Magneettimedian käyttämät jymäytystemput: esimerkkinä aspartamiinijuttu


Aspartamiinin rakenne

Aspartamiini, kiistelty makeutusaine


Magneettimedia julkaisee muka valtamediassa vaiettuja juttuja, mutta käyttää kirjoituksissaan sellaisia keinoja, joita ei voida hyväksyä. Tässä artikkelissa kiinnitetään huomiota lehden jutuissa usein toistuviin tekniikoihin.

Aspartamiinista kertova juttu väittää otsikossaan, että aspartamiini vahingoittaa aivoja. Jos väite pitäisi siis paikkaansa, niin tietenkin tuote olisi heti kielletty. Väite on siis perätön, mutta millä keinoin Kärkkäinen yrittää saada juttuunsa jotain uskottavuutta?

Lehti lähtee liikkkeelle siitä, että aspartamiinin markkinointimateriaalissa painotettaisiin aineen luonnollisuutta. Minä en ole tällaista materiaalia koskaan nähnyt. Olen aina tiennyt, että aspartamiini on keinotekoinen makeutusaine. Tässä siis yritetään piiloväittää, että paha ahne valmistaja yrittäisi harhauttaa kuluttajia. Näkökulma on tuttu niin sanotusta Big Pharma -salaliittoteoriasta. Varmaan jossain on joku lappunen olemassa, josta voi tehdä sen johtopäätöksen, että aine olisi muka luonnollinen. Mutta väittämällä, että yleisesti aspartamiinin keinotekoisuus salattaisiin, on tietenkin vain pötyä. Väitettä ei voi todistaa perättömäksi täydellisesti, mikä on yksi keskeinen tekniikka Magneettimedian kirjoituksissa. Voidaan puhua harhaanjohtavasta väitteestä, jolla ei pyritä totuuteen.

Lehti kehtaa myös väittää, että on olemassa tutkimuksia, joiden mukaan aspartamiini ei ole turvallinen. Tällaisia tutkimuksia ei ole eikä artikkelissa pystytä nimeämään yhtään tutkimusta. Siis silkkaa palturia. Lehdessä on usein täysin perättömiä väitteitä.

Elimistössä aspartaami hajoaa asparagiinihapoksi, fenyylialaniiniksi ja metanoliksi. Metanoli puolestaan hapettuu formaldehydiksi ja edelleen muurahaishapoksi. Metanolin ja formaldehydin hajoamissykli on elimistössä hyvin nopea eikä niitä pääse kerääntymään elimistöön. Magneettimedia jättää jutussaan kertomatta, että aspartaamista saatavat asparagiinihappo-, fenylialaniini- ja metanolimäärät ovat kuitenkin olemattomia verrattuna muusta ravinnosta saataviin määriin. Lehti keskittyy kertomaan metanolin ja formaldehydin haitallisista vaikutuksista, vaikka aineeita syntyy vähemmän kuin mitä on joissain hedelmämehuissa. Myrkyllisen aineen pitoisuus on aina keskeinen asia, oli kyse sitten aspartamiinin metanolista tai äidinmaidon dioksiinista. Magneettimedian tekniikka on siis myrkyllisen aineen pitoisuuden salaaminen lukijoilta.

Kirjoittaja kertoo siskostaan, jonka päänsärky loppui, kun hän alkoi vältellä aspartamiinia. Tässä on tyyppillinen yksilötarina, jolla ei ole todistusarvoa. Yksilötarinoilla voidaan markkinoida monia toimimattomia tuotteita kuten laihdutusvalmisteita ja Valkeen huuhaa korvavaloa. Yksilötarinat eivät ole valehtelua, mutta niillä ei ole mitään todistusvoimaa tieteellisessä mielessä. Ne ovat vain markkinointia, ei muuta.

Asiantuntijoiden mukaan ongelma on muurahaishappo, jota voi kertyä elimistöön. Lehden mielestä muurahaishappo ei ole ongelma, mutta lehti ei perustele mitenkään väitettä. Ehkä muurahaishapon sivuuttaminen johtuu siitä, että ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa, muurahaishapoa hajotetaan nopeammin kuin sitä syntyy aspartamiinista.

Metanolin määrässä lehti vetoaa Woodrow Monteen. Monte on pitkän uransa aikan varoitellut metanolista ja kirjoittanut juuri rahakkaan kirjan, jonka mukaan metanoli on syypää lähes kaikkeen: rinta syöpään, MS-tautiin, melanoomaan ja tietenkin autismiin. Näin niillä kirjoilla tehdään rahaa. Pitoisuuden tueksi ei löydy tieteellistä tutkimusta häneltä. Herran Metanolitutkimus on julkaistu medical hyphothesis nimisessä lehdessä. Lehti on sama, missä Valkee Oy julkaisi tutkimuksensa korvavalon tehosta kaamosmasennukseen.

