Onko Valkeen korvavalo seuraava laite arveluttavien lääketieteellisten laitteiden museossa?


Muualla maailmassa huijaukset lääketieteellisillä laitteilla ovat ihan tuttuja. Niin tuttuja, että niitä varten on perustettu oma museonsakin. Kuluttajia myös varoitetaan niistä merkeistä, jotka kielivät huijauksesta.

Yksi tälläinen huijauksesta kertova kriteeri on, että sama lääketieteellinen laite tehoaa moneen vaivaan. Oikeat lääketietteelliset laitteet eivät tehoa kuin siihen yhteen käyttötarkoitukseen, mihin ne ovat suunniteltu. Valkeen korvavalolaitetta on markkinoitu paitsi kaamosmasennuksen hoitoon, myös kaamosmasennuksen ennaltaehkäisyyn. Laitteen väitetään tehoavan Jet Lagiin eli aikaeroväsymykseen. Migreeni on laitteelle tietenkin helppo pala. Kun laiteeen on todettu parantavan myös huippu-urheilijoiden reaktioa-aikaa 20 %, niin miksei sama suorityskyvyn parannus tapahtuisi myös tavallisilla terveillä ihmisillä?

The Museum of Questionable Medical Devices eli arveluttavien lääketieteellisesten laitteiden museo sijaitsee Minnesotan tiedemuseon yhteydessä. Kukatahansa mistä päin maailmaa tahansa voi ehdotaa uutta laitetta sijoitettavaksi tuohon museoon. Jo edesmennyt Bob McCoy esiintyi Conan O’Brien showssa 24.7.1998. Katso video tästä: Questionable Medical Devices on Conan O’Brien hulluhattu

Laitteen uskottavuutta voisi parantaa seuraavassa kehitysversiossa. Laitteeseen tulisi saada pyörivä nuppi, josta valitaan kulloinkin haluttu toiminto: masennus, Jet Lag, migreeni, suorituskyky, ennaltaehkäisy. Nyt on kovin vaikea uskoa, että sama laite samoilla asetuksilla tehoaisi kaikkeen. Tarvittaisiin myös erivärisiä korvatulppia erilaiseen käyttöön.

Tarvittaisiin myös kehitystyötä teoriatasolla. Huijauslaitteiden yksi piirre nimittäin on se, ettei laitteen valmistaja oikein tiedä, miten laite tehoaa. Esimerkiksi reaktionopeuden lisääntyminen voisi johtua RGS-proteiinin inhibiittorin vähenemisestä. Proteiini hajoaa valon vaikutuksesta.

Laiteen käyttöohjeita pitäisi parantaa. Käyttö kesällä pitäisi kieltää kokonaan, ellei sitä ole jo kielletty. Laitteeseen tulisi saada myös ohjeet korvatulpppien oikeasta asennosta, jotta valo pääsisi tunkeutumaan parhaalla mahdollisella tavalla esteiden ohi. Kyseenalaiset laitteet nimittäin usein vaativat käyttöä omituississa oloissa tai tarkkaan tiettyyn aikaan. Jos laitettaa käyttää väärään aikaan väärässä asennossa, laite ei toimi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s