MTV3 45 min kehitteli kotimaisen salaliittoteorian statiinilääkkeiden ympärille


Tässä kirjoituksessa ei oteta kantaa statiinilääkkeiden hyödyllisyyteen suhteessa haittoihin.

Tässä on MTV3 45 min ohjelmasta laadittu uutinen

Big Pharma on lempinimi lääketeollisuudelle ja siihen liittyvälle salaliittoteorialle. Teorian mukaan lääkeyhtiöt yrittävät myydä mahdollisimman paljon täysin turhia ja tehottomia lääkkeittä terveille ihmisille lahjomalla lääkäreitä tehdäkseen suunnattomia voittoja. Teorian avulla voidaan perustella mitä ihmeellisimpiä asioita tarvitsematta todistaa väitettä mitenkään. Väite tulee todistetuksi, jos se sopii Big Pharma -salaliittoteoriaan.

MTV3 45 min mukaan Käypä hoito – työryhmän jäsenet ovat toimineet koko 2000 -luvun tiiviissä taloudellisessa yhteistyösuhteessa statiinivalmistajien kanssa ja saaneet kymmenien tuhansien eurojen henkilökohtaisen hyödyn. Statiinilääkeitä on myyty 500 miljardin euron edestä. Salaliittoteorian mukaisesti nämä lääkärit ovat lääkeyhtiöiden kätyreitä, jotka ovat saaneet suomalaiset lääkärit määräämään tehotonta statiinilääkettä turhaan terveille.

Mitään näyttöä siitä, että lääketutkimuksissa asiantuntijoiksi pätevöityneet henkilöt olisivat toimineet epäeetisesti tai muulla tavoin väärin, MTV3 ei esitä. Ei kuitin kuittia lahjonnasta. Ei paperia siitä, millainen sopimus lääkäreiden ja lääkeyhtiön välillä on. Ei sähköpostikirjeenvaihtoa. Ei todisteita siitä, että Käypä hoito -suositus olisi virheellinen. On vain salaliittoteoria ja salaseura.

Käypähoitosuositukset perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin, jotka julkaistu tiedelehdissä. Salaseuran ulkopuoliset voivat siis varmistua salaseuran johtopäätösten oikeellisuudesta lukemalla nämä julkiset tieteelliset artikkelit. Suosituksia mutetaan, kun uutta tietoa saadaan.

MTV3 kehtaa väittää, että pääosa nykyisistä statiinilääkityistä käyttää hyödytöntä lääkitystä vakavien haittojen uhalla. Kuitenkin MTV3:n haastattelma asiantuntija Professori Risto Huupponen sanoo omaan tutkimukseen perustuen, että ne joilla on pieni riski eivät tarvitse statiinilääkitystä. Näitä pienen riskin lääkkeen käyttäjiä ei ole pääosa vaan vain noin 27 %. MTV3 laskee kohtalaisen riskin omaavat sellaisiin, jotka eivät hyödy lääkkeistä, mutta ohjelman haastattelema asiantuntija sanoo vain, että kohtalaisen riskin joukossakin voi olla sellaisia, jotka eivät hyödy lääkkeistä. MTV3:n yleistys, että suurin osa statiinilääkeiden käyttäjistä ei hyödy lääkkeistä on virheellinen. Tämä virhe voi aiheuttaa sen, että joku lääkkeenkäyttäjä lopettaa lääkkeen käytön keskustelematta asiasta lääkärin kanssa. MTV3 ei ole korjannut virhettään. Virhe levisi myös Ilta-Sanomiin.

MTV3 käyttää asiantuntijanaan Professori Risto Huupposta. Tasapuolisuuden nimissä olisi ollut paikallaan paljastaa myös Huupposen kytkökset lääketeollisuuteen. Professori Huupponen on osallistunut teollisuuden rahoittamien lääketutkimusten suunnitteluun, toteutukseen ja raportointiin. Hänellä on yksittäisiä esityksiä terveydenhuollon toimipisteiden ja yhdistysten järjestämissä koulutustilaisuuksissa, joiden rahoitukseen lääketeollisuus on osallistunut. En tiedä johtuuko MTV3 valitsema linja siitä, että statiinilääkkeitä ei mainosteta kanavalla.

