Kilpirauhasen vajaatoiminta: USA:n käypähoitosuositus tyrmää T3-monoterapian!


Embed from Getty Images

Erityisesti viime vuonna joukko suomalaisia yksityislääkäreitä otti käyttöön kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa epätyypillisen hoitolinjan. He määräävät potilaalle normaalin T4-hormonin sijaan T3-hormonia. Valviran puututtua asiaan puolustuskannalle joutuneet lääkärit ovat perustelleet, että T3-lääkkeen käyttö on normaalia muualla kuin Suomessa. Jos jokin väite tuntuu uskomattomalta, niin silloin se useimmiten on sitä.

USA:n käypähoitosuositus vuodelta 2012 tyrmää T3-monoterapian. 41 sivuisessa raportissa on 52 näyttöön perustuvaa suositusta, joista yksikään ei koske T3-monoterapiaa. On vain pieni mainita T3-monoterapiasta. Kohdassa, jossa käsitellään tulevaisuuden tutkimusalueita sanotaan T3-monoterapiasta seuraavaa:

Mahdollisuus T4-monoterapian korvaamisesta T3-monoterapialla nostettiin esiin äskettäin (2011) pienessä satunnaistetussa, kaksoissokkoutetussa, vaihtovuoroisessa tutkimuksessa, jossa verrattiin T4-monoterapiaa T3-monoterapiaan kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Jokaiselle annettiin kolme annosta päivässä. Saatiin vertailukelpoiset THS-tasot. Lievä painonlasku ja lasku kokonaiskolesterolissa, LDL-kolesterolissa ja apolipoproteiinitasoissa havaittiin, mutta ei muutoksia verisuonten toiminnassa, insuliiniherkkyydessä tai elämän laadussa. Tutkimuksen pieni koko ja lyhyt kestoaika ja kolme päiväannosta tekevät tällä hetkellä mahdottomaksi harkita T4-monoterapian korvaamista T3-monoterapialla.

 1. Celi FS, Zemskova M, Linderman JD, et al. Metabolic effects of liothyronine therapy in hypothyroidism: a randomized, double-blind, crossover trial of liothyronine versus levothyroxine. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:3466-3474

T3-monoterapiaa ei käytetä ainakaan Englanissa, Ranskassa, Italiassa eikä Espanjassa eikä minulla ole tietoa yhdestäkään maasta, jossa T3-monoterapia olisi käytössä julkisessa terveydenhuollossa T4-hoidon rinnalla. Joka tapauksessa T3-monoterapia on epätyyppillistä hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintaan.

USA:n käypähoitosuosituksen mukaan näyttö ei tue T3 ja T4 lääkkeiden yhdistelmän käyttöä kilpirauhasen vajaatoiminnassa (suositus 22.2). Suositus on laskettu luokaan B, koska tutkimuksissa on noussut esiin ratkaisematon kysymys siitä, että jotkut potilaat pitävät yhdistelmähoitoa parempana ja jotkut potilaiden alaryhmistä saattavat saada hyötyä yhdistelmähoidosta.

Aina silloin tällöin esitetään, että T3-lääke on jotenkin hyvä sen takia, että se on ollut markkinoilla vuodesta 1953. Siitä, milloin lääke on tullut markkinoille, ei voi vetää johtopäätöksiä lääkkeen tehosta tai turvallisuudesta. Joka muuta väittää valehtelee. Vuonna 1953 tuli markkinoille myös toinen lääke nimeltä Talidomidi. Vasta Talidomiskandaaliin jälkeen lakeja muutettiin niin, että lääkeyhtiöllä on velvollisuus ennen myyntiluvan saamista osoittaa, että lääke on turvallinen ja tehokas. T4-lääke syrjäytti T3-lääkkeen 70-luvulla, mikä on vahva todiste siitä, että T4-lääke on parempi kuin T3-lääke.

Kilpirauhaslääkkeitä on käytetty off-label laihduttamiseen ja mielialankohotukseen, vaikka potilaalla ei ole ollut kilpirauhasen vajaatoimintaa. Tästä on varoitus myyntipakkauksessa, koska yliannokseen voi kuolla. Lääkärit ovat yrittäneet varmistaa selustansa Valviraa vastaan teettämällä potilailla kalliin rT3-testin. Testistä ei voi päätellä mitään. Lääkkeiden syöttäminen potilaille sillä perusteella, että jotkin oireet hieman viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaan on väärin, koska lääkkeillä on sivuvaikutuksia. Lääkekokeiluihin pitäsi olla ihan kovat perustelut ja potilaan tulee tietää, onko kyseessä diagnostisoitu kilpirauhasen vajaatoiminta vai lääkekokeilu epämääräisiin oireisiin.

Kyseenalainen kirjoitus T3-monoterapiasta
Terhikki (Rekisteröintinumero: 03401234467)

 

Embed from Getty Images

191 thoughts on “Kilpirauhasen vajaatoiminta: USA:n käypähoitosuositus tyrmää T3-monoterapian!

 1. Jos edes termit saisit oikein. THS= Tampereen Hyönteistutkijain seura 🙂

  Lääkkeiden syöttäminen potilaille sillä perusteella, että jotkin oireet hieman viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaan on väärin, koska lääkkeillä on sivuvaikutuksia. Lääkekokeiluihin pitäsi olla ihan kovat perustelut ja potilaan tulee tietää, onko kyseessä diagnostisoitu kilpirauhasen vajaatoiminta vai lääkekokeilu epämääräisiin oireisiin.

  Väität siis, että T3 -lääkettä määräävät / määränneet lääkärit eivät ole tutkineet potilaitaan ja ovat määränneet valmistetta muuhun kuin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Niinkö?

  Mainitsemasi tutkimus taas sinänsä on aivan naurettava, eikä kerro mitään, kuten siitä todetaankin. Tiedät kyllä itsekin miksi.

  Ja se, että missään maassa ei T3 monoterapia olisi käytössä julkisessa terveydenhuollossa sinun tietojesi mukaan, ei todista etteikö niin olisi, vai mitä?

  • ”Väität siis, että T3 -lääkettä määräävät / määränneet lääkärit eivät ole tutkineet potilaitaan ja ovat määränneet valmistetta muuhun kuin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Niinkö?”

   Valviran ylilääkäri Holi paljastaa asian Lääkärilehden nettisivuilla.

   Voisitko sinä tai Taija Somppi esittää todisteen väitteenne tueksi, että jossain maapallon sairaalassa tai terveyskeskuksessa käytetään aktiivisesti T3-monoterapiaa? Olen todistanut, että USA:n kohdalla väite on muunneltua totuutta.

  • ”Mainitsemasi tutkimus taas sinänsä on aivan naurettava, eikä kerro mitään, kuten siitä todetaankin. Tiedät kyllä itsekin miksi.”

   Ei se nyt ole ”naurettava”, vaikuttaa ihan asialliselta per se muttei tietenkään pysty useista eri syistä johtuen osoittamaan T3-monoterapian toimivuudesta (paremmin kuin nykyinen hoitokäytänne) mitään.

   Mutta jos ja kun tarkoituksesi oli vedota T3-monoterapian puolesta, niin ..?

 2. mitä ihmeen väliä sillä on onko hoito epätyypillistä jos siitä potilaat saa apua.
  kyseessä ei ole kuitenkaan uskomushoito, wilsonin syndroomasta on netti täynnä tutkimuksia. voidaan sit näitä postailla sun kanssa omaa mielipidettäsi puoltavien tutkimuksiesi tänne sit ristiin rastiin ja kaikilla on kivaa.. mitä se todistaa ? pääpointti on se että jos joku saa apua jostain ei sitä pitäisi kieltää potilaalta

  • Jos Wilsonin syndrooman diagnostiset kriteerit selventävä tutkimus löytyy, niin tänne sitten vaan linkkiä. Tähän mennessä kaikki ovat olleet luokkaa ”yleinen oire –> Wilsonin syndrooma”, ts. diagnostinen arvo on nolla.

 3. Perspektiivit pitää olla oikein. Kolmanneksi yleisin kuolinsyy on iatrogeeniset eli hoitoperäiset kuolemat, joissa hyväksytyillä reseptilääkkeillä on merkittävä osuus. Moniko on kuollut T3-monoterapiaan? Eikö olisi viisaampaa tarkastella vaikkapa antibioottien haitallisuutta (etenkin suolistobakteeriflooran suhteen, josta tulee koko ajan uutta tietoa) kuin paneutua johonkin näin mitättömään asiaan? Hyvähän se on jos ihmiset saavat avun jostain sellaisesta, jota tiede ei ainakaan tässä hetkessä osaa selittää.

  • Lääkärit, jotka määräävät T3 lääkettä, määräävät sitä tieteellisen selityksen perusteella. Selitys on, että rT3 tukkii tuman T3:lle tarkoitetut reseptorit.

   • Toistan vielä tässäkin. Fimeaan on kautta aikojen tehty kaksi vakavaa haittavaikutusilmoitusta T3 hormonivalmisteesta.

    Blogin pitäjällä on henkilökohtainen agenda lähinnä yhtä T3 valmistetta määräävää lääkäriä kohtaan.

    Hänellä on läheiset sidokset endokrinologien sisäpiiriin ja kauna/kateus erästä naislääkäriä kohtaan. Sokea Reettakin sen näkee.

  • Vaikkei T3-monoterapiaan kuole, ei se tarkoita että sen määrääminen olisi lääketieteellisesti perusteltua. Tarpeeton hoito on jo oletusarvoisesti haitallista.

   Toisekseen, antibioottien liian heppoisen määräämisen (todellinen ongelma) olemassaolo ei millään logiikalla tarkoita etteikö KAIKENLAISEEN roskatieteeseen tulisi puuttua.

   Kolmanneksi, ”tiede ei vielä osaa jne.” on argumenttina luokkaa ”uskontopuppu”. Lääketieteessä edetään sen mukaan mitä TIEDETÄÄN, ei sen mukaan mitä ehkä joskus mahdollisesti kenties tiedetään. Jälkimmäinen on epäeettistä skeidaa.

 4. No kerro sitten mikä on motiivisi mollata YHTÄ ihmistä näin intensiivisesti? Varmasti löytyisi roskatieteen nimissä parempia/pahempiakin kohteita.

   • Pari kysymystä:

    -Onko kirjoittajalla sidonnaisuuksia?

    -165 postausta, moniko niistä käsittelee virallisen ja tunnustetun lääketieteen sisällä olevaa ”roskatiedettä, väärin käytettyä tiedettä” ? Jos tällaisia ei merkittävämmin ole olisiko parempi indikoida blogisi käsittelevän virallisen tieteen/lääketieteen ulkopuolella olevaa ”roskatiedettä, väärin käytettyä tiedettä.”?

 5. Jussipussi,

  Kiva nähdä pitkästä aikaa. Valitettavasti olisit voinut tupsahtaa tänne edes vähän laadukkaamman matskun kanssa. ”Sidonnaisuuksia”? Please. Ja roskatiede on aika itsestäänselvä termi: sillä onko kyseessä jonkin alan journaleissa pyörivä soopa vaiko esim. homeopaattien nettisivuilta löytyvä roska ei ole MITÄÄN merkitystä.

 6. Miksi T3 lääkettä valmistetaan ja käytetään yhä, jos se kerran on täysin tarpeeton ja kyseenalainen lääke? Kenen intresseissä on valmistaa sitä? Ja miksi jotkut ihmiset voivat sillä hyvin ilman haittavaikutuksia? Ja miksi heidän vointinsa huononee, jos he siirtyvät käyttämään T4 valmistetta ja jättävät T3:n pois? Ja miksi toiset lääkärit kantelevat näistä lääkäreistä, jotka T3 määräävät? Miksi heidän potilaansa eivät heistä valita? Onko yleinen käytäntö, että lääkärit tekevät toisistaan valituksia? Missä muussa sairaudessa on käytössä vain yksi ja ainoa oikea hoitomuoto ja lääke? Miksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta ei ole käypähoitosuositusta? Miksi terveyskeskuslääkärit tietävät niin vähän kilpirauhasen toiminnasta ja sen vaikutuksista ihmiseen kokonaisuutena? Miksi vajaatoiminta jää usein diagnosoimatta ja potilaalle määrätään SSRI-lääkkeet? Miksi kukaan ei valita näistä lääkäreistä, jotka tekevät näitä vääriä masennusdiagnooseja, vaikka vika on fyysinen?

  • Aikaisemmista kirjoituksistasi päättelen, että et halua tietää vastauksia kysymyksiisi, vaan esität niitä retorisessa mielessä, koska sinulla ei ole näyttöä kysymyksien sisällä oleviin ”faktoihin”. Vastaakin niille lukijoille, joita kiinnostaa totuus. T3 lääkettä valmistetaan yhä, koska sillä on muuta käyttöä kuin kilpirauhasen vajaatoimita. Sitä käytetään mm. tutkimuksissa. Lääkkeen valmistus on lääkeyhtiön intresesseissä, sillä lääkeyhtiön tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Lääkeyhtiöt kantavat myös yhteiskunnallista vastuuta eivätkä lopeta huonosti tuottavien lääkkeiden valmistusta noin vain. Tutkimusten mukaan T3 lääkellä ei voida paremmin kuin T4 lääkkeellä eli kyse on blaseboilmiöstä. Kuitenkin voi olla hyvin pieni joukko ihmisiä suhteessa kaikkiin kilpirauhaspotilaisiin, jotka saattavat hyötyä T3 lääkkeestä T4 lääkettä enemmän, mutta kukaan ei tiedä, miten nämä hyötyjät löydettäisiin. Osa T3 potilaista luulee voivansa paremmin, vaikka heillä ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa, koska tervellee määrättynä T3 piristää kuin kahvi. Lääkärien kanteluperusteita en ole nähnyt, mutta arvaan, että kun sairaalan poliklinikalle tulee ambulansilla T3 lääkettä syövä potilas sydän ongelmien kanssa, niin jotkut lääkärit haluavat puhaltaa tämän kehityksen poikki ennen kuin tulee ruumiita. Syynä voi olla myös Wilsonin syndrooma, jonka kaikki lääkärit tietävät olevan satutauti, rT3 dominanssi on kusetusta. Ehkä lääkärit eivät halua puoskaroinnin leviävän USA:sta Suomeen. Potilailla ei ole kykyä tehdä T3 -lääkäristä valitusta Valviraan, mutta he ottavatkin yhteyttä potiasasiamieheen. Uskon että käypähoitosuositus saadaan lähiaikoina. On olemassa sairauksia joihin ei ole hoitoa lainkaan. Terveyskeskuslääkärit ovat ammattitaitoisia.

 7. Eli kun et kyennyt kommentoimaan bloggarin vastausta, päätit laukoa herjoja ja vedota näihin ”lukuisiin potilaisiin” joita tarjoillaan AINOANA evidenssiä t3-monoterapian toimivuudesta. Jep jep.

 8. Kun ne toiset lääkärit eivät ole ainoita jotka näistä ovat valituksia tehneet. Myös näitä lääkkeitä määräävien lääkäreiden potilaat ovat niitä tehneet, kun hoito ei ole ollut ihan sitä mitä kivasti on luvattu. Ja tämä asia on nähty ”sisältä päin” eli kyse ei ole spekulaatiosta vaan faktasta.

 9. Vaikkei T3-monoterapiaan kuole, ei se tarkoita että sen määrääminen olisi lääketieteellisesti perusteltua. Tarpeeton hoito on jo oletusarvoisesti haitallista.

  Mietipä hetki kuinka todennäköisesti potilas, joka on saanut todettuun sairauteensa avun T3 monoterapiasta tai yhdistelmähoidosta, palaa takaisin Thyroxinin Only -hoitoon? Ja luopuu toimivasta hoidosta vain, koska ei ole tarpeeksi paljon tieteellistä näyttöä. Potilaalle yleensä riittää se, että hoito tehoaa. Se on siinä vaiheessa yksi paskan hailee, mitä sanoo tiedemaailma, kun on saanut elämänsä takaisin.

  Verrataanpa tätä esimerkiksi siihen, että kärsit unettomuudesta. Mikään ei auta. Sinulle määrätään unilääkettä, joka tekee olosi tokkuraiseksi ja huonoksi. Nukut kyllä, mutta se ei ole virkistävää unta ja olet pökerryksissä aamulla. Sinulle määrätään piristävää päiväksi. Lääkäri on tyytyväinen. Nukut yöllä ja olet virkeä päivällä. Itse tunnet olosi huononevan päivä päivältä. Sitten löydät keinon, jolla saat levollisen unen ja heräät levänneenä. Et enää tarvitse piristävää lääkettä aamulla. Mutta. Tälle löytämääsi keinoa ei ole tutkittu riittävästi, joten sinulta kielletään se. Mitä teet?
  a) lopetat käytön heti ja palaat unettomiin öihin
  b) lopetat käytön heti ja otat vanhan lääktyksen käyttöön
  c) viis veisaat mistään tutkimuksista, vaan jatkat hyväksi havaitsemaasi keinoa ja elät onnellisena
  Olisiko vaikea valinta?

