Suomen suosituin salaliittoteoria on Big Pharma, lääketeollisuuden rahanahneet verenimijät


Roskatiede ei saa rahoitusta suurilta lääkeyhtiöiltä (Big Pharma).

Tunnetuin, jo 50-vuotias salaliittoteoria on varmasti  John F Kennedyn murha, josta väitetään, että Osawald ei toiminut yksin ja että vihreällä nurmikumpareella oli toinen ampuja. Toteutuneista salaliittoista on esimerkki USA:n presidentti Nixonin avustajineen yritys salata Watergate-murto. Salaliittoteorian osottauduttua todeksi, siitä aletaan mielelään käyttää muuta nimitystä, kuten Watergate-skandaali tai tutkivan journalismin voitto. Salaliittoteorioita on kehitelty tuhansia. Salaliittoteoria-sanaan liittyy halventava, paranoidinen sävy. Siksi se on syytä pitää erillään oikeista, todistetuista, toteutuneista salaliitoista. Suomalaiset eivät ole koskaan uskoneet salaliittoteorioihin – paitsi nyt. Niin sanottu Big Pharma -salaliittoteoria putkahtelee esiin tuon tuostakin suomalaisessa nettikeskustelussa ja jopa televisiossa ja siitä on tullut paitsi Suomen suosituin salaliittoteoria niin myös argumetti, johon tavalliset ihmisetkin ovat alkaaneet uskoa.

Salaliittoteoria on todentuntuinen tarina tai selitysehdotus siitä, miten asia tai ilmiö on oikeasti tapahtunut, mutta tarinan tueksi ei ole esittää mitään konkreettista faktaa, faktat ovat heikkoja tai kelvottomia, todistettavissa vääriksi tai faktat ovat jopa väärennettyjä. On vain teoria.

Big Pharma salaiittoteorian mukaan rahanahneet lääkeyhtiöt kauppaavat tehottomia lääkkeitä korruptoituneiden kätyrilääkärien, viranomaisten ja poliitikkojen kautta ja estävät luonnollisten parannusmenetelmien pääsyn markkinoille. Teoria näyttäytyy eri muodoissa eri yhteyksissä.

Luontaistuotekauppiaiden hellimä väite on, että lääkeyhtiöt estävät luonnollisten syöpälääkkeiden pääsyn markkinoille, koska niitä ei voi patentoida ja siten niillä ei pysty tekemään rahaa. Sairaudet jopa hiv ja syöpä voidaan parantaa hyvällä ravinnolla ja luonnollista puolustusjärjestelmää tehostavilla vitamiineilla ja lisäaineilla. Lääketeollisuus haluaa salata tämän, koska syöpä on miljardien business.

Lääketeollisuuden väitetään myös tehtailevan tauteja, joihin sitten myydään uutuuslääkkeitä. Kyse on kuitenkin siitä, että bioläätieteellinen tieto on mahdollistanut sairauksien tarkemman erottelun, jolloin tiettyihin sairauksien alatyyppeihin on voitu kehittää lääke ja tälle alatyypille on selvyyden vuoksi otettu käyttöön uusi nimi.

Väitetää myös, että kehitysmaille tärkeiden lääkkeiden kuten HIV ja malarian kehittäminen on laiminlyöty. Kehitysmaita estetään myös hankkimasta lääkkeitä pitämällä niiden hinnat liian korkeina. Kutenkin lääketeollisuus lahjoittaa lääkkeitä kehitysmaille ja myy esimerkiksi hpv-rokotetta ale hintaan.

Lääketeollisuus lahjoo lääkäreitä erilaisilla seminaari- ja koulutusmatkoilla. Kuitenkin mainos- ja koulutustilaisuudet ovat lääkäreille tärkeää jatkokoulutusta eikä tätä jatkokoulutusta ole haluttu järjestää kokonaan verovaroin.

Magneettimedian mielestä Suomen lehdistö ja poliittinen johto ovat ottaneet entistä jyrkemmän asenteen suurten lääkeyritysten suojelioina.

