Viekö sokeri muistisi? Vie, jos olet rotta.


Viekö sokeri muistisi? kysyy viihteellinen Ilta-Sanomat. Otsikon pitäisi olla ”Hurjalla fruktoosiruokavaliolla olleet rotat eksyivät koelabyrintissä.”

Lehti väittää, että amerikkalaistutkijoiden mukaan makean ahmiminen voi vaikuttaa paitsi vyötäröösi myös muistiisi. Jutussa puhutaan sokerista. Sokeri sana tuo kyllä suomalaisille mieleen ensin valkoisen taloussokerin. Siitä ei tässä tutkimuksessa ollut kyse. Tutkijat tutkivat nimittäin fruktoosia.

Kyse on myös rottakokeesta, tuosta roskatieteen ehtymättömästä lähteestä. Me emme tiedä, kuinka paljon fruktoosia rotille syötettiin ja kuinka paljon tämä vaikutti rottien muistiin. Emmekä sitä, toimiiko rottien muisti samalla tavoin kuin ihmisen muisti. Ehkä näitä asioita valoitetaan sitten, kun tutkimus julkaistaan vertaisarvoidussa lehdessä. Nyt on saatavilla vain tämä mainos:
UCLA study shows high-fructose diet sabotages learning, memory

Jos fruktoosihumalassa oleva rotta muistaa koelabyrintin reitin hieman huonommin kolmen viikon tauon jälkeen ja kuin normaalilla ruokavaliolla oleva lajitoveri, niin tämä ei oikeuta tekemään mitään johtopäätöksiä ihmisen suhteen.

Toivotaan, että julkisuus auttaa tätä pientä tutkimusryhmää saamaan lisää rahaa. Ainakin he vetävät surutta mutkat suoriksi, jotta heidän tutkimuksensa tärkeys ymmärrettäisiin. Craig Neilsen Foundation, Alzheimer’s Association ja Brain Injury Research Center ovat vetäytyneet ryhmän rahoituksesta ja ainoa rahoittaja on enää National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), National Institute of Health.
fruktoosi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s