  T3 -lääke on lääketehtaan valmistama, kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettu hormoonivalmiste ja tätä samaa hormoonia on meissä jokaisessa, mikäli T4 varastohormooni sitä riittävästi tuottaa. Kaikilla ei tuota. Ja silloin sitä on otettava purkista.

  Sinun ja roskanpuhujan kanssa tästä on tietenkin turha keskustella, koska teillä ei ole omakohtaista kokemusta asiasta. Jos olisi, niin olisi myös toinen ääni kellossa. On hyvä huudella puskista, kun ei ole mitään käytännön kokemusta asiasta.

  Ja Leenalle totean, että saattaa näinkin olla, en väitä, kun ei ole sisäpiirin tietoa. Voi olla huonoja lääkäreitä näissäkin. Mutta samaan aikaan ihmettelen, ettei valituksia ole tehtailtu niistä lukuisista lääkäreistä, jotka ilman asianmukaisia tutkimuksia kirjoittavat masennuslääkereseptin potilaalle, jonka olotilan syy löytyy aivan muualta, eikä kyse ole lainkaan masennuksesta. Ehkä tämän asian innostamana potilaat alkavat tehtailla niitä. Ja sitten ovatkin valviran tädit ja sedät ihmeissään.

  • Mietipä puolestasi tätä:

   T3-monoterapia on se wanha lääkehoidon muoto josta luovuttiin ensisijaisena lääkehoitomuotona SAMASTA syystä kuin … no, kaikissa muissakin tapauksissa joissa hoidot kehittyvät: siitä syystä, että tyroksiini osoittautui toimivammaksi ja turvallisemmaksi.

   Jos puolestaan on olemassa valikoitu potilasjoukko – ne, joille tyroksiini ei sovi ja jotka hyötyvät t3-monoterapiasta – niin hoitosuositukset tällaiselle joukolle tehdään samojen kriteerien perusteella kuin hoitosuositukset yleensä. Vinkki: valikoidut potilaskertomukset ”Eevin” tai muiden vastaavien toimesta eivät riitä.

   • T3-monoterapiasta on luovuttu juuri sen vuoksi, että se on wanha. Patentit ovat rauenneet eivätkä lääketehtaat tee sillä enää suuria voittoja. Hoidon teholla ei ole nykyään juuri mitään tekemistä uusien lääkkeiden kehittelyn kanssa.

    Tunnen useita henkilöitä, jotka työskentelvät tai ovat työskennelleet lääketehtaiden palveluksessa. Pääsääntöisesti kaikki ovat alkaneet viime vuosina kertomaan huomattavista moraalisista ristiriidoista oman työnsä ja lääkebisneksen eettisyyden välillä.

    Yhteiskunnat säästäisivät miljardeja jos keskityttäisiin enemmän ravinnon ja perinteisten menetelmien merkitykseen sairauksien hoidossa. Itse laillistettuna terveydenhoidon ammattilaisena olen muutaman minuutin manuaalisella käsittelyllä saanut vanhuksia pois esimerkiksi lonkkaleikkausjonoista. (Selvyyden vuoksi kerrottakoon, että minulla ei ole oikeutta tehnä diagnooseja enkä niitä kenellekkään jakele. En millään tavoin kehoita ketään poistumaan leikkausjonosta. Tämä on täysin asiakkaan ja hänen lääkärinsä välinen asia.) On sydäntä lämmittävää saada puhelinsoittoja jossa itkua tuhertaen ikääntynyt henkilö vuodattaa kiitollisuuttaan vuosien kipu(lääke)kierteen katkeamisesta ja kuulla miten vuosien jälkeen joutuu opettelemaan kävelemään uudestaan ilman apuvälineitä.

    Mutta kuten aikaisemminkin olen sanonut. Näistä ei ole tieteellistä näyttöä eikä tule vähään aikaan olemaankaan, koska raha ja resurssit pyörivät jossain muualla.

    Lääketehtaat, tiedeuskovaiset ja tämän bloginpitäjän kaltaiset henkilöt jarruttavat ihmisten hyvinvointia ja aiheuttavat huomattavia kuluja yhteiskunnille. Tämä on minun nöyrä mielipiteeni.

   • ”Jay” hyvä,

    sekä tyroksiini- että trijodityroniinilääkevalmisteet ovat vailla patenttisuojaa, geneerisiä valmisteita löytyy maailmalta pilvin pimein. Väitteesi siitä, että lääkärikunta luopuu wanhasta lääkkeestä automaattisesti koska Big Pharma jne. on sitä tuttua diibadaabaa. Todenna se jos pystyt.

 10. Jos puolestaan on olemassa valikoitu potilasjoukko – ne, joille tyroksiini ei sovi ja jotka hyötyvät t3-monoterapiasta – niin hoitosuositukset tällaiselle joukolle tehdään samojen kriteerien perusteella kuin hoitosuositukset yleensä. Vinkki: valikoidut potilaskertomukset ”Eevin” tai muiden vastaavien toimesta eivät riitä.

  Ei Jos vaan KUN tällainen potilasjoukko on olemassa. Joukko on hyvin laaja. Heidän lukumääränsä lasketaan vähintään sadoissa, ellei tuhansissa. JA kun mukaan otetaan ne, kenelle sopii yhdistelmähoito, nousee luku tuhansista kymmeniin tuhansiin.

  Ja kerrohan sitten miten ne hoitosuositukset tehdään, kun tällainen joukko on olemassa? He ovat ihan eläviä ja oikeita ihmisiä.

  Oletkohan koskaan kohdannut oikeita ihmisiä terveydellisine ongelmineen, tai ylipäänsä aidosti kohdannut ketään ihmistä? Tuntuu, että keskustelet vain tutkimusten ja tilastojen kanssa. Ne kertovat sinulle asioita ja niiden pohjalta muodostat mielipiteesi. Et pysty katsomaan ”laatikon ulkopuolelle”. Ehkä aivosi ovat niin kulmikkaat, että se vain ei sinulta onnistu. Harmi sinänsä. Laajentamalla katsantoasi voisi sinulle avautua aivan uusi maailma. Tämä näin ystävällisenä vinkkinä.

  • Väitteesi potilasjoukkojen laajuudesta ovat hatustasi tempaistuja eivätkä perustu tilastoihin. Hoitosuositus tehdään niin että T3 monoterapia kielletään, koska hyötyjien etsimiseksi joudutaan tekemään haittaa liiab monelle. Kirjoittajan moittiminen epäasiallisesti kertoo vain siitä, millainen ihminen sinä olet.

  • ”Ja kerrohan sitten miten ne hoitosuositukset tehdään, kun tällainen joukko on olemassa? He ovat ihan eläviä ja oikeita ihmisiä.”

   Vaikea kertoa mitään tilanteessa jossa tällainen ”joukko” on olemassa pelkästään väitteessäsi. Hoitosuosituksia ei tehdä ”Eevin” ad hocien pohjalta.

   ”Oletkohan koskaan kohdannut oikeita ihmisiä terveydellisine ongelmineen, tai ylipäänsä aidosti kohdannut ketään ihmistä?”

   Ei myöskään tällaisten pohjalta. Mistä tiedät etten ole kilpirauhaspotilas? Mistä tiedät mitään minusta tai mahdollisesta terveydestäni? Mistä minä tiedän mitään sinusta?

   Puhumme nyt parhaasta mahdollisesta hoidosta. KAIKILLA on oikeus siihen ja se perustuu tiukkoihin kriteereihin. Ei ”Eevin” taikka minun anonyymiin presenssiin.

   Lopeta asian vierestä lässytys.

 11. No kun eivät ole. Ja tämä on fakta. Ja tuo lauseesi ”Hoitosuositus tehdään niin että T3 monoterapia kielletään, koska hyötyjien etsimiseksi joudutaan tekemään haittaa liiab monelle” vasta hatusta tempaistu onkin. Aika uskaliasta sanoisin. Sanonpa sinulle, arvoisa roskakirjoittaja ja kahden pojan äiti, että joudut vielä syömään hattusi tämän asian kanssa. Eikä siihen välttämättä mene edes kauaa.

  Mie kirjoittaa epäasiallisesti, eikä pysty menemään laatikon ulkopuolelle. Hän takertuu tieteellisin tutkimuksin todistettuihin faktoihin, ja ei näe metsää puilta. Kaikki me näemme, että maito on valkoista ja tomaatti punainen. Näitä asioita ei tarvitse tieteellisesti todistaa. Kuten ei myöskään sitä, että pakkasella täytyy pukea paljon vaatetta päälle, jotta ei palele.

  Lääkkeiden suhteen ei tietenkään mennä tälle tasolle. On kuintekin havaittu, että T3 monoterapia ja T3-T4 yhdistelmälääkitys toimivat melko laajalle joukolle kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiviä potilaita. Faktaa on, että tuhannet ihmiset käyttävät jompaa kumpaa hoitomuotoa ja voivat niin paremmin. Eivätkä kärsi haittavaikutuksista. Eivätkä mistään hinnasta suostu vaihtamaan tätä lääkitystä sellaiseen, jolla voivat huonosti ja josta saavat haittavaikutuksia ja ikäviä sivuoireita. Miksi tätä on niin vaikea ymmärtää? Ja asia on todellakin fakta. Se, miksi ei suostuta tutkimaan mistä tämä johtuu, on ainoastaan seurausta siitä, että isoille rahoille asia ei ole tarpeeksi merkityksellinen. Eikä isoille intressiryhmille.

  Professori Välimäen kelkkahan on jo alkanut kääntyä. Ja jos ei ketään muuta, niin häntä tämän maan vajakit endokrinologit ja arvauskeskuspuoskarit (suokaa anteeksi kaikki te hyvät ja antaumuksella työhönne suhtautuvat lääkrit, en tarkoita nyt teitä) kuuntelevat ja kumartavat.

  Tämä asia tulee ilmi ja tietoisuuteen laajemmin. Ja eräät tahot joutuvat nöyrtymään. Sinä siinä mukana.

  • ”Mie kirjoittaa epäasiallisesti, eikä pysty menemään laatikon ulkopuolelle. Hän takertuu tieteellisin tutkimuksin todistettuihin faktoihin, ja ei näe metsää puilta. Kaikki me näemme, että maito on valkoista ja tomaatti punainen. Näitä asioita ei tarvitse tieteellisesti todistaa. Kuten ei myöskään sitä, että pakkasella täytyy pukea paljon vaatetta päälle, jotta ei palele.”

   Äly hoi, miksi jätit? Näköhavainto (tomaatin väri) vastaan lääkkeen toimivuus (joka EI selviä valikoimalla vain ne myönteiseksi tulkitut tulokset)?? Luojan kiitos teikäläinen ei vastaa kliinisistä kokeista eikä lääketurvallisuudesta, lääketeollisuus varmasti olisi iloissaan saadessaan tuollaisen lobbarin joka viis veisaa paitsi kliinisestä niin myös eettisestä puolesta …

   ”On kuintekin havaittu, että T3 monoterapia ja T3-T4 yhdistelmälääkitys toimivat melko laajalle joukolle kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiviä potilaita.”

   Jos havainto on tehty, sittenhän voit lyödä todisteet pöytään. Mustaa valkoisella.

   ”Faktaa on, että tuhannet ihmiset käyttävät jompaa kumpaa hoitomuotoa ja voivat niin paremmin.”

   Käyttäjiä varmasti on paljon, tuhansista en tiedä. Se voivatko he paremmin NIMENOMAAN hoidon takia on niinikään todentamaton väite. Tämä näytetään toteen vertailevassa tutkimuksessa jossa selvitetään että hoito vaikuttaa paremmin kuin verrokki/plasebo.

   ”Professori Välimäen kelkkahan on jo alkanut kääntyä.”

   Niinkö? Jos Välimäellä on esittää tutkimuksellista näyttöä t3-monoterapian eduista, hän sitten varmaan esittää sen.

   Vai löytyykö nettiprikaatien edustajalta sitä mitä pitäisi?

   • Mitä #”%&()%¤#¤/&///!!!!!! Siis en jaksa tuota plasebo vaikutusta. Olen ihan alykäs ihminen ja kykenen tuntemaan kipua. Kun sain yhdistelmä lääkkeen niin kivut loppuivat, ajatukset alkoivat juosta ja elämä rullata. Näin on ollut viiden vuoden ajan. Joo on plaseboa varmaan juu. Ja nyt kun olen joutunut vähentämään Thryroidin määrää (lääkkeet loppuu kun ei lääkärit enää uskalla kirjoitta tuon ##¤% Valvira sotkun takia) ja lisäämään Thyroxin määrää, olen aamuisin niin kipeä ja jäykkä etten meinaa sängystä ylös päästä. joo plaseboa just joo. Siis todella alentavaa väittää näitä plasebo vaikutuksiksi. Ja miksi minä, jonka kilpirauhanen ei toimi, en voisi saada samoja hormooneja mitä kilpirauhanen tuottaa eli 20% T3 ja 80% T4??? Onhan ilmassakin 79% typpeä ja 21% happea, joten eikö esimerkiksi leikkauksissa pitäisi potilaille antaa vain typpeä, koska suurin osa ilmasta on sitä? Tämä on ihan yhtä tyhmä väite, kuin että jos kilpirauhanen ei toimi niin sen pitää tulla toimeen vain 80% aineesta ja vielä sillä osalla, joka ei toimi solutasolla.

 12. Ja höpönhöpö. Olet niin väärässä, että et varmasti usko sitä itsekään. Se onkin taito sinänsä, että pystyisi myöntämään olevansa väärässä. En usko, että sinä siihen kykenet. Joten jatkat uskottelemista.

 13. Olen nimenomaan OTTANUT asioista selvää! Viime aikoina en juuri muuta ole tehnytkään. Lisäksi on asiasta aivan ensikäden tasoista käytännön kokemusta ja tietoa. Joten tässä asiassa et voi hyppiä silmille.

  • Entäpä me joilla on asioista ensikäden tietoa, oma kokemus niin potilaana kuin hoitajana ja siitä huolimatta, tai pikemminkin juuri siksi asiasta Roskatieteen kanssa täysin yhtenevä näkemys?

   • Siis olet itse sekä potilas, että hoitaja? Et kuitenkaan lääkäri? Aika erikoista, että kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavana voit olla tämän roskatieteilijän kanssa samassa leirissä ja samaa mieltä. Ehkä aivosumu heikentää arvostelukyvyn. Itselläni on kokemusta potilaana olosta, potilaan omaisena olosta, potilaan ystävänä olosta.

    Mutta minä myös tuon alempana kommentoivan ohella poistun täältä kommentoimasta, jotta saatte oikein harmonisen keskustelun ilman näitä soraääniä (joita ei oikeasti ole olemassa). Näin ongelma on teidän silmissänne kadonnut.

    Oikein mukavaa loppuelämää.

   • Kyllä, ymmärsit oikein. En kuitenkaan ole lääkäri. Jos on pienintäkään saumaa, niin kehotan hakeutumaan kurkistukselle ”kulissien taakse”, niin saatat ymmärtää miksi olen Roskatieteen kanssa samaa mieltä asiasta. Potilaista osa on saanut avun T3 valmisteesta, mutta valitettavan usein se apu on hetkellistä. Monet eivät ole huomanneet mitään apua, mutta sivuoireita senkin edestä, kuten rytmihäiriöitä ja lihasheikkoutta. Toki osa ei niitäkään.

   • Mites Leena sinne sisäpiiriin pääsee kurkistelemaan? Haistan koston.

   • Jokainen kai voi miettiä tavan siihen omista lähtökohdistaan. Tuskinpa tämän blogin tarkoituksena kosto on..ja mikäli on niin aika laajalle humpuukin alueelle ulottuu antipatiat.

   • Nyt en ihan pysty seuraamaan Sinikan logiikkaa, mutta tämä nyt ei ole ihan ensimmäinen kerta kun tämän blogin kommentointien kohdalla niin käy.

  • Polveni tutisevat vasta sitten, kun lopetat tarinoiden kertomisen. Mikä siinä on, että kun teillä humpuukimaakareilla ei ole esittää mitään faktoja se aina johtuu siitä että lääkeyhtiöt eivät halua tutkia asiaa.

  • Juu, ”tietoa” oli kyllä. Esim. t3-höpinää: epäselvä kuva artikkelikokoelmateoksesta, ”quote mining” tekniikan hyödyntämistä ja muuta sekalaista –> hoitoparadigma uusiksi. Ei YHTÄ AINUTTA relevanttia viitettä hoitosuosituksiin liittyen, mm. systemaattisia katsauksia tms.

