Onko Valkee Oy:n korvavalon myyntiväitteet humpuukia? – Sinä päätät mitä uskot


K: Miten saat blondin silmät loistamaan?
V: Valaiset taskulampulla hänen korvaansa.

blondi

Valkee myy korvavaloaan uskomattomilla väitteillä. Muistathan kuluttajavirnaomaisten varoitukset: se mikä tuntuu uskomattomalta, ei ole totta. Tässä on lueteltu Valkee Oy: kotisivuilla, haastatteluissa ja tiedoiteissa esittämiä myyntiargumentteja. Mikä on totuus? Sinä päätät.

1. Vuonna 2008 tehdyssä kliinisessä tutkimuksessa 92% koki oireidensa poistuvan viimeistään neljäntenä koeviikkona.
– Tulos johtui placeboilmiöstä, koejärjestelyissä oli useita tekijöitä, jotka vahvistivat placeboilmiötä, itse korvavalolaite on tehoton. ”Tutkimus” julkaistiin lehdessä, jossa on julkaistu aikaisemmin tutkimuksia napanöyhtästä. Placeboa vahvistavia tekijöitä oli mm tutkimuksen ajankohta: normaali päivänvalo lisääntyi merkittävästi tutkimuksen aikana, potilaat tapasivat terveydenhuollon henkilökuntaa viikoittain, minkä tiedetään aiheuttavan plaseboefektin.

2. Kirkasvalokuuloke
– Laitteen teho on 3,5 lumen. Kirkasvalolamppujen teho on 10 000 lux. Laiteessa on kaksi heikkotehoista lediä eikä sitä siksi voi rinnastaa kirkasvalolamppuihin.

3. Valkee tuo valon lyhyintä tietä suoraan aivoihin.
– Valkeen heikkotehoinen valo ei läpäise kallon luita. Valo voi edetä pehmytkudoksessa heiketen voimakkaasti, mutta luut ovat läpikuultamattomia. Ei ole olemassa suoraa reittiä korvakäytävän pehmytkudoksesta aivoihin, ei edes poliitikoilla. Korvassa on tärykalvo, kolme kuuloluuta ja nestettä täynnä oleva sisäkorva. Valo ei läpäise näitä.

4. Kuuntele valoa
– Ihmisen korva ei pysty kuulemaan valoa, eikä katsomaan ääntä. Ei tietenkään.

5. Ennaltaehkäisee kaamosmasennusta
– Ennaltaehkäisevää vaikutusta ei ole todettu missään koskaan. Sitä ei ole mitenkään tutkittu joten väite on täysin tuulesta temmattu.

6. Valon määrän väheneminen aiheuttaa monille meistä eriasteisia mielialan muutoksia aina lievästä masennuksesta vakavaan kaamosmasennukseen.
– Useimmille ei tapahdu mitään valon takia ja vakavia kaamosmasennustapauksia ei ole löydetty. Noin 1 % väestöstä kärsii talvisin toistuvista kaamosmasennusjaksoista. Tämän lisäksi 10–30 % väestöstä kärsii talvikuukausien aikana lievemmästä kaamosoireilusta ilman varsinaista masennustilaa. Tätä talvikuukausina ilmenevää lievempää tilaa kutsutaan kaamosrasitukseksi.

7. Oulun Yliopiston tutkijaryhmä on tutkinut kirkasvalokuulokkeiden vaikutuksia vuodesta 2008
– Oulun yliopistossa ei ole erillistä tutkimusryhmää, joka olisi perehtynyt tähän laitteeseen. Tutkimuksia on vetänyt Valkeen toimitusjohtaja tai merkittävä osakkeenomistaja ja iso osa tutkijoista ovat oleeet Valkeen palkkalistoilla. Valkee on ostanut Oulun yliopistolta tutkimuspalveluja mm aivoijen kuvauksia, psykologisia testejä ja analyysejä, joita ovat tehneet työntekijät palkaa vastaan. Vetovastuu ja rahoitus tutkimuksissa on ollut Valkee Oy:llä. Laite ei ole kirkasvalolaite.

