253 thoughts on “Onko T3-monoterapia hyväksyttävä hoitomuoto kilpirauhasen vajaatoimintaan?

 1. Anteeksi nuivuuteni, mutta minä en vain ymmärrä gallupien/kyselyiden funktiota näissä asioissa. Haluaisitko ”Tiina” selittää mitä haet tällä takaa?

 2. Aika erikoista, että näin vakavalla asialla kuin kiistellyllä hoitomuodolla tehdään gallupin muodossa viihdettä. Hmm, huvinsa kullakin. Terveisin T3-monoterapialla oleva ja elämänsä takaisin saanut.

 3. Se onko T3 monoterapia hyväksyttävä hoitomuoto on samanlainen kysymys kuin pitäisikö korkeasta verenpaineesta kärsivän syödä verenpainelääkkeitä vai elää ilman?

  • **** *** 😀
   On se niin raskasta kun taistellaan tuulimyllyjä vastaan siinä että valtaosa saa t3-hoidosta hyötyä! Nimim. yhtä masennuslääkettä laskettu Liothyroninin aloituksen jälkeen 3/4 😉

 4. Hämmentävä kysymys. Miksi ei elimistön omia hormoneja vastaavaa lääkettä voisi käyttää? Kaikki kun eivät saa apua Thyroxinista tai yhdistelmälääkityksestä. Halvemmaksi se yhteiskunnalle tulee, kuin toistuvat sairauslomat, työkyvyttömyyseläkkeet, jne. Ja jos oli kysymys hämmentävä, niin on tämä kilpirauhaspotilaiden lääkityksestäkin noussut ajojahti. ”Jahtaajat”, kun alkavat päivä päivältä näyttämään yhä surkuhupaisemmilta. Ei siinä auta enää hienot tittelit eikä -sanakäänteet :D. Liian vähän tutkittavaa ja oikeita ongelmia, kun paukkuja riittää tämmöiseen? No, onneksi järkevät ja aikaansa oikeasti seuraavat ihmiset ymmärtävät tämän ja jättävät omaan arvoonsa.

  • Oikeasti kukaan ei jahtaa ketään. Lue blogia, niin tiedät, miksi T3-monoterapia on vaarallinen. Kaikki saavat avun muilla keinoin.

   • No, tästäkin voidaan olla montaa mieltä…jahtaamisesta. Omasta mielestäni tämän hetkinen tilanne täyttää nimenomaan jahtaamisen tunnusmerkit. Eikä tämän toteamiseen tarvitse olla edes minkään alan asiantuntija. Sisälukutaito, luetun ymmärtäminen ja terve kriittisyys riittää.

    Toisaalta on hyvä, että ”asiantuntijat” informoivat eri medioissa tästä vaarallisena pitämästään hoitomuodosta. Näin asia saa ansaittua julkisuutta ja sen myötä ihmisten tietoisuus lisääntyy. Samoin halu oppia uutta omasta sairaudestaan, sen hoitomuodoista, jne. Usko lääkärien kaikkitietävyyteen ropisee samalla, kun nämä lääketehtaiden juoksupojat/-tytöt julistavat t3-monoterapian vaarallisuudesta. Käytäntö ja kokemus, kun kertovat aivan toista. Ja se, jos mikä painaa vaakakupissa. Paljon enemmän, kuin höpö-höpö-puheet ja -kirjoitukset vailla todellista tieteellistä pohjaa.

   • ”Kumma kun T3-monoterapian eduista ei ole tieteellistä näyttöä? ”

    Jos näin koet, niin kerropa ”Tiina”, millaista työtä- ja minkä tieteen parissa olet työskennellyt vuosikausia?

   • ”Tiina”, mitkä olisivat olleet ne muut keinot esimerkiksi minulle, kun tyroksiini ei toiminut viimeiseen 20 vuoteen? Voisitko vastata ja perustella tieteellisesti?
    Tai miksi en ole huomannut yhtään, että T3-monoterapia olisi vaarallista? Päinvastoin, voin erittäin hyvin 🙂

   • ”Tiina”, minä luen ainakin mieluummin omaa kehoani ja oloani 😉 En voi ymmärtää, mitä iloa olisi lukea blogiasi, jossa dissaat minun hoitoni, vedoten epämääräisiin ”tietoihin”.

   • Kuinka monta epäonnistunutta T3 hoitokokeilua sallitaan, että löytyy se yksi, joka omien sanojensa mukaan voi paremmin (mittaustulos puuttuu).

 5. Tulet huomaamaan, että näin ei ole. Meitä monoterapialla avun saaneita on hirveän suuri joukko. Ja äänemme kuullaan vielä. Ja totta on, että sairaalaan joutuneet ovat omin päin säätäneet annosta liian isoksi.

  • Voitko kertoa, mistä tiedät potilaiden käytöksen. Ellet kerto, pidän sinua valehtelijana. Eikö sama lääkäri kaikkien tapausten takana viittaa lääkärin toimiin? Miksi olet aloittanut T3-monoterapian suoraan kokeilematta T4-monoterapiaa?

   • Heh, tämä tuntuu oikeasti huonolta vitsiltä. Mistä tiedät, kuka on ollut T4-monoterapialla tai ei? Minulla on T4-monoterapiataustaa 22 vuotta, niistä 20 vuotta ilman hoitovastetta. Eläkeikääni on vielä vuosikausia aikaa, mutta olen ollut viimeiset vuodet suuren osan ajastani työkyvytön, lääkärieni osaamattomuuden takia. T3-monoterapia on palauttanut työkyvyn ja vienyt suurimman osan lukuisista vaivoistani pois. Koen tulleeni 20 huijatuksi, koululääke”tieteen” ansiosta.

   • Minulla on asiasta ensikäden tietoa, eikä siitä sen enempää. Luuletko, että minua kiinnostaa se, että pidät minua valehtelijana? Voit ihan rauhassa pitää minua vaikka hottentottina, ei haittaa. Minä en viitsi tähän kirjoittaa minä sinua pidän, sillä se olisi ruma sana, jonka sensuroisit. Eikä se sitäpaitsi johtaisi mihinkään.

    Mistä mahdat vetää johtopäätöksen, että olen aloittanut T3-monoterapian suoraan? Se ei ole vallitseva käytäntö edes funkitonaalisessa lääketieteessä. Kuten ei sekään, että lääkitään hormonivalmisteilla potilaita, joiden kilpirauhanen toimii moitteettomasti.

    Ja voitko itse kertoa, että mistä sikiää tämä suunnaton kiinnostuksesi tonkia tätä asiaa? Ja nimenomaan se, että koitat epätoivoisesti väittää T3-lääkettä vaaralliseksi? Mikä on tieteellinen taustasi? Lääketiede? Biokemia?

    Kaltaisillesi ihmisille tekisi hyvää nähdä tätä sairautta läheltä. Ellei jopa ihan omakohtaisesti.

   • ”Minulla on asiasta ensikäden tietoa, eikä siitä sen enempää.”

    Tunnet kaikki kymmenet sairaalahoitoon joutuneet ihmiset? Eikö olisi helpompi vain myöntää, että valehtelet ja keksit asioita mitä nyt toisten valheiden toistamiselta kerkeät.

    ”Kaltaisillesi ihmisille tekisi hyvää nähdä tätä sairautta läheltä. Ellei jopa ihan omakohtaisesti.”

    Vaikea kenenkään nähdä sairautta, jota ei ole olemassakaan.

   • ”Vaikea kenenkään nähdä sairautta, jota ei ole olemassakaan.”

    Ai että kilpirauhasen vajaatoiminta keksitty sairaus! Sinähän se vasta varsinainen neropatti olet 😀

    Kilpirauhasen vajaatoiminnan muotoja vain on useita. Ihan esimerkkeinä voin mainita aivolisäkeperäisen vajaatoiminnan, kilpirauhasesta itsestään aiheutuvan vajaatoiminnan (mikä voi johtua useista syistä), sekä eri syistä aiheutuvat muunto-ongelmat, joissa varastohormoni T4 ei muunnu normaalisti T3:ksi, joka taas on aktiivinen kilpirauhashormoni.

    Jos tyroksiinihoito ei auta, tai pahentaa oireita, on syytä epäillä muunto-ongelmaa. Silloin siirrytään yhdistelmään tai T3-monoterapiaan.

    Yksinkertaistettuna siis näin.

    Mutta perustelehan toki ”lääkettä vaikka hautaan asti”, että mihin perustuu hassunhauska väitteesi, että tätä sairautta ei ole olemassakaan? Ellet latele faktoja pöytään, pidän sinua valehtelijana….. 😀 😀 😀

   • Muunto-ongelma ei ole sama asia kuin Wilsonin syndrooma. Muunto-ongelma on esimerkiksi dejodinaasientsyymien puutteellinen tai vääränlainen toiminta. Kai Sinä nyt tiedät mitä dejodinaasientsyymit ovat?

   • Lisäksi kilpirauhassairauksiin ei ole käypä hoito-suositusta. Tsekkaa vaikka kaypahoito.fi.

   • ”Muunto-ongelma ei ole sama asia kuin Wilsonin syndrooma. Muunto-ongelma on esimerkiksi dejodinaasientsyymien puutteellinen tai vääränlainen toiminta.”

    En ole itse törmännyt ns. muunto-ongelmaan missään muussa kontekstissa kuin Wilsonin syndrooman kontekstissa.

    Mutta ok. Käsittääkseni tällainen tilanne (ei DI eikä DII eritystä) voisi nousta esiin lääkityksen kautta tai geneettisistä syistä – silloinkin aika epätodennäköistä että molempien muodostuksessa/toiminnassa olisi jotain pielessä? Onko tutkimusnäyttöä siitä, että tämä olisi yleinen/keskeinen ongelma tyroksiinihoidon toimimattomuuden suhteen tietyssä väestönosassa?

 6. suuri joukko on aivan yhtä väärässä kuin yksi väärässä oleva henkilö sanoo:

  ”Tulet huomaamaan, että näin ei ole. Meitä monoterapialla avun saaneita on hirveän suuri joukko. Ja äänemme kuullaan vielä. Ja totta on, että sairaalaan joutuneet ovat omin päin säätäneet annosta liian isoksi.”

  Näitähän tapauksiahan on viimeaikaisten uutisten mukaan kymmeniä jos ei satoja. Onko teillä jonkinlainen palaveri missä olette käyneet näitä tapauksia läpi, kun niin painavalla rintaäänellä asian julistat. Vai olisikohan kyseessä jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka suljetaan silmät kaikelta sellaiselta, joka ei sovi siihen omaan uskoon. Oleellinen kysymys tosin olisi, että mikäköhän on oikea annostus RT3-dominanssin / Wilsonin oireyhtymän hoidossa? Mielenkiinnolla vastauksen tähän kuulisin, ja mielellään ei sitten kopioida vastauksessa näitä lääkityksiä kirjoitelleen Valviran rajoittaman tohtorin sanoja ”pakkausselosteen mukaan”.

 7. Itse asiassa ei ole olemassa sellaisiakaan tutkimuksia, jotka kiistattomasti osoittaisivat T4-monoterapian toimivuuden. Edes tiede ei koskaan tiedä kaikkea.

   • Niin Tiina, laitahan nyt ne kiistattomat ja aukottomat faktat tähän, jotka osoittavat T4 -monoterapian toimivuuden kaikissa vajaatoimintatapauksissa!

   • Voitko ”Tiina” tosissasi väittää, että tiede on oikeassa? :O

   • Toistan saman mitä yksi edellinenkin:

    laitahan nyt ne kiistattomat ja aukottomat faktat tähän, jotka osoittavat T4 -monoterapian toimivuuden kaikissa vajaatoimintatapauksissa!

   • Kukaan ei ole tietääkseni väittänyt tyroksiinin toimivan kiistatta kaikissa tapauksissa? Sellaista lääkettä ei ole olemassa joka toimisi 100% tapauksista.

    Kyse on vain ja ainoastaan siitä, että tyroksiini on turvallisempi, kustannustehokkaampi ja sen toimivuudesta löytyy kunnollista näyttöä. Siis parempi vaihtoehto.

 8. ”T3-monoterapia ei ole käypää hoitoa. Onko tämä muunto-ongelma sama asia kuin Wilsonin syndrooma?”

  Ei ole käypä hoitoa, ei. Kilpirauhsen vajaatoimintaan ei ole käypä hoitoa ollenkaan, millään lääkkeellä. Luojan lykky ja meidän onneksi (y)

  ”Älä viitsi pelleillä täällä”

  ”Tiinako” vaan saa pelleillä? Alussahan totesit, että galuppisi on viihdettä. Halusit ilmeisesti huvittaa lukijoitasi. Tehdään se nyt oikein porukalla. Muakin niin naurattaa, ihan oikeasti 😀 :3

  Muunto-ongelma ei ole sama kuin Wilsonin syndrooma 😉 Mutta ”tieteilijänä” varmaan tiedätkin sen :O

  • Muunto-ongelma sanaa on käytetty Wilsonin syndrooman. synonyyminä. Hyvä, ettei enää vuoteen kukaan ole uskonut tähän satutautiin.

 9. Ei ole käypää hoitoa! Eihän kilpirauhasen hoidossa ole käypähoitosuositusta, endokrinologit toteavat, että näyttöä ei ole riittävästi suositukseen

  • Viittaan tässä USA:N käypähoitosuositukseen. Suomen tilanne ei ole se, mitä väität, vaan olet kritiikittömästi haukannut mädästä omenasta.

  • Niinkö toteavat? Missä tällainen lausunto on annettu?

   Käypä hoito -ryhmän kanta on tämä

   ”Käypä hoito-johtoryhmä päätti, että kilpirauhasen sairauksista ei laadita Käypä hoito-suositusta. Perusteluina oli muun muassa se, että Suomen Lääkärilehti ja Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim ovat tällä vuosikymmenellä julkaisseet yhteensä 13 kilpirauhasen sairauksia käsittelevää artikkelia. Lääkärin Käsikirja, jota johtoryhmän mukaan erityisesti perusterveydenhuollon lääkärit käyttävät päivittäisessä työssään, sisältää kahdeksan kilpirauhasen tavallisia sairauksia ja kolme harvinaisia sairauksia käsittelevää artikkelia. Johtoryhmän kannan mukaan kilpirauhassairauksien hoidosta on runsaasti tietoa.”

   http://www.kilpirauhasliitto.fi/index.php/arkisto/aiemmat/181-ei-vielakaan-kaypa-hoito-suosituksia-kilpirauhassairauksiin.html

   Kuten blogisti totesi, niin mm. Jenkeissä ja Briteissä kyllä suosituksia löytyy. Tässä esim. yhteinen jenkkien endokrinologiyhdistyksen ja Euroopan kilpirauhasyhdistyksen suositus:

   Click to access thyroid-guidelines.pdf

   • Hmm, taitaa tämä lääkäreiden ”oppimateriaali” olla sitten heikolla tolalla, vai miksei nämä peruslääkärit osaa sitten hoitaa meikäläisiä. Vai lukeeko lääkärit omista ammattilehdistään vain sarjakuvat? 😉

   • Kommenttisi merkitys jäi arvoitukseksi.

    Jos sinulla on jotain sanottavaa hoitosuosituksista – jotka siis perustuvat systemaattiseen katsaukseen tutkimusnäytöstä – ole hyvä ja sano se.

  • ”tiina”, minua kiinnostaa ihan oikeasti, mikä tämän missiosi taustaidea on näissä T3-monoterapiahoitojen vastustamisessa. Meitä väärin hoidettuja, suorastaan osaamattomien lääkärien toimesta pahoinpideltyjä potilaita on kymmeniä tuhansia, siis kymmeniä tuhansia! Ajattele. Nyt me muutama tuhat, jotka saamme oikeaa lääkettä viimeinkin, heräämme uudelleen eloon. Arvaa taistelemmeko me itsemme ja niiden 300000 diagnoosin saaneen puolesta. Myöskin niiden ainakin 100000 puolesta, jotka eivät saa oikeaa diagnoosia.

   Toivo tosiaan, ettet sairastu tähän sairauteen, tai kukaan läheisesi. On kammottavaa, kun tuntee olevansa elävä kuollut. Ajattele, jos sairas olisikin äitisi tai lapsesi ja katselet vierestä toisen hiipumista ja turpoamista.

   Tällä logiikallasi voitaisiin väittää tai tehdä jopa gallup, kuka kannattaa syöpähoitoihin sytostaatteja vai ei.

   Nämä tyypit, jotka vastustavat t3- monoterapiaa, mikähän heidän motiivinsa tässä keskustelussa on? Jos ne eivät sitten ole koululääke”tieteen” edustajia niin ovatko he täällä huvikseen väitteleviä skepsis-heimolaisia?

   Miten tälläinen invalidisoivan sairauden hoito voi olla edes julkinen gallupin aihe. Tästä ei pitäisi kommentoida kenenkään, joka ei ole potilas tai lääkäri. Tämä ei ole mielipidekysymys, vaan potilaiden kärsimys väärillä hoidoilla.