Tyypilliseen salaliittoteoreetikon tavalla MTV3 pelottelee vakavilla sivuvaikutuksilla, mutta ei kerrota mitään niiden yleisyydestä tai harvinaisuudesta. Itseasiassa yhtiö väittää virheellisesti, että statiinien yleisimmät haittavaikutukset ovat toimintakykyä alentavat lihasoireet ja kohonnut diabeteksen riski. Tyyppiliset haittavaikutukset ovat oikeasti päänsärky, ilmavaivat ja suoliston toiminnan häiriöt. Maksaentsyymien nousua tavataan 2-3 %.lla ja siksi maksa-arvoja suositellaan seurattavaksi hoidon alussa ja myöhemmin vuosittain.

Professori Huupponen selittää toimittajalle, että statiinilääkkeitä syövien korkeampi kuolleisuus johtuu siitä, että potilas sairastuu lääkkeestä huolimatta. Silti toimittaja kirjoittaa, että statiinit lisäävät kuolemaan johtavia sydäninfarkteja, kun niiden käyttäjät kuolevat useammin. Voisiko MTV3 jatkossa jättää kaikki tulkinnat asiantuntijoille, koska asiat eivät ole niin suoraviivaisia kuin maallikkotoimittaja uskoo. Statiinilääkkeitä syövät kuolevat, koska he ovat sairaita ja ne jotka eivät syö statiinilääkkeitä ovat terveitä eivätkä kuole.

MTV3 salaliittoteorio, että ”toistaiseksi Suomessa on oltu hyvin hiljaa myös statiinien mahdollisesti aiheuttamista äkkikuolemista.” Yhtiö ei ensinnäkään kerro kuka on ollut hiljaa. Toisekseen siitäkin on oltu hiljaa, että lehmät osaisivat lentää. Koska statiinilääkkeet eivät aiheuta äkkikuolemia ja lehmätkään eivät osaa lentää, niin siksi näistä asioista ollaan hiljaa. Paitsi MTV3.

Vanhusten kolesteroliarvojen statiinilääkitsemisessä professori Huupponen ei näe mitään mieltä. ”Statiinihoito ei tietenkään ennätä vaikuttaa, koska vaikuttavuuden esiintulo vaatii aikaa”. Kun lääkärin vastaanotolle saapuu 70-vuotias korkean kolesterolin riskiryhmäpotilas, niin mistä kristallipallosta lääkäri katsoo, kuinka kauan potilas elää? Hänhän voi elää vielä 20 vuottakin, jolloin statiinilääke ehtii hyvin vaikuttaa.

Salaliittoteorioihin hurahtanut MTV3 jatkaa edelleen ”pimetty tieto” salaliittoteorialla. Tieteellisen tutkimuksen kieli on nykyisin Englanti. Tutkimukset julkaistaan englanniksi kansainvälisissä tiedelehdissä, joissa se on kaikkien luettavissa (maksua vastaan). Tutkimukset saatetaan siis kaikkien lääkäreiden saataville maailmassa. Näin on menetellyt myös proessori Huupponen. MTV3 mielestä tämän tutkimuksen tieto on pimitetty, koska sitä ei ole julkaistu toimittajan osaamalla suomen kielellä. Maailmassa tutkitaan paljon statiineja. Jos lääkärit lukisivat vain suomenkielisiä tutkimuksia, niin lääkäreittemme tietotaso romahtaisi. Tässä on Huupposen tutkimus koskien statiinipotilaiden diabetesriskiä, joka on julkaistu tämän vuoden toukokuussa arvostetussa BJM lehdessä. Sen tiivistelmän etsimiseen meni aikaa 45 sekuntia.

Tässä on esimerkki siitä, miten toimittajat tekevät roskatiedettä saadakseen huomiota herättävän jutun ja palkinnon kanavajohtajalta. Kanavajohtaja sitten twittailee, miten hienoja paljastuksia 45 min ohjelma tekee.