 14. Sadat T3 -lääkkeen avulla hyvin voivat potilaat (joilla todettu kilpirauhasen vajaatoiminta) ovat syy muuttaa käsityksiä, vaikka riittävä tieteellinen tutkimus puuttuisikin. Voiko sellainen olla sattumaa, ja näillä kaikilla ihmisillä kyse onkin muusta? Nämä ihmiset ovat todellakin jo nousseet barrikadeille. Eikä kaikki heistä ole netissä. Potilaat taistelevat oikeuksiensa puolesta. Tämä T3-asia on vain jäävuoren huippu.

  Kilpirauhasen vajaatoiminta kokonaisuutena on huonosti tunnettu ja huonosti hoidettu Suomessa. Kun useimmat endokrinologit hoitavat vain viitearvoja kuuntelematta potilaan oireita, niin mitä kuvittelette terveyskeskuksien yleislääkäreiden tekevän? Ihan samaa. Ja jos potilasta ei muuten saada hiljaiseksi, niin aina on se masennuskortti, jonka voi vetää esiin. Ja kirjoittaa masennuslääkettä ja saada potilas hetkeksi taas hiljaiseksi. Tämä on epäeettistä ja moraalitonta. Että täysin ilman tutkimuksia ja selvityksiä yleislääkäri määrää potilaalle masennuslääkettä, joiden haittavaikutukset ovat hyvin tiedossa ja jotka eivät paranna ainakaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

  • Onko näitä nyt sata vai tuhat? Tieteellisiä käsityksiä ei tarvitse muuttaa. Pitää muuttaa se käytäntö, että T3 lääkettä määrätään suoraan kokelilematta T4 lääkettä.

  • Kuules ”Helmeri”, jonkin väitteen toistaminen ei tee siitä yhtään pätevämpää. Valikoitujen potilaskertomusten – joita EI siis ole edes esitetty vaan joihin on viitattu anonyyminä – pohjalta ei todellakaan hoitokäytänteitä muuteta. Tämänlainen toiminta olisi paitsi tieteellisesti perustelematonta niin myös potentiaalisesti vaarallista ja sellaisena epäeettistä!

   Mitä väitteeseen kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosoinnin puutteellisuudesta ja hoidon ongelmista tulee, niin soisin näkeväni väitteen suhteutettuna esim. EU-maiden hoitotuloksiin. Tällaisenaan kontekstista irrallinen heitto on perustelematon ja asenteellinen. Samoin kuin iänikuiset väitteet masennuslääkkeiden automaattisesta kirjoittamisesta kilpirauhaspotilaille. Näin voi toki olla, mikä on tottakai erittäin ikävää. Mutta en ole niin naiivi että luottaisin (tässäkään) anonyymien t3-promotoijien väitteisiin.

 15. Mie: Eivät ole anonyymeja ne sadat/tuhannet kilpirauhasen vajaatoiminta -vertaistukiryhmiin kuuluvat ihmiset. Kaikilla on nimi ja kaikilla on tarina. Vihaisten joukko nousee satoihin ihmisiin. Kaikilla on kyse huonosta hoidosta ja siitä, että lääkäri ei osaa/halua perehtyä potilaan oireistoon. Yhtenä osana tässä ovat potilaat, jotka voivat parhaiten T3 lääkkeellä, mutta ne lääkärit, jotka sillä osaavat hoitaa, ovat harvassa.

  Suututtaa näiden ihmisten puolesta. Toivottavasti jaksavat jatkaa sotaa kunnes oikeus voittaa. En yhtään ihmettele, että hoito / seuranta ei ole jonkun potilaan mielestä ollut riittävää, kun näille muutamille lääkäreille jonottavat sadat potilaat, joita tämä asiaan erikoistunut lääkärikunta ei osaa hoitaa.

 16. Please. Älkää provotko. Tämä eukko vain intoutuu siitä. Itse olen nyt päättänyt sanoa heipat tälle blogille. Samoja asioita jankutetaan ja keskustelun taso on mitä on. Mitään rakentavaa tässä ei ole. Antaa näiden Mien ja blogistin kaltaisten umpioiden märehtiä täällä keskenään.

  Urbaanisanakirja: Mitä tarkoittaa retardi- jos ei ymmärrä jotn asiaa tai on muuten vaa hömppä nii on retardi. ”retarded”

   • T3 lääkkeestä on hirveä HALOO tällä palstalla.

    Mutta mitä sinä Tiina ajattelet fluorokinoloniantibiooteista???

    Löytäisitkö minulle parempaa tieteellistä pohjatietoa niiden käytöstä sekä myös haittavaikutuksista?
    Itselleni sattui silmiin nettiselailussa vain epätieteelliset mutta inhimilliset potilaskokemukset ja mielenosoitukset ko lääkeaineryhmää vastaan.
    T3 lääkkeestä ei taida vastaavia löytyä…

    Antaisitko itse lapsillesi ko ryhmän antibiootteja?

  • Muutama kriittinen kommentti:
   1) Väite siitä, että Endokrinologiliiton kannanotto estää NTI:n (non-thyroidal illness l. oireyhtymä jossa kilpirauhashormonitasot ovat abnormaalit ilman että kilpirauhasessa itsessään on vikaa) diagnosoinnin on väitteenä huteralle, monessa mielessä “piru Raamattua” tyyliseen päättelyyn perustuvalle pohjalle nojaava. Liittohan ei ota kantaa itse kys. oireyhtymän diagnosointiin tai hoitoon – josta jälkimmäisestä ei ole olemassa kantaa tai suosituksia, kuten Turkian itse siteeraamat lähteet osoittava. Toisekseen, NTIn diagnosoinnissa on USEITA kriteereitä, vrt. tämä
   http://emedicine.medscape.com/article/118651-workup#a0719
   joten rT3:n nostaminen esiin keskeisenä ja väite siitä, että liitto vaikeuttaa asiaa tuntuu vähän kirsikanpoiminnalta.
   2) Yhdistelmähoidosta:
   Turkia esittää tämän
   http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0022552
   viitteenä sille, että tyroksiiniterapian ei tulisi olla ensisijainen hoitomuoto kaikilla. Hänen mukaansa on ongelmallista, että näitä potilaita ei pyrittäisi lajittelemaan. Juu, varmaankin näin on – olettaen, että voimme tehdä yhdestä taaksepäin suuntautuvasta kohorttitutkimuksesta (ym. linkki) tällaisen oletuksen ja/tai että voisimme tulkita se tukevan t3-monoterapiaa. Kumpikaan oletus ei ole perusteltu, ilmeisistä syistä (kerron nämä mielelläni jos ne eivät valjenneet …)
   3) Masennuksesta ja t3-terapiasta:
   Lähteenä esitetään tämä
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16483669
   joka on otokseltaan ja metodologialtaan (ei päätetapahtumia kartoittava, siis ei esim. itsemurhien tai masennukseen liittyvien vakavien terveydellisten haittojen määrän vähentymistä osoittava) riittämätön puolustamaan t3-terapiaa. Tämä on käsittääkseni kentän näkemys laajemminkin: ei kunnollista kliinistä näyttöä. Vrt. tämä katsaus:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181966/#ref42
   Toivottavasti “Lei” palaa asiaan ja ottaa kantaa kritiikkiini.

   • Seurataan nyt ihan tätä julkista debattia. Olen laittanut jo popkornit valmiiksi huomista varten 😉

   • Eikö ”Lei” osaa kommentoida itse asiaa l. Turkian kommenttia ja kritiikkiäni sitä kohtaan?

   • En ala väitellä kanssasi, koska en ole tiedemies. Enkä nainen. Ymmärryksessäni ja logiikassani ei silti ole mitään vikaa. Näen metsän puilta. Sinä et. Not my bad.

  • Et tunne asiaa niin että voisit käydä faktapohjaista keskustelua, mutta hei! Eihän se mitään koska ”näet metsän puilta”.

   Jep jep. Oli tosiaan ”my bad” että oletin t3-fanipoika/-tyttöleirin edustajilta liikoja.

 17. Näetkö mitään ongelmaa siinä, että Esa Soppi on Orionin asiantuntijalääkäri, Valviran asiantuntijalääkäri, Kilpirauhasliiton hallituksen jäsen ja T3 hoitoa tehneistä lääkärikollegoistaan kanteluita tehnyt lääkäri. Hän on julkaissut kirjan kilpirauhasen hoidosta ja esiintyy ensi maanantaina Studio55 ohjelmassa sitä markkinoimassa. Että piiri pieni pyörii, mutta kohta sille tulee loppu.

 18. Ja kyseenalaiset on motiivit tällä herralla. Potilastyytyväisyys lisäksi lähes nollassa. Mutta haluaisin, että perehdyt tuohon Turkian analyysiin huolellisesti. Kiinnostaa erityisesti, että miten kommentoit sitä. Jos vastauksesi tulee parin minuutin päästä, voidaan olla varmoja, että et ole siihen ja sen lähdeaineistoon perehtynyt. Jolloin aikaisemmat kommenttisi, joissa lyttäät useita tutkimuksia kelvottomina, asettuvat kyseenalaiseen valoon.

  • Jos ehdin, katson niitä kiistanalaisia kohtia. RT3:sta näyttää olevan paljon tarinaa, mutta vain yksi viite, jota en muista lukeneeni.

   • No nyt varmaan kannattaisi kommentoida jotain. Tilanne on kärjistynyt ja Hra Soppi nolannut koko ammattikunnan. Onko Miekin mennyt poteroonsa piiloon 😊 tiedossahan on kuitenkin, ketkä näiden nimimerkkien takana ovat. Paljastus on tapahtunut nololla tavalla.

 19. 20:00 22.9.2014 MOT: Kilpirauhanen jakoi faktat kahtia
  Lääkärit ilmiantavat toisiaan, ja potilaat ovat paniikissa. Valvira puuttuu peliin ja häviää. Kaiken tämän on saanut aikaan pieni kilpirauhanen. Toimittajana Magnus Berglund

   • No eipä tuossa näyttänyt tutisevan muu kuin Sompin alahuuli, ja sekin vain siitä syystä kun rahat valuu käsistä.

 20. Kyllä rouva Schalin-Jäntti valehteli niin että korvat heilui. Elekieli paljastaa yllättävän paljon. Hänen pallinsa tulee tutisemaan. Sompin esiintymiseen en ota kantaa, mutta Jasminen tilanne on surullinen ja häpeän endokrinologien puolesta. Osaamattomia puoskareita! Kiitos Fimean edustajalle asiallisesta kommentoinnista!

  • — häpeän endokrinologien puolesta. Osaamattomia puoskareita! —

   Jos olisin endokrinologi haastaisin sinut oikeuteen.

  • Syytät todellista henkilöä (et siis anonyymiä nettikirjoittelijaa) valehtelijaksi?

   Kova väite, juu …

  • Voi tätä Lein reppanaa….. niin aivopesty kaikella hölynpölyllä, jota erään luontaistuoteklinikan sivuilla ja ns. vertaistukiryhmissä tarjotaan. Olikohan sinulla jotain konkreettista esimerkkiä siitä missä mainitsemasi henkilö oli väärässä? Päinvastoin oli erittäin ihailtavaa nähdä, että mainitsemasi henkilö rohkeni sanoa asiat juuri niinkuin ne ovat. Ihmisiä huijataan ympäripyöreiden oireiden perusteilla tehdyillä kalliilla lääkkeillä ja turhilla testeillä.

  • Paljonko sinulle Lei saatiin myytyä lisäravinteita ja vitamiinilisiä Wilssonin nettisairauden hoitoon ?

 21. http://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/mita-mot-unohti-kertoa/

  Kiinnostava varsinkin tuo loppuun lisätty kommentti siitä kuinka artikkelin kirjoittajaa on epäilty tämän blogin ylläpitäjäksi. Nämä Sompin kannattajat ja rt3-hörhöt alkavat päivä päivältä muistuttaa enemmän ja enemmän kulttia. Heti kun joku on eri mieltä niin johan yritetään henkilöä syyttää milloin mistäkin ja yrittää mustamaalata kaikin mahdollisin keinoin.

  • Ai se on mustamaalaamista, että yhdistetään tähän blogiin? Onko tämä siis sinusta huono blogi?

  • Eiköhän ainakin osa näistä Sompin lampaista kuulu vaihtoehtohoitolahkoon, joka on fanaattisuudeltaan ihan kulttiin rinnastettava.

 22. Lei, Fimean edustaja on endokrinologi, joten vähän ristiriitaista tuo sinun häpeäsi. Kannattaisi muutenkin tutustua paremmin ko. erikoisalaan, joka ei ole pelkkää kilpirauhasvaivaa ja diabetestä, vaan erittäin harvinaisia ja kompleksisia tauteja. ”Potilasoppiminen” tapahtuu kliinisessä työssä ja kun tarpeeksi lytätään, niin mahtaako ne haluta tehdä esim. yksityisvastaanottoa senkään vertaa juuri kilpparipotilaiden parissa. Kokonaisuutta ajatellen haukkumalla ja solvaamalla tehdään vain hallaa.

  MOT ohjelmassa asiat saatiin näyttämään sellaisilta, että vain Somppi määräisi T3 hormonia. Haastattelut oli leikattu sopivan sensaatiohakuisesti ja jätetty ne kohdat käyttämätta, jotka olisivat avanneet asiaa paremmin (satun tietämään).

  T3 hormonia käyttävät kuitenkin ohjelmassa nähty Välimäki ja useat muut lääkärit hoitaessaan potilaitaan yhdistelmähoidolla. Ohjelmassa olisi mun mielestä voitu mainita Sompin muut repertuaarit mm. ns. lisämunuaisuupuminen, joka liittyy kiinteästi T3-monoterapiaan. Siinä tätä uupumista hoidetaan suuriannoksisella kortisonilääkityksellä ja potilaat eivät ymmärrä hoitoihin ryhtyessään, että voivat saada siitä pysyvän laman ja elinikäisen lääkityksen. Senkin voi tietysti perustella niin, että ei ole riskejä kun kortisoni on elimistön luonnollinen hormoni ja kyllähän sillä voi aluksi saadakin hyvän piristevaikutuksen. Haitat vaan ovat aika yllättävät, myös psyyken puolella. No, näistä kuullaan vielä.

 23. Hei ihan vaan näin tuli mieleen?

  Mitkä ovat Sompin tai hänen ”fanijoukkonsa” motiivit omaan kantaansa? Miksi Somppi toimisi vastoin yleistä toimintatapaa tietäen vaarantavansa oman uransa? Keistä hänen ”fanijoukkonsa” koostuu ja miksi he kannattavat hänen näkemystään? Kuka heidät on aivopessyt ja miksi?

  Onko teidän kantanne nyt se, että jos ei mene lääkäriin ja syö määrättyjä pillereitä niin on jotenkin vajaaälyinen?

 24. ”Mitkä ovat Sompin tai hänen ”fanijoukkonsa” motiivit omaan kantaansa?”
  Heille kalliisti maksettu hoito, se tunne että on tullut kuulluksi. Harva tahtoo 1600€ klinikalle hassattuaan myöntää olevansa väärässä.

  ”Miksi Somppi toimisi vastoin yleistä toimintatapaa tietäen vaarantavansa oman uransa?”
  Koska sillä on jo pidemmän aikaa ollut helppo tehdä paaaaljon rahaa. Paljon enemmän kuin normaalit yksityiset lääkärit. Raha sokaisee ja saa ottamaan isoja riskejä, jotka johtavat virheisiin joita nyt tutkitaan.

  ”Keistä hänen ”fanijoukkonsa” koostuu ja miksi he kannattavat hänen näkemystään? Kuka heidät on aivopessyt ja miksi?”
  Sompin potilaat ovat se fanijoukko, syy kannatukseen löytyy ensimmäisestä vastauksesta.

 25. Kuulin juuri että Amplia-klinikalle, jonka lääkäri Teija Somppi antoi T3-hoitoja, alkututkimuksiin reilun tonnin labrapaketti ja lääkäriä ennen on tavattava Sompin mies, joka taas myy 300 euron hivenainepaketin. Huh, sanon minä!

  • Niin se USAsta tilattu hyödytön 100 dollarin rT3-testi maksaa 500 euroa. Näyttävät muuten tänä syksynä panostavan omaan laboratoriotoinintaan.

   • RT3 testi ei ole noin kallis. Muistelen hinnan olevan n. 100€. Tuon 500€ maksaa laaja suoliston toiminnan analyysi.