   • Missioni on puhtaasti blogin otsikossa. Monotrapiapotilaita ei ole 10 000. Ensin pitää hoitaa T4:llä. Sitten suurannos T4:ää. Sitten T4+T3 vähän purkista. T3-monoterapiaa kokeilu aivosumusta kärsivälle, muille kokeilu on todennäköisemmin haitallinen kuin hyödyllinen.

   • Ahaa… nyt olet kääntänyt kelkkaasi jo tuohon suuntaan. **** *****

   • ”Nämä tyypit, jotka vastustavat t3- monoterapiaa, mikähän heidän motiivinsa tässä keskustelussa on?”

    Vastaan omasta puolestani: EBM. Näyttöön perustuva lääketiede. Sen puolustaminen. Siis sen vaihtoehdon joka säästää potilaiden hengen ja hyvinvoinnin turhalta medikalisaatiolta ja wanhentuneelta hoidolta sekä puoskaroinnilta.

    Tätä kun EI tee se keskustelupalstoilla elävä urbaanilegenda sadoista/tuhansista/nyt jo sadoista tuhansista T3-monoterapian puutteesta kärsivistä – joiden anonyymit lähimmäiset vellovat affektin vallassa täälläkin blogissa. Ikäänkuin he tietäisivät mitään näiden kaikkien muiden kilpirauhaspotilaiden tilanteesta.

  • Kys. lausunto ei milllään tavoin todenna niitä kahta seikkaa joihin tässä(kin) blogissa on puututtu:

   1) ”WIlsonin syndroomana” tunnettu keskitty oireyhtymä on diagnostisesti niin ympäripyöreä että käytännössä mikä tahansa sopii kuvaan (kriteereitä taisi olla seitsemättäkymmentä …). Keksijä itse, Denis Wilson, menetti lääkärinoikeutensa kun hänen ”hoitamansa” WS-potilas kuoli sydänoireisiin eksessiivisen hormonihoidon seurauksena.

   Tähän höpötautiin liittyy olennaisesti väite siitä, että rT3 tukkisi tuman kilpirauhasreseptorit. Väite on humpuukia – eikä yksikään kys. lausunnon lähdeviitteistä 130-135 jotka mukamas sen todentavat sisällä kokeellista evidenssiä eikä havainnointidataa aiheesta ihmisillä. rT3 on eräs ns. markkereista mm. ei-kilpirauhasperäisessä sairaudessa, mikä ei tietenkään mitenkään a) liity kilpirauhasen toimintaan ja/tai b) kerro mitään siitä, että sen tasojen hoitamisen tulisi olla hoidon tavoite.

   2) T3-monoterapian tueksi ei löydy sen tasoista näyttöä kuin lääkehoidoilta yl. ottaen vaaditaan. Muistan nähneeni tasan yhden (n=1) asiaa käsitelleen tutkimuksen tällä palstalla/ylipäätään, jossa tutkittiin spesifiä osapopulaatiota lyhyen aikaa.

   Hoitava endokrinologi voi tietenkin määrätä myös T3-monoterapian jos ja kun muut keinot eivät näytä tepsivän. Tällöin vain kyseessä ei ole hoitoon perustuvan lääketieteen mukainen hoitokäytäntö.

   • ”Näyttöön perustuva lääketiede. Sen puolustaminen. Siis sen vaihtoehdon joka säästää potilaiden hengen ja hyvinvoinnin turhalta medikalisaatiolta ja wanhentuneelta hoidolta sekä puoskaroinnilta.”

    Ja sekö sitten ei ole turhaa medikalisointia, että niille joille thyroxin ei toimi syötetään tuosta vaan masennuslääkkeitä ja kolesterolilääkkeitä ja reumalääkkeitä ja ties mitä muuta.

    Wilsonin syndrooma voi olla keksittyä tai ei, mutta totuus on, että kaikille thyroxin ei tuo helpotusta (eikä myöskään ne masennuslääkkeet etc vaikka niitä kuinka tuputettaisiin). Tätä faktaa tuskin alat epäilemään näiden kommenttien perusteella, joissa monelle on monta vuotta koitettu säätää thyroxinia sopivaksi siinä epäonnistuen. Tälläisessa tilanteessa looginen päätelmä on että T4 ei käänny soluissa aktiiviseksi T3:ksi. Tämä ongelma voi johtua rT3:sta tai olla johtumatta, se on täysin samantekevää, sillä joka tapauksessa potilas voi huonosti. Voi olla että lisäravinteet kuten jodi, seleeni, rauta etc voisi auttaa tätä muuntoa tai erilaisista ruokavalioista voisi olla hyötyä, mutta koska virallinen tieteellinen totuus Suomessa taitaa olla, että ruokavaliolla ei ole vaikutusta kilpirauhasen vajaatoimintaan, tuskin voit siis näitäkään hyväksyä ratkaisuksi potilaalle jos uskot vain täydellisesti tutkittuun ja vahvistettuun tietoon. Ja joillakin potilailla nekään eivät edes auttaisi. Jollon päästään siihen, että joko thyroxin + lio tai sitten pelkkä lio, jos potilas voi huonosti pienelläkin määrällä thyroxinia.

    Tästä asiasta ei käsittääkseni ole vielä tarpeeksi puolueetonta lääkefirmoista riippumatonta tutkimusta, joten kaipaamasi näyttöä T3-monoterapian tueksi ei ehkä löydy täydellisesti tehtyinä sokko- ja ristitestattuina, mutta mielestäni tiede voi myös katsoa ympärilleen ja huomata, että monet potilaat ovat saaneet tällä hoidolla avun (ja sitten tehdä niitä kunnollisia tutkimuksia ilman lääkefirmojen sponsseja).

    Ja sen takia, että muutamat potilaat ovat käyttäneet lääkettä (joka Fimea luokittelee hyvin turvalliseksi) väärin/joku lääkäri on määrännyt sitä väärällä annostuksella tai jättänyt hoidon seurannan huonoksi ei pidä viedä lääkettä kaikilta. Sehän olisi sama kuin vahvat kipulääkkeet vietäisiin kaikilta niitä tarvitsevilta, koska jotkut käyttävät niitä väärin.

   • ”Ja sekö sitten ei ole turhaa medikalisointia, että niille joille thyroxin ei toimi syötetään tuosta vaan masennuslääkkeitä ja kolesterolilääkkeitä ja reumalääkkeitä ja ties mitä muuta.”

    Voi olla. Tai ei. Mikäli kyse on perustellusta hoitopäätöksestä, ei. Mikäli kyse ei ole perustellusta hoitopäätöksestä, niin on. Ymmärrät kai, että ”medikalisaatio” tarkoittaa tilannetta jossa lääkehoitoa käytetään perusteetta ja/tai puffataan perusteetta/huterin perustein?

    ”Wilsonin syndrooma voi olla keksittyä tai ei, mutta totuus on, että kaikille thyroxin ei tuo helpotusta (eikä myöskään ne masennuslääkkeet etc vaikka niitä kuinka tuputettaisiin).”

    En ole käsittääkseni väittänytkään päinvastaista?

    ”Tälläisessa tilanteessa looginen päätelmä on että T4 ei käänny soluissa aktiiviseksi T3:ksi.”

    Loogisen päättelyketjun mielekkyys on riippuvainen premisseistä. Onko olemassa systemaattisia havaintoja siitä, että T4 ei muuntuisi osapopulaatiolla T3:ksi – ja että tämä osapopulaatio siten hyötyisi suorasta T3-monoterapiasta? Ts. sitä tutkimusnäyttöä?

    ”mutta koska virallinen tieteellinen totuus Suomessa taitaa olla, että ruokavaliolla ei ole vaikutusta kilpirauhasen vajaatoimintaan, tuskin voit siis näitäkään hyväksyä ratkaisuksi potilaalle jos uskot vain täydellisesti tutkittuun ja vahvistettuun tietoon.”

    Asiantila ei taida olla ihan noin kuten esität. Ruokavaliolla on vaikutus, mutta kyse on puutostiloista ja aliravitsemuksesta. Kun nämä suljetaan pois yhtälöstä, niin … Ruokavalio voi tämän jälkeen korkeintaan tukea muuta hoitoa.

    ”Tästä asiasta ei käsittääkseni ole vielä tarpeeksi puolueetonta lääkefirmoista riippumatonta tutkimusta, joten kaipaamasi näyttöä T3-monoterapian tueksi ei ehkä löydy täydellisesti tehtyinä sokko- ja ristitestattuina, mutta mielestäni tiede voi myös katsoa ympärilleen ja huomata, että monet potilaat ovat saaneet tällä hoidolla avun (ja sitten tehdä niitä kunnollisia tutkimuksia ilman lääkefirmojen sponsseja).”

    Pitääkö siis sinullekin selittää, että

    a) T3-lääkitys on AIVAN yhtä lailla lääketehtaiden tuotos joten iänikuiseen ”lääketehtaiden-tutkimukset” mantraan vetoaminen on täysin nollatason peruste – toki myös siksi että

    b) ensisijainen kriteeri tutkimuksen laadun arvioinnissa EI ole sen rahoittaja ja/tai eturyhmä (etenkään kun ne ilmoitetaan täysin selkeästi trialeja laadittaessa)

    ja lisäksi

    c) hoitosuosituksia laadittaessa ns. tapausselostukset (so. se ”ympärilleen katsominen ja havainnointi”) eivät mitä ilmeisemmästä syystä riitä kuin KORKEINTAAN harkintaan siitä tarvitaanko jatkoselvityksiä.

    ”Ja sen takia, että muutamat potilaat ovat käyttäneet lääkettä (joka Fimea luokittelee hyvin turvalliseksi) väärin/joku lääkäri on määrännyt sitä väärällä annostuksella tai jättänyt hoidon seurannan huonoksi ei pidä viedä lääkettä kaikilta.”

    Eikä näin olla tekemässäkään. T3-monoterapiaa saa edelleenkin hoitava lääkäri määrätä harkinnan mukaan.

    Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi yl. ottaen perusteltua.

   • Tämä on Mielle, kun tämä wordpressin vastaussysteemi on ilmeisesti jotenkin perseestä.

    ”Voi olla. Tai ei. Mikäli kyse on perustellusta hoitopäätöksestä, ei. Mikäli kyse ei ole perustellusta hoitopäätöksestä, niin on. Ymmärrät kai, että ”medikalisaatio” tarkoittaa tilannetta jossa lääkehoitoa käytetään perusteetta ja/tai puffataan perusteetta/huterin perustein?”

    No aika monta keissiä olen facebookin kilppariryhmässä kuullut, jossa myöhemmin selkeästi vajaatoimintapotilaaksi luokiteltu menee lääkäriin valittamaan oireitaan ja käteen lyödään masennuslääkitys edes välttämättä mittaamatta kilpirauhasarvoja. Tai kolesterolien huomataan olevan koholla ja potilas saa statiinit, taaskin mittaamatta kilpirauhasarvoja, vaikka vajaatoiminta usein nostaa kolesteroliarvoja ja kun se hoidetaan kolesteroliarvot laskevat. Eli mielestäni näissä tapauksissa on kyllä kyse medikalisaatiosta koska käteen lyödään lääkkeet tutkimatta kunnolla eri mahdollisuuksia eli diagnoosi tehdään huterin perustein.

    ”En ole käsittääkseni väittänytkään päinvastaista?”

    No hyvä, olet siis kanssani samaa mieltä siitä, että thyroxin tai thyroxin-lio yhdistelmälääkitys ei kaikille toimi. Mitä siis ehdottaisit näille ihmisille hoidoksi jos T3-monoterapiaa ei mielestäsi saa käyttää?

    ”Loogisen päättelyketjun mielekkyys on riippuvainen premisseistä. Onko olemassa systemaattisia havaintoja siitä, että T4 ei muuntuisi osapopulaatiolla T3:ksi – ja että tämä osapopulaatio siten hyötyisi suorasta T3-monoterapiasta? Ts. sitä tutkimusnäyttöä?”

    Jos potilaalle syötetään T4:sta ja kokeillaan useita eri annoksia, mutta siitä huolimatta olo ei parane eikä T3-V arvo nouse, niin mikä muu päätelmä siitä voidaan tehdä kuin se, että T3:sta ei vaan tule sieltä mistä pitäisi eli muunnosta? Se että asiasta ei vielä ole kiistatonta tutkimusnäyttöä, ei automaattisesti tarkoita sitä etteikö se olisi olemassa varsinkin kun näitä tapauskeissejä, (jotka eivät sinun mielestäsi siis ilmeisesti paina missään?) missä T4 ei ole toiminut, mutta T3 toimii on useampia.

    ”Ruokavaliolla on vaikutus, mutta kyse on puutostiloista ja aliravitsemuksesta. Kun nämä suljetaan pois yhtälöstä, niin … Ruokavalio voi tämän jälkeen korkeintaan tukea muuta hoitoa.”

    Kiinnostaisi tietää mistä niitä puutostiloja ja aliravitsemusta pääsee syntymään, kun virallisen totuuden mukaan suomalaiset saavat normaalista ruokavaliosta kaiken tarvittavan, ehkä D-vitamiinia lukuunottamatta.

    ”a) T3-lääkitys on AIVAN yhtä lailla lääketehtaiden tuotos joten iänikuiseen ”lääketehtaiden-tutkimukset” mantraan vetoaminen on täysin nollatason peruste – toki myös siksi että

    b) ensisijainen kriteeri tutkimuksen laadun arvioinnissa EI ole sen rahoittaja ja/tai eturyhmä (etenkään kun ne ilmoitetaan täysin selkeästi trialeja laadittaessa)

    ja lisäksi

    c) hoitosuosituksia laadittaessa ns. tapausselostukset (so. se ”ympärilleen katsominen ja havainnointi”) eivät mitä ilmeisemmästä syystä riitä kuin KORKEINTAAN harkintaan siitä tarvitaanko jatkoselvityksiä.”

    Kyllä, T3 ja T4 ovat molemmat lääketehtaiden tuotos ja tutkimuksen laatuun ei vaikuta rahoittaja jne jos ne ovat asianmukaisesti mainittu, mutta mielestäni ongelma on lähinnä siinä, että lääketehtaat eivät näe kilpirauhassairauksissa kovin suuria tulomahdollisuuksia, koska nykyiset lääkkeet ovat suhteellisen halpoja ja toisin kuin esim diabeteksessa lääkkeiden kehitysmahdollisuuksia etc (jotka nostaisivat niiden hintaa) ei oikein ole. Tämän takia ne eivät sponsoroi kilpirauhastutkimusta kovinkaan helposti, jolloin ylipäätään hyvin tehtyjä tutkimuksia eri hoitomuodoista/hoitomuotojen vertailua ei kovinkaan paljon tehdä kun ei ole rahaa. Tämän takia pitäisi saada puolueetonta rahoitusta ja sitä kautta tutkimusta asiasta. Lääketehtaille on myöskin paljon tuottavampaa myydä niille vajispotilaille, joille T4 ei toimi niitä (mahdollisesti sopivasti lobattujen) lääkärien määräämiä masennuslääkkeitä ja statiineja yms joten tämänkään takia niillä ei ole hirveästi intressiä rahoittaa tutkimusta joka tutkisi oikeasti, auttaako T3-monoterapia osalle vajaatoimintapotilaista.

    ”Eikä näin olla tekemässäkään. T3-monoterapiaa saa edelleenkin hoitava lääkäri määrätä harkinnan mukaan.”

    Valitettavasti viimeaikaiset tapahtumat ovat kuitenkin johtaneet siihen, että sellaisetkaan lääkärit, jotka eivät ole minkäänlaisia hoitovirheitä tehneet eivät enää uskalla määrätä T3:sta, jollon asia on melkein sama kuin itse lääke kiellettäisiin kun sitä tarvitsevat potilaat eivät meinaa saada sitä mistään.

    ”Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi yl. ottaen perusteltua.”

    Minua kiinnostaisi edelleen, että jos sinä olisit lääkäri ja kantasi olisi tuo, että T3-hoito ei ole perusteltua käyttää niin mitä sinä sitten tekisit niille potilaile joille T4 ja T4+T3 hoito ei toimi?

    En tiedä kiistelemmekö hieman eri asioista, koska välillä tuntuu, että luulet meidän haluavan jokaisen vajaatoimintapotilaan hoidettavan yleisestikin T3-monoterapialla. Näin ei ole vaan haluamme, että T3-monoterapia on vaihtoehto niille, joille helpommin annosteltavat T4 tai T4+T3 hoidot eivät toimi. Ja haluamme myös että lääkärit (eivät vain endokrinologit, joiden asiantuntemus tuntuu välillä olevan vähän niin ja näin) osaisivat tätä myös tarvittaessa käyttää ja potilailleen tarjota. Minullekin alkoi ensimmäinen yleislääkäri ehdotella sitä masennusta kun thyroxin yksistään ei toiminut, joten ihan tavallistenkin lääkärien pitää olla kartalla siitä, että on muitakin lääkkeitä ja hoitomuotoja kuin T4-monoterapia ja miten niitä käytetään. Ei ole potilaan vastuulla etsiä itselleen lopulta sellainen lääkäri joka osaa hoitaa muullakin kuin thyroxiinilla. Vai näin voidaan välttää se sinunkin mainitsema medikalisaatio, koska jos en olisi älynnyt itse etsiä tietoa niin minäkin varmaan söisin masennuslääkkeitä vajaatoimintaani ja voisin huonosti tällä hetkellä.

