Käyttäjien usko Valkee Oy:n korvavaloon horjuu


Elämme tämä vuoden Valkee korvalon myynnin huippusesonkia. Yhtiön mukaan jo 25 000 hölmöä on ostanut laitteen.

Sun

Näistä noin 3000 on munannut itsensä liittymällä Valkee Oy:n Facebook-sivuille. Nämä torvet eivät tajua kahta asiaa: he julistavat kärsivänsä masennuksesta ja olevansa sinisilmäisiä. He unohtavat, että hakiessaan uutta työpaikkaa, työnantajat tarkistavat hakijoiden taustat myös netistä.

Uskollisten Facebook-ihailijoiden joukoon on eksynyt jo kriittisiäkin mielipiteitä. Helsingin kaupungin sosiaalivirastossa työskenetelevä Sirkku Hannilasta uskottavuus vähenee ja hänestä tuntuu pahalta. ”Entäs nyt, kun väitetään, että olette ottaneet kirkasvalolamppujen testit ja arvioinnit omalle systeemille A-studion mukaan.” (kyse oli ajankohtaisesta kakkosesta 30.11.2012)

Niin ovat tehneet ja tästä asiasta olenkin kirjoittanut jo aikaisemmin. Valkeen tuote ei ole kirkasvalokuuloke vaan himmeä korvavalo. Kirkasvalolamppujen testit eivät koske tätä laitetta, koska kirkasvalolamppujen vaikutus välittyy silmän reagoidessa valoon. Korvat eivät reagoi valoon, tietenkään. Kun huomaa tulleensa jymäytetyksi niin tuntuuhan se pahalta. Mutta kyllä nämä asiat on helppo tajuta itse, kun miettii asioita eikä usko mitä sanotaan.

Ja mikä on Valkeen vastaus Sirkulle: ”Valitettavasti YLE alitti itsensä, eikä toimittaja ollut ajantasalla. Hän ei ollut tarkistanut tietojaan.” Tässä korvavalokauppias esittää väitteen ilman mitään faktaa. Mutta pettyneille se usein riittää. Sitä uskoo mitä vaan, kunhan ei tarvitse tuntea pettymystä. Valkee jatkaa vastauksessaan höpisemällä omista tutkimuksistaan. Tällä tavoin yritetään johdatella yksinkertaista ihmistä harhaan. Krittiikki ei nyt kohdistu Valkeen omiin tutkimuksiin, joten miksi siis vastailla viittaamalla niihin. Kritiikki kohdistuu kirkasvalotutkimuksiin, joita Valkee käyttää harhauttaakseen ostajia. Kritiiki kohdistuu nimeen ”kirkasvalokuuloke”, sillä laitteen valoteho on vain 3,5 lumenia, tuhansia kertoja heikompi kuin oikeiden kirkasvalolamppujen. Valkee ei pysty antamaan järkevää vastausta esitettyyn kritiikkiin, koska järkevää vastausta ei ole. Jos Fiat-kauppias esittelisi Mersun testituloksia, niin tällaista autokauppiasta pidettäisiin huijarina.

Olen ehdottanut, että ne joilla ei ole varaa ostaa Valkeen korvavaloa, ostaisivat verkkokauppa.comista 10 eurolla Led-taskulampun. Tämän lampun valoteho on niin suuri, ettei valoa tarvitse osoittaa korviin minuuttia enempää saadakseen korvakäytävään yhtä monta fotonia kuin valkeen Led-tuikuilla. Tähän Valkee vastaa Facebook sivullaan: ”Valkeen käyttämä LED-valo on tietynlainen hoitovaikutuksen optimoimiseksi, ja valon laatu on spesifioitu tarkasti myös Valkeen CE lääkelaitehyväksyntää varten. Valoissakin on siis isoja eroja.” Valkee ei kuitenkaan valmista ledejä itse, vaan ne tulevat lampputehtaan liukuhihnalta. Valoissa voi olla eroa taajuudessa, mutta Valkee ei ole tutkinut eri taajuuksien vaikutuksia. Viitauksella CE hyväksyntään Valkee yrittää johdatella tyhmempiä ostajia uskomaan, että muut valot eivät kelpaisi. Voihan sitä kokeilla, koska tutkimuksia ei ole olemassa ja varmaan monet ledit toimivat samalla taajuudella kuin Valkeen ledit. Mitään turvallisuusriskiä ei ole, sillä valon suuntaaminen korviin ei tietenkään ole vaarallista.