 26. Olen tyytyväinen hoitoon, jota lapseni on kyseisellä klinikalla saanut. En ole ostanut kaikkia vitamiineja ja hivenaineita heiltä, vaan tilannut netin kautta sieltä mistä ne saa edullisimmin. Todettakoon, että lapsi voi vuoden hoidon jälkeen erittäin hyvin ja olen tyytyväinen. Potilasta on tutkittu, seurantaa on ollut säännöllisesti, lääkkeet ovat toimineet kuten pitääkin ja mikä parasta, poika on iloinen ja reipas koululainen, eikä ole sairastanut yhtäkään flunssaa vuoden aikana. Toisin oli vielä vuosi sitten kun hoidosta vastasi julkinen terveydenhuolto, josta olen tehnyt valituksen.

  Tämän blogin idea on hyvä, mutta toteutus on surkea, ainakin mitä tulee tähän aihepiiriin. Koko arvostelu perustuu sille, että haetaan riittäviä tieteellisiä faktoja T3 lääkitykselle, mikä on varsin kummallista, sillä niitä ei ole edes T4 lääkitykselle, minkä on myöntänyt itse Matti Välimäkikin. Käypähoito suositusta ei ole, koska sitä ei pystytä tekemään. Tämän lisäksi mainitaan nimeltä lääkäri ja hänen klinikkansa, ja pyritään kaikin keinoin vetämään heidät lokaan. Ja vielä nimettömänä, mikä on käsittämätöntä. Taija Somppi sentään antaa kasvonsa tämän kiistan toiselle osapuolelle tietäen, että hänen maineensa saa siitä kolhuja ja liiketoiminta kärsii. Roskatiede-bloggaaja sensijaan jatkaa nimettömänä loan heittoaan. Minusta se jos mikä on raukkamaista ja halveksittavaa, ja vie myös koko blogin uskottavuuden.

  • 1) Miten niin ei ole näyttöä T4-lääkitykselle? Hoitosuosituksia löytyy maailman sivu. Suomen osalta Käypä hoito-suositusta ei ole julkaistu tästä syystä:

   http://www.kilpirauhasliitto.fi/index.php/arkisto/aiemmat/181-ei-vielakaan-kaypa-hoito-suosituksia-kilpirauhassairauksiin.html

   ”Käypä hoito-johtoryhmä päätti, että kilpirauhasen sairauksista ei laadita Käypä hoito-suositusta. Perusteluina oli muun muassa se, että Suomen Lääkärilehti ja Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim ovat tällä vuosikymmenellä julkaisseet yhteensä 13 kilpirauhasen sairauksia käsittelevää artikkelia. Lääkärin Käsikirja, jota johtoryhmän mukaan erityisesti perusterveydenhuollon lääkärit käyttävät päivittäisessä työssään, sisältää kahdeksan kilpirauhasen tavallisia sairauksia ja kolme harvinaisia sairauksia käsittelevää artikkelia. Johtoryhmän kannan mukaan kilpirauhassairauksien hoidosta on runsaasti tietoa.”

   2) Välimäki tuskin on sanonut, että nykyisille hoitokäytänteille ei löydy näyttöä. Suora lähdeviite jos väität muuta, kiitos.

   3) Anonymiteetti ei vaikuta väitteiden informaatio- eikä totuusarvoon.

  • FDA:n ylläpitämä sivusto koskien T3-hormonivalmisteen käyttöä.

   http://www.drugs.com/pro/liothyronine-tablets.html

   Jotta totuus ei unohtuisi, niin tilanne on tällä hetkellä tämä:

   Valvira on sotkeutunut lääkärien väliseen oppiriitaan. Sillä ei ole siihen oikeutta.

   Helsingin hallinto-oikeus päätti 14.01.2014 äänin 3 – 0, että Valvira toimi väärin ensimmäisen lääkärin kohdalla, jolta Valvira poisti määräaikaisesti oikeuden hoitaa kaikkia endokrinologiasia sairauksia. Valvira valitti helmikuun alussa 2014 Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Ainakin kaksi muuta juttua on käynnissä, toinen Hämeenlinnan ja toinen Vaasan hallinto-oikeudessa.

   Lähde: hypotyreoosi.wordpress.com

   • Tämäkin on roskaa, roskaa ja silkkaa roskaa. Valvira EI ota kantaa T3-monoterapiaan, yhdistelmähoitoon tms. Asiassa on kyse siitä, että Valvira sai kanteluita lääkäreistä joiden epäillään toimineen ilman asianmukaisia tutkimuksia heidän määrätessään potilaille erityislupaa edellyttäviä kilpirauhaslääkevalmisteita ja muita hormonivalmisteita. Tämä käy ilmi selkeästi jo ajat sitten julkaistusta kannanotosta:

    http://www.valvira.fi/valvira/ajankohtaista/valvira_ei_aseta_yleisia_ehtoja_laakkeiden_maaraamiseen_kilpirauhaspotilaille

    Eikö sinua ja kaltaisiasi hävetä tuo jatkuva ihmisten vedättäminen?

   • Mietin mitä Taija Somppi oikein tarkoitti sanoessaan, että hän noudattaa FDA:n suosituksia. Mervi viittaa tuossa sivustoon, joka on FDA:n ylläpitämä. Lausumalla siis tarkoitetaan, että hän noudattaa pakkausselosteen eli valmistajan ohjetta. Potilaat varmaan luulevat että kyse olisi jostain muusta, mutta kollegat nauravat.

   • Tuo sivusto ei ole FDA:n ylläpitämä, se on ottanut alkuperäiset tietonsa FDA:n hyväksymien lääkkeiden selosteista,muokannut lauserakennetta ja laittanut sivuilleen.

  • Huh….pahaa tekee oikeasti lukea, että jotkut vievät vielä lapsensa kyseiseen paikkaan hoitoon. Kertoisitko ihan mielenkiinnosta minkälainen sairaus lapsellasi on kyseisellä klinikalla todettu? Ilmeisesti valituksesi koskee kuitenkin sitä, että kyseistä sairautta ei julkisella puolella todettu. RT3-syndrooma ilmeisesti kyseessä jälleen? Hieman epäselväksi jäänyt varmaan meille kaikille, että mihin tarkoitukseen ne kaikki vitamiinit ja hivenaineet ovat kun kerran kilpirauhastahan kyseinen henkilö on hoitavinaan.

   • Lapsellani on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta jo vuosia sitten. Häntä ei osattu hoitaa julkisessa terveydenhuollossa, joten vein hänet suositusten perusteella tälle klinikalle, jossa hänet on hoidettu hyvään kuntoon.

    Lapseni syö tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita, joita hän ei saa ruuasta, koska on erittäin valikoiva ruokansa suhteen.

    Valitukseni koski sitä, että diagnoosia viivytettiin vajaatoiminnan osalta 5 vuotta. Tässä ajassa se ehti hoitamattomana tehdä paljon tuhoa.

    Minä tiedän mikä on lapselleni parasta ja näen koska hän voi hyvin ja koska ei. Tässä tapauksessa ero on selkeä ja silmin nähden havaittavissa ja mitattavissa mm. pituuskasvussa.

    Sekö tekee klinikasta huonon, että hoito siellä maksaa? Jos se olisi ilmaista, niin olisiko asiat toisin?

    Julkinen hoito oli lähes ilmaista, mutta tulokset karmeat. Ei kukaan vanhempi jätä lastaan sellaisten lääkäreiden armoille. Mutta vaikeahan sellaista kai on kuvitella, jos ei ole osunut omalle kohdalle.

    Toivon todella teille roskatiede, mie, pete ja muut arvostelijat, että jostain putoaisi edes rippunen myötätuntoa ja ymmärrystä päähänne.

    Nyt lähden lapseni kanssa lenkille kauniiseen syyssäähän, sillä nyt hän nauttii ulkona juoksemisesta, kun sydän ei hakkaa ja happea riittää. Näinhän ei ollut vielä vuosi sitten.

   • Kyse ei ole myötätunnosta eikä sen puutteesta vaan siitä että KAIKILLA on oikeus evidenssiin perustuvaan hoitoon. Vaihtoehtohörhöily ei tällaista ole.

 27. Pasi Immoselle sanon, että kannattaa tarkistaa asiat ennen kun alkaa kirjoittamaan. Sompin etunimi on Taija eikä Teija, vai tykkäisitkö, että kutsun sinua Panuksi?

  Toisekseen, kuulopuheet on kuulopuheita. Oletko käynyt klinikalla ja onko sinulla kuitit, joista nuo hinnat näkyy? En minä ainakaan ole maksanut tuollaisia summia. Ja olen asioinut ko. klinikalla.

   • Niin jätän, koska en muista niitä, enkä näe mitään järkeä lähteä kuitteja kaivamaan teitä varten. Jokaiselle potilaalle tehdään ne kokeet, jotka ovat hänelle tarpeelliset. Ne eivät ole kaikille samat. Ja mikä sitten on kellekin kallista. Se on suhteellista. Toiset ajelee mersuilla ja säästää tulitikuissa.

  • Minäkin olen klinikalla asioinut jo pidempään ja totuuden nimissä täytyy sanoa, että luvut kyllä pitävät paikkansa, yhden korjauksen tuonne ylemmäs tein faktoihin. En ymmärrä mitä yritetään voittaa valehtelemalla noista hinnoista, mielestäni se antaa potilaiden osalta huonon viestin kun ei seisota läärin takana. Mielestäni hinnat ovat kovat, mutta emmehän me tiedä paljonko kuluja pienellä klinikalla näistä kokeista on. Lisänä vielä muut kulut kuten paikan vuokra, joka on tuolla paikalla varmasti hirmuinen ja henkilökunnan kulut. Ei kai laboratoriot ilmaiseksi noita kokeita heille tulkitse.

  • Pahoittelen kirjainvirhettä nimessä, se ei ehkä ollut kuitenkaan olennaisin osa asiasta. Useammasta lähteestä olen kuitenkin nämä hinnat kuullut. Sekä sen että kokeita määrätään ennen lääkärin vastaanottoa. Minusta lääkärin pitäisi ensin kuunnella potilaan oireita ja vasta sitten lähteä miettimään labroja. Mitä enemmän kokeita otetaan, sitä todennäköisemmin löytyy jotain viitearvoista poikkeavaa.

   Eikö kenellekään tule todellakaan mieleen, että näillä labroillakin kerätään rahaa?

   • Hintojen tulisi muuten olla esillä, miksei niitä ole Amplia-klinikan nettisivuilla? Miten maallikko pystyy arvioimaan kaikkien labrakokeiden tarpeellisuutta, saati sitten luotettavuutta? On helppo sanoa, että vaan tarpeelliset otettiin.

   • Ja säästytään monelta ikävyydeltä kun ei oteta labroja eikä tutkita. Tieto lisää tuskaa. Jep! Hyvä Pasi!

    Onkohan kukaan laskeskellut, että mitä maksaa kaikki kokeet ja tutkimukset julkisella puolella, jotka maksetaan verorahoista. Eihän nekään ilmaisia ole!

    Yksityisellä puolella nämä rahat eivät ole ainakaan kenenkään verorahoista pois. Ja jos on rahaa millä maksaa, niin mitä se kenellekään kuuluu. Kysynnän ja tarjonnan laki säätelee näitä asioita.

    Kamala itku ja poru siitä, että joku yksityinen klinikka on saanut paljon potilaita (kovista hinnoista huolimatta). Ja nyt on joillain kova hätä mustata klinikan maine, jotta moinen ”rahankeruu” saataisiin loppumaan. En tajua. Eikö Pasi sulla ole järkevämpää tekemistä?

   • Poru johtuu siitä, että turhat laboratoriokokeet ovat eetisesti tuomittavia lääketieteessä, koska potilas altistuu turhalle toimenpiteelle.

   • Jospa Pasi otat luurin kouraan, soitat ja kysyt. Numeron löydät heidän nettisivuiltaan. Eipä tarvitse sitten täällä sitä asiaa ihmetellä…

    Oikeastiko voi jotain harmittaa näin paljon se, että jossain peritään ”sikahintoja”… varsinkin jos ei ole niitä itse maksanut, vaan ”jotkut muut”.

   • Wilsonin syndroomaan liitty yksi turha labrakoe rT3. Se tilataan MDD-laboratorioiden kautta. Tälla laboratoriolla on läheiset yhteydet funktionaalisiin lääkäreihin. Mielestäni rT3-kokeiden suosio näkyy jo yhtiön liikevaihdossa. Aplia klinikka on nuori lääkäriasema. Tänä syksynä on panostettu näytteenottolaboratorioon. Ja onpa tuotu kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvä geenitestikin kaiken kansan käyttöön.

 28. No ihan rehellisyyden nimissä voin sanoa, että minun lapseni tapauksessa rahaa ei mennyt tuollaisia summia ensimmäisiin kokeisiin. Toki sitten on mennyt, jos lasketaan mukaan kaikki seurantakokeetkin. Ja paljon ylikin. Mutta en olisi maksanut, ellen olisi kokenut siitä olevan hyötyä. Minusta tämä hintakeskustelu menee aiheesta aivan sivuraiteille.

  • Lapsesi kerralla otettujen kokeiden hinta ei ole aikuisten kokeiden hintaan verrattavissa luultavasti sen vuoksi, ettei lapselta voi ottaa kovin paljon verta kerralla. Kaikkia kokeita ei siis ole voitu tehd heti. Ja kuten itsekin sanoit niin kaikenkaikkiaan kokeisiin on mennyt enemmänkin rahaa.

   • Uusia erilaisia kokeita ei ole tehty. Vain seurantakokeita, joita täytyykin ottaa. Ja lopeten keskustelun tästä asiasta tällä palstalla osaltani tähän. Liikaa negatiivista energiaa 😉

   • Mervin kannattaa mennä kokeisiin tuon negatiivisen energian osalta siihen saattaa saada tuhlattua pari tonnia.

 29. Onpa todella epäasiallista kommentointia. Myös blogin pitäjältä. Onko siinä jokin lisäarvo, että yritetään loukata henkilöitä, joilla on erilainen näkemys ja omakohtaisia kokemuksia? Ymmärrän, että suomi24-palstalla kommentit ovat tätä tasoa, mutta että täällä, missä kuitenkin analysoidaan tieteen tekemistä.

  • Mervi on palstan vakiohäirikkö joka kaivaa esiin aina uutta roskatiedettä kun mie ehtii kumoamaan edellisen. Hän käyttää rasittavaa rokotevastustajilta opittua taktiikkaa.

   • Luin Mervin kommentteja. Ei hän minusta miltään häiriköltä vaikuta. Outoa keskustelua todellakin…. Suomi24 tasoa.

   • Ai Mervi on häirikkö, koska hän on oikeassa ja sinä väärässä?
    Sinähän itse levität roskatiedettä maallikkona.

   • ”Ai Mervi on häirikkö, koska hän on oikeassa ja sinä väärässä?”

    OIkeassa kuten … esittäessään vääräksi todistettuja väitteitä Valviran toiminnasta?

   • Voi jessus taas millaista humpuukia koko blogi, esim. tuo Schalin-Jäntin haastattelun kommentointi. Esim. kirjoittajan mukaan kilpirauhashormoneilla ei ole (piristävää) vaikutusta henkilöillä joilla ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa. Ts. terve henkilö ei reagoi mitenkään saadessaan purkista kr-hormonia? Ehhehehe … Kertokaa nyt tämä vaikkapa dopingin käyttöä valvoville tahoille & käyttäjille – kilpirauhashormonien dopingkäyttö mm. kehonrakennuksessa kun ei ole järin harvinaista – että ymmärtävät tehdä työtään kunnolla! Kyllä nettisoturit aina tietävät …

   • Vaihtoehtopuolella näitä omituisia höpöttäjiä säteilysuojapusseineen tuntuu riittävän.

  • Hyvä Kommentti Mattilalta. Miten sinä blogin pitäjä et ymmärrä että Mervi-nimimerkki maksaa isoja summia hoidosta, mikä AUTTAA omaa lasta.

   Syyhän on tavallaan sama, miksi sinä Tiina bloginpitäjänäkin haluat olla nimetön (ihan oikea ratkaisu kylläkin, koska ihmiset ovat ilkeitä netissä). Säästät anonyyminä omat lapsesi ja perherauhasi kärsimykseltä, mitä kaikkea paskaa niskaan tulisikaan, jos väittelisi tunnetusti asioista.

   Ymmärrättekö motiivit näillä kahdella äidillä-suojelevat leijonaemon tavoin lapsiaan…Toiselle se vaan maksaa euroja, toiselle ei.

 30. Nimimerkille ”Voi näitä mielensäpahoittajia”: Palveluiden hinnat on esitettävä julkisesti, laki on tässä mielessä yksiselitteinen.

  ”Palveluntarjoajan on pidettävä esillä hinnasto liikehuoneistossa ja verkkosivustoilla, joilla harjoitetaan kaupankäyntiä, jos se tarjoaa:

  1) palveluita, joihin sovelletaan palvelujen tarjoamisesta annettua lakia (1166/2009) ja niiden tarjoaja on sijoittautunut Suomeen; tai

  2) rahoituspalveluita.