   • Yuana:

    ”Eli mielestäni näissä tapauksissa on kyllä kyse medikalisaatiosta koska käteen lyödään lääkkeet tutkimatta kunnolla eri mahdollisuuksia eli diagnoosi tehdään huterin perustein.”

    Toki puutteellisen diagnoosin & lääkehoidon yhdistelmä on useasti medikalisaatiota, aivan totta.

    ”Mitä siis ehdottaisit näille ihmisille hoidoksi jos T3-monoterapiaa ei mielestäsi saa käyttää?”

    En ole nähdäkseni esittänyt tällaistakaan väitettä. Olen päinvastoin todennut, että mikäli tähän mennään niin hoitavalla endokrinologilla tulee olla edelleen mahdollisuus kokeilla myös tätä (tähän viittasin ”vallitsevalla asiantilalla”). Hoitosuositukset ovat yl. tason suosituksia, eivät sulje pois – eikä niiden pidäkään sulkea pois – yksilötason variaatiota.

    Kyse on vain siitä … No, tietänet kyllä mistä, olen sen niin monta kertaa sanonut.

    ”Jos potilaalle syötetään T4:sta ja kokeillaan useita eri annoksia, mutta siitä huolimatta olo ei parane eikä T3-V arvo nouse, niin mikä muu päätelmä siitä voidaan tehdä kuin se, että T3:sta ei vaan tule sieltä mistä pitäisi eli muunnosta?”

    Esim. se, että sopivaa hoitoannosta ei ole vielä löytänyt. Ymmärräthän, että tämä ns. muunto-ongelma on de facto Wilsonin syndrooma? Sitä perustellaan väitteellä että muunnos tapahtuukin rT3:ksi mikä sitten tukkii solujen tuman reseptorit. Mitään tällaista ei olla havaittu.

    ”Se että asiasta ei vielä ole kiistatonta tutkimusnäyttöä, ei automaattisesti tarkoita sitä etteikö se olisi olemassa varsinkin kun näitä tapauskeissejä, (jotka eivät sinun mielestäsi siis ilmeisesti paina missään?) missä T4 ei ole toiminut, mutta T3 toimii on useampia.”

    Emme voi edetä ns. negatiivisen todistamisen kautta, ymmärrettävästä syystä. Ja potilaskertomuksilla on kyllä painoarvoa, mutta rajallista sellaista – ei todellakaan hoitokäytänteitä muuttavaa.

    ”Tämän takia pitäisi saada puolueetonta rahoitusta ja sitä kautta tutkimusta asiasta.”

    ”En tiedä kiistelemmekö hieman eri asioista, koska välillä tuntuu, että luulet meidän haluavan jokaisen vajaatoimintapotilaan hoidettavan yleisestikin T3-monoterapialla.”

    Tämä luulo on virheellinen. Olen ottanut kantaa asiatonta lääkehoitoa (ns. Wilsonin syndrooma -hömppä) sekä perusteettomia väitteitä kohtaan. En ole myöskään lempannut sinua mihinkään tiettyyn ryhmään, sillä vaikutat olevan asiallinen ja asiatasolla pysyvä kommentoija – sellaisena siis poikkeus Internetissä 🙂

 10. Jos todellakin uskot voivasi parantaa jokaisen kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan pelkällä T4-monoterapialla niin ole hyvä vaan, lue lääkäriksi (jollet ole jo) ja perusta klinikka ja paranna meidät kaikki! Minä (thyroxin + lio ja vain thyroxinista ikinä mitään sivuoireita!) hämmästyisin suuresti jos saisit hoidettua vajaatoimintani pelkästään thyroxinilla. Vaikken yleensä kellekään tätä tai mitään muutakaan elinikäistä sairautta toivo niin suoraan sanoen ”Tiinalle” tekisi tosiaan hyvää kokea itse saada kilpirauhasen vajaatoiminta sellaisessa muodossa johon pelkkä thyroxin ei päde niin johan muuttuisi ääni kellossa, kun aina väsyttäisi ja kaikenmaailman oiretta pukkaisi ”kaikenparantavasta” thyroxinista huolimatta.

   • Sitä täytyy kysyä endokrinologeilta ja duodecimista. Mutta minä ainakin olen erittäin tyytyväinen, ettei suositusta ole, ainakaan niin kauan kun meitä ei osata hoitaa oireenmukaisesti. Muuten meitä hoidettaisiin T4-monoterapialla ja mielialalääkkeillä kun T4-hormoni ei pelitä, tulehduskipulääkkeillä, verenpaine- ja kolesterolilääkkeillä, diabetesta,reumaa ja kipuja lääkittäisiin myös :/ Osa joutuisi kaiken lisäksi psykiatriseen hoitoon. Avioerot olisi riesana, potkut töistä ja ulkopuolisuus kaikesta sosiaalisesta elämästä, ystävyyssuhteet katkeaisisvat, samoin sukulaisuussuhteet.

    ”Ensin pitää hoitaa T4:llä. Sitten suurannos T4:ää. Sitten T4+T3 vähän purkista. T3-monoterapiaa kokeilu aivosumusta kärsivälle, muille kokeilu on todennäköisemmin haitallinen kuin hyödyllinen.”

    Luulen, että ihan kaikkia meitä hoidetaan ensin T4-monoterapialla, Sain 12 vuotta sitten suurannoksen T4-hormonia, endokrinologin määräyksestä. Seurauksena oli muutama käynti sairaalan päivystyksessä rajun paniikkihäiriön ja sydänoireiden vuoksi. Niitä hoidettiin diapamilla sairaalassa ja endokrinologi määräsi beetasalpaajaa. Menin todella huonoon kuntoon syötyäni vuosikausia liian isoa tyroksiiniannosta. Kaiken lisäksi se vain pahensi minun muunto-ongelmaani. Olisin vuosi sitten tehnyt valituksen endokrinologistani, mutta kas kummaa, hän oli hävittänyt kaikki potilastietoni, yksityislääkäri kun oli, sikakallis vielä. Hän muuten myönsi viime talvena, että minulla on ollut muunto-ongelma jo silloin 20 vuotta sitten!

    Aivosumuni todellakin hävisi T3-monoterapialla. Nyt ehkä kokeillaan T4-hormonia rinnalle, mutta lopetan sen heti, jos oireita alkaa tulemaan. Mihin perustat väitteesi, että T3_monoterapia on enemmän haitallinen kuin hyödyllinen? Tämä on erittäin tärkeä kysymys ja toivon, että vastaat tähän. Eikö potilaan voinnilla ja kokemuksilla ole mitään merkitystä, vai teekö tätä vain kiusaksi?

    Ihmettelen, jos olet nainen, sillä harvoin törmää noin ”tiedeuskovaiseen” naiseen, jolta puuttuu empatiakyky.

    Tiina, kukaan, joka on saanut elämänsä takaisin T3-monoterapialla, yhdestemälääkkeillä tai eläinperäisillä, ei suostu enää tyroksiinin ylivaltaan ja lääkäreiden jästipäiseen osaamattomuuteen ja oikeassa olemisen- tarpeeseen. Me tullaan taistelemaan, varsinkin kun paremman hoidon vuoksi meillä on nyt ENERGIAA (y)

   • Koita nähdä T3-monoterapia laajemmassa perspektiivissä. Kysy miksi sinunkin monoterapia loppuu. Minun empatiani on huijatuksi tulleiden puolella. Eettiset lautakunnat eivät myönnä tutkimuslupaa T3-monoterapialle, ennen kuin löytyy keino hyötyjien löytämiseksi paremmin.

   • ”ettiset lautakunnat eivät myönnä tutkimuslupaa T3-monoterapialle, ennen kuin löytyy keino hyötyjien löytämiseksi paremmin.”

    Anteeksi mitä???

   • Jos potilasjoukolle syötetään T3 lääkettä T4 lääkkeen sijaan, niin suurelle joukolle todetaan, että T4 toimii paremmin. On eettisesti väärin, että niin moni joutuu kärsimään, jotta yksi T3 hyötyjä löytyisi. Tarvitaan jokin seula esim aivosumu + muuta, joka ennustaa T3 lääkkeen toimivuutta

   • Jouduit siis selvästi asiantuntemattoman hoidon uhriksi? Ok. Todella ikävää mutta eihän tuo nyt mitenkään kerro mitään tyroksiinihoidon tehosta! Kyse oli hoitavan lääkärin toiminnasta.

 11. No niin Tiina. Tehtäisiinkö nyt niin, että sinä antaudut tässä asiassa. Olet jäänyt kiinni housut kintuissa. Tunnusta tappio, niin voit vielä säilyttää (näkymättömät) kasvosi. Vai nöyryyttää itseäsi lisää. Hupi se on sekin.

   • Et ”tieteesi” pohjalta ole esittänyt todisteita T¤ ylivoimasta T# vastaan

   • Jos omaat hieman humanismia myös, pitäisi jo tajuta sinunkin ja lääkäreiden, että olette väärässä ja harhautuneita ;/ Meitä on muistaakseni yli 1000 potilasta T3-monoterapialla, suurin osa alkaa toipua. Totta on se, että eihän sekään ihan kaikille sovi, sen jälkeen kokeillaan eri komboja näillä lääkkeillä. Jos mikään ei auta, sitten tutkitaan mikä tökkii. Vaikea kyllä hoitaa, kun osaavia lääkäreitä on kourallinen ja potilaita kymmentuhatkertainen määrä näille lääkäreille.

 12. Kaikkiin muihin sairauksiin on useita eri hoitokeinoja ja lääkkeitä. Kaikissa muissa sairauksissa myönnetään että jokainen on yksilö, eikä reagoi samalla tavalla lääkkeisiin. Mut ei, kilpirauhassairauteen on vain yksi ja ainoa oikea hoitomuoto eikä mitään muuta 😀 . Naurettavaa. Joitain muita lääkkeitä jopa käytetään sairauksiin joihin niitä ei alunperin ole tarkoitettu, mutta koska ne auttavat. Itse en apua Thyroxiinista saanut ja yhdistelmähoito ei sopinut. Liothyrinellä sain elämäni takaisin, eikä siitä minulle mitään vaaraa ole koitunut. Kun vain voisikin poimia olonsa silloin ennen lääkitystä ja antaa se epäilijöiden kannettavaksi vähäksi aikaa. Voisi mieli muuttua nopeasti! 😀

  Ja huomauttaisin vielä että olemassa on monia lääkkeitä jotka ovat vaarallisia väärin käytettynä. Pitäisikö nekin kaikki kieltää?

  • Tämä tarina on Taija Sompin kynästä ja helppo osoittaa huu haaksi. On paljon sairauksia, joihin on vain yksi hoitomuoto esim. keripukki, raivotauti. Keksikää lisää. On hoitomuoto T4 ja T4+T3. Kaikki lääkärit varmaan nauravat Sompille, kunnes katsovat tulot verokalenterista. T3 lääkettä ei ole kielletty, vaikka Somppi yrittää uskotella niin säälipisteiden toivossa.

   • Nämä perustelusi alkavat mennä tosi puuroksi. Et selkeästikään ota huomioon potilaiden yksilöllisyyttä. Keho tuottaa t4 ja t3 -hormoneja, joten miksi kehon luonnolliset hormonit olisivat haitaksi oikein annosteltuna? Tämä ei oikeasti nyt mene jakeluun miksi taistelet tällaista asiaa vastaan. Oikein annosteltuna t3 on lääke muiden joukossa.

   • Luulen, että meitä kymmeniä tuhansia väärin hoidettuja kilpparipotilaita ei naurata, kun katsotaan verotiedoista meitä väärin hoitaneiden yksityisten endokrinologien tuloja verokalenterista :/ Olen kannustanut kohtalotovereita pyytämään rahansa takaisin näiltä endoilta, jos saavat väärää hoitoa tai väärän diagnoosin. Osa on niin tehnytkin, jopa saanut vastaanottomaksujaan palautetuksi.

    Minun mielestäni meidän hoitosysteemimme saa hetkeksi kaatua meikäläisten valituksiin, korkeinta astetta myöten. Olemme sen ansainneet ja kärsineet tarpeeksi. Nyt saa kärsiä syylliset lääkärit, maineensa menetyksellä ja toivottavasti joutuvat vielä rahalliseen vastuuseen :/

   • Jos joskus näkisin mustaa valkoisella näiden satojen/tuhansien/satojen tuhansien olemassaolosta, niin olisin … no, varmaan aika vanha mies siinä vaiheessa. 🙂

    Mutta ihan oikeasti: mistä nämä luvut ovat lähtöisin?

   • ”Tämä tarina on Taija Sompin kynästä ja helppo osoittaa huu haaksi. On paljon sairauksia, joihin on vain yksi hoitomuoto esim. keripukki, raivotauti. Keksikää lisää. On hoitomuoto T4 ja T4+T3. Kaikki lääkärit varmaan nauravat Sompille, kunnes katsovat tulot verokalenterista. T3 lääkettä ei ole kielletty, vaikka Somppi yrittää uskotella niin säälipisteiden toivossa.”
    – Tuosta vastauksesta en nyt kyllä ymmärtänyt päätä enkä häntää :/ . Enkä minä väittänyt että T3 olisi kielletty, viittasin vain kysymyksesi asetteluun.

    ”T4 lääke on helpompi annostella”
    – No ei kyllä todellakaan ole! Mistä sinä tuon tempaisit? Vaikutus on hidas ja saa olon pomppimaan täysin päättömästi nostojen kohdalla. Liikatoiminnasta et tiedä ennenkö on liian myöhäistä ja siitä eroon pääsy on hidasta. T3 on paljon helpompi annostella. Liika tuntuu olossa välittömästi ja annosta on helppo vähentää. Itse tunnistan itsestäni olotilat jo kauan ennen todellisia liikatoiminnan oireita. Thyroxiinilla olin usein kunnolla liikatoiminnalla nostojen aikaan, Liolla en ole ollut kertaakaan. Vajaatoiminnalla ja yhdistelmähoidolla oli rytmihäiriöitä, Liolla ei ole ollut koskaan.

    Äh, nyt munkin vastaus alkaa mennä sekavaks ku oon niin väsyny jo 😀 . Jospa siis nukkumaan 🙂

   • Noniin, saatiin taas esille se sinun päämotiivisi ronkkia tätä aihetta, josta et riittävästi tiedä. Et tykkää Taija Sompista. Se on käynyt kyllä harvinaisen selväksi. Minäkään en tykkää esim. Esa Sopista tai Camilla Schalin-Jäntistä. Puhumattakaan Saara Metsosta. Aikamoisen osaamatonta ja piittaamatonta sakkia.

  • ”No ei kyllä todellakaan ole! Mistä sinä tuon tempaisit”

   T3:n puoliintumisaika on lyhyt –> sitä täytyy ottaa useammin –> tasojen heittelyn riski kasvaa.

  • Ihan tiede-näkökulma kiinnostaa.

   Miksi Tiina et perustele vastauksiasi asiallisesti vaan tulee näitä höpöhöpö-kommentteja asiallisen ja konkreettisen perustelun sijaan?

  • Se että potilas saa sitä helposti yliannoksen, tason säätö työlästä, pitkäaikaisen käytön haitat, saatavuus tajuttomana

   • Kaikissa lääkkeissä on haettava oikea annostus ja kun se löytyy, silloin se on kuin mikä tahansa lääke. Kysy vaikka Fimealta.

    Saatavuus tajuttomana?

   • T3 ei ole saatavilla infuusionesteenä. Onnettomuustilanteessa T3 loppuu nopeasti. Lääkkeiden annostelu ei ole vakio, koska ravinto ym vaikuttaa imeytymiseen. T4:llä pienet heitot eivät haittaa.

   • Ihan tieteellisiä perusteluja hain… perustelu ja viittaus mihin tutkimukseen viittaat tai linkki mistä voi lukea lisää.

   • T3:a muuten ON saatavissa infuusiona ihan yhtä lailla kuin T4:ääkin tai kortisonia tai muita hormoneja. Älä jaksa valehdella.