Rokotevastustajat pitävät koko THL:ta lääkejätti  GlaxoSmithKlinen (GSK) sätkynukkena. Vaikka asiakirjat ovat julkisia, niin silti niistä muka vaietaan. Olisiko parempi, jos rokotetutkimukset tehtäisiin suoraan ilman, että THL toimii laadunvarmistajana ja huolehtii osaltaan siitä, että maksaja ei pääse vaikuttamaan tuloksiin? Myös kansankynttilät ovat hoksanneet salaliitoteorian mahdolisuudet. Opettajat lehdessä Antti Hautala maalailee kunnon salaliittoteoreetikon tavoin, ilman todisteiden häivääkää, että GSK on ostanut vastuuvapauden rokotteen mahdollisesti aiheuttamista haittavaikutuksista. Oikeasti GSK kuuluu Suomen Keskinäinen Lääkevahinkovakuutusyhtiöön, joka korvaa rokotevahingot. Varmuuden vuoksi kirjoittaja vetoaa myös Big Pharman (suuret lääkeyhtiöt) ja WHO:n väliseen salaliittoon selittämättä, miten tämä salaliitto liittyy Suomessa käynnissä olevaan HPV-rokotuskampanjaan. Onko WHO lisännyt HPV-rokotteeseen salaisen ainesosan, joka sterilisoi?

Lääketeollisuuden on toimittava markkinatalouden ehdoilla ja tuotettava omistajilleen voittoa. Ala on myös erittäin säännelty. Lääkeiden hintoja seurataan ja hinnoitteluun puututaan tarvittaessa. Voitoilla lääkeyhtiöt kehittävät uusia lääkkeitä, mikä on erittäin kallista, sitoo paljon pääomia ja sisältää suuria riskejä. Epäonnistuneiden lääkekokeilujen hinnoista ei kukaan uutisoi. Valimistuskustannukset ovat vain pieni osa lääkkeen hinnasta ja siksi ne saattavat tuntua korkeilta.

Taikauskokauppiaat kuten homeopaatit syyttävät Big Pharmaa kaikesta. Toista perässäni: vaikka lääketeollisuus olisinkin paskaa, se ei tarkoita että homeopatia parantaisi syövän.

17 thoughts on “Suomen suosituin salaliittoteoria on Big Pharma, lääketeollisuuden rahanahneet verenimijät

 1. Erään ystäväni isä on lääkäri, joka on saanut lääkefirmoilta ”lahjaksi” etelänmatkoja. Miten selität tämän? Jos kuvittelet, että lääkefirmat eivät voitele lääkäreitä, olet todella naiivi. ”Big Pharma” ei ole salaliittoa vaan karu totuus.

 2. Big Pharma -salaliittoteoriassa on se hankaluus, että se ei ole täysin väärässä. Kyseessä ei ole mikään salaliitto, mutta lääkeyhtiöillä on ihan taloudellisesta ja juridisesta ympäristöstään johtuen insentiivit toimia suhteellisen epäeettisesti. Muun muassa psyykenlääkityksessä tutkimustulosten vääristelyllä pyritään ohjaamaan kulutusta kalliimpien patenttisuojan piirissä vielä olevien valmisteiden pariin, vaikka todellisuudessa näyttöä niiden tehokkaammasta toiminnasta tai paremmasta turvallisuudesta ei olisi.

  Takavuosina lääkeyhtiöt kyllä sponsoroivat aika hulppeitakin juhlia ja seminaarimatkoja lääkäreille, mutta räikeimmistä ylilyönneistä on käsittääkseni aika lailla päästy eroon jo 90-luvulla. Oleellisestihan tässä asiakkaiden liehittelyssä ei ole mitään sellaista mitä ei tapahtuisi kaikilla muillakin aloilla, mutta lääkärit ovat tietyllä tapaa julkisen vallan käyttäjiä reseptilääkemääräysmonopolinsa kanssa, joten kovin intensiivistä markkinointia on pidetty epämoraalisena.

  Toki varsinainen Big Pharma -salaliittoteoria sisältää niin naurettavia väitteitä, että ne eivät mitenkään voi pitää paikkaansa.

 3. Noista ihan varmaan säilytetäänkin kuitteja. Kysypä seuraavaksi löytyykö niitä parittajilta tai huumekauppiailta.

 4. @Nimetön

  Ja erään ystäväni serkku kertoi nähneensä lentävän sian, miten selität tämän? On syy miksi internetissä anonyymisti, ilman todisteita, esitettyjä anekdootteja kaverin tutuista ei hyväksytä todisteena väitteelle.

  Jos he todella ovat toimineet epä-eettisellä tavalla, niin tämä pitäisi todistaa tutkimuksella, jota tukevat riittävät todisteet. Ja jos on ihan omakohtaista tietoa (mitä minä naiivina en tiedä), niin tuokaa se esim. viranomaisten tai tutkivien journalistien tietoisuuteen — jotka ovat valmiita todella tutkimaan aihetta.

