Valkee korvavalon Timo Ahopelto hyökkää nimettömiä kritisoijia vastaan löysin argumentein


Timo Ahopelto kuittaa tieteelliset faktat huhuiksi Valkee Oy:n markkinointiblogissaan. Hän kuvitteelee, että Valkee olisi maailman ainoa tietteelinen keksintö, josta jokaisella olisi mielipide. Maailmalla on kirjoitettu enemmän esimerkiksi Bemerin magneetiterapialaitteesta. Laitteista, jotka toimivat, ei ole mielenkiintoa kirjoittaa ja lukea.

Timo Ahopelto väittää, että Valkee murtaa raja-aitoja tuomalla tieteen suoraan kuluttajille. Itseasiassa tieteen tuominen suoraan kuluttajille, eikä tiedeyhteisön arvioitavaksi, on varoitusmerkki huijauksesta numero yksi. Kun lääkäri keksii väittää, että veren alhainen pH aiheuttaa sairauksia, hän ei julkaise tutkimustulostaan tiedelehdessä vaan kirjoittaa asiasta suurelle yleisölle tarkoitetun kirjan. Kun Valkee tekee ”tutkimuksiaan” niitä esitellään puutteellisissa tiedepostereissa ja yhtiön lehdistötiedotteissa.

Valkee Oy yrittää kuitata laitteen toimimattomuudesta esitetyt tieteelliset todisteet huhu- ja kuulopuheina. Timo Ahopelto ei tiedä  toista pienyritystä, jonka kimpussa on suuri määrä kokopäivätoimiselta tuntuvia kriitikoita. Yksi esimerkki on veren parissa puuhastelijat  Dropper, joka on Valkeeta paljon pienempi firma.

Timo Ahopelto kertoo virheelliseksi osoittuneen tiedon MOT ohjelman valmistelusta. Tämä ei kuitenkaan tee virheelliseksi niitä tietoja, joita MOT ohjelma sitten esitti Taru korvavalosta ohjelmassa. Ohjelmassa ei ole asiavirheitä, vaikka Timo Ahopelto niin väittääkin, eikä esitä mikä asiavirhe ohjelmassa olisi ollut. Juuri tämäntyyppinen paskanjauhanta pistää vihaksi.

Ahopelto väittää, että Valkeesta esitetään totena 20 asiaa, vaikka ne eivät ole sitä. Väite on perätön. Ahopelto pystyy esittämään kolme asiaa tästä mielikuvituksellisesta 20 asian listasta, jotka hänen mielestään eivät ole totta.

”Kaamosmasennuksen ja sen oireiden lisäksi Valkee ei väitä muuta.” Uuden Valkee 2.0 laiteen käyttöohjeessa

Jos laitetta käytetään edistämään vallitsevaan aikaan
sopeutumista, tai parantamaan reaktioaikaa,
energiatasoa ja keskittymiskykyä, laitetta ei ole
määritelty direktiivin 93/42/ETY mukaiseksi luokan IIa lääkinnälliseksi laitteeksi.

Laitetta siis voi käyttöohjeiden mukaan käyttää kaamosmasennuksen sijaan jetlaggiin, parantamaan reaktioaikaa, energiatasoa ja keskittymiskykyä. Myös käyttöohjeet ovat markkinointimateriaalia. Se että näitä uusia vastalöydettyjä ominaisuuksia ei ole vielä hyväksytty viranomaisilla on pieni sivuseikka, vai mitä Valkee oy?

Finnarin preshopissa sanotaan, että ”Auttaa mielialan ja energiatason nostamisessa sekä reaktio- ja havainnointikyvyn parantamisessa.” ”CE-merkitty luokan II(a) terveydenhuollon laite.” Valkee Oy menee jälleenmyyjien virheiden taakse, vaikka yhtiö voisi lähettää kirjeen jälleenmyyjilleen, että laitetta saa markkinoida vain kaamosmasennukseen. Ulkomailla myyntiväitteet rehottavat, koska Valviran pitäisi valvoa koko Euroopan markkinointia. Timo Ahopelto kertoo kuitenkin : ”Valkee ei ole kertaakaan saanut valvovalta viranomaiselta Suomessa eikä ulkomailla huomautusta eikä meitä ole pakotettu muuttamaan markkinointiamme.” Onko Valkee liian pieni ja vaaraton valvottava Valviralle vai onko Valvira mukana juonessa niin kuin Tekes, Keksintössätiö, Tarja Halonen ja Suomen suurlähetystöt. Valkee on korjannut itse vapaaehtoisesti omat kotisivunsa lain mukaiseksi, mutta kyllä siellä aikasemmin puhuttiin erityisesti Jet Lagista. Japanissa pistettiin oikein tuulemaan, kun siellä laite ei ole lääkinnällinen laite.