   • Tiinan ja Mien T3 kommentteihin argumentointia tässä keskusteluketjussa. 1.Onhan muitakin lääkkeitä, joiden annostelu on vaikeaa, sekä vaatii kunnollisen koulutuksen oppia sairautta lääkkeellä hoitamaan. Esim ykköstyypin diabeteksen hoito. Lapsuusiän diabetes vaatii vanhemmilta 24h x7 valvontaa koko ajan. Verensokeria ja lääkitystä on tehtävä muutaman tunnin välein. Onnettomuustilanteet ovat siinäkin riskialttiita, lääke tulee myös säilyttää oikein. Työlästä hoitoa se on. Myös ravintoasiat on oltava kunnossa.
    2. Monilla lääkkeillä terapeuttinen leveys on hyvin kapea.
    3. T3 luonnotonta hoitoa??? Onko inskan pistäminen tai pumpun käyttö luonnollisempaa hoitoa? Osteoporoosilääkitykset voi olla vaikeita toteuttaa.
    4. Muitakin lääkkeitä on, joita lääkäri ei valitsisi potilaalle -potilaasta- johtuvista syistä…Muistisairas ei pystyisi itsenäisesti toteuttamaan monimutkaisia lääkityksiä eikä varmaan T3 annostelua.
    5. Monia muitakin lääkkeitä seurataan verikokein. Pitkäaikaisessa käytössä haittoja on muillakin lääkkeillä.

   • Olikohan se niin, ettei T3-lääkitystä pysty seuraamaan verikokeella? Aika selvästi myös oletetaan, että T3 tuo avun kaikille niille, joilla T4 ei toimi täysin, vaikka asian täytyy olla niin, että harva hyötyy. Sitten kun perustetaan torikauppa, josta kaikki saavat T3a,niin osa joutuu sairaalaan.

   • ”Onhan muitakin lääkkeitä, joiden annostelu on vaikeaa, sekä vaatii kunnollisen koulutuksen oppia sairautta lääkkeellä hoitamaan”

    Toki. Mutta mikäli on olemassa lääke joka a) on helpompi annostella, b) tutkitusti toimiva ja c) kustannustehokkaampi, niin silloin sellaista tulisi yl. ottaen suosia. Tästä on kyse.

    ”2. Monilla lääkkeillä terapeuttinen leveys on hyvin kapea.”

    Juu. Mutta kun … Kts. ylempi vastaukseni kohdasta 1.

    ”3. T3 luonnotonta hoitoa???”

    Tämä nyt on höpöä. Termin ”luonnoton” väärinkäyttö on niin yleistä että sen käyttö pitäisi kieltää.

    ”4. Muitakin lääkkeitä on, joita lääkäri ei valitsisi potilaalle -potilaasta- johtuvista syistä…Muistisairas ei pystyisi itsenäisesti toteuttamaan monimutkaisia lääkityksiä eikä varmaan T3 annostelua.”

    Kuten kohdassa 1.

    ”5. Monia muitakin lääkkeitä seurataan verikokein. Pitkäaikaisessa käytössä haittoja on muillakin lääkkeillä.”

    Kuten kohdassa 1.

   • ”Olikohan se niin, ettei T3-lääkitystä pysty seuraamaan verikokeella? Aika selvästi myös oletetaan, että T3 tuo avun kaikille niille, joilla T4 ei toimi täysin, vaikka asian täytyy olla niin, että harva hyötyy. Sitten kun perustetaan torikauppa, josta kaikki saavat T3a,niin osa joutuu sairaalaan.”

    Ei pysty seuraamaan lääkityksellä??? Sitä seurataan T3-kokeella. Eli mittaamalla T3-hormonin määrä verestä.

    Asian täytyy olla niin… Siis miten niin täytyy olla? Miten perustelet tämän?

    Ja tuo viimeinen lauseesi on täysin käsittämätön, joten en edes kommentoi.

    Olet nyt varmasti täältä omasta blogistasikin lukenut näitä kertomuksia, kuinka T3 on auttanut kun T4 tai yhdistelmäkään eivät ole. Miksi sitä asiaa on niin vaikeaa niellä? On olemassa myös ihmisiä, joilla mikään näistä vaihtoehdoista ei tunnu toimivan.

    Eli yksinkertaistettuna näin: ryhmä a) apu tulee T4 monoterapialla, ryhmä b) apu tulee yhdistelmällä tai eläinperäisellä ryhmä c) apu tulee T3 monoterapialla ja ryhmä d) mikään näistä ei toimi kunnolla, jolloin tutkimuksia pitää jatkaa, koska diagnoosi on puutteellinen. Taustalla voi olla lisämunuaisten vajaatoiminta, rauhdanpuutos, tai jonkin muun vitamiinin tai hivenaineen puutos. Asiantunteva lääkäri selvittää nämä kuitenkin jo ENNEN lääkityksen määräämistä.

    Kullekin siis se vaihtoehto, joka poistaa oireet ja palauttaa siedettävän olon ja mahdollisesti työkyvyn. Ei ole sen vaikeampaa. Mutta siitä yritetään tehdä hirveän vaikeaa.

   • Koska tutkimuksissa, joissa on tutkittu yhdistelmäterapiaa, lopputulos on ollut, ettei se ole T4-monoterapiaa parempi ja koska yksi Turun seudun lääkäri on toimittanut 8 potilasta sairaalaan vuoden saldona ja koska T3 ei voi olla mikään ihmekään.

   • ”Koska tutkimuksissa, joissa on tutkittu yhdistelmäterapiaa, lopputulos on ollut, ettei se ole T4-monoterapiaa parempi ja koska yksi Turun seudun lääkäri on toimittanut 8 potilasta sairaalaan vuoden saldona ja koska T3 ei voi olla mikään ihmekään. ”

    Noissa tutkimuksissa ovat jo lähtökohdat ja tutkimusasetelmat väärät. Yhdistelmäterapia voi toimia, jos T4-monoterapia ei toimi. Jos T3-hormonia annetaan sellaiselle, jolla muunto toimii hyvin, ei tietenkään voida saada tulosta, jossa yhdistelmä toisi yhtään sen parempaa lopputulosta. Se voi olla jopa huonompi. Ja edelleen, valtaosallahan T4 monoterapia toimii. Sitä ei kukaan ole kiistänytkään. Se vain ei toimi KAIKILLA!

    Ei tämä lääkäri ole ketään sairaalaan toimittanut ja tiedät sen varsin hyvin, joten älä vääristele asioita. Mistä on peräisin luku 8?

    Onko joku väittänyt T3:a ihmeeksi? Neitseellinen raskaaksi tuleminen on ihme.

  • Se on riskialttiimpaa, kustannustehottomampaa (mikäli käytetään eläinperäistä Armour Thyroidia) eikä sen tueksi ole tarvittavaa näyttöä. Näin ollen sitä ei pitäisi suosia ensisijaisena hoitomuotona.

   • No ei kai sitä ensisijaiseksi hoitomuodoksi halutakaan! Haluamme vain, että T3-monoterapiaa saa käyttää (ja että lääkärit osaavat sitä tarvittaessa määrätä ja käyttää) siinä tapauksessa, että T4 tai T4+T3 hoito ei toimi.

   • Vastaus Mien alemmalle kommenttille.
    ”Siis säilyttää vallitsevan asiantilan? Ok.”

    Jos vallitseva asiantila on mielestäsi hyvä niin hyvinpä olet perillä asiasta. Endoistakaan kaikki eivät osaa T3-monoterapiaa tarvittaessa käyttää, kuten täällä on kerttottu, saatikka sitten että terveyskeskuslääkärit ja yleislääkärit osaisivat kaikki edes tunnistaa, milloin joku muu hoito kuin thyroxin toimisi paremmin. Haluamme, että näitä normaaleja lääkäreitä, joille ihmiset ensimmäisenä menevät vaivojaan valittamaan, koulutettaisiin niin, että he osaavat diagnosoida vähän epätyypillisemmänkin vajaatoiminnan eivätkä tuputtaisi niitä masennus- kolesteroli tai muita lääkkeitä ihan turhaan ja että he tarvittaessa osaisivat hoitaa myös T3-monoterapialla tai yhdistelmähoidolla tai ainakin ohjata eteenpäin jollekulle joka osaisi. Tällä hetkellä tilanne ei todellakaan ole tämä.

 13. Mikä saa sinut, ”Tiina”, uskomaan, että nimenomaan ”aivosumu” on se syy, minkä takia T3-monoterapiaa voitaisiin kokeilla, mutta muusta syystä ei? Oletko ollenkaan tietoinen dejodinaaseista? Onko sinulla käsitystä siitä, minkä dejodinaasin toiminta laskee herkiten, mistä syistä ja mitä siitä seuraa? Onko sinulla käsitystä siitä, mitkä tilanteet vaikuttavat muihin dejodinaaseihin ja mitä niistä seuraa?

   • Tällaistako olet oppinut yliopistossa? Että tällainen argumentointi on sitä vakuuttavaa tieteilyä? 🙂

   • Eiköhän ”Jennakin” tajua, että jos ”Frieda” kyselee niin ”Frieda” myös vastaa.

    Jäämme odottamaan hänen selostustaan siitä millä tapaa asian on relevantti aiheen kannalta.

  • ”Tiina” voin kyllä vastata puolestasi minun sinulle esittämiin kysymyksiin, jos et itse halua… Ensimmäiseen kysymykseeni en valitettavasti osaa vastata puolestasi, mutta seuraavin sinun vastauksesi olisi pitänyt olla kiertelystäsi päätellen: ”En tiedä.”

   • Miksi Lenan kannattaisi kokeilla yhdistelmähoitoa??? Hänhän sanoo, että elämä nyt mallillaan. Eikö tämä lause kerro jo, että hänelle on varmaan kokeiltu muita lääkityksiä ensin? 😛

  • ”Koska T3:n syöminen suoraan purkista on luonnotonta.”

   Hahah, nyt alkaa mennä jo naurettavaksi ”Tiina”. Tuolla perusteella T4:nkin syöminen suoraan purkista on luonnotonta. Tai ylipäätään minkäänlainen hormonikorvaushoito on siis luonnotonta ja pitää antaa kaikkien potilaiden kuolla vaan pois, vaikka he tarvisisivatkin hormonia purkista elääkseen.

   • 🙂 Jos syöt T4:ää elimistö muuttaa sen luonnollisella tavalla T3:ksi. Mutta jos popsit T3a, niin verenkiertoosi tulee luonnottomia T3 piikkejä.

   • No ongelma tässä koko keskustelussa käsittääkseni on se, että joillakin se ei muutu, niin pitäisikö niien sitten vaan kärsiä? Ja lääketieteessä tehdään paljon ”luonnottomia” juttuja paljon pahemmillakin aineilla kuin kehon omilla hormoneilla ja aiheutetaan ties minkälaisia piikkejä verenkiertoon…:P

   • Oletko perehtynyt dejodinaaseihin? Jos olet, niin tiedät mistä on kysymys, mutta esität tahallasi tyhmää.

    Lisäksi ihmettelen, että miksi puhut itseäsi pussiin? Olet täällä kommentoinut, että T4 kokeilun (jättiannoksin) ja yhdistelmäkokeilun jälkeen VOIDAAN käyttää T3 -monoterapiaa, mikäli se on ainoa jäljellä oleva vaihtoehto. Miksi siis nyt oletkin sitä mieltä, että se on luonnotonta?

    **** ****** ******

    Väännän sinulle rautalangasta:

    jos T4 ei muunnu T3:ksi, joka on siis solutasolla aktiivinen, ja siitä huolimatta potilaalle syötetään T4:aa, ollaan isoissa ongelmissa. Odotan näkeväni tutkimustuloksia tämän toiminnan haittavaikutuksista pitkässä juoksussa, sillä mikään TURHAAN syöty lääke ei ole ihmiselle terveellinen. Jos siis T4 ei toimi, niin se on turha.

   • Olen odottanut, milloin niin sanottu muunto-ongelma eli Wilsonin syndrooman väitetäänkin olevan dejodinaasiongelma. Saapa nähdä tuoko joku hyödyttömän geenitestinkin vielä Suomeen. Luonnottamaksi väittäminen on provokaattio, jonka tarkoituksena on yrittää saada joku väittämään, että T3 on luonnollisempi, kun se on vanhempi tuote kuin T4. Epäilen ettei kukaan syö T4 turhaan, koska diagnoosi perustuu mm. laboratorioarvoihin.

   • Suoraan sylttytehtaalle mennään:

    ”jos T4 ei muunnu T3:ksi, joka on siis solutasolla aktiivinen, ja siitä huolimatta potilaalle syötetään T4:aa, ollaan isoissa ongelmissa.”

    Kuvailit juuri ns. Wilsonin syndrooman, so. pseudotieteellisen oireyhtymän jolle ei ole löytynyt minkäänlaista tieteellistä näyttöä.

 14. Tämä alkaa näyttä hölmöläisen hommalta. ”Tiina” kyselee lämpimikseen ja vaatii meiltä ”tieteellisiä” todisteita. Itse ei anna mitään järkevää vastausta. Voi, voi tämän debatin tasoa.Meidän potilaiden on ehkä turha hakata päätämme muuriin 😛

  Menen ottamaan illan viimeisen Lion 🙂

 15. Hoh hoijaa… jos täältä KYSYTÄÄN TIINALTA niin oletetaan että TIINA VASTAA. 🙂

  Mäkin menen ottamaan viimeisen tabletin ”huijauslääkettä” 😀 Harmi kun tää toimii tää Liothyronin.

  • Kukaan ei väitä lääkettä huijaukseksi tai toimimattomaksi. Hyvä että otat lääkeen useasti päivässä. Tarkkailetko myös ruokavaliotasi?

   • Eikös sun koko blogista sen käsityksen saa että pidät Liothyroninia huijauksena 😀

   • Ei. Joku yrittää koko ajan kääntää asian niin, että kyse olisi lääkeaineesta eikä T3-monoterapiasta. Myös tämän palstan ulkopuoleella.

   • Ja ei pelkästään huijauksena, vaan hengenvaarallisena!

   • Voin vastata Tiinalle, että me jokainen, jotka olemme Liolääkkeellä, olemme hoitaneet ravintoasiamme ja puutoksemme kuntoon. Suurin osa meistä on esimerkiksi siirtynyt gluteenittomaan tai viljattomaan ravintoon 😉 Minäkin tankkasin kaikki puutokset puolen vuoden aikana kuntoon ennen Lion aloitusta. Eikä ole ollut ensimmäistäkään haittavaikutusta Liosta :O

 16. Lainaan Mien kommenttia; ”Jouduit siis selvästi asiantuntemattoman hoidon uhriksi? Ok. Todella ikävää mutta eihän tuo nyt mitenkään kerro mitään tyroksiinihoidon tehosta! Kyse oli hoitavan lääkärin toiminnasta.”

  Minun lääkärini oli silloin aikoinaan ”hyvin arvostettu” endokrinologi yliopistosairaalassa, olin hänen potilaanaan kuitenkin yksityisklinikalla. Olin todellakin asiantuntemattoman huippuammattilaisen potilaana yli 10 vuotta. Hän antoi sitkeästi minun ymmärtää, ettei ole muuta lääkettä olemassakaan kuin tyroksiini. Kun oireeni jatkuivat ja lisääntyivät aina vain, hän lisäsi tyroksiiniannosta sitä mukaa. Olin tietämätön siihen aikaan ja luotin lääkäriini. Hölmö minä. Silloin ei ollut nettiä mistä hakea tietoa.

  Tässähän on kysymys myös tyroksiinihoidon tehosta. Minulla se ei tehonnut kuin muutaman vuoden. Tämä samainen endo on kuulemma myöntänyt vasta noin 2 vuotta koko muunto-ongelman olemassaolon.

  Ja miksi tämä endokrinologi toimi näin? Miksi ne ihan jokainen toimivat näin? Kuka ne on kouluttanut? Lääkeyhtiöt rahoittavat maailmanlaajuisesti mm. endokrinologiyhdistysten toimintaa. Aijjaa, vai eikö? 😛

  • Ensinnäkin, lääkeyhtiöt valmistavat ja myyvät niin t3 kuin t4 lääkevalmisteita. Näin ollen lääkeyhtiöillä ei ole minkäänlaista motiivia kouluttaa ketään suosimaan vain toista valmistetta. Itseasiassa niiden etu olisi aivan päinvastainen kuin hoitosuositusten viesti siitä ettei t3 hoitoa pelkästään pidä käyttää.

   Toisekseen, jos sinua hoitanut endokrinologi antoi ylisuuria annostuksia eikä välittänyt sydänoireistasi, hän toimi asiantuntemattomasti. Vika oli hänen, ei lääkkeen.

 17. Tiina on huikea 😀 Vastaa vaan niihin kysymyksiin, joihin epäilee osaavansa vastata, ja silloinkin vastaa vaan jotain ympäripyöreää höpöhöpöä, joka ei vastaa kuitenkaan kysyttyyn kysymykseen millään tavalla! Onkohan Tiina poliitikko, kun osaa näin hienosti kierrellä kaikki hänelle esitetyt kysymykset?!

