Finnair haluaa hyvää julkisuuskuvaa Valkeen humpuukivalon avulla


Eivätkö ne Finnairilla lue blogeja?

Valkee Oy aikoo jatkaa ”tutkimuksia”, joissa on unohdettu ottaa mukaan placebo. Finnair tarjoaa business-luokan matkustajilleen mahdollisuuden koekäyttää kirkasvalokuulokkeita Helsingin ja Shanghain välisillä lennoilla maaliskuun lopulta huhtikuun loppuun (2012). Kirkasvalokuulokkeilla pyritään torjumaan jet lagin aiheuttamaa päänsärkyä ja väsymyksen aiheuttamaa epäsäännöllistä unirytmiä. Valkeen kirkasvalon vaikutusta aikaeroon ei ole tutkittu tieteellisesti. Finnairin kanssa tehtävässä pilotissa kyse on leikkimielisestä kokeilusta, jonka tarkoituksena on helpottaa edes vähän pitkiä työmatkoja. Finnair ei ole edes hoksannut sitä, että kyseessä ei ole kirkasvalolaite.

Matkustajat saavat siis vapaaehtoisesti kokeilla korvavaloa. Tämä karsii skeptikot pois tutkittavien joukosta. Korvavaloa kokeilevat asiaan uskovat, myönteisesti suhtautuvat, mistä johtuen saadaan myönteistä placebovaikutusta. Tästä on se hyöty, että kuluttajasuojaviranomaiset eivät pysty puuttumaan harhaanjohtavaan mainontaan tämän leikin jälkeen, sillä viranomaiset eivät voi alkaa arvioida placebon vaikutusta tuloksiin. Kun emme taaskaan saa selville sitä, johtuuko vaikutus placebosta vai valokuulokkeesta, alkaa mieleen hiipiä paha ajatus. Placebon vaikutusta ei edes haluta saada selville, sillä koko juttu voisi paljastua. Tietenkin on myös niin, että yrityksen itsensä tekemät tutkimukset eivät paljasta laitteen vikoja.

Finnar aikoo myös ruveta paikkaamaan kuralla olevaa talouttaan humpuukivaloa myymällä.

On kuitenkin kiusallista, että veronmaksajien kustantama Oulun yliopisto suostuu toimimaan tutkimusten peitejärjestönä. Suomen Saksan suurlähetystö toimii myynnin tukena Suurlähetystö Saksassa kehtaa väittää, että ”Oulun Yliopiston 20-henkinen tutkijaryhmä on vuodesta 2007 laajasti tutkinut korvakäytävän kautta annettavaa kirkasvaloa.” Mitään 20-henkistä tutkijaryhmää ei ole olemassa, eikä tutkimus ole laajaa vaan erittäin suppeaa, eikä kyse ole kirkasvalosta, eikä tutkimuksia aloitettu Valkee Oy:n perustamisvuonna – siis mainoslausessa on joka ikinen asia väärin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s