Riivittävänä Valkee korvavalo 2, – toimimaton laite uusissa kuorissa ja uusilla käyttöohjeilla


Ear

Korva, jossa valon on vaikea kulkea suoraan.

Valkeen korvavaloa myydään tarjouksessa monessa paikassa, koska valmistaja on tehnyt laitteesta uuden version, joka on nimetty Valkee 2:ksi. Laite käyttää kuitenkin edelleen vuosia vanhaa CE hyväksyntää, joten laitteessa ei voi olla uusia ominaisuuksia eikä se voi tehota uusiin sairauksiin. Koska laite ei tehoa mihinkään, sitä pitää markkinoida satutarinoilla.

Uusi Valkee Oy on keskittynyt toiminnassaan lääketieteellisille laitteille laitetun markkinointikiellon kiertämiseen. Laitteen käyttöohjeissa sanotaan, että

Jos laitetta käytetään edistämään vallitsevaan aikaan
sopeutumista, tai parantamaan reaktioaikaa,
energiatasoa ja keskittymiskykyä, laitetta ei ole
määritelty direktiivin 93/42/ETY mukaiseksi luokan IIa lääkinnälliseksi laitteeksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että näistä uusista ominaisuuksista ei ole mitään näyttöä, mutta kuluttajia kuitenkin halutaan ostaa laite luulottelemalla, että laite tehoasi. Varmaan Valkee Oy:n lakimiehet ovat tutkineet, että tämä tapa kiertää kuluttajien suojaksi laadittuja lakeja on sellainen, että Valviran on vaikea puuttua asiaan. Mutta en ole asiasta lainkaan varma. Valviran tarvitsee vain tulkita, että käyttöohje on markkinointia.

Vanhemman laitteen käyttöohjeissa sanottiin, että pisin sallittu hoitoaika on 12 minuuttia. Uusissa käyttöohjeissa tämä on muuttunut hoitokerran tyyppilliseksi kestoksi. Laitteelta on siis poistettu pisin sallittu hoitoaika. Tämä voi olla terveysriski, koska laitetta ei ole testattu esimerkiksi niin, että joku käyttäisi sitä jatkuvasti. Tämä käyttöohjeen kohta on minusta CE-merkinnän vastainen ja Valviran pitäisi puuttua siihen. Kenties Valkee kuitenkin uskaltaa antaa ihmisten käyttää laitetta vaikka yötä – päivää, koska tehoton laite on myös harmiton.

Valkeen laitteen ongelma aikaisemmin markkinoilla olleisiin kuluttajia jymäyttäviin toimimattomiin laitteisiin verratuna on suunnitteluvirhe. Muissa hilavitkuttimissa on yleensä nuppi, jota kääntämällä laitteen toiminta muuttuu. Valkeessa ei ole tätä kuuluisaa nuppia. Valkee 2:ssa on kuitenkin sellainen nuppi, josta valotehoa saadaan pienemmäksi, mutta vanhassa laitteessa tämä onnistui tietokoneohjelman avulla, joten kyse ei ole laitteen uudesta ominaisuudesta. Nupin lisääminen voisi johtaa vaatimuksiin uudesta CE-merkinnästä. Mutta miten sitten saada uusia ominaisuuksia vanhaan laitteeseen, kun siihen ei voida lisätä edes sitä valenuppia? Avuksi on otettu käyttöohjeet. Kun laitetta käytetään eri tavalla, niin silloin laite rupeaa tehoamaan uusiin vaivoihin! Esimerkiksi yleistä energiatasoa nostetaan käyttämällä laitetta – Heureka – käyttämällä laitetta silloin kun uskot hyötyväsi siitä (Ei enää vain aamuisin ja vain 12 minuutin ajan.)

Uuden Valkee 2 laitteen käyttöohjeessa mainitaan laitteen käyttämän valon aallonpituus 450 nm. Valo on nyt siis sinistä, mutta en tiedä, minkä väristä valo aikaisemmin oli (jos tiedät, laita kommettiin). Aikaisemmassa mallissa aallonpituutta ei mainittu, koska oikeaa aallonpituutta ei vielä tuolloin tiedetty. Valkeen arveluttava ”valoherkät proteiinit” teoria keksittiin vasta, kun laitteen valmistus ja myynti oli jo alkanut. Valoherkät proteiinit reagoivat parhaiten tiettyyn aallonpituuteen. Koska alkuperäistä laitetta suunniteltaessa ei ollut hajuakaan, miten muka valo aivojen sisällä välittyisi eteenpäin, ei voitu tietää sopivaa aallonpituutta. En tiedä onko aallonpituutta muutettu, mutta jos on, niin laite tarvitsisi uuden CE-merkinnän. Valoteho on entiset 3,5 lumenia, mutta nyt kerrotaan, että se vastaa 10 000 luxia 1 cm päässä valojohtimen päässä.

Satu 1

”Me kaikki tarvitsemme päivittäin säännöllisesti valoa tunteaksemme olomme hyväksi.” Ivalossa asuva Seppo Virtanen (ja monet muut) sanoo, ettei hän voi kaamosaikaan huonosti, vaikka aurinkoa ei näy lainkaan.

Satu 2

”Valkee 2 pitää sinut energisenä ympäri vuoden kelistä riippumatta.”  Energia on jotain sellaista, jota voidaan mitata jouleilla.

Satu 3

”Valkee 2 kanavoi valon korvakäytävien läpi suoraan aivojen valoherkille alueille.” Korvakäytäväsämme ei ole valon läpäisevää reikää. Silmässä valo pysähtyy verkkokalvolle, mutta jos uskomme Valkeen laitteen tehoon, meidän on uskottava, että laiteen valo läpäisee kudokset, korvan kuuloluut, pääkallon, aivonesteet ja vielä usean sentin päässä valolähteestä valossa olisi vielä tarvittava valoenergia jäljellä, vaikka teho putoaa eksponentaalisesti suhteessa matkaan.