  Ihmetyttää myös, miksi Tiina ei usko kaikkien niiden ihmisten kommentteja, jotka ovat kertoneet saaneensa avun T3-monohoidosta, vaan jääräpäisesti inttää vaan vastaan, ettei se ole mahdollista 😀 Hiukan vastaava tilannehan oli joitain vuosia sitten, kun viisaat tiesivät kertoa, että maapallo on litteä. Sekin oli muuten ihan tieteellisesti todistettu siihen maailman aikaan. Sitten tuli näitä vääräuskoisia, jotka kehtasivat väittää, että maapallo onkin pallo :O Onneksi heitä ei uskottu… eikun?

  Ehkä Tiinakin herää jonain päivänä todellisuuteen ja tajuaa, ettei maapallo sittenkään ole enää litteä! Pitäisi vaan ensin myöntää itselleen, että on sittenkin ollut väärässä. Eikä siinä mitään, ihminen on erehtyväinen. Kaikki me teemme joskus virheitä. Suuri ihminen on hän, joka pystyy myöntämään tämän ja muuttamaan kantansa kun toisin on osoitettu. Ja nyt Tiina on, jo tuhansia kertoja avun saaneiden potilaiden toimesta 😀

  Tosin, jos Tiina olet täysin empatiakyvytön sosiopaatti, et tähän tule koskaan pystymään, vaan nautit ongelmien ja sekasorron aiheuttamisesta.

  Enkä toivo, että joutuisit koskaan käymään läpi tätä helvettiä, jonka tämä sairaus tuo mukanaan. Tätä elävänä kuolleena ”elämistä” ei toivo pahimmalle vihamiehellekään. Onneksi meidän maassamme on myös asiantuntevia lääkäreitä, jotka osaavat ja haluavat tätäkin vakavaa, lamauttavaa sairautta hoitaa. Sairautta joka ei näy ulospäin, mutta rampauttaa sisältä käsin.

 18. Mie, lainaan taas; ”Jos joskus näkisin mustaa valkoisella näiden satojen/tuhansien/satojen tuhansien olemassaolosta, niin olisin … no, varmaan aika vanha mies siinä vaiheessa. 🙂

  Mutta ihan oikeasti: mistä nämä luvut ovat lähtöisin?”

  Ei mene kovin pitkään, kun näet todennäköisesti ihan mustaa valkoisella. Saatat kohdata meitä jopa mainoksissa, lauluissa, veistoksissa, kirjallisuudessa, jopa oppikirjoissa, kaikkialla lehtien sivuiilla. Työkaverisi tai läheisesi voi olla myös meikäläisiä, Saatat törmätä meihin ihan elävässä elokuvassa tai teatterissa.

  Taidat olla nuori lääkäri, silloin sinun ei tarvitse odottaa vanhuutta nähdäksesi tämän todisteen 😉

  Monet meistä potilaista olemme sairautemme vuoksi ulkopuolisen silmin katsottuna rumia ja lihavia, veteliä, harvahiuksisia unissakävelijöitä, muistivammaisia, kivuliaita ja pahantuulisia tai täysin välinpitämättömiä, Ihmisraunioita jotka eivät jaksa ”laiskuuttaan” edes kotiaan tai jopa lapsiaan hoitaa. Olemme kuitenkin täydellinen otos Suomen kansasta, Olemme fiksuja ja tiedostavia naisia ( myös miehiä). Olemme vaimoja, äitejä, siskoja, tätejä, mummoja, tyttäriä, serkkuja, isiä, veljiä,ystäviä, yksinäisiä sinkkuja, yksinhuoltajia,,,

  Meitä löytyy joka ammattiryhmästä: sairaanhoitajia, insinöörejä, opettajia, puuseppiä, kirjailijoita, maatalousyrittäjiä, muusikoita, kätilöitä, rekkakuskeja, varastotyöntekijöitä, myyjiä, juristeja, taiteilijoita, kirjanpitäjiä, ekonomeja, näyttelijöitä, metalliseppiä, varastotyöntekijöitä, eläinlääkäreitä, puistotyöntekijöitä, vanhustehoitajia, psykologeja, kaupan kassoja, malleja, muotoilijoita, laulajia, sihteereitä, kirjanpitäjiä,,,,ja lääkäreitä.

  Kerron mielelläni lisää, Mie >3

  Vastaus kysymykseesi: tietoni ovat peräisin ympäristöstäni ja vertaistukiryhmistä,

  • MOTissa sanottiin, että hieman yli 3000 kilpirauhaspotilasta käyttää muuta lääkitystä kuin tyroksiinia.
   Neljännesmiljoona suomalaista sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, ja on arvioitu, että toinen mokoma sairastaa sitä tietämättään. Jos tästä joukosta vain viisikin prosenttia olisi sellaisia, joille tyroksiini ei toimi, heitä on 25 000. Tämä ei kuitenkaan vastaa todellista tilannetta, koska monet tyroksiinilla huonosti voivat eivät edes tiedä, että on olemassa muitakin lääkitysvaihtoehtoja. Lisäksi on huomioitava potilaat, jotka hoidattavat itseään ulkomailla tai tilaavat lääkkeensä ulkomailta. Heistä ei ole mitään tilastoa.

   • Ts. yli prosentti käyttää muuta kuin tyroksiinia. Sitten spekuloit sillä kuinka moni tyroksiinihoitoa saava ei siitä hyödy jne. Jätät kuitenkin pohtimatta sen, HYÖTYYKÖ tuo 1+ % (joka pitänee sisällään paitsi T3-monoterapian niin myös yhdistelmäterapian?) hoidostaan?

    Katsoisin että aiheesta olisi kyllä hyvä saada vertaileva tutkimus. Vaikkapa sillä osapopulaatiolla joka ei ole tyroksiinihoidosta hyötynyt. Plasebokontrolloitu vertailu T3-monoterapian ja tyroksiinihoidon välillä. Saataisiin nyt perspektiiviä asiaan.

   • Tässä ehdotettu koe toisi selvyyttä asiaan, mutta luulen, että se olisi eettisesti vaikea järjestää

   • En nyt sanoisi noinkaan. Hyvin toteutettuna ja valvottuna – miksei?

 19. Koska tässä ketjussa on paljon T3 monoterapian asiantuntijoita, niin voisitteko laittaa jonkun linkin, mistä selviäisi hoidon hyviä puolia tai mikä tahansa positiivinen kirjoitus aiheesta.

  • Tällekin palstalle niitä on linkitetty useita. Sinun pitää vain kahlata aiheesta käytyjä keskusteluja. Tai voihan olla, että Tiina on poistanut ne…

  • Eikö nämä tarinat riitä sinulle? Vai pitääkö meidän noin 3000 potilaan, jotka olemme muulla hoidolla kuin T4-monoterapialla, tulla kirjoittamaan tarinamme tähän roskatiedeblogiin? :O

   Maailmalla epäillään jo, että T4-monoterapia ei toimisi jopa 48 prosentilla pidemmän päälle. Silloin me puhutaan Suomessakin sadoista tuhansista, joita kidutetaan väärällä lääkkeellä ja aiheutetaan täydellisen turhia kuluja yhteiskunnalle. Ajatelkaas niitä inhimillisiä kärsimyksiä :/

   Lääketeollisuus tienaa tuhottomasti meidän ja yhteiskunnan kustannuksella, kun meille väkisin syötetään väärää lääkettä. Minullekin on omalääkäri tarjonnut vuosikausia tulehduskipulääkkeitä kroonisiin nivel- ja lihassärkyihin, myös statiineja hän on tyrkyttänyt muutaman vuoden lievästi kohonneeseen kolesteroliin, lääkäri olisi niin mielellään pistänyt kortisonipiikkejä olkapäihini…Hän myös totesi, että minun pitää vain hyväksyä kipuni ja vaivani.

   Onnekseni olen kieltäytynyt niistä kaikista. Ja kas kummaa, T3-monoterapialla ja puutoksien korjaamisella kolesterolini putosi 6.1 > 4,9, kivut ovat hävinneet, nukun kuin tukki yöni, painoni putosi muutamassa kuukaudessa normaaliksi, hiukset kasvavat ja tuuheutuvat sellaista vauhtia, että näköä haittaa…

   • Ja mikä ihmeen todistelutaakka meille sälytetään. Todistakaa te ”tiedeuskovaiset”, miksi meidän pitäisi olla meille toimimattomalla T4-monoterapialla. Näyttäkää meille ne tieteelliset tutkimukset, millä voitte kumota meidän oikeat hoidot.

   • Lue USA:n käypähoitosuositus. Siinä on haluamasi todisteet. Tottakai tällaisessa asiassa ei ole yhtä todistetta vaan niitä on kymmeniä.

   • ”Ja mikä ihmeen todistelutaakka meille sälytetään. Todistakaa te ”tiedeuskovaiset”, miksi meidän pitäisi olla meille toimimattomalla T4-monoterapialla. Näyttäkää meille ne tieteelliset tutkimukset, millä voitte kumota meidän oikeat hoidot.”

    Sekoitatte jatkuvasti asioita ja teksteistänne tulee kerta toisensa jälkeen ilmi varsin puutteellinen ymmärrys asioista. Lääkitys todettuun kilpirauhasen vajaatoimintaan on oma asiansa. Asia, josta täällä on enemmänkin puhuttu on eräiden funktionaalisten tohtoreiden harrastama käytäntö, jossa ihmisiltä otetaan kalliita kokeita, jotka eivät kerro mitään kilpirauhasen sairaudesta ja sitten kirjoitellaan lääkityksiä näiden perusteella kunhan ensin on kaupiteltu kalliita asiaan mitenkään liittymättömiä vitamiinilisiä.

    Toisin sanoen, niin kauan kuin syötte mitään kilpirauhaslääkettä Wilsonin oireyhtymään tai RT3-dominanssiin tai miksi ikinä haluatte keksittyä sairauttanne kutsua, ei sillä ole mitään merkitystä mitä lääkettä käytätte. Vaivassanne ei auta sen enempää T4- kuin T3-monoterapiatkaan. Vaikka kuinka asiasta vauhkoaisitte ei sairautenne todelliseksi hyväksytyksi sairaudeksi tule muuttumaan. Todistusaineistoa on tämän sivuton artikkeleissa ja riippumattomilla sivustoilla loputtomat määrät. Suosittelen lukemaan ne ja hankkimaan informaatiota jostain muualta kuin kyseenalaisia hoitoja kaupittelevilta tahoilta ennen kuin avaudutte näistä menestystarinoistanne, joiden informaatioarvo on täysi nolla ja jotka eivät totta puhuen kiinnosta ketään.

   • Mihin väitteesi 48 % perustuu? Poikkeaa kovasti kirjallisuuden 5 %. Salaliittoteorialla pystyy perustelemaan mitä tahansa.

   • lääkettä vaikka hautaan asti ja roskatiede: kuinka liikuttavaa 🙂 Perustakaa yhtäköyttäyhdistys!

    ”Lukuisat potilaat ovat myös kertoneet, että ufot ovat siepanneet heidät. Miten voit kumota jonkun toisen ihmisen kokeman asian? Tieteellisellä tutkimuksella.”

    Mielenkiintoinen näkökulma. Että pokkana vain väität, että on suuri joukko sairaita ihmisiä, jotka kuvittelevat itselleen sairauden. Että kaikki nämä täälläkin kirjoittaneet ihmiset ovat kuvitelleet sairautensa? Niinkö?

    No miksi sitten kehut erästä nimimerkkiä kun hän ottaa lionsa useassa erässä. Sehän on aivan luonnollista, ja kaikki sitä lääkettä käyttävät tekevät niin. Heidän lääkärinsä osaavat ohjeistaa heille sen.

    Alat nyt olla niin alakynnessä tässä asiassa, että et voi muuta kuin sensuroida kommentteja ja tukeutua tuohon taktiikkaan, että vastailet ilman perusteita jotain höpöhöpöä, tai esität vastakysymyksen.

    Myötähäpeän määrä on kuule nyt aika kova. Että älä viitsi nolata itseäsi tämän enempää.

   • Ymmärsit väärin. Kun tutkitaan T3+T4 yhdistelmähoitoa ja kysytään potilailta, voivatko he paremmin. Näitä vastauksia verrataan muihin tutkimuksiin kuten laboratoriotesteihin ym. niin voidaan havaita ristiriita potilaiden kertomusten ja muiden tutkimustulosten välillä. Tämä voi johtua plaseboilmiöstä tai siitä, että T3 laihduttaa enemmän kuin T4. Potilaskokemusten ylistäminen on alkeellinen tieteellinen virhe.

  • “Sekoitatte jatkuvasti asioita ja teksteistänne tulee kerta toisensa jälkeen ilmi varsin puutteellinen ymmärrys asioista. Lääkitys todettuun kilpirauhasen vajaatoimintaan on oma asiansa. Asia, josta täällä on enemmänkin puhuttu on eräiden funktionaalisten tohtoreiden harrastama käytäntö, jossa ihmisiltä otetaan kalliita kokeita, jotka eivät kerro mitään kilpirauhasen sairaudesta ja sitten kirjoitellaan lääkityksiä näiden perusteella kunhan ensin on kaupiteltu kalliita asiaan mitenkään liittymättömiä vitamiinilisiä.
   Toisin sanoen, niin kauan kuin syötte mitään kilpirauhaslääkettä Wilsonin oireyhtymään tai RT3-dominanssiin tai miksi ikinä haluatte keksittyä sairauttanne kutsua, ei sillä ole mitään merkitystä mitä lääkettä käytätte. Vaivassanne ei auta sen enempää T4- kuin T3-monoterapiatkaan. Vaikka kuinka asiasta vauhkoaisitte ei sairautenne todelliseksi hyväksytyksi sairaudeksi tule muuttumaan.”
   **** ***** *****
   1) puhutaan vaikka epätyypillisestä kilpirauhasen vajaatoiminnasta, jotta ei sotketa “wilsonin syndroomaa tähän”, se on kiistanalainen asia
   2) funktionaaliset lääkärit tutkivat potilaansa perinpohjaisesti ja huomioivat heidän tilassaan myös ravinnon merkityksen, siitä syystä tutkitaan eräiden vitamiinien ja hivenaineiden pitoisuudet ja hoidetaan puutokset kuntoon
   Esitä todisteet siitä, että he “kaupittelevat asiaan mitenkään liittymättömiä vitamiinilisiä”.
   Esitä myös todisteet siitä, että ottavat kalliita kokeita, jotka eivät kerro mitään kilpirauhasen sairaudesta. Kuten esimerkiksi?
   3) Täällä juuri lukuisat potilaat ovat kertoneet, kuinka T3-monoterapia on auttanut heitä. Miten voit kumota jonkun toisen ihmisen kokeman asian? Eikö lääke silloin ole auttanut, jos ihminen kuntoutuu sängyn pohjalta työkuntoiseksi? Mihin perustuu väitteesi, että heillä ei ole ollut mitään sairautta?
   **** ***** *****

   • Lukuisat potilaat ovat myös kertoneet, että ufot ovat siepanneet heidät. Miten voit kumota jonkun toisen ihmisen kokeman asian? Tieteellisellä tutkimuksella.

   • Torvi,

    ”1) puhutaan vaikka epätyypillisestä kilpirauhasen vajaatoiminnasta, jotta ei sotketa “wilsonin syndroomaa tähän”, se on kiistanalainen asia”

    Mikäli ”diagnostiset” kriteerit ovat samat, on kyseessä sama asia. Nimenvaihto on white washia.

    ”Esitä myös todisteet siitä, että ottavat kalliita kokeita, jotka eivät kerro mitään kilpirauhasen sairaudesta. Kuten esimerkiksi?”

    No vaikkapa se rT3 määritys, haloo??

    ”3) Täällä juuri lukuisat potilaat ovat kertoneet, kuinka T3-monoterapia on auttanut heitä. Miten voit kumota jonkun toisen ihmisen kokeman asian? Eikö lääke silloin ole auttanut, jos ihminen kuntoutuu sängyn pohjalta työkuntoiseksi? Mihin perustuu väitteesi, että heillä ei ole ollut mitään sairautta?”

    Plasebovaikutus? Spontaani remissio? Kilpirauhashormonien piristävä vaikutus?

    Miten vaikeaa on ymmärtää, että ilman asian X SYSTEMATISOITUA ja KONTROLLOITUA tutkimusta ei asiasta X voida saada edes jotensakin luotettavaa tietoa?

    Tajuatko, että ym. seikan vähättely on de facto uskontopupun tuputtamista lääketieteelliseen keskusteluun??

 20. 😀 kumma kun ”Tiina” heittää aina kysymyksen kommenttina kun ei osaa/jaksa vastata 😀 missä on tiede? 😀

  Tieteen parissa vuosia työskennellyt = lukenut Tieteen kuvalehteä vuosia ? 😀

 21. Tutkimuksia on useita. Niitä on esimerkiksi pitkä litania tuossa FLY:n lausunnossa. Niissä ei kuitenkaan ole sellaisia tutkimuksia, joita ”Tiina” tai ”Mie” täällä penäävät. Vertaisarvioituja kaksoissokkotutkimuksia.

