Valkee Oy: Korvavalon myynti romahti, veronmaksajien tuki yhtä suuri kuin yrityksen koko liikevaihto


Vuonna 2013 veronmaksajat tukivat Valkee Oy:n korvavaloa ennätyksellisellä 1,1miljoonalla eurolla (Tekes) Tuolla summalla Valkee Oy sai aikaiseksi 1,1 miljoonan euron liikevaihdon. Tekesin rahat näkyvät aikasemmassa tilinpäätöksessä, tässä tilinpäätöksessä Valkee on saanut 71 000. Tämä johtuu Valkeen tilikaudesta, joka alkaa maaliskuun alusta. Kun Tekesin mahdollisuudet rahoitaa hanketta loppuvat, niin veronmaksajat eivät suinkaan hylkää yhtiötä. Valkee saa nyt veronmaksajien rahaa Aloitusrahasto Veralta (Veraventure), joka tekee kohdeyrityksiin oman pääoman ehtoisia vähemmistösijoituksia, pääsääntöisesti rahaston omistusosuus kohdeyrityksessä on 15 – 40 %. Valkee sai rahaa 1.3.2014 mennessä sijoittajilta 5205553,9 euroa eli 5,2 miljoonaa, josta veronmaksajien osuus voi olla pahimmassa tapauksessa 2,1 miljoonaa tai enemmänkin, sillä Life Line Ventures saa rahaa mm. Veraventurelta, Sitralta ja Suomen Teollisuussijoitukselta (valtio). Ongelmana on, että tässä annetaan julkista rahaa yksityisille yrityksille, jotka sitten tuottavat sillä palveluita toisille yksityisille yrityksille.

 

Liikevaihto putosi vuotta aiemmasta 1,9 miljoonasta. Tämä merkitsee sitä, että kuluttajat päämarkkina-alueella Euroopassa eivät enää usko laitteen toimivan ja yhtiön voi pelastaa enää USA:n markkinat. Tänä vuonna yhtiö vaikenee myyntimääristä. Liikevaihdosta voidaan laskea laitteen myyntimäärät jotka ovat 2010-2011 = 5000, 2011-2012 = 15 000, 2012-2013 = 20 000 ja 2013-2014 = 11 000.

Yhtiö teki tilikaudella jättimäisen 2,9 miljoonan euron tappion. Tämä ei suoraan tarkoita, että yhtiö olisi matkalla konkurssiin, vaan että tuon verran omistajien omistuksen arvo laski.

Tähän mennessä Valkee oy on tehnyt yhteensä 4,5 miljoonan euron tappiot. Samaan tahtiin kuin laitteen arvostelu on kiihtynyt veronmaksajien  tuki on vain lisääntynyt joka vuosi. Yhteensä verorahoja on pantu kiinni laitteeseen 2,3 miljoonaa euroa. Ottamalla huomioon laitteen valmistuskustanukset, veronmaksajien rahoilla olisi voitu jakaa korvavalot ilmaiseksi jokaiselle nykyiselle käyttäjälle.

Veronmaksajilla täytyy olla oikeus pysäyttää virheelliset tukipäätökset tähän. Veronmaksajilla täytyy olla oikeus saada selvitys siitä, miksi tähän hankkeeseen on ryhdytty veronmaksajien rahoilla. Päätöksistä vastuussa olevat henkilöt eivät voi nauttia jotain eritystä suojaa. Tekesissä ei voi olla töissä sellaisia puusilmiä, jotka eivät tajuaisi, mistä tässä on kysymys.

Valkee on saanut enkelisijoittajilta 5,2 miljoonaa euroa ja veronmaksajilta 2,3 miljoonaa. Yhtiön perustajien sijoitukset ovat luokkaa ”hyttysen paska” näihin rahoihin verrattuna. Pikku osa rahoista on mennyt tuotteen valmistukseen. Rahat menevät tutkimuksiin, joita yhtiön perustajat tekevät itse. Sijoitetuilla rahoilla on käynnistetty ainakin Jet Lag tutkimus.

Valkee aloitti vuosi sitten prosessin, jolla se saisi laitteelleen Venäjällä myyntiluvan. Sitä odotellessa.

 

Suomen valtio on ollut Valkee Oy:n suurin rahoittaja. Voidaan sanoa, että Valkee Oy:n projekti ei olisi millään edennyt näin pitkälle ilman valtion raskasta tukea. Vakeen tukijoita ovat olleet Inno Suomi palkintojärjestelmä (Tarja Halonen), Keksintösäätiö, Suomen ulkoministeriö (lähetystöt ovat tehneet myynnisedistämistyötä), Ulkomaankauppaministeri (Team Finland, Kiina),  Tekes, Finvera (Veraventure), Oulun yliopisto, VTT (CE-merkintä) ja Finnair. Itse suomalaisena veronmaksajan haluan pyytää anteeksi kaikilta eurooppalaisilta ja Japanilaisilta, sitä, että me kansakuntana olemme yrittäneet tienata teidän kustannuksellanne. Esitän pahoitteluni myös kaikille niille, joiden kaamosmasennuksen lääketietteelinen hoito on viivästynyt korvavalon takia.

http://www.hs.fi/tiede/Valkee+loi+optisen+harhan+korvavalollaan/a1404616448010

Valkeen rahoitus loppuu:

http://www.tekes.fi/nyt/uutiset-2014/kolme-uutta-startupia-lapaisi-niy-rahoituksen/

