön monipuolisesti. Syön mitä mieli halajaa. En syö lääkkeitä, en vitamiineja. Ei ollut poissaoloja kouluaikana, eikä ole poissaoloja työelämässä. En urheile mutta poltan. Alkoholia kohtuullisesti. Perheen piirissä liikkuneita mahatauteja sairastan noin neljä tuntia. Flunssaa 1,5 päivää. Ilman lääkkeitä ja vitamiineja, huomaamattomasti. Kuuntelen, kohta 50-vuotiasta kehoani, joka kertoo mitä pitää syödä ja tehdä. Kyllä miljoonien vuosien evoluutio hoitaa ihmisen kuin ihmisen. Paras www-sivusto vuosiin !!

 19. Oli pakko palata tähän vanhaan ketjuun pohtien, onko hiusanalyysi sittenkään humpuukia. Linkitän luettavaksi Kaisa Tikkasen kandidaatintutkielman arkeologian hiusanalyysistä.

  Mielenkiintoisia asioita kortisolista, ravitsemuksesta, hivenaineista ym. on saatu esille tuhansia vuosia vanhoista hiusnäytteistä.

  Click to access tikkanen_kandidaatintutkielma.pdf

  • Kiitos tästä lisätodisteesta, että kyse on humpuukista – tietenkin. Olisi vain kiva tietää, kuka näitä analyysejä teetättää Suomessa.

 20. En ole selvittänyt mitkä firmat tekevät hiusanalyysejä, mutta kuukkelihan löytää vastaukset nopeasti..

  .Mutta jos sinulla on parempaa tietoa hiusanalyysesistä, niin pistä ihmeessä Hesan, Turun ja Oulun tohtorikoulutettaville viestiä, että niin turhaa on resursseja uhrata hiustutkimukseen arkeologeillakaan…

  Aasinsilta vielä Ph-asiaan. Suomalainen hapan havumetsävyöhyke säilöö huonosti historiaa, koska orgaaniset löydökset tuhoutuvat nopeammin. Tämä prosessi on vielä nopeutunut teollisuuden päästöjen yms seurauksena viime vuosikymmeninä. Sama tapahtuu ihmiskehossakin, kalsium irrotetaan tarvittaessa luukudoksesta balansoimaan kehon herkkää ja suojeltua Ph-tasapainoa.

  • Tässä ollaan siis sitä mieltä, että argeologien tekemät hiustutkimukset ovat sama asia kuin lääkärien lisäravinnemyynnin edistämiseksi tehty ”hiustutkimus”

 21. ”Tässä ollaan siis sitä mieltä, että argeologien tekemät hiustutkimukset ovat sama asia kuin lääkärien lisäravinnemyynnin edistämiseksi tehty ”hiustutkimus””

  No tavallaan joo, Lisäravinnemyyjällä on se lisäravinnemyynti. Arkeologian hiustutkimuksessa voi nähdä kalmolla olleen flunssan…3mm matkalla hiuksessa näkyy tietyt muutokset. Proteiinin saanti vaikuttaa toisaalta, ettei hiuksista välttämättä näe sairauksia. Nopeammin kuitenkin muutokset elinolosuhteissa näkyvät hiuksissa kuin luustossa. Myöskin etelä-amerikassa ruukkuihin säilötyistä vainajista saatu hyviä näytteitä, Kontaminaatio on toki ongelma näissä tutkimuksissa. Etelä-Amerikassa erästä kansaa arveltiin vaeltavaksi, mutta hiustutkimus paljasti että ovat eläneet lähellä merta ympäri vuoden, Merikalan syönti näkyi siis tutkimuksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s