Oletko varma, että et kärsi tuuliturbiinisyndroomasta?


Wind Energy

Tuuliturbiinisyndrooma on toistaiseksi lääketieteelle tuntematon oireyhtymä (Photo credit: janie.hernandez55)

Tuuliturbiinisyndrooman (TTS) oireita ovat tinnutus, lasten ajattelu- ja oppimisvaikeudet, ongelmat ajattelussa, muistissa ja keskittymiskyvyssä, panikointi, levottomuus, unihäiriöt, mielialan vaihtelut, päänsärky, huimaus, korvanpaine, pyörrytys, pahoinvointi, näön hämärtyminen, sydämen tiheälyöntisyys ja ärtyisyys. Tuuliturbiinit tuottavat ultramatalalla tajuudella ääntä, joka vaikuttaa Dr Nina Pierpontin mukaan ihmisen terveyteen. Dr Nina Pierpont on New Yorkilainen lastenlääkäri, joka on julkaisut tutkimuksensa kirjassaan Wind Turbine Syndrome: A Report on a Natural Experiment. Hänen havaintonsa perustuvat 38 ihmisen kokemiin oireisiin tuuliturbinien lähellä.

Tuulienergia on multimiljoonien eurojen teollisuus vuodessa. Sitä pidetään puhtaana, vihreänä ja uusiutuvana, mutta sillä on salattu, likainen puolensa. Monet ihmiset, jotka asuvat 2 km etäisyydellä tuulimyllystä, sairastuvat. Sairastuvat niin sairaaksi, että hylkäävät asuntonsa. Kukaan ei sitten halua ostaa heidän akustisesti myrkyllistä kotiaan. Tuulivoiman tuottajat kieltäytyvät järkähtämättä hyväksymästä, että TTS:aa on olemassa.

Dr. Nina Pierpont selittää maallikon termein, kuinka turbiinien infraääni ja matalan taajuuden ääni aiheuttavat näennäisesti tilanteeseen sopimattomien oireiden kirjon, jonka hän on nimennyt tuuliturbiinisyndromaksi. Julkaistuaan kirjan vuonna 2009, hän on saanut lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä ympäri maailmaa, jotka ovat huomanneet, ettei tuuliturbiinisyndrooma ole rajoittunut vain niihin, jotka elävät kaupallisten tuuliturbiinien varjossa. On paljastunut, että ihmiset kärsivät identtisistä oireista asuessaan lähellä maakaasukompressoria, teollista jätevesipumppuasemaa ja muuta voimalaitosta. Jokaisessa tapauksessa infraääni näyttää olevan tärkein syyllinen sairauksien aiheutumiseen, tuuliturbiinisyndrooma ilman turbiineja.

Viimeaikaisen tutkimusten perusteella oletetaan, että tuuliturbiinisyndroman syntymekanismi on seuraava: ilman tai kehon väittämä matalafrekvenssinen ääni stimuloi suoraan sisäkorvaa, josta aiheutuu fysiologinen vaste sekä simpukassa (kuuloelin) ja kuulokivielimessä (osa tasapainoaistia). Kuulokivielimen fysiologisten reaktioiden ja signaalien tiedetään aiheuttavan laaja-alaisia vaikutuksia aivoissa mukaan lukien huimausta, pahoinvointia (merisairautta ilman merta), levottomuutta ja vaikeuksia näköön perustuvassa ongelmanratkaisussa. Populaatiotason tutkimus Mainessa osoittaa selvän häiriön unessa ja psyykisessä terveydessä 1400 m päässä turbiineista väheten 5 km asti.

Ihmiset ovat heränneet huomaamaan, että kaikki ei ole niin kuin väitetään. Esimerkiksi luotettava uutistoimisto ABC news kertoo ongelmista Massachusettsin Cape Cod Townissa, missä tusinan verran ihmisiä on haastanut tuulivoimayhtiön oikeuteen.

===============================================================================

Tämä tarina on esimerkki, millä keinoin uusia jymäytyksiä luodaan.

Jymäytys alkaa kirjan kirjoittamisella. Oikeat tieteelliset löydöt esitellään ensin vertaisarvoidussa tiedelehdessä ja vasta sitten voidaan kirjoittaa kirja. Näin toimivat esimerkiksi Watson ja Crick ratkaistessaan DNA:n rakeenteen. Suomalasia kirja edellä menijöitä ovat Antti Heikkilä ja Taija Somppi.

Jymäytykseen liittyy usein epäkelpoa tutkimusta. Joko kirjoittajan itsensä tekemää tai toisten tekimien tutkimusten tahallista väärintulkintaa. Tässä tapauksessa kirjoittaja oli soittanut tuulimyllyjen lähellä asuville henkiköille ja kysynyt mikä vaivaa. Vastaukseksi oli saatu hyvin yleisiä, normaaliin elämään silloin tällöin kuuluvia vaivoja kuten päänsärkyä. Kun jostain aiheesta tehdään paljon tutkimuksia, joukkoon mahtuu poikkeuksia – ehkä jostain syystä epäonnistuneita tutkimuksia – tai tutkimuksia, joissa menetelmät ja otoskoot ovat vaatimattomia, niin poimimalla joukko näitä valtavirrasta eroavia tutkimuksia saadaan aikaiseksi kummalliselta näyttävä lopputulos. Plasebon puuttuminen on aina hyvin paljastavaa.

