Rikkoiko Valkee Oy tekijänoikeuksia vai julkaisiko Seura-lehti piilomainoksen?


Valkee Oy julkaisi facebook sivuillaan linkin Seura-lehden juttuun, jossa kerrottiin Valkee Oy:n korvavalosta. Yleensä lehtijutun scannaaminen ja sen kytkeminen omaan markkinointiin on tekijänoikeuksien vastaista ja pöyristyttävä teko. Tekoa on vaikea ymmärtää muuten kuin, että Valkee ajattelee jutun olevan heidän omaisuuttaan.

Seura-lehden juttu vaikuttaa piilomainokselta. Juttu on kritiikitön ylistyslaulu, vaikka laite on ollut pitkään kiistanalainen. Jutun kirjoittaja ja haastattelun myöntäjä saattaa olla hyvin tietämätön tästä tilanteesta varsinkin, jos joku viestintätoimisto on toiminut välikätenä. Asiaan saadaan varmuus, jos joku tämän blogin lukijoista tekee kantelun Julkisen sanan neuvostolle.

Maksettuun piilomainokseen viittavat seuraavat seikat:
– jutun kuvatekstissä, jotka yleensä ovat toimituksen laatimia, kerottaan, että haastateltava ei ole hankkinut kirkasvalolamppua, kun ne ovat niin kalliita. Valkeen korvavalo on kuitenkin kalliimpi kuin esimerkiksi tämä kirkasvalolaite Hinnan nostaminen näin esille, viittaa piilomainontaan.
– Toimittajat kyllä tavallisesti huomaavat, että korvavalolaite ei ole kirkasvalolaite. Tässä toimitus väittää, että kirkasvalolaitetta koskevat tutkimukset koskisivat myös tätä mainostettua korvavalolaitetta. Niin tyhmää toimitusta ei olekaan, joka ei eroa huomaisi juttua tehdessä. Virhe on tahallinen.
– Haastateltava on kärsinyt kaamosmasennuksesta yli 40 vuotta, henkilö on syönyt masennuslääkekeitä 27 vuotta, esiintynyt julkisuudessa masentuneiden keulahahmona, saanut korvavalon kuukausi sitten, päässyt heti Seuralehden haastatteluun, kun kaamosmasennusoireet ja unirytmi paranivat. Liian hyvää ollakseen totta.
– haastateltava on saanut laitteen lahjaksi.
– tässäkin jutussa Valkee edelleen harrastaa laitonta markkinointia kertomalla, että laite parantaa terveiden suorituskykyä.
– jutun on tehnyt freelance-toimittaja, ei Seuran vakinainen toimittaja.

One thought on “Rikkoiko Valkee Oy tekijänoikeuksia vai julkaisiko Seura-lehti piilomainoksen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s