9 thoughts on “MTV3 45 min kehitteli kotimaisen salaliittoteorian statiinilääkkeiden ympärille

 1. Eilen MTV3-uutisissa, tänään IL + IS kansilehti: Marjat suojaa/ ehkäisee/ parantaa syöpää.

  Lähde on ravitsemustieteen (!) dosentti Anna-Maria Pajari Helsingin yliopistosta (eli ei ole edes lääkäri), sekä eräs Prof. Gary D Stoner USA:sta.
  Katsotaan PubMed:sta, ensimmäinen hänen artikkeleista on Inkivääristä, toinen on tutkimus Mansikoista syövän esivaiheessa.

  Lopuksi se sanoo:
  ”Dr. Gary Stoner is part owner of BerriProducts, Inc., a company in Corvallis, Oregon that sells freeze-dried berries including strawberries.

  This work was supported by the California Strawberry Commission and Faculty Startup Fund from the Division of Medical Oncology, Department of Internal Medicine, The Ohio State University.”

  1. ”salaliitto” tämä ei ole, vaan tavallista korruptiota. Statiineilla saattaa myös tapahtunut tällaista.
  2. Toimittajat Suomessa eivät ole mitään oppineet korvavaloskandaalista. Se huuhaamylly jatkaa samalla tavalla kuin ennenkin.

  Ehkä olisi aika laittaa aina teksti mukaan:
  ”Tämä lehti / tv-ohjelma / nettisivu ei aio informoida tosiasioista / tapahtumista ja/tai niiden taustasta.”

  Tällä hetkellä ilmeisesti oletetaan että konsumentit tietävät sen jo.

  /-ed.

 2. mitä sitten vaikka on osakkaana jossain marja-yhtiössä, jos kerta uskoo siihen mitä tekee? Eli uskoo marjojen parantavan? Tuskin hän hyötyy siitä rahallisesti, jos toitottaa että marjat parantaa ja me menemme ilmaiseksi niitä keräämään suomen metsistä. Mielummin syön marjoja kuin jotain syöpälääkkeitä

 3. Länsimaissa tupakoitsijoita on jo parikymmentä vuotta kiusattu pahemman kerran ja kauhisteltu tupakoinnista johtuvia ”turhia” sairauksia. Tosiasia kuitenkin on, etteivät edes tupakan sisältämät kiistatta myrkylliset kemikaalit aiheuta kenenkään sairastumista vuosissa, vaan puhutaan aina kymmenien vuosien viiveellä tapahtuvista asioista.

  Statiinilääkkeet ovat olleet markkinoilla vasta parikymmentä vuotta, ja niitä on enemmässä määrin pakkosyötetty Suomessa ihmismassoille viimeiset 10-15 vuotta. Monessakaan lääketutkimuksessa ei päästä edes puoleen ko. seuranta-ajasta. Viitaten edellä mainitun tupakan kiistattomaan vaarallisuuteen pitkällä aikavälillä, tiedämmekö muka varmasti edes puoliakaan näiden lääkkeiden pitkäaikaisvaikutuksista? Näitä kuitenkin määrätään jopa terveille 20-vuotiaille työterveyshuollon kautta pelkän veriarvon hoitamiseen, käytännössä loppuiäksi.

  Lääketeollisuus on samanlaista yritystoimintaa kuin tupakkateollisuus, yhtiöiden omistajat eivät ole mukana tekemässä hyväntekeväisyyttä, vaan tekemässä rahaa. On varmasti lääkevalmistajan edun mukaista välttää kertomasta kaikki vähänkin kiistanalaiset sivuvaikutukset, vaikka ne tiedossa olisivatkin. Ei siihen tarvita salaliittoja, vaan ahneutta ja moraalittomuutta. Mielestäni tuo statiineista johtuva maksa-arvojen nousu 2-3% potilaista olisi hyväksyttävä sivuvaikutus syöpälääkkeeltä, mutta kun kyseessä on suurelta osin hyvinvoiville ihmisille määrättävä lääkitys, olen suorastaan ihmeissäni tästä lääkärikunnan vähättelystä. Vertailun vuoksi kiinnostaisi, onko edes tutkittu, monellako prosentilla suomalaisista on maksa-arvot kohollaan alkoholin vuoksi. Ei välttämättä yhtään useammalla. Lihasoireet ovat tuttavapiirissäni jo enemmän statiinilääkkeisiin liittyvä ominaisuus kuin sivuvaikutus. Osasyy niiden puuttumiseen haittavaikutustilastoista varmasti on, etteivät ne kaikilla ilmene heti, ja ne myös hukkuvat muihin vanhenemisen mukanaan tuomiin tuntemuksiin. Tuskin lääkäritkään näistä ovat herkkiä haittavaikutusilmoituksia tekemään, koska usein vaiva on täysin potilaan subjektiivinen näkemys eikä ole millään parametrilla mitattavissa. Silti se kuin taikaiskusta käytännössä loppuu lääkityksen lopettamiseen.,tai potilas itse lopettaa lääkkeet kertomatta lääkärille syytä.

