Iltalehti, parsa ei sittenkään paranna krapulaa ja syöpää


Iltalehti väittää, että parsa voisi parantaa krapulan. Tunnetusti krapulalääkettä ei ole keksitty, eikä parsakaan ole sellainen. Mistä nämä tarinat kumpuavat?

Poikkeuksellisesti Iltalehden jutussa ei ole termiä ”tuore tutkimus”. Tutkimus ei olekaan tuore vaan vuodelta 2009, siksi alkuperäisen artikkelin löytäminen Iltalehden tietojen perusteella on haasteellista.

Jos tutkittaisiin parsan vaikutusta ihmisen krapulaan, tarvittaisiin joukko ihmisiä, jotka syövät krapulaansa parsaa ja verrokkiryhmä, joka syö krapulaansa vaikkapa kurkkua. Tässä ei ole kyse kliinisestä tutkimuksesta vaan normaalista ruoka-aineiden perustutkimuksesta. Parsan lehtiä ja parsan vartta on tutkittu normaaleilla ruokatutkimuksen keinoin. Eikä itseasiassa ole tutkittu koko kasvia sellaisenaan vaan vain kasvista valmistettua uutetta. Tätä uutetta sitten laitettiin laboratorio-oloissa ihmisen ja rotan maksasoluihin.

Alkoholi palaa maksassa asetaldehydiksi, mistä johtuu krapula. Kun petrimaljalla laitettiin uutteita soluihin havaittiin, että maksasolujen myrkkyaineet vähenivät tilastollisesti merkitsevästi, noin kaksi kertaa enemmän kuin verrokki. Onko tällä vähenemisellä vaikutusta krapulaan, on puhdasta arvailua. Verrokkina käyettiin kahta Etelä-Koreassa myytävää kaupallista krapulajuomaa Condition™ ja Dawn808™. Tulosta voisi tulkita myös niin, että nämä krapulajuomat ovat vielä tehottomampia kuin parsa. Tässä on siis se ainut todiste siitä, että parsa auttaa krapulaan. Krapula lienee kuitenkin monimutkaisempi ilmiö kuin vain toksiini maksassa.

Jutussa väitetään myös, että parsa olisi yksi parhaista keinoista krapulaan. Väite lienee toimittajan itsensä keksimä, koska tiedejuttussa ei edes viitata tällaiseen vertailevaan krapulatutkimukseen.

Tutkimuksen teki Dept. of Medicine, School of Medicine, Inst. of Medical Science ja Jeju National University, Etelä-Korea. Julkaistu lehdessä Journal of Food Science (Impact Factor: 1.658). Parsa on Etelä-Korean tärkeä vientituote.

Tutkimus on vapaasti luettavisssa tästä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s