Pöyristyttävää: Ilta-Sanomat kehoittaa käyttämään lääkevalmistetta pakkausselosteen vastaisesti


Aspirin Direkt

Aspirin on lääkevalmiste, jonka käyttö pakkauselosteen vastaisesti on kieletty! (Photo credit: pietroizzo)

Ilta-Sanomat kehoittaa levittämään blogista löytämänsä reseptin mukaan normaalisti suun kautta otettavaa lääkettä iholle aknen hoitoon. Lääkkeet ovat tehokkaita aineita, joilla on haittavaikutuksia. Niitä pitää käyttää lääkevalmistajan pakkausselosteen tai lääkärin ohjeen mukaan. Asperinin pakkausselosteessa sanotaan ”Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin tässä pakkausselosteessa kuvataan tai kuin lääkäri tai apteekkihenkilökunta on neuvonut sinulle.” Lääkkeen käytölle on myös rajoituksia. Sitä ei saa esimerkiksi käyttää, jos henkilöllä on taipumusta verenvuotoihin, raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, munuaisten, maksan tai sydämen vajaatoiminta jne. Asetyylisalisyylihappovalmisteita ei suositella nuorille, koska ne saattavat lisätä vakavan Reyen oireyhtymän vaaraa. Nuorilla on paljon aknea.

Ilta-Sanomat kuitenkin kehoittaa liuottamaan lääkeaineen jukurtin sekaan. Lehti ei kerro, reagoiko lääkeaine jugurtin kanssa ja muodostuuko seoksessa uusia tuntemattomia yhdisteitä. Lehti ei myöskään kerro, muuttuvatko lääkevalmisteen ominaisuudet, jos sen liuottaa jugurttiin. Ilta-Sanomien reseptissä ei myöskään sanota jugurtin määrää, joten lääkeaineen pitoisuus sotkussa on arvoitus. Se voi olla vaarallisen suuri! Aineen vaikutusajaksi sanotaan 10-20 minuuttia, mutta aika ei perustu mihinkään tieteelliseen tutkimukseen.

Lääkeaineiden haaittavaikutuksia tutkitaan tarkkaan ja jokaisella lääkkeellä on niitä. Mutta jos joku syömisen sijaan levittää lääkkeen iholle, niin seurauksisia ei tiedä kukaan. Lääkkeet imeytyvät myös ihon lävitse.

Ilta-Sanomat: poistakaa kirjoituksenne heti netistä!

Mainokset

3 thoughts on “Pöyristyttävää: Ilta-Sanomat kehoittaa käyttämään lääkevalmistetta pakkausselosteen vastaisesti

 1. Päivitysilmoitus: Älä kokeile aspiriininaamiota | HealthBerry Terveysblogi

 2. Hei!

  Satuin tänne sivulle satunnaisesti surffaamalla ja paneuduin lähteisiisi.
  Ensinnäkin Ilta-Sanomat ei kyseistä valmistetta kehoita niin käyttämään, vaan viittaa alkuperäisestä lähteestä jo heti toisella rivillä (xovain-sivusto). Toiseksi, kävin etsimässä kyseiseltä sivulta tekstin, missä tällaista hoitotapaa ehdotettiin, ole hyvä ja lue: http://www.xovain.com/skin/the-diy-mask-that-has-me-reconsidering-my-clairsonic#feed=/search?keyword=face%20aspirin
  Kolmanneksi. Et edes maininnut uutisen lopussa kerrottua lääkäri Ilkka Harviman haastattelua, missä hän väitti koko hommaa humpuukiksi.

  Lopuksi pieni neuvo: Perehdy kirjoituksiin, ettei tulisi vääriä johtopäätöksiä. Tulee helposti huijanneeksi ihmisiä. =/

  • Minun mielestäni Ilta-Sanomat kehoittaa käyttämään kyseistä valmistetta tekemällä asiasta jutun, jossa ei varoiteta lääkkeen vaaroista väärinkäytettynä. Olen lukenut lähteen ja arvioinut lähteen luotettavuutta ja myös toimittajan olisi pitänyt tehdä niin. Ilta-Sanomat ei taipunut vaatimuksiin jutun poistamisesta, vaan muutti juttua illalla noin klo 22 aikaan, jolloin muutos jäi useimmalta lukematta. Ilta-Sanomat lisäsi loppuun lääkärin haastattelun ja siirsi vastuun lääkärille niiden lukijoiden osalta, jotka ovat lukeneet myös lääkärin kommentin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s