Satu 4

”87 % käyttäjistämme suosittelee Valkeeta. – *APEX Healthcare Research, helmikuu 2013″

Jos joku luku tuntuu uskomattomalta, niin se on sitä. Tulos on epäuskottavan korkea, varrattuna vastaaviin tutkimuksiin muilla tuotteilla. Tulos on saatu siten, että Valkeen käyttätutkimukseen osallistuneet joutuivat tekemään hakemuksen. Näistä hakemukista valittiin laitteeseen jo valmiiksi myönteisesti suhtautuvat. Skeptikot karsittiin pois. ”Tutkimukseen” osallistuneet lahjottiin antamalla heillle ilmaiset laitteet. Laittakaapa googleen lainausmerkkien sisään hauksi ”APEX Healthcare Research”.

10 thoughts on “Riivittävänä Valkee korvavalo 2, – toimimaton laite uusissa kuorissa ja uusilla käyttöohjeilla

 1. Sain myös ko. tiedotteen sähköpostiini. Siinä uskomatonta oli myös seuraava lause:
  ”…olemme myyneet noin 45 000 kirkasvalolaitetta yli 20 eri maahan.”
  Uskoako vai ei, mutta aika monta laitetta. Joku lentoyhtiökin myi näitä koneessaan! Olikohan se nyt sitten British Airways.

 2. Ihmettelet siis meidän uusia kuoria.

  Olemme katsoneet järkeväksi vuosittain vaihtaa laitteemme muutaman euron lamput ja kuoret, jotta innokkaat tyytyväiset käyttäjämme ostaisivat joka vuosi uusimman mallimme. Se on laatukysymys ja laadusta joutuu aina maksamaan. Näyttäisit juntilta, jos kulkisit Valkeen vanhan mallin kanssa julkisesti.

  On bisneksen kannalta erittäin hyvä, jos voimme myydä voisittain laitteemme n. 200€ hintaan innokkaille faneillemme eri lampuilla ja kuorilla. Etpä itse pystyisi keksimään noin hyvää liikeideaa. Laitteita on myyty miljoonilla. Sinä olet vain kateellinen miljoonillemme.

  Aiomme jatkossakin uusia vuosittain lamput ja kuoret, joten ensi vuonna vanhentuneet Valkee 2 roskikseen ja Valkee 3 tilalle.

  Olemme kehittäneet muutaman sentin ledeistä superliiketoimintaa, eikä kukaan saa matkia meitä. Harva on näin ovela. Emme kuitenkaan paljasta, minkä kiinalaisvalmistajan ledit laitteessa tällä kertaa ovat, mutta vakuutan, että ne ovat todella edulliset. Kiinalaiset ledit kiinnitetään laitteeseen Suomessa, jotta voimme sanoa olevamme suomalainen laatubrändi.

 3. Ihan mielenkiintoista luettavaa. Olen aika varma että kyseinen ”Valkeen” edustaja ei oikeasti tuon kommentin takana ole. Se mitä nyt haluisin näihin Roskatieteen kirjoituksiin haluisin, olisi vähän paremmat lähteet. Se että Roskatieteen pitäjä blogissaan jotain väittää ei riitä, vaan lähteet pitää olla. Valkee;n myymä korvavalo on luonnollisesti täysin huijausta, jossa myydään kusetukseen perustuvaa tuotetta ihmisille jotka ei vaan tiedä asioista. Siis lukion perus fysiikan/biologian -tunneilla hereillä ollut järkevä ihminen tietää että valon työntäminen korviin ei auta (Ainut mikä voi vaikuttaa on lämpösäteily, ledeillä se taas on ihan minimaalista).

 4. Entä jos korvien kautta pään sisälle pyrkivä sähkömagneettinen/valosäteily vaikuttaa (tai ei vaikuta) juuri samalla mekanismilla kuin tavanomainen valohoito?

  Onkohan artikkelin kirjoittaja pohtinut, millä mekanismilla tavanomainen valohoito vaikuttaa mielialaan, ruokahaluun, energisyyden tunteeseen jne. Jos mahdollista, pyydän kohdistamaan saman kritiikin tavanomaisiin laitteisiin myös, tuskin kukaan teräskypärä päässään tavanomaista valohoitoa nautitsee tai suoraan silmillä päin kirkasta valoa katselee. Varmaankaan vaikutus ei tule ainakaan kokonaan verkkokalvoilta, koska silloinhan kuka tahansa saisi vähintäänkin riittävän määrän näköaistimuksia vaikkapa viihde-elektroniikan avulla kotisohvalla istuen.

  Kirjoittajan mukaan Valkee on satua mm. sillä perusteella, että kaikki eivät kärsi kaamosoireista Ivalossa. Entä jos valohoidosta hyötyvät lähinnä ne, joilla pimeä vuodenaika vain tuo ilmi kesällä tai virikkeellisissä olosuhteissa taustalla pysyttelevän taipumuksen matalampaan mielialaan tai aloitteellisuuden vähenemiseen tai mielialasyömisen, tai johonkin muuta perin inhimilliseen asiaan. Odotan kyllä mielenkiinnolla tieteellisiä tutkimustuloksia laajemminkin tältä alalta.

 5. Päivitysilmoitus: Blogiesittely: Roskatiede | Gaia

 6. Voitin juuri äskettäin tälläiset arvonnnassa, kun ne saapuvat postissa, aion purkaa ne, ja katsoa mitä tarkalleen se on syönyt, postaan tänne sitten tarkat specsit, Komponentti numeroista lähtien. Katsotaan mitä löytyy 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s