Ajankohtainen kakkonen 30.1o. kiinnitti huomiota kahteen asiaan. Siihen että korvavalo ei ole kirkasvalolamppu ja siihen, että Valkeen CE-laitetta saa markkinoida vain kaamosmasennukseen. THL:n ylilääkäri Timo Partonen kertoo ohjelmassa sen tylyn tosiasian, jota laiteen ostaneet eivät halua kuulla: ”On mahdotonta sanoa, onko se todella tehokas hoito.” ”Sen haittavaikutuksista tiedetään hyvin vähän.” Partonen kiinnittää myös huomiota siihen, että 30 vuotta tutkittua, silmien kautta annettu kirkasvalo otetaan  yksi yhteen ja väitetään, että näin se vaikuttaa myös korvan kautta annosteltuna. ”Jokainen reitti ja antotapa pitää tutkia erikseen.”

Ohjelmassa kerrotaan, että Valvira on puuttunut yhtiön markkinointiin muutaman kerran keväällä. Tuolloin suomenkielisiltä sivuilta on poistettu väitteet laitteen käytöstä työvireyteen ja aikaerorasitukseen (jetlag). Yhtiön englanninkielisillä ja saksankielisillä sivuilla väitteet olivat ohjelman teon aikana, mutta nyt sivuja on siivottu. Sveitsiläisille kuitenkin edelleen tarjotaan seuraavia tehoja: ” talven masennus, PMS ja stressi. Valkee erityisesti parantaa oireita, kuten väsymystä, ahdistusta ja kognitiivista suorituskykyä.” Laitteen markkinointi on siis ollut harhaanjohtavaa. Valkee Oy ei siis ole luotettava. Yhtiön kieroudesta kertoo paljon se, että yhtiön Japanin sivuja ei ole korjattu. Vaikka eurooppalaiset aivot eivät parane laitteen avulla JetLagista, niin japanilaiset aivot paranevat. Viranomaiset Suomessa voisivat puuttua myös tähän mainontaan, sillä japaninkieliset sivut on luettavissa Suomessa ja euroopassa, eikä tällä markkina-alueella Valkee saa markkinoida tuotettaan millään kielellä harhaanjohtavasti. Valkee harhauttaa Suomessa asuvia japanilaisia.

Ohjelmassa yhtiön toimitusjohtaja Pekka Somerto kertoo, että he ovat saaneet asiakkailta palautetta ja tätä palautetta ovat sitten laittaneet webbisivuilleen. Tosiasiassa Valkee on Facebookissa ja nettisivuillaan vastauksissaan aktiivisesti tuonut esiin laitteen tehoavan JetLaggiin ja toimivan terveillä reaktionopeuden kasvattajana. Tällainen toiminta on markkinointia, minkä toimitusjohtaja kyllä tietää. Toimitusjohtaja kertoo, että kirkasvalohoitoa suositellaan vuorokausirytmin hoitoon, mutta unohtaa kertoa, että korvavalo ei ole kirkasvalo, eikä nämä tutkimukset koske Valkeen laitetta. Umpikieroa.

Suomessa on sellainen paha aukko kuluttajansuojassa, että jos olet ostanut laitteen johonkin muuhun tarkoitukseen kuin kaamosmasennuksen hoitoon, niin sinua on huijattu, mutta et silti ole oikeutettu saamaan rahojasi takaisin.