  Tässä pätee kuitenkin vanha sanonta, että ”ei savua ilman tulta”, eli fiksut osaavat hyödyntää näitä olemassa olevia tutkimuksia ja yhdistellä asioita. Kun siihen lisätään vahva kliininen näyttö, niin ollaan aika vahvoilla tämän asian kanssa.

  On lukuisia sairauksia, joita hoidetaan jollakin vakiintuneella käytännöllä, vaikka noita tässä penättyjä tutkimuksia ei olisi. Esimerkkinä sukulaiselleni terveyskeskuksessa määrätty mielialalääke Mirtazapin, jonka hän sai nukahtamisvaikeuteen… kuulemma sitä käytetään usein tähän vaivaan :O Jopa lääkäri itse oli kertonut käyttävänsä lääkettä tähän tarkoitukseen.

  Että nyt kannattaisi ihan oikeasti näiden endokrinologipiirien ottaa lusikka kauniiseen käteen ja nöyrtyä. Kuten jo tästäkin keskustelusta näkee, niin Liothyronin rulettaa ja lääkkeettä jäämisen uhan alla olevat potilaat nousevat barrikadeille. Nettiprikaatit hyökkäävät! Älkää aliarvioiko niiden voimaa!

  • Flyn lausunnossa on erityisesti kilpirauhasen toimintaan liittyviä teoreettisia tutkimuksia. Ei vahvaa kliinistä näyttöä. Tarkoitatko kliinistä kokemusta? Ei kukaan ole viemässä lääkettä, jos olette sitä käyttäneet. Vai onko reseptejä evätty? Kuinka monelle nykykäyttäjälle käyttö perustuu USA:ssa tehtyyn rT3 feikkitestiin?

   • Tarkoitatko rT3-testiä? Sitä tehtiin vielä 2000-luvun alussa täällä meilläkin. Miksi se siis olisi feikki? Ja miksi potilaat, joilla T3:n ja rT3:n suhde on huono, saavat avun liothyroninista? Tai yhdistelmälääkityksestä? Jos tämä on huijaus, niin on kyllä ihan pirun taitava sellainen! Jos siis väität sitä huijaukseksi, niin todistelutaakka on sinun. Ole hyvä. Jään odottamaan.

   • Esittämäsi perättömiä väitteitä en lähde ruotimaan. Sinäkin olet lukenut kirjoitukseni jo rT3 testistä, mutta jatkat omituista jankkaamista. Onneksi sellaiselta lääkäreiltä, jotka käyttävät rT3a diagnostiikkaan, otetaan oikeudet pois.

   • Valitettavasti oikeudet voi ottaa pois vain, jos potilasturvallisuus vaarantuu. rT3-testin teettättäminen saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkistön, siksi kiertäisin nämä kauppiaat kaukaa.

   • Jaahas, ja mitähän lakia siinä sitten rikottaisiin? Nythän minä vasta kiinnostuinkin…

  • Torvi,

   ”Niissä ei kuitenkaan ole sellaisia tutkimuksia, joita ”Tiina” tai ”Mie” täällä penäävät. Vertaisarvioituja kaksoissokkotutkimuksia.”

   So. sellaisia tutkimuksia joita kaikilta lääkevalmisteilta vaaditaan nykyään ennenkuin ne päästetään myyntiin. Ja hyvä näin.

   ”Tässä pätee kuitenkin vanha sanonta, että ”ei savua ilman tulta”, eli fiksut osaavat hyödyntää näitä olemassa olevia tutkimuksia ja yhdistellä asioita.”

   Siis FLYn listan tutkimuksia jotka eivät esim. todenna Wilsonin syndrooman olemassaoloa? Eivät sisällä pitkittäistä seurantanäyttöä?

   ”Kun siihen lisätään vahva kliininen näyttö, niin ollaan aika vahvoilla tämän asian kanssa.”

   Muistuttaisin, että anonyymien väitteet eivät ole ”kliinistä näyttöä”. 🙂

 22. lääkettä vaikka hautaan asti
  20.11.2014 12:23
  ”Ja mikä ihmeen todistelutaakka meille sälytetään. Todistakaa te ”tiedeuskovaiset”, miksi meidän pitäisi olla meille toimimattomalla T4-monoterapialla. Näyttäkää meille ne tieteelliset tutkimukset, millä voitte kumota meidän oikeat hoidot.”

  Sekoitatte jatkuvasti asioita ja teksteistänne tulee kerta toisensa jälkeen ilmi varsin puutteellinen ymmärrys asioista. Lääkitys todettuun kilpirauhasen vajaatoimintaan on oma asiansa. Asia, josta täällä on enemmänkin puhuttu on eräiden funktionaalisten tohtoreiden harrastama käytäntö, jossa ihmisiltä otetaan kalliita kokeita, jotka eivät kerro mitään kilpirauhasen sairaudesta ja sitten kirjoitellaan lääkityksiä näiden perusteella kunhan ensin on kaupiteltu kalliita asiaan mitenkään liittymättömiä vitamiinilisiä.

  Toisin sanoen, niin kauan kuin syötte mitään kilpirauhaslääkettä Wilsonin oireyhtymään tai RT3-dominanssiin tai miksi ikinä haluatte keksittyä sairauttanne kutsua, ei sillä ole mitään merkitystä mitä lääkettä käytätte. Vaivassanne ei auta sen enempää T4- kuin T3-monoterapiatkaan. Vaikka kuinka asiasta vauhkoaisitte ei sairautenne todelliseksi hyväksytyksi sairaudeksi tule muuttumaan. Todistusaineistoa on tämän sivuton artikkeleissa ja riippumattomilla sivustoilla loputtomat määrät. Suosittelen lukemaan ne ja hankkimaan informaatiota jostain muualta kuin kyseenalaisia hoitoja kaupittelevilta tahoilta ennen kuin avaudutte näistä menestystarinoistanne, joiden informaatioarvo on täysi nolla ja jotka eivät totta puhuen kiinnosta ketään.”

  Säähän vitsiniekka olet! (y) Tämä oli päivän piristysruiske 🙂

  • Niinpä! Ehkä hän meinaa että T3-monoterapialla elämänsä takaisin saaneet ja siitä ”menestystarinoita” kirjoittavat eivät yht’äkkiä voisikaan enää hyvin kunhan vaan lukevat tarpeeksi infromaatiota, jonka mukaan heidän lääkityksensä ei toimi 😀

 23. Paljon kertoo nimettömästä blogin pitäjästä mm. se, että oman harkintansa mukaan poistaa kirjoituksia, joihin ei osaa ottaa kantaa, tai muuten ehkä ”ärsyttävät” faktoillaan. Ken leikkiin lähtee, se leikin kestäköön.

  • Paljon kertoo nimettömästä kommentoijasta, että hän ei kerro totuutta. Poistot on tehty sellaisiin kirjoituksiin, jotka sisältävät vain toisten haukkumista. Tässä on menossa kokeilu, jossa viestejä siistitään, kun sellaista on toivottu.

   • Miten Tiina suhtaudut meidän haukkumiseen esimerkiksi valehtelijoiksi?

   • Heti kun esittäydyt julkisesti, kirjoitan minäkin nimelläni totuuden. Kerrohan missä kohtaa olen valehdellut. Tekstit on tallessa…

   • Kuka on toivonut? Ei täällä ainakaan. Teitä on siis siellä ruudun takana isompi joukko? Skepsis ry:n syyskokous vai 😀

    Esitän minäkin toiveen: ****** ******* ******

 24. Voisiko täällä olla myös meille lukijoille sensuurinäppäin. Miksi vaivaudut edes vastaamaan, jos vastauksesi on ”en tiedä”? Voitko nyt myöntää ihan kokonaisuutena, että et vain tiedä tästä asiastakaan riittävästi.

   • Miksi sitten kirjoitat niin paatoksella asiasta, josta et tiedä RIITTÄVÄSTI?

   • Ja kysymykseen vastaaminen kysymyksellä jatkuu… **** **** **** :/
    Te jotka ihmettelvät mölyn nostamista T-3 monoterapian puolesta, ette taida olla aivan kartalla, mitä Valviraan endojen tekemät valitukset ovat aiheuttaneet kaikkien lääkäreiden asenteissa ja käytännöissä kilpirauhassairauksien hoitoon liittyen? Kaikki pelkäävät leimaamista ‘vaihtoehtohoito.lääkäriksi’ ja jopa ammatinharjoittamisen rajoittamista/ ja kieltämistä. Minulle keski-suomalaisessa terveyskeskuksessa hyvin ponnekkaasti ja jyrkästi sanottiin , että edes yhdistelmähoitoa ei määrää kukaan heiltä, eikä MYÖSKÄÄN keskussairaalan endokrinologi. Kuitenkin hän myönsi, että T4- hoito kohdallani on toiminut huonosti, ja että verikokeissa näkyvien T3 ja T4 arvojen suhde on pielessä. Tämän kohun seurauksena minulle on siis suorastaan huudettu päin naamaa, että minun täytyy mennä yksityiselle, jos haluan mitään muuta hoitoa kuin pelkkä thyroksiini. Onko tämä oikein? Olen sairaseläkkeellä eikä minulla ole varaa painella tuosta vain yksityiselle lääkärille, ja varmasti en ole ainoa, koska tässä jamassa oleva ihminen on lähes poikkeuksetta työkyvytön.
    Otanta laista:
    6 §
    Potilaan itsemääräämisoikeus
    Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Jos potilas kieltäytyy tietystä hoidosta tai hoitotoimenpiteestä, häntä on mahdollisuuksien mukaan hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan muulla lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla.
    Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920785

   • Tämä on täysin oikein. Luotan lääkäreiden ammattitaitoon, että he osaavat arvioida, onko hoitokokeiluun T3 lääkkeellä syytä mennä. Laki ei anna oikeutta potilaan itsensä valita lääkitystään. Onneksi kohu ei ole löysentänyt linjaa. Kirjoituksestasi ei käy ilmi, miten itse olet käyttäytynyt, jos hoitohenkilökunnan on pitänyt laittaa sinut kuriin huutamalla. Tähän hullutukseen ei pidä käyttää veronmaksajien rahoja.

  • Tiinalle

   Vai että oli oikein lääkärin hyvä laittaa minut kuriin? Mitähän mahdat höpäjää? Lääkärit ovat niin säikkyinä tästä kohusta, että siksi ylireagoivat ja kieltäytyvät ehdottomasti määräämästä mitään muuta kuin thyroksiinia (jolla muuten saadaan väärällä annostuksella ihan samanlainen liikatoimintatila, mutta siitä on vain paljon vaikeampi selvitä T3 paljon pidemmän puoliintumisajan vuoksi). Minua tuskin tarvitsi kauheasti kuriin laittaa kun itkin ja sopersin ettei minulla ole varaa mennä yksityiselle… Miten kehtaat olettaa tietäväsi tilanteen kuin olisit ollut paikalla?

   Edelleenkin olen yhtä sairas kuin ennen thyroksiinihoitoa, ja bonuksena muita oireita kuten ruokahalun katoaminen, liiallinen laihtuminen ym. TSH on kyllä kokeiden mukaan laskenut mittaamattomiin, mutta T3 ja T4 ovat edelleen surkean alhaalla. En usko että thyroksiini sopii minulle lainkaan. Ja jos epäilet että minä olen hakenut itselleni kilpirauhaslääkkeet jollain epäilyttävällä motiivilla, ja etten oikeasti ole sairas, niin valitettavasti minulla todettiin autoimmuunitulehdus (hashimoto), eli vasta-aineet yli kymmenkertaiset, ja tämä on nyt toinen autoimmuunisairauteni, kolmatta ja jatkoa odotellessa. Ne kun tuppaavat kasaantumaan.

   Mutta ei auta itkut ei. Hoitoa ei tipu, joudun kärsimään yli 30 kohtaisesta oireluettelosta, eivätkä lääkärit aio tehdä yhtään mitään. Vaikka hoitoon lain mukaan on oikeus:

   6 §

   Potilaan itsemääräämisoikeus

   Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Jos potilas kieltäytyy tietystä hoidosta tai hoitotoimenpiteestä, häntä on mahdollisuuksien mukaan hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan muulla lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla.

   Tämän Valvira on aiheuttanut. Vain maksamalla itsensä kipeäksi yksityisellä, voin saada hoitoa, vaikka se kuuluisi minulle julkiselta puolelta.
   Kuka on tarpeaksi korkeassa asemassa, jotta voisi pitää meidän puolia, jotka emme hyödy, tai jopa sairastumme enemmän T4-monoterapiasta? Me sairaat emme jaksa nousta barrikadeille (pitää mielenosoituksia ym), eikä mielipidepalstojen tai somen kirjoituksien määrä ja sisältö tunnu vaikuttavan mitään.

   • Lisään vielä että; Kun sanot että ”Luotan lääkäreiden ammattitaitoon, että he osaavat arvioida, onko hoitokokeiluun T3 lääkkeellä syytä mennä” Ei olekaan siitä kyse että väittäisin etteivät he tietäisi, vaan siitä, että yksinkertaisesti on etukäteen päätetty, että kukaan ei tk:ssa eikä keskussairaalassa määrää _kenellekään_ T3-lääkitystä tai yhdistelmälääkitystä. Olet aikaisemmin sanout, että ymmärrät että jotkut eivät toivu pelkällä thyroksiinilla, ja että osa tarvitsee yhdistelmä tai monoterapiaa, miksi sitten voit olla sitä mieltä, että on oikein kieltää se kaikilta (KSSHP), tutkimatta edes tapausta?

   • Mielestäni T3-monoterapian kieltäminen kaikilta on oikea toimenpide. Sen sijaan yhdistelmähoidon kokeilemisen lopettaminen kokonaan kategorisesti kaikilta on perusteltua vain, jos siihen on päädytty kustannus-hyöty laskelmien perustteella.

   • Yhdistelmähoito T4 + T3 on ihan sallittua hoitoa. Onko sinulla edes kokeiltu sitä? Laki ei anna potilaalle oikeutta vaatia itselleen jotain tiettyä hoitoa, siinä olet ymmärtänyt lain väärin. Vertailusi T3 ja T4 lääkeiden yliannostustilanteiden vaaroista olet pominut netin keskustelupalstalta. Se ei perustu tieteeseen tai kokemukseen.

 25. ”Menit siis vitamiinipetkuttajan ja gluteiinimökön ansaan. Syöt varmaan voita”.

  Juu, menin onnekseni 😉 Syön voita, en kuitenkaan mässäile sillä. Kaikkeen leivontaan käytän myös voita. Olen nyt vuoden aikana lisännyt myös reilusti kananmunien syöntiä, niitäkin menee 1-3 joka päivä. Nam nami nam 😉 Minkähän takia mun kolesteroli laski 6,1 > 4,9, hmmm ?

  Muunto-ongelmani tutkittiin vuosi sitten uuden yksityislääkärin avulla Tanskassa. Labrat näyttivät muunto-ongelman lisäksi rajua jodin, seleenin ja D-vitamiinin puutosta. Hui, syön nyt vuoropäivin öljypohjaista D-vitamiinia 125-250 ug, puolessa vuodessa D-vitamiiniarvoni on noussut tällä annoksella 40 >117!

  Laskin muuten ihan piruuttani, paljonko nämä maksavat, hinta on huikeat 150-200 euroa vuodessa, iherbin nettikaupasta tilattuna 😉 Onpa kallista ja voi voi kun voin nyt hyvin.

  Minulla on onnekseni erittäin fiksu lääkäri, joka oikeasti haluaa auttaa minua toipumaan ikuisuuden kestäneistä vääristä hoidoista. Hän on jopa niin fiksu, että oikeasti kouluttaa itseään koko ajan lisää, omalla kustannuksellaan. Niin pitäisi kaikkien lääkäreiden muuten tehdä :O Hän on myös rohkea, koska ei pelkää tätä endojen hirmuvaltaista mafiaa. Hän on myös ymmärtänyt, mitä lääkärinvala tarkoittaa (Y)

  • …ja tietenkin syön myös seleeniä ja otan jodilisää, ai kauheeta, se on kilpparipotilaille kiellettyä 😉

   • Miksi yhdistät nämä asiat tähän asiaan? Miten ne liittyvät aiheeseen?

   • En karppaa, en ole koskaan ollut minkäänlaisilla kuureilla. Paitsi gluteenit jäi nyt pois 😉 vyöhyketerapiaa olen käyttänyt kipuihini. Ja akupunktiota sekä kalevalaista jäsenkorjausta 🙂 kiitos kysymyksestäsi.

   • Minkä takia nämä aina pistetään T3-lääkityksen kanssa samaan nippuun? Oletko HIEMAN tietämätön asioista ja haluatko mustamaalata ns. normaalia lääketiedettä liittämällä sitä hoitomuotoon joka ei edes liity tähän.

    Alanpa muuten kirjoittaa kommentit täsmälleen omalla nimellä niin sinun ei tarvitse kritisoida anonyymeja kommentteja. Kehtaan aivan julkisesti oman nimeni tämän asian yhteydessä mainita – toisin kuin blogin pitäjä itse.

