Huuhaa-palkittu Valkee ei kiistä Skepsis ry:n perusteluja, lupaako yhtiö rahat takaisin?


Edes itsenäisyyspäivä ei estänyt Valkee Oy:n toimittaja/media ystäviä päästämästä Valkeeta puolustamaan huuhaa-korvavaloa. Kun hätä on suuri, ystäväverkosto rientää apuun. Medialla on kolme vaihtoehtoa: 1. jättää Valkeen sadut julkaisematta, 2. julkaista Vakeen selitykset, mutta tarkistaa niiden todenperäisyys, 3. julkaista virheelliset väitteet sellaisenaan ja täyttää netin uutissivu tai lehden valkoinen palsta roskatieteellä.

Talouselämä-lehti ehti ensin. Skepsis ry perusteli valintaansa mm. seuraavasti: tehdyt tutkimukset ovat  koehenkilöiden satunnaistamisen ja sokkouttamisen osalta erittäin puutteellisia. Tätä oleellista väitettä yhtiö ei kiistä.

Sen sijaan yhtiö harhauttaa toimittajaa ja lukijaa seuraavasti: ” -Jokainen reagoi tavallaan, aivan kuten muuhunkin kirkasvalohoitoon, mutta en usko, että näin suuri määrä ihmisiä on väärässäkään, Valkeen toimitusjohtaja Pekka Somerto sanoo tiedotteessaan. Valkeen 3,5 lumenin tuikku ei täytä kirkasvalolampulle asetettuja teknisiä vaatimuksia. Laite ei siis ole kirkasvalolamppu eikä laiteen pakkausselosteessa niin kehdata väittääkään. Valkeen laitteesta saadut tutkimustulokset perustuvat lumeilmiölle. Lumeilmiö ei katoa, vaikka otoskokoa kasvatettaisiinkin. Siksi suuri määrä ihmisiä ei ole perustelu sille, että korvavalon hoitovaikutus olisi todellinen.

Yhtiö ei ole luvannut maksaa rahoja takaisin niille, jotka kokevat tulleensa huijatuksi. Kun yhtiön toimitusjohtaja retostelee, että laitteesta palautuu vain 1 % lähinnä takuuhuoltoon niin tämä johtunee tieteenkin siitä, että laitteen palauttamisesta yhtiölle koituu vain lisäkustannuksia. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut. Jos yhtiö ei palauta rahoja, menestyminen oikeudessa tai kuluttajariitalaautakunnassa on hyvinkin mahdollista Skepsiksen ulostulon jälkeen.

Tuoteen tehon tutkimuksen osalta Valkee ei kiistä sitä, että tutkimuksissa ei ole poistettu lumevaikutusta, vaan tutkimusasetelma on ollut lumevaikutusta suosiva. Mitään sokkottamista ei ole tehty. Tehon osoittamiseksi tutkimukset ovat siis kelvottomia. Yhtiö tyytyy vain toteamaan, että tutkimuksiin on osallistunut 107 koehenkilöä. Luku on naurettavan pieni, vaikka toimittajien ja yleisön silmissä vaikuttaa suurelta. Jos korvavalo olisi pilleri, lääkeytiö olisi tutkinut tuotetta aivan toisen kokoluokan ihmismäärillä. Kokeita on tehty vain yksi, mutta Valkee laskee ely-keskuksen käyttökokeen kliiniseksi kokeekseen. Melko paksua.

Yhtiö kehtaa väittää ja talouselämä-roskajulkaisu kehtaa julkaista, että ”Kokeiden mukaan kuulokkeiden teho vastasi kirkasvalolamppua”. Väite on perätön.

3 thoughts on “Huuhaa-palkittu Valkee ei kiistä Skepsis ry:n perusteluja, lupaako yhtiö rahat takaisin?

 1. Kuten kerroin aiemmin, Valkeen laite pitäisi poistaa TLT-lain vastaisena markkinoilta, koska korvavalohoidon tehoa tai turvallisuutta ei ole edes yritetty osoittaa kuukautta pidemmälle käytölle.

  Lue Valviran mainoslause:
  ”Suomessa saa markkinoille tuoda ja ottaa käyttöön vain vaatimukset täyttäviä terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita. Ennen tuotteen markkinoille saattamista valmistajan on näytettävä toteen sen turvallisuus, käyttötarkoitukseen sopivuus ja suorituskyky.”
  http://www.valvira.fi/luvat/terveydenhuollon_laitteet_ja_tarvikkeet

  Valkee on käyttänyt ilmoitettuna laitoksena eli takuumiehenä VTT Expert Services Oy:tä ja sen kaksi pelleä Kaarle Kylmälä ja Seppo Lavonen ovat antaneet tälle lainvastaiselle laitteelle CE-merkinnän, jonka epäpätevä Valviran terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet ryhmä on vahvistanut. Näitä kahta VTT:n pelleä en enää tavoittanut, koska kumpikin heistä on eläköitynyt. Tässä on Valkeen saama TLT-lakia halveksiva CE-sertifikaati:

  Click to access CE-Certificate-Valkee.pdf

 2. Valvira ei uskalla puuttua Valkeen huijaukseen, koska Valvira on vastoin lakia päästänyt tämän ”lääkelaitteen” markkinoille. Muistathan, että TLT-laki pakottaa ilmoittamaan huijarit esitutkintaviranomaiselle. Valvira ei ole tehnyt tätä ilmoitusta vastoin velvollisuuksiaan.

  Valvirassa Valkeen huijauksen valvonnan epäonnistumisesta on vastuussa lupaosaston johtaja Jussi Holmalahti, jota vastaan on mahdollisesti nostettu syyte valelääkärivalvonta-asiassa. Helsingin sanomat on raportoinut, että kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen on nostanut syytteen Valviran lupaosaston johtajaa vastaan. Lupaosaston johtajia on tietojeni mukaan ainoastaan yksi, Jussi Holmalahti. Jos tämä pitää paikkansa, Holmalahti ilmeisesti esiintyy lähikuukausina käräjäoikeudessa. Hän siis vastaa myös Valkeen huijauksen valvonnallisesta epäonnistumisesta:
  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117820-jarkyttynyt-tilitys-valelaakarikohusta-%E2%80%9Depaonnistuimme%E2%80%9D

 3. >>Yhtiö kehtaa väittää ja talouselämä-roskajulkaisu kehtaa julkaista, että “Kokeiden mukaan kuulokkeiden teho vastasi kirkasvalolamppua”. Väite on perätön.

  Kyllähän toki ’kuulokkeiden’ teho saattaa hyvinkin vastata kirkasvalolamppua, ainakin korvakäytävien pinnan lämpövaikutuksen osalta, ainakin jollain kirkasvalolampun säteilykulmalla ja etäisyydellä. Ottoteho tuskin vastaa, ’kuulokkeisiin’ menee käsittääkseni noin 30 dB vähemmän syöttötehoa kuin mihinkään kirkasvalolamppuun.

  Mutta valokuulokeidea on sinänsä loistava ja valopäinen yhtä aikaa. Tulee mieleeni ystäväni viljelemä lausahdus ”On moraalisesti arveluttavaa antaa tyhmien pitää rahansa”. Harmi vaan, että oma selkärankani estää moisen kekseliäisyyden hyväksikäytön.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s