Lisää Valkeen korvavalokauppiaiden harhaanjohtavaa markkinointia


Valkee Oy on myynyt korvavalolaitettaan kaamosmasennuksen hoitoon jo kaksi kautta. Koko ajan yhtiön markkinointiväittämät ovat olleet sellaisia, ettei niitä hyväksyttäisi luontaistuotemarkkinoilla, elintarvikemarkkinoilla eikä lääkemarkkinoilla. Terveydenhuollon laitteiden markkinoita valvoo Valvira. Sen sivuilta poimittuna:
”Suomessa saa markkinoille tuoda ja ottaa käyttöön vain vaatimukset täyttäviä terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita. Ennen tuotteen markkinoille saattamista valmistajan on näytettävä toteen sen turvallisuus, käyttötarkoitukseen sopivuus ja suorituskyky.” Suorituskyky? Haloo Valvira? Valvira ei valitettavasti kuulu ”Huijausten vastaiseen yhteistyöverkostoon”.

Valkee esittelee sivuillaan seuraavan kokeen:
” Valkee kirkasvalokuulokkeet ennalta ehkäisevät ja poistavat kaamosmasennusta.
Siinä väite, jonka paikkansa pitävyydestä otetaan selvää tässä ihmiskokeessa.
60 hakemuksien perusteella valittua osallistujaa raportoivat tuntemuksiaan 60 vuorokautta. Sen jälkeen nähdään, ovatko kirkasvalokuulokkeet täyttä asiaa vai todellista puutaheinää.”

Korvavalolaitteen teho kaamosmasennuksen hoidoissa voitasiin osoittaa samalla tavalla kuin minkä tahansa hoidon tehokkuus: plasebokontrolloidulla kaksoissokkokokeella. Muuta ei tarvita, mutta se pitää olla.

Valkeen käyttämä tapa ei täytä tieteellisiä kriteerejä eikä Valkeen tutkimustavalla voida saada selville sitä, ovatko kirkasvalokuulokkeet täyttä asiaa vai todellista puutaheinää. Vika tutkimuksessa on siinä, ettei tutkimuksella pystytä poistamaan lumevaikutusta.

Valkeen taustalla olevat henkilöt mm Juuso Nissilä, Timo Ahopelto ym. ovat suorittaneet korkeakoulututkinnon ja julkaiseet tiedelehdissä artikkeleita. Heille ei ole epäselvää se, miten jonkin asian vaikutus sairauteen tutkitaan oikeasti. Siksi tämä Valkeen tapaus eroaa kovasti esimerkiksi luontaistuotteita kauppaavien verkostovarkkinoijien tapauksista. Verkostomarkkinoijat ovat usein säälittäviä peruskoulun keskenjättäneitä linttaan astutuilla tarralenkkareilla liikkuvia hölmöjä, joilta ei voida edellyttää kovin suuria. Mutta nämä herrat tietävät ja toiminta on tahallista.

Jos joku haluaa rahansa takaisin harhaan johtavan markkinoinnin perusteella, niin ensin pitää kääntyä yrityksen puoleen. Kuluttajaviranomaiset tai Valvirasta ei liene apua, sillä harhaanjohtavat markkinointiväittämät vaativat oikeuden tulkinnan. Rikoksen tunnusmerkistöjen ylittyminen helpottasi asiaa, sillä silloin asian voisi antaa poliisin tutkittavaksi.

Kun rekisteröityy myvalkee palvelussa voi valita sen käyttötarkoituksen, mihin laitteen on hankinnut: Kaipaan yleisesti piristystä
Haluan apua migreenin hoitoon
Haluen lievittää jetlagia
Muu käyttötarkoitus

Laittteen käyttötarkoitukseksi ei voi siis valita suoraan kaamosmasennusta, mihin laitteelle on haettu CE-hyväksyntä. Muita käyttötarkoituksia ei saa markkinoida. My Valkee-sivuston ja sen sisällön käyttäminen on täysin käyttäjän omalla vastuulla.

Jotkut yrittävät päästä roskasta eroon huutonetin avulla. Nettiantikvaari Nettikirjakauppa Nettidvd-kauppa Nettiterveystuotekauppa Helsingeus on keksinyt tuotteelle uusia piirteitä, tienatakseen rahaa hölmöillä. ”Normaali kirkasvalolamppu ei läpäise kallon luita tehokkaasti, ja siksi silmien kautta aivoihin kulkeutuvan valon määrä ei ole yhtä suuri.” herra väittää tajuamatta, että luut eivät läpäise valoa lainkaan. Kaupan päälle lahjaksi uusi kirja Timo Partonen: Voimaa valosta. Viritä sisäinen kellosi, 2005 (arvo noin 26 euroa, rajoitettu erä 2 kpl). Kirja ei kerro valkeen korvavalolaitteesta vaan kirkasvalosta.

