Hollantilainen professori ehdottaa T4 / T3 yhdistelmälääkitystä kokeiltavaksi valoikoidulla kilpirauhaspotilailla


Levotyroksiini T4 monoterapia säilyy vakiohoitona kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Kuitenkin valikoiduilla potilailla ehdotetaan harkittavaksi kokeellista yhdistelmäterapiaa T4:llä ja T3:lla.

Huonontunut psykologinen hyvinvointi, masennus tai ahdistus havaitaan noin 5-10 % kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla, jotka saavat levotyroksiinia, huolimatta normaalista TSH-tasosta. Tällainen valittaminen voi teoreettisesti ajatellen olla kytköksissä kohonneeseen vapaa T4 ja alentuneeseen vapaa T3 seerumikonsentraatioihin, jonka seurauksena havaitaan 30 %:lla levotyroksiinipotilaista matala vapaa T4 : vapaa T3 suhde. Näyttö viittaa siihen että levotyroksiini monoterapia ei pysty turvaamaan eutyreoottista tilaa kaikissa kudoksissa samanaikaisesti ja että normaali seerumin THS-taso niillä potilailla, jotka saavat levotyroksiinia, heijastelee ainostaan aivolisäkkeen eutyreoosia. Levotyroksiini plus liotyroniini yhdistelmäterapian suosio on nousussa; vaikka näytön perusteella se ei yleisesti ottaen ole erinomainen verrattuna levotyroksiini monotereapiaan, niin joissain 14 julkaistuista kokeesta potilaat pitivät tätä kombinaatiota ehdottomasti parempana ja siihen liittyi paremmat metaboliset profiilit.  Kombinaatioterapian pettymyksen aiheuttamat tulokset voivat liittyä levotyroksiinin ja liotyroniini sopimattomiin annoksiin, joiden seurauksena suhde vapaa T4 : vapaa T3 on epänormaali. Vaihtoehtoisesti hoidon mahdolliset edut voivat rajoittua potilaisiin, joilla erityinen geneettinen polymorfismi kilpirauhashormonin kuljettajassa tai dejodinaasissa, joka vaikuttaa solun sisällä T3-reseptoriin sitoutuvan T3 hormonin tasoon.

Nature REVIEWS ENDOCRINOLOGY

Dr Wilmar M. Wiersinga on Amsterdamin yliopiston endokrinologian professori

kirjoittaja on  European Thyroid Journal lehden päätoimittaja.

Tämänkin artikkelin kuvassa rT3 ei mene tumaan, missä T3-reseptori on, sorry rT3-ongelmalaiset.

One thought on “Hollantilainen professori ehdottaa T4 / T3 yhdistelmälääkitystä kokeiltavaksi valoikoidulla kilpirauhaspotilailla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s