HS: Onko kiivi voimahedelmä ja C-vitamiini supervitamiini?


Sliced golden kiwifruit.

Halkaistu keltainen kiivi. (Photo credit: Wikipedia)

Helsingin Sanomien mielestä kiivi on voimahedelmä ja C-vitamiini supervitamiini Journal of Nutritional Science lehdessä julkaistun artikkelin Mood improvement in young adult males following supplementation with gold kiwifruit, a high-vitamin C food perusteella. Asiassa kiinnittää huomiota se, että jutussa ei mainita otoskokoa, korostetaan, että tutkimus on tuore, se on julkaistu vertaisarvioidussa open access lehdessä, jota on ilmestynyt vasta kaksi numeroa. Lisäksi jutusta ei selviä, miten tulos mitattiin eikä kuinka merkittävää tulosparannusta saatiin aikaiseksi ja miksi käytetään sanoja ”voimahedelmä” ja ”supervitamiini”.

Joukko yliopiston miesopiskelijoita jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi päivässä kaksi kiiviä ja toinen puolikkaan. Kaksi kiiviä päivässä syöneiden ryhmästä useampi raportoi olonsa energisemmäksi ja mielialansa paremmaksi kuin puolikkaan kiivin syöneiden ryhmästä.

Juttu on julkaistu jo huhtikuussa 2013. Jutun lähteeksi mainitaan vain tiedelehti, mutta todennäköisesti juttuideaan on törmätty jossain muualla – tuoreeltaan.

Otoskoko tässä vaatimattomassa tutkimuksessa oli 35. Pieni otoskoko aiheuttaa sen, että ryhmävaikutusta ei voitu poissulkea (systemaattinen virhe). Osallistujat olivat yliopistossa opiskelevia miehiä, joten tutkimustuloskin koskee vain yliopistossa opiskelevia miehiä. Sitä ei voi yleistää naisiin. Kiivit olivat keltaisia kiivejä, eivät vihreitä, niin kuin Helsingin Sanomien kuvassa. Hedelmät tarjosi Zespri International Ltd, joka myös rahoitti tutkimusta.

Tutkimus tehtiin kyselykaavakkella, jossa oli 65 mielialaan liittyvää kysymystä, jolla mitattiin jännitys-ahdistusta, masennus-alakuloisuutta, viha-vihamielisyytä, elinvoimaa-aktiivisuutta, väsymys-voimattomuutta, sekavuus-hämmennystä. Tutkimuksessa ei tutkittu, onko kiivi voimahedelmä. Artikkelissa julkaistuista kuvista nähdään, että kaksi kiiviä syöneiden mieliala (mood) oli hiukkasen kohentunut. Tämä ei kuitenkaan johdu kiivihedelmästä vaan sen sisältämästä C-vitamiinista, sillä muiden aineiden pitoisuudet eivät nousseet merkittävästi. Kaksi kiiviä päivässä = suositusten mukainen optimaalinen määrä C-vitamiinia.

C-vitamiinista on paljon tutkimuksia. Miksi kaikista C-vitamiinitutkimukista valikoitui julkaistavaksi tämä, kovin vaatimaton tekele? Ja miksi C-vitamiinille kuuluva kunnia annetaan kiivi-hedelmälle?

Mainokset

3 thoughts on “HS: Onko kiivi voimahedelmä ja C-vitamiini supervitamiini?

  1. Zespri International on siis kiivejä myyvä yritys, joka on erikseen brändännyt erilaisia kiivejä, ml. Zespri Goldin.

  2. Näinkin karkea juttu menee helposti monelle läpi, jos ei ole medialukutaitoa. HS on ilmeisesti nykyään samaa luokkaa iltapäivälehtien kanssa näissä terveysaiheiden nettiuutisionneissa. Ovatkohan toimittajat oikeasti näin tyhmiä vai haetaanko vain tietoisesti klikkauksia?

  3. Kauan on tiedetty, että tyrni, ruusunmarja ja mustaherukka sisältävät eniten C-vitamiinia. Trooppiset hedelmät eivät vedä vertaa kotimaisille marjoille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s