Joku pettynyt käyttäjä on saamassa tuotteesta noin 39 euroa. Tappiota tuli 140 euroa ja vahinko kiertää. 80 euron osta heti kauppa ei käy. Älä siis maksa liikaa humpuukista.

4 thoughts on “Lisää Valkeen korvavalokauppiaiden harhaanjohtavaa markkinointia

 1. Valkeen laitteen valvonnan velvollisuus kuuluu Valviralle, jonka on noudatettava valvonnassaan terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista annettua lakia:
  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20100629

  Kun Valvira on hyväksynyt laitteen lääkelaitteeksi, on se automaattisesti tarkoittanut myyntilupaa kaikkiin Euroopan talousalueen jäsenvaltioihin. Yrityksen kotipaikka on Suomi, eikä sillä ole merkitystä millä kielellä laissa määritelty myynninedistämisaineisto on laadittu. TLT-lain 5 § 1 mom 18) kohdan mukaan laitteen käyttötarkoitus määräytyy valmistajan merkinnöissä, käyttöohjeessa tai myynninedistämistä koskevassa aineistossa annettavien tietojen perusteella.

  Olen käynyt erikoisen kirjeenvaihdon asiasta Valviran kanssa. Valviran mukaan Valkeen laitteen toimivuus, suorituskyky ja annostukseen liittyvä tieto on tuntematon, vaikka lain mukaan näin ei voi olla. Valkeen laitteen valkoiset ledit eivät eroa millään tapaa muista valkoisen valon ledeistä, joita voi kuka tahansa ostaa alle eurolla.

  Myyntilupansa mukaisesti Valkee saa markkinoida laitettaan Euroopan talousalueella ainoastaan kaamosmasennuksen hoitoon. Markkinointi muihin käyttötarkoituksiin on kiellettyä sekä lainvastaista. Tämän takia Valvira on ilmoittanut minulle ryhtyneensä TLT-lain 47 § 2 mom 1) kohdan mukaisiin toimiin markkinoinnin korjaamiseksi:
  ”Edellä 1 momentissa tarkoitetulla määräyksellä valmistaja tai valtuutettu edustaja voidaan velvoittaa:
  1) korjaamaan kysymyksessä oleva terveydenhuollon laite niin, että sen ominaisuuksissa tai suorituskyvyssä olevasta viasta tai puutteesta taikka siitä annetuista totuudenvastaisista, harhaanjohtavista tai puutteellisista tiedoista aiheutuva terveydellinen vaara poistuu (korjaaminen); tai”

  Rikoslaissa on myös erityinen markkinointirikos, jota on tässä tapauksessa syytä epäillä (RL 30 Luku 1 §):
  ”Joka tavaroiden, palveluksien, kiinteistöjen, yksityisen osakeyhtiön arvopapereiden tai muiden hyödykkeiden ammattimaisessa markkinoinnissa antaa markkinoinnin kohderyhmän kannalta merkityksellisiä totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja, on tuomittava markkinointirikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.”
  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001/

  Lähetä minulle jokin sähköpostiosoitteesi osoitteeseen vaaralliset.kirkasvalokuulokkeet@yahoo.fi, niin lähetän sinulle Valviran kanssa käymäni keskustelun.

  • Ranskassa Valkee markkinoi tuotettaan Jet Lagiin tehoavaksi 1.6.2012

   ”Censé être également efficace contre les effets du décalage horaire” = ”Pitäisi olla myös tehoava jet lagiin”

 2. Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen sivustolta löytyy linkki, jossa on esitetty Valkeen markkinointistrategia:

  Valoa verkosta – Kansainvälistä kasvua verkosta -seminaari 10.6.2011:

  Click to access valoa_verkosta-2011-06-10.pdf

  Valkee mainitsee myyntilupansa vastaisesti laitteen käyttötarkoituksiksi: seuraavat oireet:
  – Aikaeroväsymys
  – PMS-oireet
  – Migreeni

 3. http://www.valkee.fr/valkee-avantages.html#valkee

  Rankalaiset saavat nauttia Valkeen korvavalon tehosta muita eurooppalaisia enemmän:
  ranskalaisilla laite lisää energiatehokkuutta, vähentää hiilihydraattien himoa, PMS oireet helpottuvat, mielialan vaihtelut, työperäinen stressi. Lisäksi valkea kusettaa ranskalaisia luulemaan, että laite olisi laajalti hyväksytty SAD-hoidossa. Laitetta ei ole hyväksytty kuin VTT:n toimesta. Sitä saa euroopan unionin alueella markkinoida vain siihen, mihin se on hyväksytty. Yksikään Valkeesta riippumaton lääkäri ei suosittele laitetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s