Ilta-Sanomat: koulurauha järkkyy, mutta emme löytäneet todisteita


opettaja

Ilta-Sanomat teki onnettoman sähköpostikyselyn OAJ:n luottamusmiehille. Tulokset eivät olleet tilastollisesti merkitseviä, mikä tarkoittaa sitä, että tuloksista ei voi tehdä koko luottamusmieskuntaa koskevia päätelmiä. Mutta viis siitä. Ilta-Sanomat se kehtaa viedä päätelmänsä vielä pitemmälle: koskemaan koko koululaitosta ja kaikkia opettajia! Jos koulurauha todellakin olisi järkkymässä, niin varmasti vastausprosentti olisi ollut suurempi. Tällaiseen kyselyyn, jonka kysymykset ovat ammattitaidottomasti laadittu, ei saada vastauksia niiltä, joiden mielestä kaikki on hyvin. Tämä roskatiedetutkimus ennemminkin viittaa siihen, että koulussa yleisesti ei ole kurinpito-ongelmaa.

Outoa tapauksessa on myös se, juttu on laitettu viikonloppunumeron 1. jutuksi. Siis erittäin ammattitaitoinen johto päättää epäonnistuneesta kyselystä huolimatta laittaa jutun kärkeen. Pidetäänkö meitä aivan tyhmänä?

Kovin hyvää kuvaa ei jää myöskään opettajista, jotka vaativat oikeutta tarkistaa lasten laukut. Kun tässä yhteiskunnassa edes turvallisuusalan ammattilaiset eivät saa tarkistaa kenenkään laukkua, niin miten epäpätevä opettaja saisi tonkia puolustuskyvyttömän lapsen yksityisyyttä?

Nettijutussa jolla yritetään houkutella tyhmiä ostamaan lehteä, mennään todella yli. Lukija saa sellaisen kuvan, että todellakin tilastollisesti pätevästi 70 % opettajista pitää kurinpitomahdollisuuksiaan liian heikkoina. Oikeasti opettajilta ei kysytty mitään, vaan kysely tehtiin luottamushenkilöille, jotka eivät edusta keskimääräistä opettajaa, vaan ovat hyvin poikkeava joukko opettajakunnasta. Vastausprosentti jäi niin pieneksi, että hävettää. Ilta-Sanomat hämää lukijoitaan myös luulemaan, että tutkimus olisi oikeaoppisesti tehty, toteamalla, että kysely tehtiin opettajille eri puolilla Suomea. Lehti jättää kertomatta, että saadut vastaukset ovat maantieellisesti pahasti vinoutuneet.

Lehden kusetus upposi yhtä hyvin kuin Vetteenperän enkelihömppä: lähes 40 000 vastaajaa vaati opettajille enemmän valtaa kurinpitoon jutun yhteydessä olevassa nettikyselyssä. Ilmeisesti äidit haluavat, että opettajat lyövät karttakepillä lapsia sormille, vetävät korvasta nurkkaan häpeämään ja jättävät niskuroijat ilman ruokaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s