Valkeen tehoa ei ole näytetty eikä valo mene aivoihin. Helpointa olisi todistaa korvavalohoidon teho kunnollisella plasebokontrolloidulla kaksoissokkokokeella, niin kuin on tapana. Sellaista tärkeintä koetta Valkee ei ole ryhtynyt tekemään, koska alustavat kokeet ovat antaneet niin huonot tulokset. On erittäin helppo sanoa, että kaksi kaksi 74-92% hoitovasteen todentanutta kaamosmasennustutkimusta ei todista mitään, koska niistä puuttui ratkaiseva plasebokontrolli ja koska eri valotehoilla, mm pienellä teholla jolla ei voi ollaa mitään biologista vaikutusta, tulokset olivat ihan samoja. 92 % tulos on myös liian hyvä ollakseen uskottava. Valkee itse toteaa roskatiedelehdessä Medical Hyphothesis julkaistussa pienen otoskoon tutkimuksessaan, että me kyllä tiedetään, että tästä tutkimuksesta puuttuu plasebo, mutta silti me uskotaan, että vaikutus johtuu muusta kuin plasebosta. Säälittävää. Se, että valo menee aivoihin, meidän pitäisi uskoa tutkimuksesta, jota Sveitsin yliopiston tutkijat kritisoivat:

A functional magnetic resonance imaging (fMRI)
study pointed to an increased functional connectivity
of the lateral visual cortex when 24 subjects were
exposed to extraocular light compared to 26 subjects of
the sham light control group (Starck et al., 2012).
However, a comparison with ocular light exposure as
an active control was not included in the study design.

Kritiikii perustuu siihen, että valkeen korvalon teho on 11 140 lux vapaasti edeten sentin päässä valon lähteestä, mutta Aalto-yliopiston professori Tapio Ala-Nissilän mukaan ”valo vaimenee kudoksessa hyvin nopeasti, 63 prosenttia jo kymmenesosamillimetrin matkalla.” Edessä on myös kuuloluut. ”Aivoihin pääsee vain vähän, vain punaista ja mahdollisesti infrapunaista valoa.” Valkeen valoa mahdollisesti aistivat proteiinit opsiinit reagoivat siniseen valoon. Tutkimustulokset voivat siis olla pelkkää sattumaa tai lumevaikutusta. Jos valo läpäisee luut, niin miksi minä en näe luiden läpi ja miksi luut näkyvät röntgenkuvissa?

Taloudellinen interssi aikasemmin tuli siitä, että Valkeen tutkijat olivat myös yhtiön omistajia. Kun bussnessenkeli tuli ja sijoitti Valkeeseen miljoonia euroja, niin oletettavasti tässä yhteydessä merkittävät omistusosuudet katosivat ja nykyisin raha tulee esim. Timo Takalalle tutkimuspalkkioina. Sveitsin tutkimus on Valkee Oy:stä riippumaton. Nämä ovat normaaleja sidonnaisuustietoja, joita on nykyisin tapana julkaista tutkimusten yhteydessä.

3 thoughts on “Valkee korvavalon Timo Ahopelto hyökkää nimettömiä kritisoijia vastaan löysin argumentein

 1. ”Timo Ahopelto kertoo virheelliseksi osoittuneen tiedon MOT ohjelman valmistelusta.”

  Ahopelto valehtelee siinäkin. Väärä ajankohta, keksitty väite. Idea, että pomo (Ahopelto) kertoo typerälle toimittajalle (Magnus Berglund) miten luetaan tasekirjat, ei pistä vihaiseksi vaan nauramaan. Voi mikä Pelle.

  ”Tämä ei kuitenkaan tee virheelliseksi niitä tietoja, joita MOT ohjelma sitten esitti Taru korvavalosta ohjelmassa.”

  kts.yl.

  ”Ohjelmassa ei ole asiavirheitä, vaikka Timo Ahopelto niin väittääkin, eikä esitä mikä asiavirhe ohjelmassa olisi ollut.”

  Tietysti ei. Ei voinut.

  Ohjelmassa oli muuten asiavirhe. Oli Valkeelle eduksi. Mutten kerro mikä!

 2. Valkeen kilpailija

  Miksi juuri sinä olisit niin tyhmä, että maksaisit miltei 200 euroa kahdesta korvaan työnnettävästä lampusta??? Nyt tälle tyhmyydelle ja rosvorahastukselle on vaihtoehto.

  Tällä videolla Vesa Linja-aho näyttää ja opettaa yksityiskohtaisesti, miten rakennat itse 7 eurolla paljon Valkeen lamppuja tehokkaammaan laitteen. Eli vielä tehokkaammat lamput korviin ja tehokkampi hoito:

  Valkeen tutkimus on tieteellisetsi todistanut seuraavat faktat:

  1. Ihmisaivot ovat reagoivat suoraan korvakäytävien kautta annettavaan valoon
  2. Valkee lievittää kaamosmasennusoireita
  3. Valkee parantaa kognitiivistä suorituskykyä
  4. Valkee parantaa motorista reaktioaikaa
  5. Valkee vähentää akuutisti ahdistusoireita
  http://valkee.com/tietoja/valkeen-tiede/

 3. Valkeen Facebook-sivuilla kerrotaan 27.1.2014:
  ”GENERAL WELL-BEING: To help improve your mood and cognitive performance, and boost your energy, use the device whenever you feel you could benefit from a little extra light in the course of the day.

  To alleviate typical symptoms of SEASONAL AFFECTIVE DISORDER, such as depression, anxiety, irritability, loss of interest in activities you usually find enjoyable, feeling of worthlessness, hopelessness, oversleeping, loss of energy, social withdrawal, decreased physical activity, fatigue, cravings for foods that are high in carbohydrates, and weight gain, use the device on a regular basis in the morning within TWO HOURS after waking up at the same time each day.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s