  Hinnastossa on esitettävä myyntihinnat tai, jos täsmällisiä myyntihintoja ei voida esittää, tiedot myyntihintojen määräytymisperusteista. Hinnasto on esitettävä siten, että se on kuluttajan helposti havaittavissa, mahdollisuuksien mukaan myös liikehuoneiston ulkopuolelta.

  Kun 1 momentissa tarkoitettuja palveluita tarjotaan tai suoritetaan muualla kuin liikehuoneistossa, hinnasto on esitettävä pyydettäessä. Tarjottaessa 1 momentissa tarkoitettuja palveluita etämyynnissä muutoin kuin verkkosivustolla kuluttajalle on pyynnöstä toimitettava hinnasto.

  6 §

  Palveluiden hinnastoa koskeva poikkeus

  Kun kaikkien 5 §:ssä tarkoitettujen myyntihintojen tai myyntihintojen määräytymisperusteiden merkitseminen hinnastoon ei ole mahdollista tarjottavien palveluiden suuren määrän tai muun vastaavan seikan vuoksi, riittää, että hinnastoon merkitään tavallisimmat myyntihinnat tai niiden määräytymisperusteet. Hinnastossa on tällöin oltava maininta täydellisestä hinnastosta, jonka tiedot on annettava kuluttajalle pyydettäessä.”

  Minulla sattuu olemaan sosiaalinen omatunto, enkä pidä epäeettisestä toiminnasta semminkin kun pelataan vielä ihmisten terveydellä. En kannata sairauksien tai oireiden tutkimatta jättämistä. Hyvää hoitoa ei kuitenkaan ole mahdollisimman laaja repertuaari tutkimuksia potilaalle. Mitä hyötyä on ottaa jalkansa murtaneelta potilaalta magneettikuvaus koko kropasta? Pahimmassa tapauksessa huomio kiinnittyy ihan vääriin asioihin. Jokaisella meillä on jonkinlaisia poikkeamia, jotka kyllä näkyvät kun tarpeeksi tutkitaan.

  • Hinnat ovat klinikalla esillä. Mene katsomaan, niin saat mielenrauhan. Kerro sitten täällä mitä siinä hinnastossa luki.

   • Osaatko lukea, hintojen pitäisi lain mukaan olla nettisivuilla: ”Palveluntarjoajan on pidettävä esillä hinnasto liikehuoneistossa ja verkkosivustoilla..”

    Se ei ole tämän kummempaa, mallin voi katsoa alhaalta. Olen kopioinut hinnan erään toisen lääkäriaseman nettisivuilta. Ei ole oikein palveluhenkistä, jos perittävät maksut täytyy salata.

    LABORATORIOTUTKIMUKSIA
    B-La Lasko 12 €
    B-PVK Perusverenkuva 22 €
    B-TVK Täydellinen verenkuva 33 €
    B-Hb Hemoglobiini 10 €
    B-Leuk Leukosyytit 12 €
    B-GHb-AIC Pitkäaikainen verensokeri 34 €
    fS-Gluk Verensokeri 14 €
    fS-Kol Kolesteroli 15 €
    fS-Lipidit Lipidipaketti (S-Kol, fS-Kol-HDL, fS-Kol-LDL, fS-Trigly) 42 €
    fS-Ca Kalsium 16 €

   • Ovatko myös labran hinnat vai pelkästään vastaanottohinnat?

 31. Mikähän taho olisi sellainen joka informoisi ko. klinikkaa tuosta ettei se saisi enää johdettua asiakkaitaan harhaan

 32. Minä olen yksi henkilö joka taistelin fyysisestä ja psyykksestä toimintakyvystä ja työelämässä jaksamisesta 2 vuotta ja meinasin tipahtaa pitkälle sairaslomalle jatkuvan palelun, mysteeristen kiputilojen, lisääntyvien allergioiden, uniongelmien, heikentyvän näön, kuulon ja muistin takia, heikentyvän liikuntakyvyn takia. Katosin sumuun tunneiksi, välillä jopa päiviksi. Viimeinen puoli vuotta on kokonaan kadonnut muistikuvista että mitä silloin tapahtui. Elämä oli vain yhdestä päivästä pystyyn päästen ja velvollisuuksista selviytymistä, yöt taas olivat kamppailua saada unta pitkin taloa ja eri keinoja käyttäen.

  Taistelutahtoni oli luja väsymyksestä, ja lääkäreiden epäammattimaisesta käytöksestä huolimatta, paino ei noussut ja masennusta ei saatu diagnosoitua koska elämässäni asiat olivat hyvin. Siksi pystyin selvästi tietämään että jotain minussa tapahtuu, nämä oireet eivät ole normaaleja, mutta mistä löytäisin apua.

  Pääsin jo hyvien epäilyjen jäljille omatoimisesti netissä kun lähdin selvittämään että miten keho toimii, miten kehon sadat toiminnot syntyvät ja miten ne häiriintyvät. Pitkiä tietoketjuja asiasta aina seuraavaan ja seuraavaan, kun asiat hyvin ja kun asiat eivät ole hyvin. Joku jossain on sanonut että keho on tuotantolaitos. Kun se rakennetaan oikein, huolletaan koko ajan, ja annettan oikeita materiaaleja oikeassa suhteessa, niin syntyy haluttu tuotos siinä laatutasossa mitä siltä odotetaan. Kuten optimaalinen terveys ja energisyys.

  Hyvä palkitaan aina, vihdoin oikeassa paikassa avasin suuni ja minulle sanottiin minne kannattaisi mennä. Paljon tutkimuksia, otin lainaa, ja lopputuloksena kehon tasapainon häiriötilat sekä diagnoosi että rT3-dominanssi. Liothyronin hoito. Olen ikikiitollinen tälle vinkkaajalle sekä Mehiläisen lääkärille sillä klassisen lääketieteen lisäksi hän oli hyvin perehtynyt ihmisen kehon toimintaan ilman lääkkeitä ja antoi neuvoja miten käyttää Lioa ja luontaista tukea.

  Lähipiirini varmaan parhaiten osaa kertoa mikä muutos minussa jo 2 kuukaudessa näkyi sekä fyysisesti ja psyykkisesti. Itse voisin kuvata tuntoja esim. että kehoni kuin lyijypunnuksen raahaaminen loppui, elämänlaatu parani kun allergiat helpotti, aistitoimintojen korjaantuminen oli kuin uusi maailma avautunut, mies oli tyytyväinen kun vällyt rupesi taas ahkerammin heilumaan ja jaksoin taas perhe-elämään tulla pontevammin mukaan. Suuret kiitokset ja tunnustukset hänelle ettei hän kertaakaan moittinut tai hermostunut kun kotona juoksi villakoirat ja meitä ympäröi jatkuva kaaos.

  Thyroxinin lääkäri halusi kokeilla kun oloni oli kohentunut riittävästi. Minun kohdallani se oli sopimaton lääke. Perusoireet kuten kuvotus ja päänsärky oli mukana alussa kun ruvettiin 1/4 ja siitä aina 1/4 lisää joka uusi alkava viikko. Lääkekokeilu lopetettiin 6vkon kohdalla kun olin kolmisen viikkoa syönyt yhtä ja odotettu että vatsakivut ja löysä uloste loppuisivat. Eivät loppuneet vaan aloin ulostaa verta.

  Minä sanoisin tällä palstalla kaikille liikkuville, että muistakaa ihmiskehon yksilöllisyys ja yksilöllinen tarina mitkä asiat johtivat kehon epätasapainotilaan jota kutsutaan myös sairastumiseksi kansan kielellä. Lääkkeet ovat lääkkeitä jos ne soveltuvat potilaalle ja käytetään oikein, toisaalta jokainen lääke voi olla myrkky potilaalle väärinkäytettynä.

  On todella harmillista että lääkäreiden peruskoulutuksessa tämä ihmiskehon toimintojen perustuntemus on supistettu olemattomaksi. Ja tavan Mattimeikäläisellä ei ole sitä vähääkään. Me tavan Mattimeikäläiset mätämme suuhun kaikenlaista siihen asti kunnes ongelmat tulevat ja lääkärit mättävät suuhumme lääkkeitä ja sanomme ei vasta kun kyllästymme siihen että perusongelma, mistä kaikki lähti, ei ole poistunut tai olemme saaneet lisää ongelmia. Siksi ei ole yllättävää että keskustelu käy niin kiivaana puolesta ja vastaan.

  Ei ole savua ilman tulta. Eivätkä haukkuvat koirat pure. Minusta on hyvä että keskustelua on, sillä silloin asia ei pääse hautautumaan ja me kehoistamme herkimmät, epätyypillisen kilpirauhasen epätasapainotilasta kärsivät saamme lopulta hoitoa koska media seuraa jo meitä ja asiaan yhä useampi kiinnittää huomiota. Asiat muuttuvat. Hitaasti mutta varmasti. Ei ole syytä hermostua tai vaipua epätoivoon 🙂

 33. Täällä on ollut puhetta kallista laboratoriotesteistä ja miten ihmisiä ryöstetään ja kusetetaan MDD-toimesta. Ehkä luin liian nopeasti ja silmiini ei osunut että nämä samaiset laboratoriotestit löytyivät ennen Suomen maasta ja julkisesta terveydenhoidosta, samoin kuin lääkkeet Liothyronin ja Armour. Lääkäreillä oli silloin laajempi koulutus ja tietämys.

  Onneksi Suomesta löytyy vielä lääkäreitä jotka elivät ja hoitivat potilaita ennen törkeää suurta ja kallista lääkeyritysten huijausta kun endokrinologit ympäri maailman kampanjoitiin ja aivopestiin thyroxiiniin ja sen kaiken kattavaan parantamiseen. Ja jos thyroxin ei auta, niin potilas kärsii masennuksesta tai muusta pillereillä autuaaksi tulevasta sairaudesta kuin muka kilpirauhassairaudesta. Hohhoijaa. Se oli heippa rT3-labrakokeille ym.,ne lopetettiin. En tiedä mikä prosessin käynnisti mutta uskon että lääkeyrityksillä oli sormensa pelissä tässäkin. Thyroxin on hoitava lääke siinä missä muukin jos se auttaa, minulla ei sitä vastaan mitään. Mutta ei se epätyypillisiin tapauksiin auta, tai auta yksistään. Ja taitaa tuo thyroxinikin olla kiven alla kun lääkärit hoitavat viitearvoja eivätkä ihmisiä… Monta tarinaa että oireet selvät mutta ei suostuta kokeilemaan, antamaan reseptiä. Mutta kyllä kaikkea muuta määrättäisiin pilvin pimein vaikka minkälaisin sivuoirein. Pelottavaa.

  Minusta lääkeyritysten rahanahne ja terveydestä paskaakaan piittaamaton toiminta on tullut Suomen kansalle ja kansantaloudelle kalliksi. Ja se että lääkärit on vedetty tähän eettisesti arveluttavaan toimintaan mukaan kaiken maailman bonusjärjestelmillä. Tietäähän miten siinä käy kun rahalle antaa vaikutusvaltaa päätöksiin. Sekin tulee kalliiksi että kun minun mummoni sai julkisesta terveydenhuollosta nykyisin MDD:n kautta saatavat testit, niin hänen lapsen lapsensa joutuu laittamaan ne rahat oman terveyden ja työkyvyn säilyttämiseen kuin vaikkapa ostovoiman lisäämiseen. Ja se vasta maksaa kaikille osapuolille, jopa sinulle Roskatiede verojen muodossa, kun ihmiset kuukahtavat työelämästä pois ja eivät koskaan tule palaamaan takaisin ellei heitä tutkita ja hoideta oikein. Ainut joka jälleen voittaa on lääkeyhtiöt.

  Otapa Roskatiede välillä selvää Suomen terveydenhoidon historiasta ja labrakokeiden laajuudesta. Etsipä todella iäkkäitä kilpirauhasen hoitoon erikoistuneita lääkäreitä, jotka jo nyt eläkkeellä tai vielä toimivat sydämen palosta auttaa ahdinkoon jääneitä potilaita, ja haastattele heitä siitä ajasta kun Thyroxinia ei vielä ollut. Tule sitten kertomaan meille mitä löysit, saadaan uutta keskusteltavaa;) Tulet löytämään sellaisen merkillisen asian että nämä konkarit hoitivat potilaita onnistunesti Liothyronilla ja Armourilla, ja opettelivat sen jälkeen myös Thyroxinin mutta eivät hylänneet saamiaan oppeja koska he olivat jo saaneet niin paljon kokemusta potilaiden hoidosta. Vaikka labrakokeet supistettiin, niin he olivat kuunnelleet potilaiden kertomuksia ennen ja jälkeen hoidon aloituksen niin paljon että pystyvät toimimaan suppeammillakin tiedoilla. Ihmiskeho kun toimi ennen Thyroxinia jo ihan samalla tavalla kuin nykyään, uusien lääkkeiden markkinoilletulo ei ole sitä muuttanut miksikään uudeksi versioksi.

  Minusta on omituista että Liothyroninista puhutaan kuin jonain uutena pahana keksintönä, vaikka tosi vanha lääke. Samoin erityisluvan taakse lukittu Armour. Tämä ensimmäinen lääke markkinoilla oli turvallinen ja hyvin toimiva lääke, lääkärit olivat koulutettuja sen käyttöön ja potilaat saivat avun. Mikä Armourista teki niin hyvän, sen me varmaan saamme kuulla Roskatieteeltä kun hän selvittää historiankulkua;)

  Tämän päivän lääkäreitä ei ole koulutettu käyttämään tätä lääkettä ja se on ihan hyvä että lääke on laitettu turvaan toistaitoisilta lääkäreiltä olemattoman koulutuksen vuoksi etteivät he vahingoita potilaitaan. Ja sitä käyttävät vain ne jotka osaavat ensin hoitaa potilaan siihen perusterveydentilaan että heille tätä lääkettä voi määrätä.

  Onneksi tänä päivänä netti ja some pelastavat kansalaisen kun alkaa epäilyttää mikä on totta ja mikä ei.

  • Ystävä hyvä,

   Armour Thyroidia ei suositella yleisesti siksi että tutkimusnäytön perusteella se ei ole yhtä tehokas kuin tyroksiinihoito eikä myöskään yhtä turvallinen. Siinä se. Ja edelleen hoitavalla endokrinolla on toki oma harkinta asiassa: jos T4-terapia ei auta, sitten kokeillaan vaikkapa sitä yhdistelmähoitoa/-valmistetta.

   Ei mitään sen kummempaa kuin KEHITYSTÄ hoitokäytänteissä.Tämä selviää kun luet yhdenkin hoitosuosituksen, olipa se sitten Suomesta tai muualta maailmasta. Myös tästä

   Click to access hypotyreoosilausunto_030613_final.pdf

   löytyy infoa.

   Sitä aikaa kun isoisä lampun osti tuskin kannattaa haikailla tältä osin.

   Lääkeyrityksillä ei ole tässä roolia. Ne eivät teetä seurantatutkimuksia lääkehoidon X tehosta, eivät julkaise potilaskertomuksia joiden pohjalta (mm.) tällaisia tehdään eivätkä päätä hoitosuosituksista.

   • -Sitä aikaa kun isoisä lampun osti tuskin kannattaa haikailla tältä osin.-

    Sitähän nämä pölhöt juuri haikailee, 1700 luvun lopun huuhaahoito Homeopatiakin on kuulemma aivan käsittämättömän tehokas hoito moniin sairauksiin.

   • Otapa nyt vaan selvää historiasta ja faktatiedoista tutkijaotteella…. Eli perehtyen materiaan laadulliset mittarit täyttäen….. Täällä monet kiinnostuneita varmaan historiasta…. ja löydöistäsi.

    Kannattaa muuten mennä kaikkien kiinnostuneiden etsimään tietoa Armourin historiasta… ja myös etsiä tietoa miksi nykyendokrinologit eivät sitä käytä väittäen että ei toimi… Mikä tekee näiden huonosti koulutettujen endokrinologien käsissä lääkkeestä toimimattoman… ja miksi sitä lääkettä ei saa antaa heille hoitomuodoksi…

    On tosi mielenkiintoisia nämä kehon eri järjestelmien toimintaketjuja selvittävät tutkimukset. Ja mitä epätasapainotiloja täytyy ensin korjata ennen kuin Armouria saa edes antaa.