  Kun vielä muistetaan, ettei tämän hetkiseen kokonaiskolesterolin suositusarvoon 5 pääse kuin noin puolet suomalaisista, meillä on aikamoinen määrä pieniriskisiä ihmisiä vailla heille muka-välttämätöntä lääkitystä. Näistä kolesteroliarvoista keskustellaan työpaikoillakin tauoilla ja sivummalla sitten päivitellään ”mitä sekin syö kun sillä on ne arvot niin pielessä”. Kaikella tällä asiaan liittyvällä syyllistämisellä, salailulla ja epämääräisten tietojen levittämisellä karkotetaan lääkityksen parista juuri niitä, jotka siitä eniten voisivat hyötyä. 60-vuotiaalla sydäninfarktin saaneella on lääkityksestä käytännössä vain voitettavaa, 20-vuotiaalla perusterveellä kaikki hävittävänään. Tuntuu täysin absurdilta ettei kukaan julkinen taho edes ihmettele, että vaikka jo miljoona suomalaista on lääkityksellä, on meillä yhteiskunnassa vielä vähintään yhtä suuri joukko on sairaiksi luokiteltavia ”seurannassa”.

 4. Kappas vain, tästähän se salaliitto jo löytyikin:

  ”Käypähoitosuositukset perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin, jotka julkaistu tiedelehdissä. Salaseuran ulkopuoliset voivat siis varmistua salaseuran johtopäätösten oikeellisuudesta lukemalla nämä julkiset tieteelliset artikkelit.”

  Julkaisevatko tiedelehdet tosiaankin paljonkin artikkeleita, joissa kerrotaan, ettei lääkkeestä havaittu nyt olevan paljon apua? Oletko koskaan kuullut termiä julkaisubias? Jos käypähoitosuositukset perustuvat tosiaankin vain tiedelehdissä julkaistuihin tutkimuksiin, niin sitten ollaan todella heikolla pohjalla.

  Ben Goldacre kirjoittaa blogissaan ”Bad Science” paljonkin ”Big Pharmasta”. Kannattaa lukea.

  • Koska lääkkeiden teho testataan kolmivaiheisella ihmiskokeella, lääkkeet ovat tehokkaita. Siksi ei synny tutkimustuloksia, että lääkkeistä ei olisi apua, mutta jos sellainen tutkimustulos tulee, tiedelehdet mielellään julkaisevat sellaisen, kuten tässäkin käsillä olevassa tapauksessa. Jos sen sijaan uskoo salaliittoteoriaan, että lääkeyhtiöt myyvät tehottomia kalkkitabletteja, niin silloin tarvitaan toinen salaliittoteoria, että lehdet eivät julkaise näyttöä tehottomuudesta ja silloin tarvitaan kolmas salaliittoteoria, joka lienee tämä julkaisubias, joka minusta on ei ole suomea eikä englantia. Luin Ben Goldacren blogin, mutta en löytänyt NÄYTTÖÄ, että Suomen käypähoitolääkärit ovat lahjottuja. Mutta sano sinä, mikä taho päätti tämän jutun julkaisun jälkeen,että koko 45 min ohjelma lakkautetaan? Big Pharma?

