Hyvä Ilta-Lehti, kuuma teltta ei poista masennusoireita


Päivän (6.8.) roskatiedepalkinto menee Ilta-Lehdelle. Lehti kertoo uskottavasti masennuksen hoitoon käytettävästä teltasta. Uutinen on typistetty versio Daily Mail lehden jutusta.

Masennuksesta kärsivä henkilö laitetaan telttaan siten, että vain pää jää ulkopuolelle. Teltassa olijan ruumiinlämpö nousee hieman ja tämä saa aikaan muka aivoissa olevien aineiden erityksen.

Kun ensin luodaan testaamaton teoria, sitten teoriaan sopiva laite ja lopuksi ruvetaan kokeilemaan, mahtaako laite toimia, kyse on todennäköisesti kusetuksesta. Tarkoitus on ruveta myymään telttaa ja viedä hölmöjen rahat.

Oikeilla tiedemiehillä ei ole mitään syytä esitellä hatusta vetäistyä teoriaa juorulehdille. He kirjoittavat asiat tieteellisiin lehtiin, joissa teoriaa arvioivat alan asiantuntijat.

Teltan toimivuudesta ei ole mitään näyttöä. Teltassa on maannut koehenkilöitä, mutta mitään tutkimusta ei ole meneillään. Huijarit kertovat aikovansa tehdä plasebokontrolloidun kokeen naurettavan pienellä 30 hengeen ryhmällä. Koe järjestelyt ovat jo valmiiksi virheelliset, sillä lumeryhmä ei saa telttaansa lämpöä ja huomaa kuuluvansa lumeryhmään.

Satunnaistettu plasebokontrolloitu kaksoissokkokoe osoittaa, onko teltalla lumevaikutusta suurempaa tehoa. Ennen sitä ei kannattaisi antaa lehdestä markkinointiapua käärmeenöljykauppiaille.

 

Jos haluat saada tietää, miten telttailussa kävi, tarkista asia tästä kesällä 2013

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s