    Minä pääsen käyttämään Armouria kun ne saatu kuntoon, odotan päivää kuin jouluaattoa että labrat näyttävät oikeita lukuja. Selvyyden vuoksi, ihan peruslaboratoriosta saa nämä labrat:) Kiikutan ne sitten vain toiseen lääkärikeskukseen asiantuntevalle lääkärille. Itse asiassa oman työterveyshuollon lekuri teetättää ne mulle, koska on kiinnostunut ja opiskelee asioita, ja on pahoillaan ettei hänellä ja heillä ole asiantuntemusta auttaa minua siellä enemmän.

    Tämä tiedoksi että lääkäreissä jo nyt selvää kiinnostusta viriämässä tästä kohusta sekä sairauden hoitoa että näitä vanhoja lääkkeitä kohtaan. Jokainen hyvällä etiikalla varustettu lääkäri tajuaa että jotain pielessä jos potilaat ei saa apua ja häipyvät palaamatta, ja lisäksi hyvällä bisnesvainulla varustettu lääkäri tajuaa että kollega tekee jotain oikein jos hän kieltäytyy vastaanottamasta enempää potilaita hirveän suman alla. Miten hän pääsisi vastaavaan tilanteeseen….?

   • ”Kannattaa muuten mennä kaikkien kiinnostuneiden etsimään tietoa Armourin historiasta… ja myös etsiä tietoa miksi nykyendokrinologit eivät sitä käytä väittäen että ei toimi… Mikä tekee näiden huonosti koulutettujen endokrinologien käsissä lääkkeestä toimimattoman… ja miksi sitä lääkettä ei saa antaa heille hoitomuodoksi…”

    Esität asian (tarkoituksellisen?) harhaanjohtavasti. Kyse ei ole siitä, etteikö Armour toimisi per se vaan siitä että se EI ole yhtä tehokas, soveltuva kliiniseen käyttöön eikä yhtä kustannustehokas kuin T4-monoterapia. Vrt. esim. tämä

    Click to access Armour_nov_07.pdf

   • Älkää hyvät ihmiset luulko, että nyt on todistettu, että Sian kilpirauhasen tuottama sekameteli olisi se ihmelääke, joka on 78 % parempi. Tässä on kyse kongressi 5 esitelmästä. Tutkimuksen lyhyen keston takia haitoista ei voi päätellä mitään. Tämä on kysely, ei mittaus, ei sokkoutusta, joten plaseboefekti hurja. Tässä on esimerkki kun poimitaan rusinoita pullasta.

   • Kyse siis eläinperäisestä T3 + T4 valmisteesta. Blogisti jo kommentoikin itse kyselyn luonnetta (alustava kartoitus jonka pohjalta voidaan harkita lisätutkimuksia).

  • rT3 verikoetta ei suinkaan alunperin ole käytetty minkään kilpirauhassairauden diagnosointiin, vaan sen avulla arvioitiin esimerkiksi kriittisessä tilassa olevien onnettomuuspotilaiden tilaa teho-osastolla.

 34. No niinhän se onkin. Olen asian omakohtaisesti todennut. Te pölhöt ette sitä vain ymmärrä, ettekä osaa sitä oikein käyttää. Joten vetäkää myrkkyä naamaanne ihan niin paljon kuin sielu (ironista) sietää. Lääkkeethän hoitavat vain oireita. Eivät ne poista tai paranna alkuperäistä vaivan aiheuttajaa. Kaikki vaivathan ovat lähtöisin jostakin epätasapainotilasta. Mutta ei siitä sen enempää tällä foorumilla 😉

  • -Te pölhöt ette sitä vain ymmärrä,-

   Tätähän siellä uskonlahkoissa toistetaan, muut eivät vaan ymmärrä, vain teidät on valittu ymmärtämään….

   Voisitko esittää myös jotakin faktaa ?

  • ”Lääkkeethän hoitavat vain oireita. Eivät ne poista tai paranna alkuperäistä vaivan aiheuttajaa”

   Eli esim. antibioottihoito ei siis hoida päivältä taudinaiheuttajaa (bakteeri)? Jep jep …

  • Miten t3 lääkitys hoitaa sen syyn? Eikös sekin juuri hoida sen oireen, jonka teidän käyttäjien mukaan voi aiheuttaa stressi, suoliston huono tila, jne.?

 35. Viittasin homeopatiaan, enkä T3 lääkkeeseen, joka sekin on vain lääke. Tosin kehon omaa hormonia jäljittelevä.

  En yritä käännyttää, enkä vakuuttaa, sillä ei ole siihen mitään tarvetta. Jokainen valitkoon itselleen sopivat hoitomuodot. Siihen on kai kaikilla oikeus.

  Mie: tiedätkö miten paljon antibiooteilla on saatu tuhoa aikaiseksi?

  Jos elimistö olisi tasapainossa, niin mitään antibiootteja ei koskaan tarvittaisi.

  Aika usein antibiootti on täysin turha. Korvatulehdus paranee myös ilman antibioottia. Nimimerkillä useasti tämän omakohtaisesti todistanut omien korvieni kohdalla.

  On totta, että antibiootilla on pelastettu myös henkiä.

  • ”Mie: tiedätkö miten paljon antibiooteilla on saatu tuhoa aikaiseksi?”

   Tiedän antibioottien holtittoman käytön ongelmallisuuden. Viittasin kyllä alkuperäisen kommenttisi typeryyteen. Mikä ei ole yllätys, sikäli kun olet ilmeisestikin homeopatiaan hurahtanut.

 36. Tarkoitushakuista kirjoittelua blogistilta, sekä kommentointia mm. nimimerkiltä ”Mie”. Objektiivisuus on kateissa. On valittu ”puoli” ja pidetään siitä kiinni kynsin ja hampain. Kieltäydytään näkemästä mitään muuta totuutta kuin se, mikä on etukäteen valittu. Sääli, kun on kyseessä selkeästi älykkäät ihmiset.

  Tässä asiassa on toinenkin puoli. On sääli, että potilaat joutuvat kärsimään sen vuoksi, että tämän sairauden ympärille on muodostunut kaksi koulukuntaa, sekä samassa sopassa kilpirauhassairauksien yleinen huono tuntemus ja diagnosointi yleislääkäreiden keskuudessa. Ei tunneta sairautta, eikä lääkitysvaihtoehtoja. Jälkimmäinen johtuu siitä, että on päädytty tehtyjen tutkimusten valossa suosimaan yhtä lääkevaihtoehtoa, joka on edullinen ja sopii useille potilaille. Samaan aikaan on unohdettu tai ollaan jätetty huomiotta se, että ”usealle” on eri asia kuin kaikille. Joukko potilaita tarvitsee jotakin muuta lääkitystä, kuin tyroksiinia tai pelkkää tyroksiinia.

  Tässä yhteydessä on sitten lähdetty demonisoimaan T3 monoterapiaa tämän toisen koulukunnan toimesta. Syitä on varmasti useita. Joku T3 monoterapialla ollut on voinut saada sydänoireita. Johtuuko tämä siitä, että lääkettä on määrätty liikaa, ohjeet on ymmärretty puutteellisesti, vai onko potilas itse säätänyt annostusta väärin, en tiedä, vaihtoehtoja on olemassa useita. Myös tyroksiini aiheuttaa samankaltaisia oireita yliannoksena. Huonompi puoli siinä on vain se, että sen puoliintumisaika on paljon pidempi, joten sen yliannostus ei poistu elimistöstä yhtä nopeasti kuin T3.

  Seurauksena tästä valitukset valviraan, koska ”potilas on joutunut hengenvaaraan”. Tämä on se käsittämättömin kohta tässä asiassa. Kuinka paljon puutteellisia diagnooseja, vääriä lääkemääräyksiä jne. on jäänytkään ilmoittamatta valviraan? Ja sellaisia, joissa potilas on ollut aivan yhtä paljon hengenvaarassa, kuin tässä Välimäen ilmoittamassa tapauksessa. Tai näissä toisissa tapauksissa. Useissa tapauksissa pahinta on ollut lääkitsemättä jättäminen, jolloin potilas on ollut todellisessa hengenvaarassa. Tai sitten hän on saanut lääkityksen, jolla vain peitellään alkuperäistä vaivojen syytä ja näin saatetaan potilas hengenvaaraan. Esimerkkinä mielialalääkkeet kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalle.

  Jos kaikista näistä tapauksista tehtäisiin ilmoitus valviraan, niin tutkittavana olisikin muutaman lääkärin sijaan muutamia satoja lääkäreitä. Kärpäsestä on siis tehty härkänen ja vain siitä syystä, että jotkut endokrinologit ovat kokoneet, että muun alan lääkärit ovat tulleet pätemään heidän tontilleen. Tästä syystä kunnia ei anna periksi tehdä mitään myönnytyksiä, vaan mennään ”tieteellisten tutkimusten” taakse piiloon, koska niihin on hyvä vedota (kuten tässä blogissa nähdään). Samaan aikaan tunnustetaan (tai ainakin osa tunnustaa) se tosiseikka, että osa potilaista ei voi hyvin tällä yhdellä lääkkeellä.

  Sota on syttynyt ja kärsijäksi jäävät potilaat. Heistä ei kukaan välitä tässä arvovaltataistelussa, jonka seurauksena loputkin vaihtoehtoisia hoitomuotoja epätyypilliseen kilpirauhasen vajaatoimintaan määräävät lääkärit kieltäytyvät määräämästä muuta kuin tyroksiinia. Koska pelkäävät joutuvansa valviran tutkittavaksi. Ja valvira vielä väittää, että ei ota kantaa mihinkään lääkkeeseen, koska se on Fimean aluetta. Teoriassa ei otakaan. Mutta käytännössä ottaa, ja erittäin kovin keinoin!

  Onko teistä Roskatiede ja Mie, mukava naureskella potilaille, jotka jäävät ilman apua ja joutuvat kamppailemaan jaksamisen rajoilla päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen? Te ja kaltaisenne olette pahimpia mahdollisia koulukiusaajia ja heikompien sortajia. Pelottaa ajatella, millainen äiti ja esimerkki lapsilleen tämä blogin pitäjä oikein mahtaa olla. Lapsilla ainakin hyvät eväät kotoa koulukiusaajiksi, mikäli äiti siirtää omaa ajatusmalliaan lapsiinsa. Vai toimitteko oikeassa elämässä blogimaailman ulkopuolella yhtä tunteettomalla tavalla kaikissa asioissa? Löytyykö teiltä lainkaan empatiakykyä? Tekstinne perusteella sellaisesta ei näy merkkiäkään.

  • Kovia väitteitä ”Bertalta”. Katsotaanpa onko niissä perää:

   ”Tässä asiassa on toinenkin puoli. On sääli, että potilaat joutuvat kärsimään sen vuoksi, että tämän sairauden ympärille on muodostunut kaksi koulukuntaa, sekä samassa sopassa kilpirauhassairauksien yleinen huono tuntemus ja diagnosointi yleislääkäreiden keskuudessa.”

   JOS näin on käynyt, niin tämä on toki sääli. Todisteita tälle? En ole nähnyt muuta kuin sen toisen osapuolen – eli vaihtoehtolääkärien & heidän tukijoidensa – väitteitä tästä tällaisesta. Todellisuudessa kyseessä EI ole minkään sortin koulukuntaero vaan ero evidenssiin pohjaavan lääketieteen ja uskomushoitojen (Wilsonin syndrooma -jengi) välillä.

   Olen kyllä jokseenkin samaa mieltä kilpirauhassairauksien tuntemustason puutteista yleislääkäreiden keskuudessa.

   ”Samaan aikaan on unohdettu tai ollaan jätetty huomiotta se, että ”usealle” on eri asia kuin kaikille. Joukko potilaita tarvitsee jotakin muuta lääkitystä, kuin tyroksiinia tai pelkkää tyroksiinia.”

   En ole nähnyt tällekään todisteita. Suosituksiin hoidosta tämä ei ainakaan heijastu. Päinvastoin, mm. täällä

   http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00667

   todetaan aivan sama juttu. Itseasiassa, koko keississä EI OLE kyse lääkehoidon eroista per se, vaan siitä että Valviran tutkii onko potilasturvallisuus vaarantunut puutteellisen diagnosoinnin jne. takia.

   ”Tässä yhteydessä on sitten lähdetty demonisoimaan T3 monoterapiaa tämän toisen koulukunnan toimesta.”

   Perusteeton väite. T3-monoterapiaa ei ”demonisoida”. Alan nykyinen tutkimusnäyttö vain ei tue sen käyttöä ensisijaisena hoitomuotona, tämä on demonstroitu tässä(kin) blogissa useaan otteeseen viittauksilla hoitosuosituksiin. Yhdistelmäterapian suhteen vrt. tämä

   http://www.karger.com/Article/FullText/339444

   Ja edelleen: hoitavalla lääkärillä on EDELLEEN mahdollisuus kokeilla myös T3 monoterapiaa. Sitä ei ole kielletty eikä olla kieltämässä. Valvira ei ole edes ottanut KANTAA tähän.

   ”Kuinka paljon puutteellisia diagnooseja, vääriä lääkemääräyksiä jne. on jäänytkään ilmoittamatta valviraan?”

   En tiedä. Kysyjän tulee vastata. Joten kerro toki?

   ”Jos kaikista näistä tapauksista tehtäisiin ilmoitus valviraan, niin tutkittavana olisikin muutaman lääkärin sijaan muutamia satoja lääkäreitä. Kärpäsestä on siis tehty härkänen ja vain siitä syystä, että jotkut endokrinologit ovat kokoneet, että muun alan lääkärit ovat tulleet pätemään heidän tontilleen.”

   Sekoitat kaksi eri asiaa: diagnoosin puutteellisuus EI OLE sama asia kuin pseudotieteelliset diagnoosit a la Wilsonin syndrooma. On eri asia mikäli yleislääkäriltä jää huomaamatta kilpirauhasen vajaatoiminta kuin se, että vaihtoehtolääkäri diagnosoi keksityn ”syndrooman” ja lyö käteen erikoisluvan vaativia lääkevalmisteita. Edellinen ei ole tietoinen teko, jälkimmäinen ei.

   Toisekseen, millä logiikalla oletettu ilmoitusten puuttuminen oikeuttaisi ilmoittamatta jättämisen tässä tapauksessa?

   ”Onko teistä Roskatiede ja Mie, mukava …”

   Loppuun latasit tuhdin setin valheita. Kukaan ei ole naureskellut potilaille, EI KUKAAN! Päinvastoin, sekä mie että blogisti ja monet muut ovat puolustaneet potilaiden oikeutta näyttöön perustuvaan lääketieteeseen.

   Se, että kuvittelet voivasi päätellä jotain bloggarin äitiydestä siltä pohjalta että hän ei hyväksy sairaiden potilaiden harhaanjohtamista, kertoo sinusta itsestäsi aika tavalla. Eikä mitään myönteistä.

   Seuraavassa viestissäsi on parasta tulla anteeksipyyntö tai tulen suhtautumaan sinuun jatkossa tasan tarkkaan sillä tavalla jonka ansaitset.

   • Kirjoitusvirhe: kohdassa

    ”Edellinen ei ole tietoinen teko, jälkimmäinen ei.”

    pitäisi tietenkin lukea ”jälkimmäinen on”.

   • En pyydä anteeksi yhtään mitään. Tuossa vastauksessasi juuri vahvistit kaiken sen, mitä väitin aiemmassa kirjoituksessani. Enkä lähde vänkäämään tämän enempää. Se on sama kuin aidanseipäälle puhuisi.

    Sen toki myönnän, että kirjoitukseni viimeinen kappale meni liian pitkälle. Syy siihen on se, että olette todellakin vastailleet täällä kirjoittaneille potilaille asiattomasti ja epäkunnioittavasti. Olette tyrmänneet heidät ja nimitelleet, sekä vähätelleet heitä. Ette ole kertaakaan puolustaneet potilaiden oikeuksia.

    Poikaansa hoidattavaa äitiä on blogin pitäjä nimitellyt mm. palstan vakiohäiriköksi. Koska hän ei ole jättänyt lastaan väärin hoitavan lääkärin armoille. Vaan on etsinyt hänelle apua osaavammalta lääkäriltä. Ja maksanut tästä kalliin hinnan. Ja kertonut tarinaansa, joka ei tue teidän väitteitänne. Te kumoatte nämä ihmisten aidot kokemukset yksilötarinoina, joilla ei ole merkitystä. Tämä kertoo arvomaailmastanne aivan riittävästi. Ei minulla muuta.

  • ”Syy siihen on se, että olette todellakin vastailleet täällä kirjoittaneille potilaille asiattomasti ja epäkunnioittavasti. Olette tyrmänneet heidät ja nimitelleet, sekä vähätelleet heitä. Ette ole kertaakaan puolustaneet potilaiden oikeuksia.”