5 thoughts on “Käyttäjien usko Valkee Oy:n korvavaloon horjuu

  1. ”Kritiiki kohdistuu nimeen “kirkasvalokuuloke”, sillä laitteen valoteho on vain 3,5 lumenia, tuhansia kertoja heikompi kuin oikeiden kirkasvalolamppujen.”

    Lumen on valovirran yksikkö, ei valotehon. Tarkkuutta! Luksi (lux) on se yksikkö, jolla on tässä merkitystä. Jos 3.5 lumenin lamppu valaisee yhden neliösentin alueen, on sen valoteho 35000 luksia. Kirkasvalolamput valaisevat kasvot kai noin 2000-5000 luksin teholla.

    Oli miten oli, huuhaatahan tämä Valkee kuitenkin on.

  2. Artikkelissa todetaan: ”kyse oli ajankohtaisesta kakkosesta 30.11.2012”. Olen äimistynyt tämän artikkelin kirjoittajan kritiikkivuodatuksesta koskien luotettavuutta – nimittäin mainitsemansa ajankohta ei ole vieläkään koittanut. Nyt eletään 14.11.2012 ja artikkeli on kirjoitettu 09.11.2012. Että … se siitä luotettavuudesta :DD. Itse en laitetta omista, mutta lainasin kaverilta, joka laitetta käytettyään oli vaikutusta pitänyt lumevaikutuksena … niin minäkin arvelin. Hämmästykseni oli kyllä melkoinen: sehän toimii sittenkin, vaikka en siihen edes uskonut. Kirjanoppineet ja fariseukset väitelkööt keskenään (huomiohakuisuudella ja tärkeilyllä on monta asua), mutta se toimii sittenkin. Köyhyysloukussa en valitettavasti ole voinut laitetta hankkia, mutta jos joku pettynyt omaansa ei tarvitse (esim. artikkelin kirjoittaja), olisin lahjoituksesta kiitollinen.

    • Ajankohta oli 30.10.2012. Laiteen teho on pelkkää placeboa. Jos sinulla ei ole varaa laitteeseen, osta verkkokauppa.comista Led taskulamppu kympillä ja valaise korvasi sillä.

  3. Tee parin euron testi korvavalon toimimattomuuden varmistamiseksi. Osta jostakin muutamalla eurolla kirkkaat valot/ledit ja laita ne pariksi tunniksi korviisi ja ihmettele, mitä epämiellyttävää huomaat seuraavana yönä. On tärkeää, että laitat valot syvälle korvakäytävään.

  4. Todella tyhmää haukkua tämän laitteen ostajat tyhmiksi. Onhan ihan selvää, että jokainen, joka tämän ostaa, ostaa sen tietoisella riskillä, että juttu ei toimikaan. Ihminen joka kärsii pahasta kaamosväsymyksestä saattaa vaan haluta kokeilla, että toimisiko tämä juttu. Niin tein minäkin ja laite toimii. Väsymys on tipotiessään. Tyhmiä on ne ihmiset, jotka eivät kärsi kaamosväsymyksestä, mutta haluavat mustamaalata toimivan tuotteen, saattaa tuotteen valmistajan vaikeuksiin ja pahimmassa tapauksessa konkurssiin ja viedä näin kaamosväsymyksestä kärsiviltä ihmisiltä mahdollisuuden kokeilla, jos haluavat. Tyhmiä on ne ketkä haukkuu toisia tyhmiksi. Ja tyhmiä on varsinkin ne, ketkä luulee olevansa jotenkin älykkäitä, kun ovat kaikkia uusia asioita kohtaan ilkeämielisen kriittisiä ja tyrmääviä. Jotkut asiat nyt vaan maailmassa toimii vaikka jotkut tyhmät tieteilijät eivät olisi niille vielä saaneet mieleisiään ”tieteellisiä” todisteita. Ja fiksu ihminen huomasi, että minäkin haukuin tässä jutussa toisia ihmisiä tyhmiksi ;o)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s