Alentaako roskaruoka todellakin lasten älykkyysosamäärää?


Iltalehti uutisoi Suomessa, että roskaruoka alentaa lasten älykkyysosamäärää. Mikä tässä tapauksessa on roskaruokaa? Aleniko älykkyysosamäärä niin paljon, että sillä on jotain merkitystä?

Otsikkohan on virheellinen. Itse jutussakin todetaan, että tutkimuksessa ei kuitenkaan löydetty ravinnon ja ÄO:n suoraa syy ja seuraus -yhteyttä, joten myös muilla tekijöillä on saattanut olla vaikutusta eroihin. Epidemiologiset tutkimukset eivät koskaan väitä, että roskaruoka alentaa älykkyysosamäärää vaan, että roskaruuan ja älykkyysosamäärän välillä on yhteys. Yhteys voi olla esimerkiksi sellainen, että roskaruokaa lapsilleen antavat vanhemmat hoitavat lastaan muutenkin toisella tavalla ja älykkyysosamääränmuutos johtuukin oikeasti tästä. Se voi johtua myös vanhempien koulutuksesta, äidin ruokavaliosta raskausaikana, sosioekonomista statuksesta ja stressaavista tapahtumista elämässä.

Jos epidemiologisessa tutkimuksessa saadaan tulos A riippuu B:stä, niin miksi toimmittajien pitää aina muuttaa se muotoon B aiheuttaa A:n?

Ihmisaivot kehittyvät nopeasti varhaislapsuudessa niin että avuton imeväinen muuttuu käveleväksi, ovia-aukovaksi, kyseleväksi, tahtovaksi pikkuihmiseksi. Aivojen kehitys on kolmen ensimmäisen vuoden aikana rajua.

Tässä tutkimuksessa havaittiin: Jos vauvaa rintaruokittiin 6 kk ikäisenä ja hän söi sekä 15 kk ikäisenä että 24 kk ikäisenä terveelliseksi ajateltua ruokaa kuten yrttejä, palkokasveja, juustoa, hedelmiä ja vihanneksia, hänen älykkyysosamääränsä oli 1-2 pistettä korkeampi 8 vuoden iässä. Jos vauvaa söi ”roskaruokaa” kuten keksejä, suklaata, virvoitusjuomia, sipsejä kahden ensimmäisen elinvuoden aikana, älykkyysosamäärä oli 1-2 pistettä alhaisempi. Kyse ei siis ole MacDonalds ruuasta.

Lapsille ei tehty tietenkään Mensan älykkyystestiä, vaan lapsia varten kehitetty oma testi, jonka nimi oli Wechsler Intelligence Scale for Children. Jos ei ole ikinä kuullutkaan tuosta testistä, ei voi tietää, mitä kaksi pistettä oikein merkitsee. Se ei merkitse mitään. Itse asiassa tutkimuksen tulos oikeasti voisi olla, että ruokavaliolla on naurettavan pieni vaikutus 8 vuotiaan älykkyyteen.

Tästä huolimatta tutkimustulos on kiehtova. Ravinnolla tai jollain muulla ympäristötekijällä on sellainen vaikutus, että älykkyystestillä havaitaan muutos. Tarkemmat tutkimukset voivat sitten paljastaa jopa ne tekijät, joilla on todella vaikutusta. Ja silloin aivojen kehitykseen voidaan vaikuttaa vaikuttamalla noihin tekijöihin. Kaukana utopiassa siintää lääke, joka tekisi ihmisistä huippuviisaita. Siihen asti meidän on kuitenkin tyydyttävä siihen kahteen pisteeseen.

Tarkistukset:
– otoskoko 7000, OK
– julkaistu tieteellisessä lehdessä European Journal of Epidemiology, josta saatavana impacfaktor, OK
– Lisa Smithers smithersarvostettu tutkija arvostetussa yliopistossa, OK
Smithers LG, Golley RK, Mittinty MN, Brazionis L, Northstone K, Emmett P, Lynch JW. (Accepted subject to minor revisions) Dietary patterns at 6, 15 and 24 months of age are associated with IQ at 8 years of age. Eur J Epidemiol. 27(7); 525-535 [Journal Impact Factor (JIF) =4.535].
– muita samansuuntaisia tutkimuksia, kyllä
(Are dietary patterns in childhood associated with IQ at 8 years of age? A population-based cohort study.
Northstone K, Joinson C, Emmett P, Ness A, Paus T.
J Epidemiol Community Health. 2012 Jul;66(7):624-8. Epub 2011 Feb 7.), OK

Iltalehti uutisoi myös, että uuden tutkimuksen mukaan alatietä syntyneille vauvoille saattaa kehittyä korkeampi älykkyysosamäärä kuin keisarileikkauksen avulla maailimmaan tulleilla. Tutkimus on tehty hiirillä, joten se siitä. Tälaisia uutisia julkaistaan vain siksi, että naistoimittajalla on salainen missio keisarileikkauksia vastaan.

einstein

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s