Karppauksen vaarallisuus mitättömän pientä


karppaajatytöt

Karppauksen vaarallisuus nousee nopeasti otsikoihin. Sairastumisriski kasvoi noin viisi prosenttia, kun päivittäistä hiilihydraattien saantia vähennettiin 20 grammalla ja proteiineja lisättiin viidellä grammalla. Iltalehti Aamulehti HS BMJ

Olen kerännyt kirjoitukseen miten epidemiologisten tutkimusten riskin suuruus pitaa suhteuttaa tietoja eri asioiden vaarallisuudesta epidemiologisten tutkimusten perusteella. Kun kirjoitukseen kertyy tarpeeksi materiaalia, sen pitäisi osoittaa selkeästi sen, minkä epidemiologit kyllä tietävät. Nyrkkisääntö voisi olla sellainen, että riskin pitää suureta (tai vähetä) vähintään 100 %, ennen kuin tutkittavalla asialla on merkittävää vaikutusta ihmisen eloon.

Altistumme lukuisille asioille elämämme aikana. Kemikaaleille, joita on tuhansia, sairauksille, työtapaturmille, ruokavaliolle jne. Näitä tekijöitä on niin paljon, että yksi ”Karppaustekijä” hukkuu helposti joukkoon.

Jos Karppaus lisää 5 % sydän ja verisuonitauteja, niin mitä se on siihen verrattuna, että syntymäpäivä lisää kuoleman riskiä 14 %?

Mitalilla on myös toinen puoli. Jos karppaamalla laihtuu, niin liikalihavuudesta johtuvat riskitekijät pienenevät ja saattavat hyvinkin kumota haitat. Mysö hiilihydraaattien ja proteiinien laadulla (eläin/kasvis) on varmasti merkitystä.

95% luottamusvälillä tulokset olivat 1.00 to 1.08. Tämä tarkoittaa sitä, että 95 % todennäköisyydellä tulos on välillä 0 % – 8 %. Oikea päätelmä voi siis olla myös se, että sattuman takia tulos onkin todellisuudessa 0 %.

Kaikissa tutkimuksissa on myös heikkoja kohtia. Tässä tutkimuksessa mm. tiedot ruokavaliosta kerättiin kyselylomakkeella ja tietoa kolesterolista ei ollut käytettävissä.

Pääkirjoitus seuraavana päivänä on esimerkki siitä, miten tiedeuutisesta voidaan vääntää aivan vääriä suosituksia. Älkää uskoko toimittajaa, vaan lääkäriä. Lehti otsikoi, että leipää ei kannata jättää pois pöydästä. Lääkäreiden Käypä hoito -suosituksessa karppaus on hyväksytty laihdutustapa, jolloin leipä pitää jättää pois ruokavaliosta tai syödä vain kuitupitoista leipää. Päätoimittaja tekee virheellisiä johtopäätöksiä, koska ei varmaankaan lainkaan ymmärrä, kuinka pieni riskinlisäys sydän- ja verisuonitauteihin tulee karppauksesta. Lisäksi hän käyttää lisäperusteluinaan yksittäistapausta Anna Rubin, josta Ilta-Sanomat/Ilta-Lehti/Aftonbladet on uutisoinut aikaisemmin. Hänen toiminnan motiivinsa on se, että ”katsokaa mitä meidän lehti jo tiesi kertoa aikaisemmin”. Hän siis vetää itseään saappaista ilmaan. Yksittäistapausten käyttö todisteena ei ole kelvollista tiedettä. Lääkkeitä ei esimerkiksi saa markkinoida yksittäistapauksilla, mutta tapa on tuttu humpuukivalmisteista. ”En usko, että vähähiilihydraattinen dieetti oli ainoa syy aivohalvaukseen. Olin stressaantunut ja töitä oli paljon. Uskon kuitenkin, että dieetti oli laukaiseva tekijä, Rubin sanoo Aftonbladetille.” Minä puolestani uskon, että Anna Rubin ei ole pätevä ihminen arvioimaan karppauksen vaikutusta aivohalvaukseen. En myöskään usko, että kahden kuukauden aikana tapahtunut ruokavalion muutos olisi ratkaisevaa. Tämä on täysin epätieteellistä jorinaa.

Mielipidekirjoituksessa on tapana vähätellä toisia näkokulmaa ja pönkittää omaansa. Pääkirjoittaja mm. kehtaa epäillä, että vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ehkä voidaan helpottaa painonhallintaa, vaikka asia on tieteellisesti todistettu. Totta kai me kaikki tiedänne pääkirjoittajan ajatuksen, että ruuan määrä on ratkaiseva tekijä, mutta karppaajat tietävät myös, että määrän vähentäminen tuo mukanaan näläntunteen, jonka karppaus estää.

Lehti vetoaa myös sydäntautiliiton puheenjohtajan Martti Uusituvan karppauksen vastaisiin lausuntoihin. En tiedä onko hän lieventänyt linjaansa virallista ruokasuositusta tukevasta näkemyksestä sen jälkeen, kun karppaus hyväksyttiin laihdutuskeinoksi. Hän puhuu kuitupitoisen leivän puolesta ja siitä, että lapsia ei pitäisi laittaa millekään dietille. Hänen mielestään karppaus on kerma-voi-dieetti ja korostaa, että rasvojen valinnalla on merkitystä.

Pääkirjoittajan asiantuntemattomuutta kuvastaa myös kirjoituksen lopussa sanottu ajatus, että karppauksessa jätettäisiin kaikki hiilihydraatti pois. Se on mahdotonta.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s