Yksilötarinat ovat aina herkkua. Tässä tapuksessa tuulimyllyn lähellä olevat olivat haastaneet tuulimyllyyhtiön oikeuteen sairauksien takia. On varsin helppo oivaltaa, että jotkut haluavat vain maisemaa pilaavaat tornit pois asuntonsa ikkunanäkymää pilaamasta. Yksilötarinat lääketieteessä eivät koskaan kerro mitään. Lääkkeitä ei saa markkinoida yksilötarinoilla. Kun jossain yhteydessä näet yksilötarinan tiedät heti, että nyt sinua yritetään huijata. Oikeita hoitoja ei tarvitse markkinoida yksilötarinoilla, koska lääkärit ja alan ammattilaiset tietävät yksilötarinoinen todistusvoiman olemattomuuden. Varo myös epidemiologisia tutkimuksia, joissa ei kerrota vaikutusmekanismia. Pelkkä epidemiologinen tutkimus ei ei kerro syy-seuraussuhteesta mitään.

Salaliittoteoriat ovat suosittuja humpuukin kauppaamisessa. Lääkeyhtiöt tai teollisuus ovat rahanahneita, jotka myyvät uhreille mitä vain millä keinoin vain ja salaavat haittavaikutukset, jep jep. Kun väitteelle ei esitetä faktoja, kuten kuitteja tai sopimuksia, kyse on pelkästä salaliittoteoriasta, satutarinasta. Mutta kun huomaat salaliiittoteorian, niin tiedät olevasi jymäytyksen äärellä. Oikeita asioita ei yritetä kaupata salaliittoteorian avulla.

Joskus yritetään kehitellä tieteellisen kuulosia teorioita vaikutusmekansmista. Tässä tapauksessa kerrotaan, että korvan simpukan kauttahan homma toimii. Mutta yhtään tieteellistä mittausta ei ole tehty. Sama toimii esimerkiksi Valkeen korvavalon kohdalla. Vaikutusmekanismista ei ole mittaustulosta.

Kun sitten kirja julkaistaan, niin ihmiset alkavat tutkia itseään, että löytyykö tuollasia oireita. No kyllähän löytyy ja paljon. Varmaan kotien ilmastointilaitteetkin aiheuttavat kaikille tuttuja yleisiä vaivoja, maailmanlaajuisesti. Ei pidä hairahtua luulemaan, että kyse olisi todisteesta teorian paikkansapitävyydelle. Kannattaa miettiä kilpailevia teorioita. Muista myös että lehdissä ei uutisoida tutkimuksia, joissa kerrotaan, että ilmiö ei aiheuta mitään.

Suomessa asiaan on tarttunut Kalevi Nikula Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n puheenjohtaja. Hän tietetää totuuden tuulivoimaloista. Tässä on kanadalaisten katsaus aiheeseen.

6.10.2016.

THL:n tutkijat ovat sitä mieltä, että infraäänen terveyshaitoista ei ole näyttöä.

Mäyrät stressaantuvat  < 1 km tuulivoimalasta.

Ennen ja jälkeen tuulivoimalan rakentamisen ei havaittu muutoksia unessa (otoskoko 16).

Niillä jotka suhtautuivat tuulivoimaan negatiivisella aseneella, jotka pelkäsivät omaisuuden arvon alenemista ja jotka kiusaantuivat äänistä, psyykkinen elämänlaatu heikkeni (otoskoko 43)

6 thoughts on “Oletko varma, että et kärsi tuuliturbiinisyndroomasta?

  1. Kiitos hyvästä esimerkistä siitä, miten ihmisiä höynäytetään! Nina P:n tavalla tutkimusta voisi tehdä esim. postinumeron vaikutuksesta terveyteen. Soitamme kaikille, joiden postinumero alkaa numerolla 8 ja pyydämme heitä listaamaan tällä hetkellä esiintyviä oireita. Vastaukseksi saamme päänsärkyä, huimausta, ruokahaluttomuutta, näläntunnetta, selkäkipuja, niska- ja hartiakipuja, unettomuutta, mielialan vaihteluja ja seksuaalinen haluttomuus. Sitten vedämme johtopäätöksen että ihmisille on hyvin haitallista asua alueilla, joissa postinumero alkaa 8:lla. Hui, hui, muuttakaa heti pois! Ja ostakaa vielä kirjamme aiheesta, á 98 euroa.

  2. Voisiko myös tätä artikkelia kutsua roskatieteen roskatiede roskatiedoksi. Eli kuka on se joka määrittelee oikean ja väärän? Suomessa mm. Tiedettiin että ei ole hätää vaikka on kännykkämaston lähetinantennin vieressä eli siis kymmenien senttien päässä.. Ja siihen ei osattu antaa oikeata hoitoa. Suomessa on vaan liian heikkoa tälläisen tutkimuksen taso ja tietämys, valitettavasti. mm. Venäjällä tiedetään että Wi-Fi antennien aiheuttama säteily aiheuttaa kasvavissa lapsissa ongelmia.

    • Höpö höpö. Wi-Fi antenni ei aiheuta mitään ongelmia. Samaa uskottiin radiosta 100 vuotta sitten. Venäjällä ei ole havaittu yhtään mitään. Jos olisi, niin kyllä Erja tietäisi. Miten kehtaat tulla tälle näyttöön perustuvaan blogiin esittämään mielipiteitä ilman näyttöä. Ainiin , ettehän te edes tiedä mitä näyttö tarkoittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s