Yksi lapsikuolema tragedia, toinen lapsikuolema epäilyttävää, kolmas lapsikuolema murha. Onko näin?


Ennen kuin tuomitset pelkästään sillä perusteella, että on sattunut 5 kohtukuolemaa, lue Sally Clarkin tarina

Äiti tuomittiin omien kätkytkuolleiden lastensa murhasta tilastovirheen takia

 

Sally Clark

https://roskatiede.wordpress.com/2013/11/04/aiti-tuomittiin-omien-katkytkuolleiden-lastensa-murhasta-tilastovirheen-takia/

Vuonna 2012 kuoli 163 sikiötä (THL, Mika Gissler). Lapsia syntyi noin 60 000. Kohtukuoleman kokeneiden naisten uusi raskaus päättyy 97 % todennäköisyydellä elävän lapsen syntymään. Ollaanko Suomessa tekemässä syyttäjän virhepäätelmää?

päivitys kello 13.17

Iltasanomille palkinto, ehti ensin

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288697262803.html

Ilta-Sanomat ehti ensimmäisenä laskemaan, kuinka epätodennäköistä kohtukuolemat ovat. Tulos on yksi 3000 miljardista. Todennäköisyys edellyttää kuitenkin, että tapahtumat ovat riipumattomat toisistaan. Tässä tapauksessa kuoleilla sikiöillä on ainakin samat geenit äidin puolelta, jotka saattavat tässä yksittäistapauksessa altistaa sikiökuolemille. Tästä syystä Ilta-Sanomien todenäköisyyslaskelmat ovat väärin. Lehdistön tekemät väärät todennäköisyyslaskelmat Sally Clarkin tapauksessa johtivat syyttömän tuomioon. Vaadin Ilta-Sanomia oikaisemaan laskunsa.

päivitys kello 16:00

Ilta-Sanomat korjasi hieman juttuaan, mutta ei antanut periksi. Koska tapahtumat eivät ole riippumattomia kuten nopanheitto, ei todennäköisyyttä voi laskea Ilta-Sanomien tekemällä tavalla. Ilta-Sanomat yrittää selittää pois virhellistä laskutapaansa ”Vaikka edellä mainittu laskelma on teoreettinen eikä yksilöllisiä muuttujia ole huomioitu kuten tilastotieteellisesti pitäisi, niin se antaa silti jonkinlaisen kuvan siitä, kuinka epätodennäköisestä tapahtumaketjusta on kysymys.” Selitys on sellainen, että toimittaja on edelleen ihan pihalla. Tialstotieteellisesti pitää käyttää muuta laskutapaa, kun tapahtumat eivät ole riippumattomia.

Mainokset

2 thoughts on “Yksi lapsikuolema tragedia, toinen lapsikuolema epäilyttävää, kolmas lapsikuolema murha. Onko näin?

  1. Ilta-Sanomien käyttämää päättelyä vastaavalla tavalla voitaisiin myös argumentoida, että viiden vauvan surmaaminen on *todella* harvinaista. Jos viiden vauvan spontaanin (kohtu)kuoleman todennäköisyys on Ilta-Sanomien mukaan noin 0.005^5 eli n. 3e-12, on viiden vauvan surmaamisen todennäköisyys siten (1/60000)^5 eli n. 1e-24.

    Mainittu arvio perustuu Tilastokeskuksen avoimeen tietoaineistoon kuolemansyistä, minkä perusteella väkivallan uhrina kuolee Suomessa vuosittain keskimäärin yksi alle vuoden ikäinen lapsi. Koska syntymiä on n. 60000 vuodessa, on yhden vauvasurman todennäköisyys tällä tavoin arvioituna n. 1/60000.

    Molemmat tapaukset ovat siis äärettömän epätodennäköisiä. Koska erityisen kiinnostavaa on, onko vauvojen surmaamisen todennäköisyys merkittävästi suurempi kuin vauvojen luonnollisen kuoleman todennäköisyys (ei siis itse asiassa yksinomaan se, kuinka todennäköistä on luonnollisen kuoleman todennäköisyys, minkä IS on laskenut), on ilmeisesti Ilta-Sanomien tekemää laskelmaa noudattelevan päättelyn perusteella vedettävä se johtopäätös, että todennäköisempi näistä kahdesta vaihtoehdosta on oikea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s