HPV-rokote: Tytöt ottavat rokotetta ahkerasti, rokottevastustajat epäonnistuivat


Genital HPV infection incidence graph

Genital HPV infection incidence graph (Photo credit: Wikipedia)

HPV-rokotukset ovat alkaneet hyvin ainakin siinämielessä, että rokotekattavuus noussee 75 %:iin, mikä on samaa suuruusluokkaa kuin Englannissa, mutta paljon korkeampi kuin rokotevastustajien kotimaassa USA:ssa. Rokotepaikoilla on havaittu pyörtymisiä ja suurin syy kieltäytymiseen on ollut piikkipelko. Pyörymiset ovat tapahtuneet ennen rokotusta 🙂

Suomen homeopaattien ja luontaistuotekauppiaiden liitto, joka kutsuu itseään leikkisästi Suomen Terveysjärjestöksi, jatkaa kuitenkin sitkeästi asiatonta HPV-rokotepelottelua. Nina M. Bjelogrlic-Laakso kirjoittaa yhdistyksen tiedotteessa kummia. Yhdistys vaatii, että että kansalaisille on kerrottava objektiivisesti eli parhaimman käytettävissä olevan lääketieteellisen tiedon valossa niin rokotteen rajallisista hyödyistä kuin myös vakavista, jopa hengenvaarallisista terveysriskeistä. Vaatimuksen tueksi yhdistys listaa oman näkemyksensä siitä, mitä on objektiivinen tutkimus heidän mielestään. Lista sisältää kymmenen täysin ala-arvoista paperia, joista vain jotkut on julkaistu tieteellisessä lehdessä. Parivaljakko Tomljenovic L & Shaw C.A on tunnettuja pseudotieteellisistä roskapapereista ja näitä juttuja listan kymmenestä viitteestä on peräti 4 eli lähes puolet. Googlehaku näillä tutkijanimillä johdattelee lukijat rokotevastaisen liikkeen sivuille.

PubMed listaa pelkästään Cervarix-rokotteesta 252 artikkelia, jotka ovat oikeaa tiedettä. Yksi aivan tuore on tämä, jossa kerrotaan, että Englanissa HPV-rokoteohjelma on menestyksekkäästi suojannut HPV 16/18 infektioita seksuaalisesti aktiivisilla naisilla.

Nina M. Bjelogrlic-Laakso viittaa ulkomaisilta riippumattomilta tutkijaryhmiltä tulleisiin tietoihin rokotettujen sairastumisista, haittavaikutusten immunokemiallisista vaikutusmekanismeista ja kliinisiin rokotetutkimuksiin liittyneistä heikkouksista,  joiden vuoksi hyödyt ovat näyttäytyneet  todellisuutta parempina ja joiden vuoksi haittoja on jäänyt havaitsematta. Kyse ei ole tieteellistä artikkeleista vaan rokotuksen vastaisen liikkeen sisäisistä sähköpostiviesteistä. Hän ei kuitenkaan paljasta, mitä nämä sähköpostiviestit pitävät sisällään, hän ei julkaise niitä, mutta kehtaa antaa 15-vuotiaille tytöille sen tiedon, että muka haittoja olisi jäänyt havaitsematta. Sensuroinnin syy on tietenkin se, etteivät sähköpostit kestä päivänvaloa. THL on roskan käynyt läpi, joten voimme luottaa asiantuntijoiden sanaan, kun Bjelogrlic-Laakso vain vihjailee ja salaa.

Riippumattomilla tutkijaryhmillä Bjelogrlic-Laakso tarkoittaa sellaisia, jotka eivät saa rahoitusta lääkeyhtiöiltä. Kuitenkin tieteellinen järjestelmä, jonka oleellinen osa on vertaisarvioidut tiedelehdet, on virittänyt itsensä sellaiseksi, ettei rahoittaja pääse vaikuttamaan tutkimustuloksiin. Luotettavuus on kaikkien, myös lääkeyhtiön etu. Riippumaton ryhmä on esimerkiksi Sane Vax, Inc. joka saa rahoituksensa lahjoituksina foliohatuilta, mutta suoltaa epätieteellistä rokotepropagandaa.

Tuntuu myös ihan hassulta, että yhdistys on toimittanut papereita THL:lle ikäänkuin THL ei tietäisi niistä. Totta kai THL:ssä luetaan kaikki tieteelliset artikkelit ja seurataan rokotuksen vastaisen liikkeen trendejä – myös sitä roskatiedepuolta.

Kun kerran STJ:ssä koetaan tärkeäksi vakavista terveysriskeistä tiedottamisesta, niin kysymys kuuluu, että miksi STJ ei sitten tiedota, vaan vain vihjailee. Mitä vakavia terveysriskejä Cervarixiin liittyy? Perustuuko väite terveysriskeistä vertaisarvioidussa tiedelehdessä julkaistuun artikkeliin vai Sane Vax Incin sähköpostiin? Mikä on niiden esiintyvyys eli kuinka moni rokotettu saa vakavan terveyshaitan? Miksi ette kerro?