 5. ”Ja erään ystäväni serkku kertoi nähneensä lentävän sian, miten selität tämän?” Luultavasti skitsofrenialla tai päihteiden väärinkäytöllä. En tiedä – en ole lääkäri.

 6. Salaliitto A-studiossa: haastateltu ns. ”asiakas” paljastui freelancerin tutkimuksissa yrittäjäksi ja myyjäksi itse..

  Boironin Pig paarma.

 7. Harper:

  ”Tähän liittyen toinen hyvä esimerkki siitä, miten huuhaata yritetään maskeerata tieteeksi:”

  Tähän väitteeseen (lääkkeet vaarallisempia kuin luontaistuotteet) törmää aina. Kyseessä on tietty ihan puhdas scheisse.

  1) Lääkkeitä ja luontaistuotteita ei käytetä samalla tavalla, joten vertailu on lähtökohtaisesti vinoutunut. Lisäksi lääkkeiden kohdalla haittavaikutukset tupataan listaamaan aina lääkkeen syyksi jo pelkän ajallisen yhteyden ja mahdollisen mekanismin pohjilta, luontaistuotteiden kohdalla taas esim. se, että niillä korvataan lääkehoitoa & siitä aiheutuu ongelmia ei tietenkään näy näissä tilastoissa.

  2) Natural Newsin jutut ovat niinikään hyvä osoitus yhteismitattomuudesta ja ”hei-ei-me-tarvita-aivoja” tasoisesta argumentaatiosta. Lääkkeetkin kun yleensä testataan sairailla ihmisillä mutta korkeampi kuolleisuus interventioryhmässä onkin se mikä merkitsee – miksi samaa ei siis saisi soveltaa vitamiinitutkimusten kohdalla jos ja kun niiden tarkoitus on osoittaa vitamiinisupplementaation hyödyt? Lisäksi synteettisten vitamiinien syyttämiselle ei ole biokemiallisia perusteita, keho kun hyödyntää ne ihan samalla tavalla per se (eri asia on toki se, että vitamiinivalmisteiden kohdalla jäävät sitten poies ruoasta hankittujen vitamiinien ohella saadut muut hyödyt). Ja sitten yksi ainut tutkija on tietty osoitus siitä, että koko lääketieteen tutkimus on pahaa-pahaa-pahaa ja (nyyh!) vitamiinitutkimusta sorsitaan. Jne. jne.

  Olipahan taas yhdenlainen naurupläjäys. 🙂

 8. Olen joskus aikaisemminkin törmännyt blogiisi, mutta ei ole koskaan kiinnostanut kaltaisesiesi ajama ikuinen ristiretki kaikkeä hömppää vastaan. ”Valistetaan tyhmät tavikset” esimerkiksi Hannu Lauerman ja Skepsiksen tyyliin. Ei minua myöskään kiinnosta esimerkiksi homeopatia tai kristallit. Big Pharman toiminnasta on kuitenkin keskusteltu muutenkin kuin ihan kristallihoitajien keskuudessa viime vuosina, kirjoina on julkaistu esimerkiki Ben Goldacre: Bad Pharma, jne.

 9. On aika tavalla eri asia ruotia esim. lääketutkimuksen ongelmakohtia ja lääkeyhtiöiden epäeettistä toimintaa faktapohjaisesti (Goldacre) kuin ”hei me eliminoidaan kilpailija levittämällä salaliittoroskaa vaikka ollaan itse pahempia” lähtökohdasta a la Big Supplement Industry.

 10. Tuo Homeopatia pistää kyllä vihaksi. Hahneman kehitti sen sillon kun jalka pistettiin poikki jos siinä oli mustelma. Hahneman kehitti jotta olisi jokin toinenkin vaihtoehto kuin sen aikainen lääketiede joka monasti oli kohtalokkaampaa kuin vain antaa sen mustelman olla paikallaan! Oma poika ei ole saanut rokotuksia äidin höynähdettyä Homeopatiaan ja siitä täytyy sitten varmaan mennä oikeuteen.

 11. No WHO päätti salata =luetaan salata…..cannabistutkimuksen aikanaan, kun raportti oli liian positiivinen c:n haittojen suhteen. Ei siis maistunut yleiseen kieltolakilinjaan. Aika hyvin moiselta laitokselta….eli dis-info menee ohi tutkitun tiedon. ( valitettavasti ei tähän hätään linkkiä, mutta kuukkeli kertoo…eli ”salattu WHO:n cannabistutkimus tms.”…..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s