  • Mulla menisi muuten toi sama summa yhteen endokrinologin vastaanottoon :O

   Perun muuten sen verran aikaisempia puheitani, Olen kuullut potilastovereiltani, että Suomessa on muutamia erinomaisia endokrinologeja (y)

 26. ”Potilaskokemusten ylistäminen on alkeellinen tieteellinen virhe.”

  Tuossa Tiina kiteytät oivallisesti syyn siihen, miksi suhtaudun tieteeseen epäillen. Kiitos siitä (y) Se ei välitä ihmisestä kuin numeroina. Montakohan sukupolvea meidän pitäisi odottaa, enne kuin tiede löytää oikeat metodit ja kokeet sekä niiden oikean tulkinnan, että saisimme oikean avun ihan ”tieteen nimissä”?

  • Tieteeseen kuuluu epäily ja kyseenalaistaminen sisäänrakennettuna, mutta epäilyn tulee olla perusteltua eikä mututuntumaa. Jos epäilet lääketieteen toimintaa sen laatukriteerien ja systemaattisuuden vuoksi sekä sotket asiaan vielä affektin & väärinymmärryksen yhdistelmää ”nyyh, ei välitä kuin numeroina, nyyh” ja teet tämän keskustelussa joka on LÄÄKETIETEEN kenttää niin …

   Tarvinneeko sanoakaan?

   • Mitä ihmeen lääketieteen kenttää?? Hyi hyi, taidatte oikeasti pitää meitä yksinkertaisina? Nyyh nyyh, nyt itkettää muakin 😉

   • ”Hyi hyi, taidatte oikeasti pitää meitä yksinkertaisina”

    Ainakin sinua, kirjoituksiesi perusteella.

 27. ”roskatiede
  20.11.2014 00:22
  T4-toimii vain 95% tapauksista.”

  Sanot, että 95 prosentilla tapauksista T4 toimii. Oletko ajatellut koskaan, että se 5% tarkoittaa Suomessa 15 000 ihmistä? (vajaatoimintaisia on noin 300.000). Ihan muutamasta ihmisestä ei siis ole kyse.

 28. Nonni, tein kommenttini kännyllä ja se jätti munnimen näkyviin. Noh, ei se haittaa, mun onkin tehnyt mieli koko ajan paljastaa henkilöllisyyteni 😉 Toimin mieluummin omalla nimellä kuin slanimillä, varsinkin kun seison mielipiteeni takana (y)

 29. Tiesitkös ”Tiina”, että emeritusprofessori Juhani Leppäluoto LKT, on sanonut seuraavasti:

  ”Isotkaan rT3:n muutokset eivät heilauta T4:ää. Asiaa pitäisi tutkia dejodinaasi 3:n kannalta, joka eräissä tauti- ja rasitustiloissa nousee ja nostaa rT3:ea. Niin sanotulle koululääketieteelle [hypotyreoosin diagnoosiin] riittää TSH ja vT4, mutta erityistiloissa rT3 voisi olla hyvä, tai antaa T3:a, joka saattaisi poistaa oireet.”

 30. Niin no ihan sitä sitten, että väitit rT3 mittausta jopa rikolliseksi toiminnaksi…

   • Väität jatkuvasti vastaan, että rT3:lla ei ole mitään tekemistä kilpirauhasen sairauksien kanssa… Ja perustelu ilmeisestikin se, että kyseinen rT3 on inaktiivinen, viaton varastohormonista T4 -> T3-muunnon sivutuote?
    Pointti kun on juurikin siinä että se on INAKTIIVINEN, ja peilikuva T3-hormonista. Tämä ’palikka’ menee solutasolla samaan reseptoriin kuin aktiivinen T3-hormonikin, ja jos rT3 tasot ovat korkealla, T3-hormonilla ei ole paikkaa mihin asettua, jolloin se ei pääse vaikuttamaan.

    Oliko tämä nyt tarpeeksi kansantajuisesti kerrottu, että ymmärrät tämän ’turhan’ molekyylin merkityksen ja vaikutuksen?
    Näin se siis liittyy erittäin paljonkin kilpirauhasen vajaatoimintaan..

    Tässä eräästä tutkimuksesta otos:
    The peripheral inactivation of circulating thyroid hormones plays an important role in the initial phase of critical illness (1, 3, 5). Increased levels of biologically inactive rT3 at the expense of decreased TT3 levels are a hallmark of the euthyroid sick syndrome, which are enacted by altered deiodination, the main pathway of peripheral thyroid hormone metabolism (4) (Fig. 2).

    Lähde: http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2005-0888

    Although, you have shown such lack of intelligence, I seriously doubt you understand english so much, that you could grasp the findings in that study 😛

    Ps. Todellakin seison mielipiteideni ja sanojeni takana myös omalla nimelläni nyt ja aina

   • Tämä tarinasi on se satu, jota Wilsonin syndroomaksi kutsutaan. https://roskatiede.wordpress.com/2013/12/29/professori-matti-valimaki-t3-laakitys-voi-tappaa-wilsonin-syndrooma-on-nettisairaus/ Tässä blogikirjoituksessa olen todistanut, että rT3 ei ole T3 hormonin peilikuva. Samassa kirjoituksessa kerron, ettei rT3 pääse tumaan lainkaan. T3-reseptoriperheen reseptorit ovat tumassa (kiinnittyvät DNA:han). https://roskatiede.wordpress.com/tag/wilsonin-syndrooma/ Tässä taas on kerrottu vuoden 1977 kokeesta, jossa todettiin, että rT3 ei sitoudu T3-hormonireseptoriin. Maitsemassasi tutkimuksessa tutkittiin kriittisesti sairaita verenmyrkytyksen saaneita lapsia. rT3 pitoisuus kohoaa kriittisesti sairailla, koska elimistö pyrkii ajamaan kaiken turhan aineenvaihdunnan alas.

   • ”Väität jatkuvasti vastaan, että rT3:lla ei ole mitään tekemistä kilpirauhasen sairauksien kanssa… Ja perustelu ilmeisestikin se, että kyseinen rT3 on inaktiivinen, viaton varastohormonista T4 -> T3-muunnon sivutuote?
    Pointti kun on juurikin siinä että se on INAKTIIVINEN, ja peilikuva T3-hormonista. Tämä ’palikka’ menee solutasolla samaan reseptoriin kuin aktiivinen T3-hormonikin, ja jos rT3 tasot ovat korkealla, T3-hormonilla ei ole paikkaa mihin asettua, jolloin se ei pääse vaikuttamaan.”

    Paitsi että rT3 ei päädy blokkaamaan tuman kilpirauhasreseptoreita, sillä rT3 ei näytä päätyvän edes tumaan. Kertoisiko yksi kuva enemmän kuin tuhat sanaa? 🙂

    https://roskatiede.wordpress.com/2013/12/29/professori-matti-valimaki-t3-laakitys-voi-tappaa-wilsonin-syndrooma-on-nettisairaus/

    ”Tässä eräästä tutkimuksesta otos:”

    Viittaat ns. ei-kilpirauhasperäiseen sairauteen joka siis EI liity kilpirauhasen vajaatoimintaan. Sen kohdalla rT3 on ERÄS markkereista ja sairaus itsessään on seurausta useista/joistain kroonisista ja/tai akuuteista tiloista, mm. aliravitsemuksesta, sydänkohtauksesta, ketoasidoosista tms. Tätä EI myöskään hoideta kilpirauhashormoneilla sillä … no, kyseessä ei ole kilpirauhasperäinen vaiva.

 31. Jos sinun ymmärryksesi ei riitä, niin en pysty sitä sinulle lisää antamaan näin virtuaalisesti ainakaan 😉

 32. Leppäluoto on siis aikoinaan väitellyt tohtoriksi kilpirauhashormoneista ja kirjoittanut satoja tieteellisiä julkaisuja endokriinisesta fysiologiasta. Hänen lausuntonsa liittyy nimenomaan kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikkaan ja hän on sanonut, että on tilanteita, joiss perustellusti kannattaa mitata rT3-pitoisuus.
  Eli tämä siis sinulle vastineeksi ja perusteluksi tuohon väitteeseesi : “rT3-testin teettättäminen saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkistön, siksi kiertäisin nämä kauppiaat kaukaa.”
  **** ***** *****

  • Nemo, Dorothy, Tellervo, Totuuden Torvi, Nuuskumuikkunen, Kaikkea hyvää ihan kaikille, Marjaana, Difficile est satiram non scribere, pepe, Sanna-Anneli, Help, Kaino, Roska mitä roskaa, Teekkari, Voi näitä mielensäpahoittajia ym. Voisitteko jatkossa käyttää vain yhtä nimimerkkiä.

   • Kiitos saamastani huomiosta, mutta en taida olla aivan noiden kaikkien nimimerkkien takana.

 33. Voi hesus mitä sensurointia…
  Näköjään enää mikään kiistaton todiste tai sinun ”Tiina” väittämien asioiden kumoaminen ei enää saa olla kommenteissa.

 34. Ei verenpaine kestä tällaista tolloilua, jatkakaa, poistun pahoittamasta mieltäni >.<

  • Mikähän sinun motiivisi on kiljua täällä sairaille, jotka ovat saaneet avun, x.y?

  • ”Mikähän sinun motiivisi on kiljua täällä sairaille”

   En kilju sairaille enkä muillekkaan, kiljuminen ja räyhääminen kuuluu enemmänkin vaihtoehtouskonnon pariin.

   ”jotka ovat saaneet avun”

   On hienoa että apu on löytynyt, mutta mikähän on se sairaus johon tämä apu löytyi? nettisairauksiin en usko.

  • Erikoista, että ”Tiina”, joka on täällä mainostanut poistavansa asiattomia kommentteja, joissa on solvauksia, antaa tämän nimimerkki X.Y:n kirjoittaa täällä herjauksia ja solvauksia täysin ilman sensuuria.

   Olisit ”Tiina” voinut kertoa, että sensuroit vain niiden henkilöiden asiattomia kommentteja, jotka ovat sinun näkemystäsi vastaan. Opetuslapsesi saavat näköjään heittää luokatonta shittiä vapaasti.

   • Tiedän monta, jotka ovat joutuneet sairaalaan thyroxinin aiheuttamasta liikatoiminnasta. Näistä vaan ei kerrota! Thyroxinilla saatu liikatoimintaoireisto on vaarallinen lääkkeen pitkän puoliintumisajan takia. Jos T3-lääkkeellä joutuu liikatoiminnalle, se kestää pari päivää, tyrolla viikon. T4-lääkkeellä on Englannissa tilastoitu monta kuolemantapausta, T3-lääkityksellä ei ensimmäistäkään.
    Julkisen puolen lääkärit eivät tunnusta, että ruokavaliolla olisi kilpirauhassairauksien hoidossa mitään vastetta 🙂 Hienoa, että täälä ruokavalion merkitys sentään ymmärretään.

   • Ei kuseteta lukijoita. Yksimielisesti T4 on T3a turvallisempi. Haittavaikutusilmoituksista ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä. Jätit tahallasi kertomatta, mihin virhepäätelmäsi perustuu. Kyllä te kaikkea yritetty.

   • Kopioitko vielä tänne tutkimuksen, josta ilmenee, että T4 on turvallisempi kuin T3. Samoin kuin sen mihin perustuu ”yksimielisyys”. Kiitos 🙂

 35. Olisi myös mielenkiintoista tietää, millä agendalla blogin pitäjä ja hänen opetuslapsensa ovat kilpirauhasen hoitamista vastaan? Selvästikään ette edes tiedä sairaudesta riittävästi ja silti haukutte kuin **********. Olettamia, väittämiä ja aliarvioimisia sallitaan teidän puoleltanne kyllä, mutta jollei satu esim. oman kokemuspohjan sekä vertaistuen tuoman tiedon takia olemaan samaa mieltä, niin delete-nämiskä laulaa. Hohhoijaa ja hahhaaa 🙂

  Jopa Välimäki myöntää, että sairaus alidiagnosoitu ja tutkimuksissa säästetään. Hän jopa myöntää, että viitearvojen sisällä oleva voi olla sairas. Mutta tältä te arvoisat roskaajat suljette silmänne ja korvanne. Ah, sitä päivää kun tulee riittävästi jollekin taholle intressejä ja rahaa tutkia asiaa enemmän ja te joudutte myöntämään olleenne väärässä 🙂

  • Ihmeellisiä puutteita luetunymmärtämisessä. Ei täällä ole blogisti tai kukaan muukaan esittänyt, ettei kilpirauhasen vajaatoimintaa tms. saisi hoitaa eikä kiistänyt alidiagnosointia. Moista viestiä en ole nähnyt.

   Voin toki olla väärässäkin. Voit nolata minut esittämällä yhdenkin viestin jossa väitetään ym. seikat. Onnistuuko? 🙂

  • Eihän me tietenkään olla kilpirauhasen hoitamista vastaan oikein, mutta tämä on vain sinun tapasi olla ilkeä. Mutta me uskomme asiantuntijoita, joista yksikään taho ei suosittele edes kokeilemaan T3-monoterapiaa. Suomessa käynnissä oleva testi näyttää vahvistavan tämän. Minun agendani näkyy sivun otsikossa. Eikä muillakaan ole mitään agendaa. Tutkinnan alle joutuneet lääkärit vain heittäytyvät marttyyriksi ja vetoavat vaihtoehtopiireissä suosittuihin salaliittoteorioihin lääkeyhtiöstä, mediasta. Delete laulaa sellaisten sanojen kohdalla kuin rakkikoira, älä yritä vihjata muuta. Olemme Välimäen kanssa ihan samaa mieltä kaikesta, mutta kun väität muuta, se kertoo paljon sinusta. Kun uutta tietoa saadaan niin silloin muutetaan käsitystä. Näin tiedemaailmassa toimitaan, eikä väärässä oleminen uuden tiedon valossa ole häpeäksi kenellekään.

   • ”Suomessa käynnissä oleva testi näyttää vahvistavan tämän.”

    Mitä mahtaa olla tämän lauseen takana? Mistä ihmeen TESTISTÄ sinä puhut?

   • Tarkoitan eräiden lääkäreiden tapaa tarjota T3-lääkettä ovesta sisään tuleville potilaille. Tällaista lääketestiä ei löydy tieteellisestä kirjallisuudesta. Kukaan ei etukäteen tiedä, ovatko testin hyödyt haittoja suuremmat. Nyt kun testi on tehty ilman eettisen lautakunnan käsittelyä voitaisiin ihan hyvin jälkikäteen tutkia lääkäreiden potilasasiakirjoista, olivatko haitat hyötyjä suuremmat.

   • Kertaahan nyt vielä ”Tiina”, että mistä testistä sinä tässä puhut??? Tuossakaan kommentissasi ei ole järjen häivää? Kärsitkö sinä kenties lukihäiriöstä tai dysfsiasta, kun merkintäsi ovat melko kryptisiä toisinaan?

   • Itse uskon kokemaani. Olen ollut rajoitetun lääkärin potilas. Minua tutkittiin riittävästi ja olin T3-monoterapialla niin kuin kuuluu ja on turvallista. Hengissä edelleenkin ilmeisesti,koska täällä viitsin puolustaa hoitoa. Kohdallani tehty jo kaksi väärää diagnoosia julkisella puolella ja se on vaikuttanut elämääni huomattavasti yli 30 vuoden ajan. Keliakia hoitamatta yli 20 vuotta väärän dg takia, liikatoimintaa hoidettiin masennus- unilääkkein seitsemän vuotta. Nyt kun vihdoin löysin lääkärin, joka sai minut irti masennuslääkehelvetistä, olen huvittunut miten tietämättömät ja omaa kokemusta vailla olevat esittävät ”faktojaan” lääkkeen vaarallisuudesta.
    Miten sitten särky- tulehduskipulääkkeet, niihin kuolee vuodessa n 400 henkilöä. Pitäisikö ne kieltää? Entä psyykelääkkeet ja niiden yliannostukset? Moniko lääkäri/psykiatri on menettänyt oikeutensa harjoittaa ammattiaan? Käsittämätöntä, että yksi sairaus nostetaan parrasvaloihin satojen joukosta.

    Kilpirauhasen hoito takaisin psykiatreille, voisi jopa tutkimuksia tulla enemmän. Yli neljään kymmeneen vuoteen kilpirauhas sairauksien hoito menee taaksepäin,mikä minusta aivan käsittämätöntä.