   Pieleen menee. Syynä ei ole ollut potilasstatus vaan pseudotieteen puffaaminen ja/tai asiaton toisten ihmisten mollaaminen, siis juuri sellainen käytös johon syyllistyit nimittäessäsi blogistia huonoksi äidiksi siksi että hän – herra paratkoon! – ajaa blogissaan ihmisten oikeuksia parempaan lääketieteelliseen hoitoon. Kaikille pätevät samat säännöt käytöksen suhteen, olitpa niin lääkäri kuin potilas tai et kumpaakaan.

   Toisekseen, jos henkilö aloittaa viestinsä nimittelemällä muita tai esittämällä halventavia väitteitä koko lääkärikunnasta/endokrinologeista tms., puhumattakaan de facto salaliittoteorioista a la Big Pharma, niin hän siirtää itsensä AUTOMAATTISESTI asiallisen keskustelun ulkopuolelle. Olen asiallinen asiallisille, asiaton asiattomille. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Ts. jos auon päätäni viesteissäni kommentoijalle X, hänen on syytä katsoa peiliin niin syy tälle selviää.

   Ymmärrän kyllä sen että vaikeassa elämäntilanteessa oleva ihminen käyttäytyy tökerösti, varsinkin näin netissä anonyyminä. Tämä on valitettavan inhimillistä. En kuitenkaan hyväksy sitä – pieni kettuilu on ok mutta VAIN jos viesteissä on mukana myös kovaa faktaa. Näin ei pääsääntöisesti ole ollut: käytännössä yksikään tästä suuresta, anonyymistä T3-monoterapiapotilasjoukosta blogin kommenttiosastolla ei ole kyennyt eikä halunnut puhua tutkimusnäytöstä eikä myöntää ettei tunne asiaa sen kummemmin. Ei YKSIKÄÄN!

   En myöskään innostu siitä, että katsot oikeudeksesi arvioida toisen vanhemmuutta ja esittää valheellisia väitteitä vain siksi että kys. henkilöt eivät niele purematta mitä tahansa juttuja. Hyvä että edes puolivillaisesti ymmärsit pahoitella edellistä.

   ”Poikaansa hoidattavaa äitiä on blogin pitäjä nimitellyt mm. palstan vakiohäiriköksi. Koska hän ei ole jättänyt lastaan väärin hoitavan lääkärin armoille.”

   Väärin, taas kerran. Kyseessä on ollut kys. henkilön toistuva paikkansapitämättömien väitteiden esittäminen papukaijamaisella tyylillä suoraan ns. sylttytehtaalta sekä hänen haluttomuutensa pyrkiä rationaaliseen ja REHELLISEEN asian tutkiskeluun. Äiti tai ei, moinen on typerää käytöstä.

   • Kirjoitit näin:

    ”Näin ei pääsääntöisesti ole ollut: käytännössä yksikään tästä suuresta, anonyymistä T3-monoterapiapotilasjoukosta blogin kommenttiosastolla ei ole kyennyt eikä halunnut puhua tutkimusnäytöstä eikä myöntää ettei tunne asiaa sen kummemmin. Ei YKSIKÄÄN!”

    Ja tämähän on vale. Näistä potilaista suurin osa tuntee sairautensa paremmin kuin moni lääkäri. Mitä tulee papukaijamaiseen tyyliin, niin sen taitajia olette te: Mie ja Roskatiede. Lienettekö jopa sama persoona.

    Ja jos ei halua asiattomia kommentteja, niin ei kannata kirjoittaa asiatonta tekstiä. Tai sitten on hyväksyttävä, että sitä saa mitä tilaa.

   • Bertta N. jatkaa todellisuuden kieltämistä tai lukutaitonsa puutteellisuuden demonstrointia:

    ”Ja tämähän on vale.”

    Puhuin tutkimusnäytöstä T3-terapiaa koskien. Tästä ei ole KUKAAN tästä anonyymien kommentoijien joukosta kyennyt sanomaan muuta kuin että ”kyllä se lääke toimii”. Aivan kuin tässä asiassa olisi kyse vain ja ainoastaan anonyymin kommentoijan sanasta.

    ”Tai sitten on hyväksyttävä, että sitä saa mitä tilaa.”

    Tulet kyllä saamaan kommenttiesi johdosta kriittistä palautetta. Ihan sitä mitä tilasit.

   • Berttalla näyttää olevan todellisuus kadoksissa aika pahasti, kyseessä lienee vaihtoehtohoitojen fanaattinen kannattaja.

  • X.Y voitko mitenkään esittää perusteluita tuolle väitteellesi, että BerttaN on vaihtoehtohoitojen fanaattinen kannattaja. Muuta kuin tuo sinun mutu-tuntumasi asiaan?

   Ihmettelen, että Mie tai blogisti eivät paheksu näitä tämän tyyppisiä älyvapaita kommentteja lainkaan. Eli BerttaN on minusta aivan oikeassa.

   Aiheesta sen verran, että rapakon takana ATA on ottanut hyvin jyrkän kannan T4 -only hoidon puolesta ja kaikkia muita vaihtoehtoja vastaan. Tässä haiskahtaa vahvasti se, että tuo taho saa rahoituksensa lääkeyhtiöiltä, jotka valmistavat T4-lääkkeitä. Potilaat, jotka kärsivät vajaatoiminnasta ja joilla pelkkä T4 ei riitä, ovat myös siellä nousseet voimakkaaseen vastarintaan. Ja kyse ei ole mistään vaihtoehtohörhöistä, kuten ei täällä meilläkään.

   T3 tai eläinperäisiä lääkkeitä käyttävät ja tarvitsevat ihmiset ovat ihan tavallisia ihmisiä, joista osa on ateisteja eikä usko mihinkään ”huuhaahoitoihin” tai edes lisäravinteisiin. Sitten on toinen ääripää ja kaikki siltä väliltä.

   Blogin pitäjä, sekä uskollinen kannattaja Mie tyrmäävät kaikki, jotka eivät ajattele kuten he. Ja yksioikoisesti väittävät eri mieltä olevien ihmisten olevan hörhöjä. He myös mitätöivät ihmisten henkilökohtaiset kokemukset asioista. Aivan kuin jossain tehty tutkimus päihittäisi ihmisen kokemuksen siitä, että ei parane jollakin lääkityksellä. Käsittämätöntä. Tästä tulee mieleen tämä sanonta, että ”väärin sammutettu”, jos joku paranee sellaisin keinoin, joita ei ole arvovaltainen tiedeyhteisö hyväksynyt, koska ei ole saanut tutkimuksistaan sille näyttöä.

   Sama pätee diabeteksen hoitoon. Potilas voi hyvin, kun noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota ja on voinut vähentää insuliinin määrää. Joissain 2-tyypin tapauksissa jopa jättämään insuliinin kokonaan pois. Ensin lääkäri kehuu arvoja ja onnistunutta hoitoa. Sitten potilas kertoo mitä on tehnyt, jolloin lääkäri kauhistuu ja käskee lopettamaan moisen hulluuden. Eli missä on järki ja järjen käyttö? Se on unohtunut myös tässä kilpirauhasasiassa, josta on tullut täysi farssi.

   • ”Ihmettelen, että Mie tai blogisti eivät paheksu näitä tämän tyyppisiä älyvapaita kommentteja lainkaan. Eli BerttaN on minusta aivan oikeassa.”

    Voi jestas. Täällä pitäisi olla päivystämässä 24/7? Hivenen kohtuutta, kiitos.

    Itse asiassa olet tokio oikeassa. En pidä X.Y:n kaltaisia turhia solvaavia one-linereitä mielekkäänä. Puolin ja toisin olisi suotavaa paneutua asiaan.

    Itse perustelin juurta jaksaen mikä ”Bertan” jutuissa menee pieleen. Jos olet kanssani niistä eri mieltä, ole hyvä ja perustele miksi.

    ”Aiheesta sen verran, että rapakon takana ATA on ottanut hyvin jyrkän kannan T4 -only hoidon puolesta ja kaikkia muita vaihtoehtoja vastaan. Tässä haiskahtaa vahvasti se, että tuo taho saa rahoituksensa lääkeyhtiöiltä, jotka valmistavat T4-lääkkeitä.”

    ATA:n kannanotto on linjassa paitsi Suomen niin myös ETA:n (siis European Thyroid Association) kuin myös Britannian hoitosuositusten kanssa – ja kaikille näille löytyy katsaustason näyttöä. MIKÄÄN näistä suosituksista ei kuitenkaan kiellä yhdistelmähoitoa tai T3-monoterapiaa, ne vain eivät ole suositeltavia hoitomuotoja yl. ottaen. Syyt on kerrottu jo n kertaa, löydät ne ylempää.

    Mitä tuohon lääkeyhtiölöpinään tulee: samat lääkeyhtiöt valmistavat myös T3-valmisteita, eläinperäisiä ja synteettisiä. Kääntäen ajatellen jokainen T3-hoidon puffaaja saa sitten rahoituksensa niinikään lääkefirmoilta, eikö totta?

    ”T3 tai eläinperäisiä lääkkeitä käyttävät ja tarvitsevat ihmiset ovat ihan tavallisia ihmisiä, joista osa on ateisteja eikä usko mihinkään ”huuhaahoitoihin” tai edes lisäravinteisiin.”

    Uskoisin näin. Tämä ei vain näy tässä blogissa: aika näkyvä osa näistä henkilöistä on puffannut myös mm. homeopatiaa. Kyseessä on netille tyypillinen ilmiö: äärireunat korostuvat.

    ”Blogin pitäjä, sekä uskollinen kannattaja Mie tyrmäävät kaikki, jotka eivät ajattele kuten he.”

    Olemme siis eri mieltä ja perustelemme miksi. Kerro toki mitä tässä on oletusarvoisesti ongelmallista? Ole hyvä. Asiapohjaiseen keskusteluun KUULUU väitteiden kritisointi jos ja kun siihen katsotaan olevan tarvetta. Mikä tässä ahdistaa? Minä otan eriävät, asiapohjaiset kommentit tyytyväisenä vastaan – ne kun ovat tässä(kin) keskustelussa olleet poikkeavia. Yleensä keskitytään affektiin, haukkumiseen, salaliittoteorioihin ja minun/blogistin/kenen tahansa eri mieltä olevan persoonasta keskusteluun ja/tai metakeskusteluun.

    Toivottavasti poikkeat seuraavassa viestissäsi kaavasta.

    ”Ja yksioikoisesti väittävät eri mieltä olevien ihmisten olevan hörhöjä.”

    Valehtelu ei ole hyvä tapa, ole hyvä ja lopeta. Eri mieltä oleminen ei tee kenestäkään hörhöä, pseudotieteellisten perusteiden ja Big Pharma -salaliittoteorian esittely tekee (koska ne nyt vain OVAT hörhöilyä aivan kuten uskomuspuppu yleensäkin). Tämän luulisi tulleen selväksi yhdenkin viestini lukemalla.

    ”He myös mitätöivät ihmisten henkilökohtaiset kokemukset asioista. Aivan kuin jossain tehty tutkimus päihittäisi ihmisen kokemuksen siitä, että ei parane jollakin lääkityksellä. Käsittämätöntä.”

    Ei, ei ja ei. Olen selittänyt tämän(kin) noin n kertaa.

    1) Henk.kohtainen kokemus on … no, henk.kohtainen kokemus. Sillä on arvonsa JA rajansa. Sen perusteella ei esim. hoitosuosituksia laadita eikä KUKAAN subjekti pysty yleistämään sen pohjalta mielekkäästi saati sitten analysoimaan kaikkia relevantteja muuttujia tarpeellisella tarkkuudella. Tämän takia meillä katsos on tämä TIEDE joka ei tyydy subjektin kokemukseen vaan jatkaa aika paljon pidemmälle.

    2) Tämän toteaminen ei ole kenenkään kokemuksen mitätöimistä vaan sen asettamista kontekstiin. Jos joku loukkaantuu tästä, mitä sitten pitäisi tehdä? Olla sanomatta tosiasioita? Ihan oikeasti, kerro toki!

    Itse näkisin, että ongelma on ihmisten kyvyttömyys ymmärtää sitä, että oma kokemus EI MITÄTÖIDY eikä kys. henkilö ole ”väärin parantunut” vaikka hänen kohdallaan tepsiväksi koettu hoito ei yl. ottaen ole suositeltu vaihtoehto ja/tai sille ei löydy kunnollista tieteellistä näyttöä. Lääketiede kun EI ole eksakti tiede. Etenkin vaikeassa tilanteessa olevan ihmisen ego vain kolhiintuu herkästi ja hän ottaa kaiken omaan tilaan liittyvän keskustelun henkilökohtaisesti, mikä on toki inhimillistä mutta kohtuutonta.

    (Eiköhän tämä tällainen tieteenteon perusasia tule selväksi teknillisessäkin yliopistossa vaikkei siellä lääketiedettä harjoitetakaan …)

    ”Tästä tulee mieleen tämä sanonta, että ”väärin sammutettu”, jos joku paranee sellaisin keinoin, joita ei ole arvovaltainen tiedeyhteisö hyväksynyt, koska ei ole saanut tutkimuksistaan sille näyttöä.

    ”Sama pätee diabeteksen hoitoon.”

    Kuvitteellinen esimerkki/narratiivi asiasta joka ei liity keskustelun aiheeseen?

    Ihan oikeasti nyt. Skarppaa, arvon teekkari.

   • Kirjoitin että kyseessä LIENEE, ja tämä oletus perustuu laajaan kokemukseeni vaihtoehtohoitojen kannattajista.

    Minua sopii myös paheksua, minäkin paheksun kaikenlaisia höpöhoito huijareita jotka myyvät tyhjää ihmisille joista osa on ihan oikeasti sairaita, tällainen toiminta on täysin moraalitonta.

 37. MIE hei, onko todellakin lääkehistoria mitenkään evidenssiä minkään suhteen? Meinaan että sattumakeksintojä on todella paljon. Tuntenetko MAO-estäjän kehityshistorian raketin polttoaineesta? Moni muukin lääke on sattumalöydös. Nobelin palkintojakin on jaettu näistä sattumalöydöksistä.

 38. Bertta N ”Mitä tulee papukaijamaiseen tyyliin, niin sen taitajia olette te: Mie ja Roskatiede. Lienettekö jopa sama persoona.”

  Me tuskin olemme sama persoona. Jos olet huomannut, niin meillä on erinäköinen ikoni.

 39. Eksyinpä tällekin hämmästyttävän heikkolaatuiselle keskustelusivulle.
  Suoli24:n tason alitus ehkä blogistin lähtökohtien (yksipuolistus tai valhe) ansiota?
  Samaa heikkoa tasoa ja typeriä henklökohtaistuksia myös kommenteissa.

  Q: Jokos täällä on ehditty mollata allaolevaa yhteenvetoa käyttäjäkokemuksista:

  Click to access Tutkimus_potilaiden_kokemuksista.pdf

 40. Tällä blogistilla on tulenpalava kiinnostus nimenomaan kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitykseen ja hoitoon. Ja tarkoituksena on teilata T3-lääkkeen käyttäminen huuhaana ja puoskarointina. Kummallista vouhotusta ihmiseltä, joka väittää, että hänellä ei ole mitään kytköksiä endokrinologeihin tai lääketehtaisiin. Mistä riittääkin mielenkiintoa JUURI tähän aiheeseen. Eikö enää riitä tongittavaa korvavalossa?

  Ja ihan oikeasti. Valviran touhuja voisi kyllä penkoa vähän syvemmin. Se se vasta sylttytehdas on. Kauankohan kestää, että asioita tulee päivänvaloon ja pallit tutisevat siinä puljussa. Taas.

  • “Tällä blogistilla on tulenpalava kiinnostus nimenomaan kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitykseen ja hoitoon.”
   Yrittää tehdä sinulle ja muille hyväuskoisille ******* palveluksen. ******
   “Ja tarkoituksena on teilata T3-lääkkeen käyttäminen huuhaana ja puoskarointina.”
   Sitähän se on nimenomaan ollut sitä kirjoitelleiden funktionaalisten lääkäreiden toimesta. Mistä syystä luulet tätä touhua harrastaneilta lupien lähteneen? Ks. edellinen kohta ymmärtämisestä. Oikeasti, jos sinulla ja hengenheimolaisillasi ei ole muuta tarjottavaa kuin höpistä Valviran ja endokrinologien salaliitoista eikö olisi parempi jättää kokonaan kommentoimatta kuin nolata itseään täällä kerta toisensa jälkeen? *********

   • ***** ….. ******
    Lue vaikkapa lääkäri Leena Furubackan yleisönosastokirjoitus Aamulehdestä 14.11.2014. Tässä katkelma kirjoituksesta:
    “Tuskin mitään todellisia läpilyöntejä on lääketieteessä saavutettu ilman vallitsevien totuuksien kyseenalaistamista; tämä on myös yksi potilaansa parhaaksi toimivan lääkärin tehtävistä. Potilas on päähenkilö, hänen kokemustaan ja oireitaan ei koskaan tule väheksyä.”
    Kannattaa lukea koko kirjoitus, joka on vastine 6.11.2014 samalla palstalla olleeseen lääkäri Kari Ellimäen kirjoitukseen, jossa hän väheksyi potilaiden kokemuksia. Enpä menisi Ellimäen vastaanotolle kuin pakon edessä.