 5. Tietenkin sellaisia tutkimuksia tehdään (ja paljon), joissa ei havaita lääkkeistä olevan hyötyä. Tutkimukseen osallistujien määrä on liian pieni, tutkimusaika liian lyhyt, potilaat valikoituneet väärin. Se, että lääkkeestä ei ole apua, on 0-hypoteesi. Miksi tiedelehdet julkaisisivat tutkimus”tuloksen” jossa kokeesta ei saada 0-hypoteesista poikkeavaa tulosta? Miksi ihmeessä kukaan edes yrittäisi saada läpi pahvia, jossa lähinnä kerrotaan tutkijoiden munineen ja raskaasti? ”Me nyt vähän sössittiin, eikä oikein tiedetä, miksi, mut lue nyt vähän villii spekulaatiota aiheesta.” Miksi sellainen tulos julkaistaisiin jossain lehdessä?

  Lääketutkimus on kallista, ihmiskokeet erityisen kalliita. Joskus satutaan säästämään väärässä paikassa, ja vaikka lääke olisikin tehokas, voidaan saada tuloksia, joissa lääkkeistä ei havaita olevan hyötyä. Mitä luulet, haluavatko lääketehtaat julkaista sellaisia tuloksia? Ei, parempi lopettaa koe vähin äänin, korjata testimenetelmää ja aloittaa alusta. Kesken jätetyistä kokeista pitää tietenkin kertoa lääkelaitokselle (ja vastaaville viranomaisille muissa maissa), muttei niistä missään lehdissä kuuluteta, eivätkä ne ole ainakaan toistaiseksi julkista tietoa. Mun nähdäkseni käypä hoito -suosituksia laadittaessa ne pitäisi joka tapauksessa ottaa huomioon (mutta, kuten sanottu, ne ovat SALAISIA LIIKESALAISUUKSIA).

  Julkaisubias on termi jota käytetään Duadecimin suomenkielisissä julkaisuissa. Ehkäpä Sinun kannattaisi huomauttaa Duadecimille, että sen käypä hoito -suosituksissa käytetään termejä, jotka eivät ole suomea eivätkä englantia?

 6. ”Julkaisevatko tiedelehdet tosiaankin paljonkin artikkeleita, joissa kerrotaan, ettei lääkkeestä havaittu nyt olevan paljon apua? Oletko koskaan kuullut termiä julkaisubias? Jos käypähoitosuositukset perustuvat tosiaankin vain tiedelehdissä julkaistuihin tutkimuksiin, niin sitten ollaan todella heikolla pohjalla.”

  Siis … Lääkkeillä, kuten statiineilla, täytyy olla tukenaan päätetapahtumatason näyttöä isoista trialeista ennenkuin myyntilupa heltiää. Tämän tason tutkimuksien kulkua tarkkailtee ja säätelee aina riippumaton toimikunta eikä lääkkeen valmistajan kannalta epäsuotuisia tuloksia todellakaan niin vain lakaista maton alla! Ja jos lääkkeestä ei saada hyötyä, myyntilupaakaan ei tule. Eikä tuon tason tutkimuksia (arvioiden mukaan jopa 90% lääkkeen kehityskuluista tulee faasi III:n yhteydessä) todellakaan tehtailla aina uutta ja uutta jos siitä ekasta tai tokasta ei tule tuloksia. Pitäisin ”Pekan” juttuja siis väärinymmärrykseen perustuvina.

  Muuten: hyvä blogikirjoitus! (Muutenkin blogisi vaikuttaa oikein asialliselta. Päädyin tänne Jan Verhon sivujen maininnan perusteella). Ajattelin kommentoida tätä asiaa sillä kirjoittelin tämän Maikkarin jutun tehneen toimittajan blogiin viime kesänä kommentteja jutussa esitellyn ”kriitikko” Utriaisen erheellisistä väitteistä ja kuvittelin keskustelun jälkeen toimittajan tajunneen jotain asiasta. Sitten pari kuukautta eteenpäin & tällaista roskaa tuutista ulos …

 7. Päivitysilmoitus: Suomen suosituin salaliittoteoria on Big Pharma, lääketeollisuuden rahanahneet verenimijät | Roskatiede

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s