8. Ihmisen hyvinvoinnin kannalta olennaista on valon määrä aivoissa, ei silmissä
– Kirkasvalolampuilla tehdyt kaksoisokkokokeet osittavat väiteen vääräksi, meillä ei ole valoreseptoreja korvissa eikä korviin katsomalla näe aivoja. Proteiineeja, jotka reagoivat valoon on kaikkialla, koska proteiinien rakenne ja sidokset ovat sellaisia, että valo pystyy niitä muuttamaan.

9. Valkee annostelee valon suoraan korvakäytävän kautta, ja siksi vain 8-12 minuuttia tarvitaan.
– Koska laite ei toimi, voidaan annostusohjeeksi antaa mitättömät 8 minuuttia. Helppoa kuin heinänteko. Korvakäytävän ja aivojen välissä on sisäkorva, jossa on luita ja nestettä. Siksi se läpäise valoa.

10. Valkee aktivoi aivoja lumeryhmällä kontrolloidussa aivokuvauksessa.
– Aktivoituminen oli merkityksettömän vähäistä. Se vähäinenkin selittyy lumeryhmän erilaisella käsittelyllä ja sillä että tutkijat tiesivät, ketkä kuuluvat lumeryhmään. Valkea ei ole pystynyt esittämään tilastollisia analyysejä väitteidensä tueksi, joten kukaan ei voi tarkistaa väitteen paikkansapitävyyttä. Tästä syystä tutkimusta ei ole julkaistu asiallisessa tiedelehdessä. Valkee ei kerro ”tiedelehdessä” julkaistussa artikkelissa, että potilaat saivat valoa korviinsa. Artikellissa sanotaan, että potilailla oli silmät kiinni, vaikka potilailla oli silmälaput (katso kuva). Tieteellisessä artikelista on myös poistettu lumepotilaiden erilainen kohtelu eikä tutkimus lainkaan käsittele korvavalolaitetta. Siis samasta tutkimustilanteesta on luotu toisistaan poikkeavia tieteellisiä tarinoita.

11. Oireiden lieventyminen satunnaistetussa tutkimuksessa
– Oireet eivät lieventyneet juuri yhtään verrattuna ”lumeryhmään”, satunnaistaminen tehtiin tieteellisesti virheellisesti.

12. Laite tehoaa Jet Lagiin
– Väite on jouduttu poistamaan sivuilta viranomaisten puutuuttua asiaan. Japanilaisten Jet Lagiin tuote kuulemma vaikuttaa, koska laite ei ole Japanissa hyväksytty lääkinnälliseksi laitteeksi.

13. Valkee kirkasvalokuuloke on luokan II(a) terveydenhuollon laite, ja sillä on CE-sertifiointi.
– Laite on sertifioitu ennen uutta vuoden 2010 lakia. Aikaisemmin ei vaadittu mitään näyttöä väitetystä tehosta. Uusi laki vaatii kliinisen näytön tehosta. Valkee ei voi muuttaa laitettaan, koska muutettu laite ei läpäisi nykylain vaatimusta tehosta. Laite poistuu markkinoilta vuonna 2015, kun sertifikaatti umpeutuu. Japanissa tuote ei ole terveydenhuollon laite.

14. Ihmisen aivot ovat herkkiä valolle.
– Tutkimalla kuolutta aivosolukkoa ja tekemällä tilastollisia päätelmiä esittämättä laskuja ei taida olla tieteellinen tapa tehdä mullistavia löytöjä.

15. ”Todennäköisesti ollaan keksitty maailman tehokkain lääkkeetön hoito”
– Todennäköisesti tuhlaatte sijoittajanne rahat.

16. ”Jotta saamme nämä vahvat tieteelliset näytöt käyttäjien saataville hoitotuloksina”
– Hhahah ahahah hahahha h hahahahaha

17. ”Kliinisissä kokeissa vuodesta 2007 asti…”
– Valkee perustettiin vuonna 2007, jolloin laitetta ei vielä ollut olemassa, joten mitään kliinistä testiä ei tehty tuona vuonna.

18. ”Yksi suurimmista tutkimusohjelmista, mitä kirkasvalosta on maailmassa tehty”
– Valkee ei ole kirkasvalo, kirkasvalossa on tehty placebokontrolloituja tutkimuksia, Valkeen korvavalosta ei. Kirkasvalon tutkimus on paljon laajempaa, kuin Valkeen roskatiedehumpuuki.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s