Rokotteen ottamisesta päättää 15-vuotias tyttö. Voisitteko kertoa asianne ottamalla huomioon tämän ikäisen kyvyn lukea englaninkielisistä tieteellistä tekstiä? Rokotevastaisella liikkeellä ja muillakin huiputtajilla on taktiikka. He sanovat, että HPV-rokote voi tappaa, lue viitteet. Idea on se, että paperit ovat kelvotonta tiedettä, josta amatöörilukija tekee itse virheelliset johtopäätökset. Bjelogrlic-Laakso toivoo, että 15-vuotias tyttö tekisi virhepäätelmän, että koska Vaersissa (USA:n rokotteiden haitailmoitusrekisteri) on kuolemaan johtaneita ilmoituksia, niin rokote voi tappaa. Kun Bjelogrlic-Laakso ei kerro, miten viitteistä tehdään hänen julkaisema johtopäätös, niin kukaan ei voi väittää hänen puhuvan paskaa.

Yhä edelleen Nina M. Bjelogrlic-Laakso itkee, kun Helsingin Sanomat ja Lääkärilehti eivät julkaiseet hänen mielipidekirjoitusta. Kyse on siitä, että Bjelogrlic-Laakso nostaa esiin foliohattujen ihannoiman salaliittoteorian valtamediasta ja sen epäreiluista toimintatavoista. Hyvä Bjelogrlic-Laakso, jokainen vähääkää lehtialaa tunteva tietää, että jos väittää, että HPV-rokote tappaa, niin silloin pitää samassa yhteydessä kertoa, että miten niin. Minä tiedän syyn, miksi te ette kerro, miksi HPV-rokote tappaa. Koska väitteenne perustuu vain haittavaikutusrekisterin tietoihin ja kaikki alkaisivat nauraa teille, kun ette pysy esittämään mitään muuta.

STJ:n periaate on, että kyse on niin merkittävästä ja monimuotoisesta asiakokonaisuudesta, että siitä toivotaan STJ:ssä keskusteltavan asiantuntijoiden keskuudessa ennen asioiden puimista julkisessa tai sosiaalisessa mediassa erilaisten väärinkäsitysten ja –tulkintojen estämiseksi. Mitä jos alkaisitte toimia tämän oman ohjenuoranne mukaisesti.

6 thoughts on “HPV-rokote: Tytöt ottavat rokotetta ahkerasti, rokottevastustajat epäonnistuivat

 1. Tämän lisäksi voi iloita siitä että uusimman Tiedebarometri 2013:n mukaan Suomessa
  homeopatian uskottavuus on suorastaan romahtanut. (Homeopaatikothan vastustaa rokotteita, ja jossei julkisesti niin ainakin salaa).

  Laskeskelin vähäsen ja sain otsikoida:
  ”300 000 suomalaista menetti uskonsa homeopatian tehoon”
  http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/374210

  😀

 2. 😀
  Mut rokotushan siis on aiheuttanut pyörtymisiä. Kauheeta et tollasta tungetaan meidän lapsosiin. Ja niin on voimakas myrkky, et sitä pyörtyy jo ennen kuin on rokotetta saanut. Sil on tosi paha karma tai jotain 😉

  Bjelogrlic-Laakso voisi ostaa tekstarin hinnalla kirjoitustilaa Etelä-Suomen Sanomista Näppis-palstalta. Taso (ja seura) olisi samaa ja oikein viihdyttävää.
  Ostamallahan tähänkin saakka rokotevastustajat ovat saaneet äänensä kuulumaan ja (roskatiede)tutkimuksensa julkaistua.
  Jos Nina M. B.-L. aikoo olla ”uskottava” rokotevastustaja, niin massee kehiin babe! Niin kuin suuressa maailmassa; The show must go on.

 3. Kattavuudesta välitietoja.

  -Oulussa kouluilla vaihtelee, 50-100% mutta keskimäärin 75% arvioitiin.
  Kaakkurin koulussa 80%, Metsokankaan koulussa n. 50% (Kaleva 23.11.2013) (lähes sama Oulun eteläpuolinen-alue ja voi vain ihmetellä miksi noin suuret erot..)

  -Vaasan ja Seinäjoen kouluissa n. 50%. (YLE 22.11.)

  -Helsingissä 65%, Espoossa 60% (HS 2 pv sitten)

  -Lahdessa 70% (Etelä-Suomen Sanomat 23.11.)

  -Torniossa 44.9%, Kemissä ehkä samaa luokkaa (Pohjolan Sanomat 21.11.)

  -Uusikaarlepyy 66% (http://svenska.yle.fi/artikel/2013/11/26/hpv-vaccinet-delar-flickornas-asikter), joka on valitettavasti korkein lukema 8:sta lukiosta Pohjanmaan ruotsinkieliseltä alueelta. Pietarsaaren (Jakobstad) suom. kielisessä lukiossa vain 18% otti rokotteen ja
  Kruunupyyssä myös alhainen %.

  Summa summarum: Länsi-Suomessa näkyvät oudon alhaiset lukemat voivat johtua uskonnollisuudesta. Pohjanmaalla ja ylempänä vaikuttaa lestadiolaisuus, Seinäjoella vaikuttaa helluntalaisuus, Ruotsinkielinen rannikkoalueesta osa tunnetaan taas Bibelbälttinä eli Suomen raamattuvyöhykkeenä..

 4. THL:n ylilääkäri ja rokotusohjelmayksikön päällikkö Hanna Nohynek arvostelee kovin sanoin Nina M. Bjelogrlic-Laaksoa 29.11.2013 ilmestyneessä Mediuutisissa. ”Emme olleet varautuneet, että lääkärikollega alkaa levittää tapauskertomuksiin ja näennäistieteeseen perustuvia huolestuneita viestejään mediassa. Niitä on levitetty myös suoraan vanhemmille koulujen Wilma-järjestelmässä.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s