Saisinko rokotteen, jossa on adjuvantti?


Embed from Getty Images

Adjuvantti on rokotteeseen lisätty aine, joka lisää kehon immuunivastetta rokotteessa olevaa antigeeniä vastaan. Pitkään käytettyjä (yli 70 vuotta) adjuvantteja ovat alumiinisuolat ja -geelit. Rokotteessa, joissa on adjuvanttia tarvitaan vähemmän antigeeniä ja siksi nämä rokotteet aiheuttavat vähemmän sivuoireita ja ovat siksi parempia. Kun minä menen rokotettavaksi, sanon, että saisinko adjuvantillisen rokotteen, kiitos.

Alumiini ei toimi kaikkien antigeenien kanssa. Siksi adjuvanttien kehittely on ollut tärkeä osa parempien rokotteiden saamiseksi. Rokotevastustajat ovat pelotelleet, että juuri adjuvantit aiheuttavat kaiken maailman sairauksia. Persianlahden syndrooman väitetään edelleen johtuneen skvaleenista, vaikka tutkimukset jo vuosia sitten osoittivat muihin syihin. USA hyväksyi viime syksynä myös skvaleenin käytettäväksi lintuinfluenssarokotteessa.

En usko myöskään sikapiikin adjuvantin aiheuttaneen narkolepsiaa. Kanadassa, Ruotsissa ja Suomessa narkolepsiaan sairastuttiin erilailla. Suomessa pahiten. Tämä erilaisuus ei sovi adjuvanttiin, joka tuskin vaihtelee rokote-erästä toiseen. Lisäksi tiedetään, että itse sikaflunssa aiheuttaa narkolepsiaa. Eli viruksessa on jokin, kenties pintaproteiini, joka laukaisee narkolepsian. Ja tuo sama pintaproteiini voi olla myös rokotteessa ja sehän voi vaihdella rokote-erästä toiseen. Luotan siis siihen, että se mikä on todennäköisimmin totta, on myös totuus.
Haluan aina adjuvantillisen rokotteen, jos sellainen on saatavissa.

4 thoughts on “Saisinko rokotteen, jossa on adjuvantti?

 1. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014032318148496_uu.shtml
  ”Alman lehdet: Narkolepsian aiheuttaja selvisi
  Sunnuntai 23.3.2014 klo 08.45

  Sikainfluenssarokotteen narkolepsian aiheuttaja ei olekaan sen tehosteaine. Asiasta kertovat Alma Median lehdet.

  Tutkijat ovat viimein selvittäneet, mikä sikainfluenssarokote Pandremixissa sai aikaan lisääntynyttä narkolepsiaa.

  Tehosteaineen sijaan syypäänä onkin rokotteen virusantigeeniseos, joka sisältää sikainfluenssaviruksen osia. ”

  Ovat 2. käden sanomisia, ja jossain (tv-haastattelussa) viitattiin kuuteen tutkimukseen asiasta, mutta en löytänyt tarkasti juuri tuota tukevaa google scholarilla.. (tai sitten en osannut tulkita).

  • Salaliittoteoriat ovat kiehtovia, mutta niiden tunkeminen kaiken selitykseksi on hassu muoti-ilmiö. Ilman adjuvanttia ei olisi olemassa esim. lintuinfluenssarokotetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s