Valkeella on taseessaan kehittämismenoja 1 589 339,40, vaikka oman kehittämistoiminnan perusteella aikaansaatuja aineettomia hyödykkeitä voidaan merkitä taseeseen erityistä varovaisuutta noudattaen. Valmiita tuotteita on 415 720,00 euron arvosta, 300 000 enemmän kuin aikaisemmin. Myynnin lasku tuli siis yhtiölle yllätyksenä. Rahaa Valkee ei vielä ole saanut 7,4 miljoonaa vaan 3 455 553,90 rahastoon ja 1 750 000,00 osakeannilla. Nämä rahat on pistetty haisemaan. Osakeannin perusteella entiset omistajat eivät taida omistaa yhtiöstä enää kuin muruja. Tilinpäätöshetkellä yhtiön rahat ovat finaalissa, mutta luvatusta 7,4 miljoonasta on vielä saamatta parimiljoonaa, jolla päästään yksi vuosi eteenpäin. Nämä tulevat rahat pitäisi laittaa uusien tutkimustulosten markkinointiin tai markkinointiin Venäjällä ja Usa:ssa. Uusi CE-merkintäkin pitäisi saada.

 

3 thoughts on “Valkee Oy: Korvavalon myynti romahti, veronmaksajien tuki yhtä suuri kuin yrityksen koko liikevaihto

 1. ”Rahat menevät tutkimuksiin, joita yhtiön perustajat tekevät itse.”

  Rahoista oikeasti tosi vähän menee tutkimuksiin. ”Tuotekehitys” tarkoittaa firman imagon sekä markkinoiden luominen ja/tai löytäminen, maksamalla kongressit, laitokset, yksityishenkilöt kuin esim. Jakke Nieminen, mainoksia siellä ja täällä, jne.
  – Ja matkat, esim. kun on mahdollisuus puolustaa firman jossain paikallisradiossa missä joku vielä ei kuullut laukauksen ja haluaa fraternisoida ”nettivihan uhrin” kanssa, jne jne. – Siihen meni rahat, ja firman johdon taskuihin palkkana.

  Summat minulla on, tähän mennessä en vaan halunnut julkaista ne. Mm. aika puuttuu, joten kokonaiskäsittely on mahdotonta, mietin vielä.

  Muuten kannattaa laskea tarkasti, laitoin viime yönä alkuperäiset tilinpäätökset nettiin. En minä ainakin näe 7,4 M€ sijoitusta missään.

  Minusta pääasia on, että Euroopan markkinat + Japani ei tuo enää oikein mitään jo 2v. jälkeen. Siinä on Saksa, UK. Nyt jopa Yhdysvallatkin jo jonkun verran. Tie päättyy. Jatkuva myynti? Noo.

  Siirtyy historiaan, niin kuin kaikilla huijauksilla on elämänkaarinsa.

 2. En ole lukenut tilinpäätöstietoja, joten en tunne yksityiskohtia.

  Tässäkin blogissa kritisoidaan veronmaksajien tukia, niin olisi hyvä erotella kaksi asiaa. Kun puhutte veronmaksajien tukea tarkoitatteko Tekesin tuotekehityslainaa (joka siis maksetaan takaisin) vai kenties tuotekehitystukea (jota ei siis makseta takaisin)? Löytyykö tilinpäätöksestä tähän selitys?

  Itse en ole veronmaksajana kovin huolissani tästä. Tuloverojen kautta suurin osa noista sijoittajien firmaan pumppaamista rahoista palautuu valtiolle. Joku verovaroista 100% kustannettava isompi turhake, kuten olympiastadionin (80+ m€) tai eduskuntatalon remontti (200+ m€) kiehauttaa enemmän.

  Teillä on kyllä jännät harrastukset.

 3. Itse pohdin tätä Valkeen suurta vedätystä lähinnä vaihtoehtoiskustannusten näkökulmasta. Eli mitä tuottavampaa samalla rahalla olisi saatu aikaan. Nyt kun valtio velkaantuu hurjaa vauhtia, niin olisi näin veronmaksajan näkökulmasta mielenkiintoista, että väheneviä resursseja käytettäisiin johonkin muuhun kuin huuhaa-firman perustajien makean elämän kustantamiseen. Vaikka johonkin sellaiseen, joka ei ole lähtökohtaisesti vedätystä.

  Riskirahoittaminen toimintana itsessään pitää käsitteellisesti sisällään epäonnistumisen mahdollisuuden, eli kaikki kanat eivät voi munia. Eikä olisi mielekästä näin olettaakaan. Riskirahoittaminen pitää sisällään myös vastuun sijoittajien (tässä tapauksessa veronmaksajien) varallisuuden huolellisesta sijoittamisesta.

  Ensimmäinen aihe on Valkeen tapauksessa ihan samanlaista kuin minkä muun tahansa start-upin kanssa. Jälkimmäisestä (huolellisesta varallisuuden hoidosta) en olisi kovinkaan varma, koska sijoittamisen lähtökohdat vaativat sijoittajilta sijoittamisen kohteeseen riittävän tarkan perehtymisen. Epävarmassa tilanteessa vaaditaan myös sijoituksen kohteen antaman tiedon lähdekritiikin harjoittamista ennen sijoituspäätösten tekemistä.

  Ihmeiden tekijöiden tarinat loppuvat kaikki kyllä aikanaan, koska valheella on lyhyet jäljet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s