Ja sitten päästään rottakokeisiin. Rottakokeiden tuloksia ei voida suoraan siirtää ihmisiin. Rottakokeet ovat suuri roskatieteen lähde. Rottakokeiden tarkoituksena on selvittää, onko tarvetta tutkia ihmistä jonkin asian suhteen. Siksi kokeissa käytetään hurjia myrkkypitoisuuksia ja kovia menetelmiä. Tarkoitus on saada vastaus: ei tarvetta tutkia ihmistä. Jotta rottakokeen tuloksia ei pääsisi tarkemmin tutkimaan, lehti jättää kertomatta, missä tutkimus on julkaistu ja kuka sen on tehnyt. Alkuperäisessä artikkelissa, josta juttu on käännetty, lähdeviitteitä löytyy joskus. Lehti ei kaihda alkaa luetella kaiken maailman ihmisen sairauksia, vaikka koe tehtiin rotilla. Aikaisemmin jutussa kirjoittaja totesi, että metanolin metabolia poikeaa ihmisellä muista eläimistä, mutta nyt kun käsitellään rottakoetta, niin asia on jo unohtunut.

Alkuperäinen rottakoe on ihan mielenkintoista luettavaa. Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yksiselitteinen kanta on, että aspartaamin käyttö suositusten rajoissa on turvallista eikä siitä aiheudu haittavaikutuksia muille kuin fenyyliketonuriaa sairastaville. Aspartaamin hyväksyttävä päivänsaanti (ADI) on 40 milligrammaa painokiloa kohden. Se tarkoittaa neljää litraa Coca-Colaa päivässä. Rottakokeessa käytettiin pitoisuustta 75mg/kg eli 8 litraa Coca-Colaa päivässä. Kun tutustuu koko artikkelliin, huomaa, ettei ole lainkaan yksinkertaista selvittää, vapautuuko happiradikaaleja metanolin vaikutuksesta vai ei ja kuinka paljon.

Tutkimustuloksia tulkitessa vedetään myös mutkat suoriksi ja tehdään omia johtopäätöksiä tutkijoiden nimissä. Yksi tällainen johtopätös on, että aspartamiini vahingoittaisi aivoja. Sellaista tutkimusta ei ole olemassa, sellaista tutkimusta ei jutussa esitellä. Kirjoittajat ovat vieneet tavanomaista pidemmälle valtalehdistössäkin yleistyneen harhaanjohtavan otsikoinnin / väliotsikoinnin.

Vuonna 1975 eli lähes 40 vuotta sitten tieteellisten tutkimusten taso ja käytettävät menetelmät olivat nykyistä huomattavasti alkeellisemmat. Siksi tehtyjä tutkimuksia pystyttiin arvostelemaan helposti, tutkimuksiin jäi aukkoja, joita nykyisiä menetelmiä käyttämällä ei jää. Kirjoittaja kertoo 40 vuoden takaisesta aspartamiinin hyväksymisprosessista, vaikka tapauksella ei ole enää mitään vaikutusta nykyaikana.

Artikkelin kirjoittaja on pahamaineinen Dr. Mercola. FDA on monta kertaa joutunut puuttumaan herran touhuihin, koska mies esittää laittomia väitteitä.

Mainokset

4 thoughts on “Magneettimedian käyttämät jymäytystemput: esimerkkinä aspartamiinijuttu

 1. ”Jos väite pitäisi siis paikkaansa, niin tietenkin tuote olisi heti kielletty”

  Voi sinä sinisilmäinen ja tietämätön kullannuppu. Apteekki, ruokakauppa ja luontaistuotekauppa ovat täynnä myrkkyjä, joita ei ole kielletty. Ei kahviakaan ole kielletty, vaikka liikaa raskasmetalleja sisältäviä eriä myydään alennusmyynnissä toisinaan. Ja jos jotain tunnustaan vaaralliseksi niin tuotteen poisvetäminen kestää vuosia, jottei valmistajille tulisi liikaa tappioita. Kunhan siitä vaan ei välittömästi sairastu.

  Aspartaami aiheuttaa 12%:lle päänsärkyä, mm. minulle. En tiedä miksi, voihan se johtua vaikkapa siitä, että neste-/suolatasapaino menee sekaisin, kun makeaa litkua juo pari litraa kerralla. Ja elimistöhän reagoi jo pelkkään makean makuun, vaikkei sokerista ole mitään tietoa. Päänsärkyä suurempia aivovaurion merkkejä en ole ainakaan itse huomannut.

  Aineen oletetusta vaarallisuudesta kyllä kertoili silloin joskus ensimmäisten joukossa tamperelainen lääkäri silloin kun se tuli markkinoille. Mutta kieltämättä siitä on ollut ihan jotain muuta riesaa kuin mitä huhuttiin.

  Olen allerginenkin aspartaamille(kin), minkä huomasin kurkunpään kohdalta pari päivää kestävistä ihomuutoksista.

  Paremmissa piireissä aspartaamiallergian sanotaan aiheuttavan myös neuropatiaa, siinä missä muutkin eksoottiset allergiat.

 2. “Jos väite pitäisi siis paikkaansa, niin tietenkin tuote olisi heti kielletty” <—–

  Oli pakko vain lainata. Yllä oleva lause syö itsessään pohjan koko kommentilta.

  Olisimmepa kaikki noin naiveja ja sinisilmäisiä. Olisipa maailma mustavalkoinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s