   • Ottikohan Furuback huomioon sen, että T3-terapia oli/on nimenomaan se WANHA & KYSEENALAISTETTU lääkehoidon muoto kilpirauhasen vajaatoiminnan suhteen? 🙂

   • Blogisti näemmä poisti oleellisimman osan tekstiäni, missä ei ollut ainottakaan solvausta tai kirosanaa. Silti hän antaa peten kirjoitella noin sensuroimatta hänen kommenttejaan.

    Mie, ole hyvä ja lue koko Furubackan kirjoitus, niin ehkä asia avautuu sinulle 🙂

   • Kys. asia avautui kyllä jo tästä kommentista. Kyseenalaistaminen kuuluu tietenkin lääketieteeseen. T3-monoterapian (se wanha hoitomuoto) teho yleisesti ottaen on kyseenalaistettu ihan perustellusti. Samoin on periaatteessa perusteltua kyseenalaistaa se, etteikö se mahdollisesti voisi toimia niillä joilla tyroksiini ei tuo toivottua hoitovaikutusta.

    Tosin tuossa kohtaa tarvitaankin sitten jo tutkimusnäyttöä tehokkuudesta, siis sellaista jota tyroksiinihoidonkin osalta löytyy. 🙂

  • ”Tyroksiinimonoterapia perustuu olettamukseen, että muunto T4 > T3 tuottaa kohdekudoksiin tarpeeksi T3:a. Jyrsijäkokeissa on kuitenkin havaittu, ettei pelkkä tyroksiini palauta kaikkiin kudoksiin eutyreoosia

   ”Tyroksiinin korvaaminen liotyroniinilla vastaavilla annoksilla (riippuen aivolisäkkeen toiminnasta) vähensi painoa ja lisäsi kilpirauhashormonien vaikutusta rasva-aineenvaihduntaan, ilman havaittuja eroja sydämen toiminnassa tai insuliiniherkkyydessä.

   https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/11/08/yhdysvaltain-terveysviraston-tutkimuksia-t3-monoterapiasta-osa-2/

   BTW: Eräillä potilailla elimistö ei siedä T4-muruakaan.
   Ei tarvitsekaan, pelkällä T3:lla pärjää kuten John Kennedy

   • Tyroksiinimonoterapia ja sen annostus perustuu 40 vuoden kokemukseen ja tutkimukseen. Kun lähtökohta on väärä, johtopäätöskin on väärä. JFK söi steroideja. Tämä tutkimus on kuitenkin hyvä ja se on huomioitu kesän 2014 USA:n suosituksessa.

   • Lyhytaikainen suotuisa muutos painonpudotuksen ja lipidiarvojen suhteen, ok. Näyttöä elinikäisen lääkityksen paremmuudesta kilpirauhaspotilailla? Nope. Pieni n, tutkimuspopulaation luonne (kaikki valkoisia naisia) jne. rajaavat arvoa. Mutta sinällään vaikuttaa asialliselta tutkimukselta.

 41. Täällä blogissa ***** tutinalla uhitellaan tämän tästä milloin Valviraa ja milloin endokrinologeja. Ja ainot ***** jotka ovat tutisseet oikeasti ovat esimerkiksi Somppien ja muiden huuhaahoitelijoiden *******.

 42. ***** ****** Eihän kilpirauhanen ole elintärkeä elin, mutta se hidastaa niitä kaikkia. Voisit edes yrittää osoittaa empatiaa niitä kohtaan jotka joutuvat taistelemaan saadaksen elämänsä takaisin, eikä vain haukkua taikahoitojen kannattajiksi. Toivon sydämestäni että saat epätyypillisen kilpirauhasen vajaatoiminnan, ja lääkäri vain levittelee käsiään kun hoito ei vie oireita pois, kun eihän sitä nyt voi edes kokeilla kehossa luonnollisesti esiintyvää hormonia toisessa muodossa. Saattaisi vaikka loukata jonkun endokrinologin egoa, kun käyttää muuta lääkettä kuin heidän suosittelemaansa.
  Sinä et voi teilata hoitoa täysin vain sen perusteella että se ei ole yhtä kustannustehokas ja helppokäyttöinen kuin uusi T4-lääke. Julkisessa terveydenhuollossa näin varmasti haluttaisiin tehdä, sillä kilpirauhasen vajaatoimintaa pidetään jo parannettuna sairautena, ja T4 on lähes ilmainen ja helpompi annostella kerran päivässä. Lio on kalliimpi ja vaatii tarkempaa seurantaa. Joten T3 vaatisi paljon lisäsatsauksia koulutukseen ja lääkekorvaukset nousisivat, ja kun tieteelinen näyttö ei ole aukotonta niin asialle ei tehdä mitään. Minäkin haluan, että asiaa tutkitaan paremmin jotta kaikki erityyppiset kilpirauhashäiriöt tunnistetaan ja hoidetaan, mutta ei sitä odotellessa voi jättää potilaita oman onnensa nojaan vakavan sairauden kanssa, kun kerran on olemassa eri hoitomuotoja joita voidaan kokeilla jos T4 ei auta. Kilpirauhashormonien toimintaa ei tunneta lähellekään täysin, joten lukuisten lääkärien seuraamien potilaskokemuksien teilaaminen on aika epätieteellistä. Tieteilijä kysyy, että mistä tämä voisi johtua, eikä sano että lääketiede on valmis, kaikki on tutkittu jo, väärin parannuttu.
  Eihän kukaan ole väittänytkään, että Valvira olisi virallisesti kieltämässä jonkin lääkkeen, mutta se on tehnyt virheitä jotka ovat käytännössä johtaneet siihen että satojen, ellei tuhansien ihmisten potilasturvallisuus on vaarantunut ja lääkärit pelkäävät auttaa potilaitaan.
  Syy miksi T3-hoitoa ei tutkita eikä kehitetä, on se, että lääkeyhtiöt eivät tienaa niin halvalla ja yksinkertaisella lääkkeellä. Eivät ne mitään hyväntekeväisyysjärjestöjä ole, kolesterolilääkkeet tuottaa paremmin eikä siinä sinänsä mitään pahaa ole, bisnes on bisnes. Sairauksista opitaan koko ajan myös yksittäistapauksista, joita lääkäri on seurannut ja hoitanut. Jos näillä ei ole mitään merkitystä niin lääketieteen kehityksen voi unohtaa samantien 😀 Ikäviä uutisia harvinaisia sairauksia sairastaville: otoskoko on liian pieni ja pitkäaikaista katsausta ei saatu tehtyä kun potilas kuoli, sori tää sun lapsi kuolee kun tietoa ei oo vertaisarvioitu.
  On hyvin tavallinen tarina, että potilaalle määrätään joskus lukuisiakin mielialalääkekokeiluja, ennen kuin syyksi oireisiin paljastuu kilpirauhasen vajaatoiminta. Moni ei tee valitusta, koska masennuksen perusteella saa sairaslomaa ja kilpirauhasen vajaatoiminnan takia ei, vaikkei edes pysyisi tolpillaan. Tätä ongelmaa on vaikea todistaa, koska ihmiset eivät puhu sairauskorvauksien menettämisen pelossa ja lääkärit pelkäävät oikeuksiensa menettämistä.

  • Tm. ”nimetön” on suorastaan älyn ja logiikan riemuvoitto:

   ”Voisit edes yrittää osoittaa empatiaa …”

   ja pari riviä alempana

   ” Toivon sydämestäni että saat epätyypillisen kilpirauhasen vajaatoiminnan …”

   Ah mitä empatiaa! Kyllä on suuri sydän. 😉

   ”Sinä et voi teilata hoitoa täysin vain sen perusteella että se ei ole yhtä kustannustehokas ja helppokäyttöinen kuin uusi T4-lääke.”

   Tuota noin, molemmat ovat vahvoja perusteita suosia nimenomaan sitä lääkevalmistetta joka on näissä suhteissa parempi. Siis haloo?

   ”Julkisessa terveydenhuollossa näin varmasti haluttaisiin tehdä, sillä kilpirauhasen vajaatoimintaa pidetään jo parannettuna sairautena”

   Pidetäänkö? Nämä ovat NIIN kivoja nämä mutu-väitteet.

   ”Kilpirauhashormonien toimintaa ei tunneta lähellekään täysin, joten lukuisten lääkärien seuraamien potilaskokemuksien teilaaminen on aika epätieteellistä.”

   Piip, väärin. Kyse ei ole ”teilaamisesta” vaan potilaskokemuksien asettamisesta perspektiiviin. Kas tässä: evidenssihierarkia:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Hierarchy_of_evidence

   Mistä kohtaa löytyvätkään ne tapausselostukset?

   ”Eihän kukaan ole väittänytkään, että Valvira olisi virallisesti kieltämässä jonkin lääkkeen, mutta se on tehnyt virheitä jotka ovat käytännössä johtaneet siihen että satojen, ellei tuhansien ihmisten potilasturvallisuus on vaarantunut ja lääkärit pelkäävät auttaa potilaitaan.”

   Mutu-väitteitä, osa 2.

   ”Syy miksi T3-hoitoa ei tutkita eikä kehitetä, on se, että lääkeyhtiöt eivät tienaa niin halvalla ja yksinkertaisella lääkkeellä.”

   Jep. Ei lääketehtailla toki mitään velvollisuutta ole tutkimusta tehdä. Olen kuitenkin samaa mieltä siinä, että asia olisi hyvä selvittää. Saisivat nyt T3-lääkitystä panaceana pitävät rauhan.

   • Jep myönnetään, ehkä vähän julmaa ajatella, ettet olisi kykenevä ymmärtämään epätyypillistä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavaa muuten kuin sairastumalla itse. Ei kai kukaan ole toivoton tapaus.

    Kukaan ei kannata sellaista, että kaikkien olisi pakko käyttää T3-lääkettä. Tietysti jos T4 pärjää, niin sehän on hyvä, mutta väittäisin että on pienempi riski ottaa vähän enemmän tarkkuutta vaativa lääke kuin jättää vajaatoiminta hoitamatta. Ennen minkä tahansa lääkkeen aloitusta lääkäri arvioi kyseisen potilaan kohdalla riskit ja hyödyt, ja potilas päättää viime kädessä itse suostuuko hoitoon. Harmi kyllä näiden T3:a tarvitsevien potilaiden tunnistamisessa on vaikeuksia, ja muut oireisiin sopivat sairaudet tulisi sulkea pois. Joten kehitettävää on paljon eikä se ole halpaa.

    Todellakin pidetään vajaatoimintaa parannettuna sairautena, sillä meillähän on mainio uusi synteettinen T4-lääke Thyroxin, ja onhan se monia auttanutkin. En keksi miksi haluaisit tästäkin lähdeviitteen kun juuri yrität vakuutella että T4-lääke parantaa vajaatoiminnan, ja se on yleisesti käytössä oleva lääke ja Kelan korvaama sadoilletuhansille ihmisille.

    Juu tunnustan tuon lääketehtaiden tutkimuspanostuksia koskevan mutuksi, olisi pitänyt kirjoittaa että ihan itse pidän sitä vain todennäköisempänä selityksenä lääketehtaiden mielenkiinnon puutteelle kuin jotakin salaliittoa ihmisten tervehtymistä vastaan :>

    Ihmiskokeita kun ei sallita vielä, niin lääkärit joutuvat oppimaan jotakin myös käytännön hoitotyöstä. Tieteellistä arvoa sillä tietysti harvoin on, pikemminkin se voi vain herättää tarpeen tutkia asiaa tieteellisin menetelmin. Ihmisiä tutkittaessa joudutaan useinkin joustamaan tieteellisistä tutkimuskriteereistä eettisistä syistä. Jos lääkäri havaitsee potilasta hoitaessaan, että jokin lääke ei toimi kuten pitäisi tai on haittavaikutuksia, niin siitä ilmoitetaan ja asia tutkitaan. Ei siinä pitäisi olla mitään poikkeusta edes Thyroxinin kohdalla, etenkään kun näyttöä ei ole olemassa että pitkäaikaiskäytössä Thyroxin korjaisi vajaatoiminnan.

 43. Lue kirjoitukseni ”mitä haittaakaan siitä olisi…” Meitä haittaa se, että nämä potilaat, jotka nyt voivat hyvin, voivat huonosti tulevaisuudessa, joutuvat liian usein ambulanssilla päivystykseen ja se että rT3 testi on tarpeeton ja sitä tehdään maailmassa vain arveluttavassa laboratoriossa. Tämä komenttisi on hyvin lähellä roskatiedettä – > poistoon. Hyötyjät ovat veronmaksajat ja väärin hoidetut potilaat

 44. ”Kilpirauhaslääkkeitä on käytetty off-label laihduttamiseen ja mielialankohotukseen, vaikka potilaalla ei ole ollut kilpirauhasen vajaatoimintaa. Tästä on varoitus myyntipakkauksessa, koska yliannokseen voi kuolla.”
  Vielä enemmän käytetään mielialalääkkeitä, kun potilas itseasiassa sairastaakin kilpirauhasen vajaatoimintaa. Ja on ihan tutkittua tietoa, että turhat mielialalääkkeet eivät ole ihmiselle hyväksi, päinvastoin.
  En puutu siihen, mitä lääkettä potilaalle määrätään ja mitä ei, mutta siihen kyllä puutun, että Valvira on toimillaan aiheuttanut sen, että lääkärit eivät uskalla hoitaa potilaitaan asiaankuuluvasti, kun saa pelätä noitavainoja lääkkeiden määräämisestä johtuen, joten siinäkin mielessä tuo väitteesi, että kilpirauhaslääkettä käytettäisiin laihduttamiseen ja mielialankohotukseen on vähintäänkin naurettava ja tuulesta temmattu.
  Myöskään en ymmärrä näköjään niin sinun, kuin käypä-hoitosuositusten näkökulmaa T3-monoterapiasta, T3-hormonihan kuitenkin on se AKTIIVINEN, jota ilman elimistö heittää häränpyllyä, joten kyllä sen arvon mittaaminen ja tärkeys luulisi olevan huomion arvoista, mutta lääkärit on (näköjään sinutkin) saatu aivopestyä, että T3 hormoni ja sen arvo eivät olisi tärkeät. Onhan kuitenkin ihan loogista, että jos T4v ei muunnu T3:ksi edes Thyroxin lääkityksellä, niin silloin t3-monoterapia on kokeilemisen arvoinen.
  Ei mitään sairautta voi hoitaa pelkkien käypä-hoito-suositusten mukaan, potilaat ovat yksilöitä, oireet ovat yksilöllisiä, silloin myös hoito täytyy yksilöidä.

  • ”En puutu siihen, mitä lääkettä potilaalle määrätään ja mitä ei, mutta siihen kyllä puutun, että Valvira on toimillaan aiheuttanut sen, että lääkärit eivät uskalla hoitaa potilaitaan asiaankuuluvasti, kun saa pelätä noitavainoja lääkkeiden määräämisestä johtuen, joten siinäkin mielessä tuo väitteesi, että kilpirauhaslääkettä käytettäisiin laihduttamiseen ja mielialankohotukseen on vähintäänkin naurettava ja tuulesta temmattu.”

   Höpsis. Valvira EI ole ottanut kantaa T3-hoitoon per se vaan siihen, että potilaita on hoidettu ilman asiaankuuluvaa seurantaa yms.

   ”Myöskään en ymmärrä näköjään niin sinun, kuin käypä-hoitosuositusten näkökulmaa T3-monoterapiasta, T3-hormonihan kuitenkin on se AKTIIVINEN, jota ilman elimistö heittää häränpyllyä, joten kyllä sen arvon mittaaminen ja tärkeys luulisi olevan huomion arvoista, mutta lääkärit on (näköjään sinutkin) saatu aivopestyä, että T3 hormoni ja sen arvo eivät olisi tärkeät.”

   Kas kun tutkimusnäyttö ei anna olettaa, että ym. mittaukset olisivat kaikille oletusarvoisesti tärkeitä. Lääkärit ovat aivopesseet tutkijatkin? 🙂

   ”Ei mitään sairautta voi hoitaa pelkkien käypä-hoito-suositusten mukaan, potilaat ovat yksilöitä, oireet ovat yksilöllisiä, silloin myös hoito täytyy yksilöidä.”

   Toki näin. Tällaisen(kin) hoidon olisi kuitenkin suotavaa olla lääketieteellisesti perusteltua. Tästähän tässä on kyse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s