   • Omasta mielestäni en edes ole ollut ilkeä, mutta sitä saa mitä tilaa. Metsä vastaa, niin kuin sinne huudetaan ja siltikin kirjoitukseni ovat olleet melko leppoisaa bloggarin kirjoituksiin verrattuna. Kun lähtee ronkkimaan aihetta,josta ei ihan ole perillä, kannattaa varautua siihen, että voi tulla kuvannollisesti turpiin.
    Ei tarvitse edes lukea artikkeleita, otsikot jo kertovat sen kiihkon, millä kyseenalaistetaan ihmisten sairaudet ja vähätellään lääkärietämme ja hoitoamme. Nettisairauden tästä ovat tehneet ne, jotka kuvittelevat olevansa oikeassa vastustaessaan SAIRAUTTA joka on olemassa, sekä onnistuneita hoitoja. Siteeraan tähänkin ketjuun erään kollegastaan kannelleen julkisen puolen ylilääkärin kirjoitusta kantelustaan: ”Lääkäri X:n potilaat näyttävät voivan hyvin, mutta se lienee placebon vaikutusta.” Tehdään siis samassa kantelussa lääkkeestä vaarallinen ja palcebo, ei mahdu ihan maalaisjärjellä toimeen tulevan ihmisen ymmärrykseen 🙂

 36. Suomenkielinen referointi löytyy täältä: http://hypotyreoosi.wordpress.com/

  Että tällaisella pohjalla meidän lääketieteellinen ”tutkimus”, johon käypähoitosuositukset perustuvat. Pelottavaa.

  Mieltä ja Tiinalta tietenkin löytyy vastaus tähän ja tuo kirjoitus teilataan alta aikayksikön. Kuinkas muutenkaan 🙂

  • Poistit sitten Lifelinen linkin tuohon alkuperäiseen tutkimukseen. Miksi? Eikö kanttisi kestäkään? Viestissä ei ollut mitään solvaavaa tai loukkaavaa.

   • Poistan rutiinilla viestit, jossa on vain linkki tai linkkejä varsinkin englannin kielisiin juttuihin, koska tulkitsen ne spammailuksi. Tää keskustelupalstan moderointi alkaa viedä liikaa aikaa ja on älyttömän tylsää. Täytynee miettiä jotain muuta tapaa.

  • Alkuperäinen kirjoitus käsittelee huonoa tutkimusta eli juuri tämän blogini aihetta. Huonoa tutkimusta on paljon ja niistä tehdään liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Kirjoittaja luettelee huonojen tutkimusten tunnuspiirteitä mm. pieni otoskoko, tilastolliset virheet, väärät tutkimusasetelmat. Paljon tehdään tutkimusta, jota ei pystytä julkaisemaan missään. Mutta alkuperäisessä kirjoituksessa ei sanota, että käypähoitosuositukset perustuisivat huonoihin tutkimuksiin. Se on blogistin ja nemon omaa keksintöä. He eivät perustele kantaansa enkä lähde arvaamaan heidän järjenjuoksuaan

   • Tämän blogisi pitäisi siis käsitellä suurinta osaa lääketieteellistä tutkimusta. Sensijaan sinä keskityt tähän isossa kuvassa marginaaliseen asiaan. Miksi et keskity kolesterolitutkimukseen, josta löytyisi paljonkin roskatiedettä. Tai D-vitamiinisuosituksiin, jotka perustuvat tutkimukseen, josta on löytynyt tilastollinen virhe! Itä-Suomen yliopistossa tehdään hyvin paljon roskatiedettä. Voisinpa luetella vielä lisää, mutta nyt on aika sanoa hyvää yötä.

   • Aihepiiri ulottuu kauas lääketieteen ulkopuolellekin. Olen kirjoittanut 168 blogikirjoitusta. Ehkä sinua kiinnostaa vain yksi aihe? Itseasiassa olen 3kk ollut kiinni muissa asioissa, että uutta aihetta pukkaa vasta lähiaikoina. Kolesterolitutkimuksista, d-vitamiiniasioista, ja Itä-Suomen yliopiston asioista on jo oma blogi – Antti Heikkilällä. Ehkä joskus kirjoitan toisenkin kerran tämän kokin tieteellisestä tasosta.

 37. En valitettavasti ymmärrä sitä että JOS JOKU PARANEE jollain hoidolla, miksi se halutaan estää heiltä, joille se toimii? En todellakaan tajua motivaatiota tähän toimintaan. Sitäpaitsi, T3-lääkitys on terveellisemmästä päästä sen ollessa LUONNOLLINEN hormoni, ja sen määrääjiä jahdataan ja siihen tuhlataan resursseja sen sijaan, että kehitettäisiin julkisen sektorin hoitomuotoja parempaan kilpirauhasen hoidon ja asiantuntijuuden suhteen. Haloo. Fimea on useaan kertaan todennut T3;n olevan hyvin annosteltuna hyvä lääke, joten tästä ei pitäisi olla epäselvyyksiä. Jos on olevinaan vaikea annostella on vaihtoehtona OPETELLA ANNOSTELEMAAN OIKEIN 😉

  Hyvä luoja sentään että hämmästyttää tämä vastustajien itkeminen hoitoa vastaan. Menkää kiitos vain pitämään vaan huoli pelkästään itsestänne älkääkö leikkikö jeesuksia ja pelastajia ihmisille joille teidän ”apu” on yhdentekevää.

  Tulee myös se mieleen vielä sanoa, että jos ette tiedä mitä on kilpirauhasen vajiksen kanssa älkää edes yrittäkö leikkiä parempaa asiantuntijaa kuin potilas itse hänen OMASTA olostaan.

  Aamen, kiitos ja kuitti.

  • ”Jos on olevinaan vaikea annostella on vaihtoehtona OPETELLA ANNOSTELEMAAN OIKEIN”

   Sinun mielestäsi siis funktionaaliset hörhöt voivat tehdä annosteluharjoituksiaan potilaisiin ja sairaalat korjaavat sitten aiheutetut tuhot jos pystyvät.

  • 1. Lääkkeen pitkäaikaiskäytöstä ei ole tutkimustietoa.
   2. Koska T3 monoterapia vaikuttaa aivoihin, sen otaksutaan vaikuttavan myös maksaan ja luustoon.
   3. Hoitotasapaino on vaikea ylläpitää, koska ravinto ja ikä ym vaikuttavat
   4. T4 on turvallinen.
   5. Suuresta potilasjoukosta seulottaessa hyötyjiä, joudutaan tekemään haittaa liian monelle.

   • Nämä viisi kohtaa ovat AIVAN täyttä potaskaa.

    Kohtaan 1. voi todeta, että mitä tarkoitetaan pitkäaikaiskäytöllä? Tyroksiini on ollut olemassa vähemmän aikaa kuin T3-valmiste. Silloin ei siis ole tyroksiinistakaan. Lisäksi kyseessä on elimistön oma hormoni. Myöskään statiineista ei ole pitkäaikaiskäytöstä tutkimuksia. Eikä monesta muustakaan uudesta lääkkeestä.

    Kohta 2. Laitatko tähän nyt jotakin viitettä, tai perustetta edes. Siitä mekanismista. Aivan hatusta temmattuja taas. Mistä seuraa mikäkin ja miksi???

    Kohta 3. ja ym. Heh-heh. Pätee aivan kaikkiin lääkkeisiin.

    Kohta 4. Eipä ole. Ei yhtään sen turvallisempi kuin T3:kaan. Lue vakavat haittavaikutusilmoitukset FImeasta…

    Kohta 5. Tämä on kaiken huippu. Ei tarvitse seuloa. Lääkettä määrätään monoterapiana niille, kenellä T4 ei muunnu T3:ksi ja joilla T4 tai yhdistelmä ei pelitä.

    *** *** ***

   • Lähteenä on ollut USA käypähoitosuositus 2014. Haittavaikutusilmoituksista, niiden lukumäärästä ja laadusta, ei voi suoraan tehdä mitään johtopäätöksiä. Miksi vuonna 2013 sairaalaan joutuneet T3 lääkkeen käyttäjät eivät näy Haittavaikutusilmoituksista?

   • Jos annostelee väärin, tulee ongelmia. Pätee muihinkin lääkkeisiin. Väärään annosteluun voi olla monta syytä: ei ole saanut riittävää ohjeistusta, ei ole ymmärtänyt ohjeistusta, on tahallaan poikennut ohjeistuksesta. Näistä mainitsemastasi kahdeksasta löytyy varmasti kaikkia näitä. Kuinka pahassa jamassa nämä potilaat todella ovat olleet? Siitä meillä on vain tämän valituksen tehneen lääkärin sana. Potilaista kukaan ei ole astunut julkisuuteen kertomaan tarinaansa. Miksi? Hyvinvoivista potilaista taas on ollut juttuja monessakin mediassa. Tämä seikka ihmetyttää ja herättää ajatuksia…

   • Sivuutat iän ja ruokavalion. Annostelun vaikeudesta on runsaasti kokemusta lääkäreillä. Sairaalahoito on aina vakava asia ja kallis asia. Nykyään osataan pelastaa moni, mutta mitä jos tulee huti? Kyllä huonoistakin on ollut juttua, mutta kun nämä potilaat ovat uhreja, niin hyvän journalistisen tavan mukaan heitä suojellaan ja heidän asiastaan puhuu esim. hoitava lääkäri.

 38. Penäät perusteita, vaikka itse latelet perusteettomia 😀 Ja vieläpä yksimielisesti? Ketkä sinä nyt sivuutat? Kenen mielipiteet lasketaan? Ja miten määrittelet turvallisuuden? Mielestäni näiden kahden ”turvallisuutta” kun ei voi rinnastaa.

  Ja jos olet huomannut, niin tämän aiheen lukijakunta, ainakin ne, jotka kommentoivat, koostuu ihmisistä, joilla on näistä molemmista lääkkeistä omakohtaisia kokemuksia. Että jos joku koittaa lukijoita kusettaa, niin se on kyllä bloggaaja itse 😉

 39. Minua on aina kiinnostanut totuus. Joku on sanonut, että totuuden edessä pitää kumartaa syvään. Eli totuuden löytämiseksi tarvitaan nöyrä asenne. Avoin mieli. Valmius luopua entisistä käsityksistä tarpeen mukaan.

  Jos taas ihminen on jo etukäteen päättänyt, mitä mieltä on, totuus saattaa jäädä löytämättä.

  Jos ihmisellä on paha, invalidisoiva, työkyvyn vienyt kilpirauhasen vajaatoiminta, johon Thyroxin ei ole sanottavasti auttanut, hän lienee, tarpeeksi kärsittyään halukas kokeilemaan muitakin vaihtoehtoja. Sitten hän saa T3-lääkkeen oikein ja turvallisesti annosteltuna. Muut lääkkeen toiminnan edellytykset on hoidettu kuntoon (lisämunuaiset, rauta, B12). Jos potilas paranee tai tulee edes parempaan kuntoon, hän tietää lääkkeen toimimisen totuuden omalta kohdaltaan.

  Kun T3-monoterapialla on oltu puoli vuotta tai vuosi, voidaan potilaasta riippuen siirtyä T3/T4-yhdistelmälääkitykseen, eläinperäiseen valmisteeseen (esim. Armour Thyroid, jossa on kaikkia kilpirauhashormoneja), pelkkään Thyroxiniin tai jopa lääkkeettömyyteen.

  Kärsimys pistää ihmisen etsimään. Terveen on helppo laukoa kaikenlaisia käsityksiä.

  • Lääkkeitä ei määrätä kuvaamallasi tavalla. Lääkäri miettii jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti, onko hoidosta enemmän hyötyä kuin haittaa. Lääkäri saattaa miettiä, että T3:n etu teoriassa on dejodinoiti vaiheen ohitus. Hän miettii, että T4 tarjoaa puskurin T3:n vaihtelulle veressä ja kudoksissa. T3 ei salli aikaspesifin ja kudosspesifin T3:n tuototoa. Hän miettii myös, että T4 käyttää D2-reittiä ja tuottaa normaalin määrän T3a suurimalle osalle potilaista. Jos tarkoitus on saada TSH normaalille tasolle, seerumin T3 tasot pitää olla huomattavasti korkeammat kuin T4-monoterapiassa. Johtaako tämä siihen, että jotkut kudokset saavat likaa T3:a, on tutkimaton asia. Miten T3 vaikuttaa muihin sellaisiin kudoksiin kuin aivolisäkkeeseen, joissa D2 entsyymi toimii, on tuntematonta. Lihavat ihmiset kehuvat T3 terapiaa, mutta näyttöä siitä, että tämä olisi etu T4ään verrattuna ei ole. T3:n pitkäaikaisvaikutuksista ei ole näyttöä. Sitten lääkäri lukee Suomen endokrinologiyhdistyksen lausunnon, USA:n lausunnon, Brittien lausunnon ja Euroopan endogrinologien kannan ja hylkää ajatuksen T3 lääkityksestä.

   • Jos näin on, niin mikä on se prosessi, kun lääkäri miettii potilaalleen statiineja tai masennuslääkkeitä?

    Itselläni on kokemusta jälkimmäisestä. Istuin psykiatrin vastaanotolla 30 min. Tämän ajan hän näytti olevan puoliunessa ja mumisi välillä jotakin. Kerroin, että en halua lääkettä. Vastaanoton lopuksi hän ojensi minulle masennuslääkereseptin ja varasimme uuden ajan. Hän ei ollut tutkinut minua millään tavalla. Ainoa kosketus oli kättely. Hän kysyi maksimissaan viisi kysymystä. Kyse oli elämäntilanteesta, johon reagoin. Ei masennuksesta.

    No, minä peruin uuden ajan ja heitin reseptin menemään. Jos olisin jaksanut, olisin reklamoinut ja vaatinut rahat taksisin.

    Olen vakuuttunut, että lääkkeestä olisi ollut enemmän haittaa kuin hyötyä.

    Jos lääkäri on fiksu, hän lukee hiukan muutakin kuin nuo mainitsemasi lähteet, jotka ovat asenteellisia ja jumittuneita. Hän myös selvittää, minkälaisia kokemuksia potilailla on T3 lääkityksestä.

 40. Ja johan Amplia klinikka on tuonut valikoimiinsa dejodinaasikokeen http://www.amplia.fi/laboratorio/. Hintakin on suolainen, kuten tapana on. Missä vaiheessa tämä klinikka muuten on muuttunut funktionaalisesta klinikasta integratiivisen lääketieteen klinikaksi? Voi, voi ja lämmin leipä.

 41. Tulin sanomaan heipat. Tiina näemmä onkin blokannut joitain nimimerkkejä täältä kokonaan pois, joten ilman omaa nimimerkkiäni nyt sitten.

  Eli hyvää jatkoa, ja mukavia keskusteluja teidän samanmielisten kesken 🙂

 42. Ensinnäkin, kiitokset Tiinalle hienosta blogista! Mielenkiinnolla seurailen tätä kilpirauhasvääntöä, kiitos siitä kaikille kirjoittajille 🙂 Pahoittelen, että endokrinologiaa olen lueskellut vasta pintaraapaisun verran, enkä siis väitäkään tätä kilpirauhasasiaa kunnolla tuntevani.

  T3-monoterapiaa fanaattisesti ja kritiikittömästi puolustavat kommentoivat muistuttavat erittäin paljon työssäni kohtaamia potilaita (toimin terveydenhuollossa), jotka ovat omaksuneet sairauden tärkeäksi osaksi identiteettiään. Yksilö(t) jopa määrittelevät itsensä sairauden kautta.
  Kuvaan kuuluu tarpeettomien tutkimuksien ruinaaminen, kuten laboratoriokokeet,
  magneettikuvaukset, ultraukset, allergiatestit ym. (you name it!) joiden tekemistä oireisto ja potilaan tila eivät tue. Kun perusterveydenhuolto (lue: veronmaksajat) eivät näitä terveydentilan kannalta epäoleellisia testejä/tutkimuksia kustanna, alkaa hirmuinen mekkala; ”Minulla on oikeus! Laitan nimen ylös ja teen sinusta valituksen!”.
  Lääkitystä, sitähän on oltava. Mitä enempi, sen parempi! Joskus tuntuu, että tuo porukka keulii lääkityksillään ja lisäravinteillaan jollain potilasfoorumeilla (vertais”tuki”ryhmiin tosiaan usein vedotaan, kun rohtoa pitäis saada). Lisäravinteita käytetään usein aivan valtavia määriä. Toisinaan käy mielessä, että massiivinen hivenaineiden, vitamiinien ja (turhien) lääkkeiden coctail pahentaa potilaan tilaa huomattavasti. Aina potilas ei ole edes rehellinen käyttämänsä lääkityksen suhteen. Sitä on käyty funkkislekurilla, eikä tämän määräämiä troppeja jostain syystä kerrota (mm. HC, T3, fludrokortisoni pari mainitakseni). Siinä sitten huulipyöreenä ihmetellään miten labratulokset antavat kerrassaan merkillisiä tuloksia.
  Järkiperusteluja nämä ihanat potilaat eivät kuuntele. Onhan heillä oikeus haluamaansa hoitoon, sillä internetissä sanottiin, koska mikä lie facebook-ryhmä näin kehoitti!

  Älkää hyvät ihmiset pahentako tilaanne, kuunnelkaa mitä lääkäri/endokrinologi teille kertoo. Kiitos ja rauhallista Joulun odotusta kaikille, katsantokannasta riippumatta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s