Jogurtti kasvattaa kiveksiä


Jogurtti kasvattaa kiveksiä uutisoivat ainakin Iltalehti ja MTV3. Mieheni on syönyt kovastikin jogurttia enkä ole havainnut koon kasvua. Missä siis vika?

MTV3: joka miehen unelma
Uusi Suomi
Expressen
iltalehti
Mice That Eat Yogurt Have Larger TesticlesScientific American

Iltalehden uutinen perustuu Sky Newsin kirjoitukseen, joka puolestaan perustuu Scientific Amerikan toukokuun 2012 juttuun, joka perustuu MTI:n tutkijoiden kesän 2011 hiirikokeeseen. Tutkimus on julkaisematon eikä siten täytä tieteelliselle artikkelille vaadittuja kriteerejä. Onko joku jogurtteja valmistava yritys maksanut tutkimuksen, ei ole tiedossa. Siis tyypillinen roskatiedejuttu. Scientific American päätös tehdä juttu tuosta yhdestä pienestä hiirikokeesta perustunee siihen, koe tulos oli kovin erikoinen myös muilta osin kuin kivesten.
80 hiirtä, 40 urosta, joista 20 sai tavallista hiiriruokaa ja sitten runsaasti vaniljajogurttia. Uroshiirien kivekset kasvoivat 5 %. Kun otoskoko on noin pieni ja kasvukin noin vähäinen on epäiltävissä, ettei tulos ole tilastollisesti merkitsevä. Tästä syystä tutkimusta ei voida julkaista.

Hiirikokeista ei voida suoraan tehdä johtopäätöksiä ihmiseen. Sen ovat osoittaneet tieteellisesti pätevästi miljoonat hiirikokeet. Hiiret eivät ole pieniä ihmisiä. Niiden ruuansulatus ei ole samanlainen kuin ihmisen. Hiirillä on erilaiset etsyymit. Hiirten kivekset eivät kasva kokoa samalla mallilla kuin ihmisen. Johtuiko koon kasvu jogurtista vai vaniljasta? Oliko jogurtissa hormoneja ja miten niiden vaikutus eliminoitiin? Onko 20 hiirtä ja 5 % kasvu kiveksissä sama asia kuin, että jogurtti korvaa Viagran?

Miksi arvostetut mediat kuitenkin kirjoittavat puutaheinää? Luulisi että totuus olisi tärkeää, uskottavuus. Miksi ostaisin ja maksaisin saduista, jotka eivät minua edes naurata? Lehtien taso on niin romahtanut, että jos haluan oikeasti tietää jotain maailmasta, minun on luettava alkuperäinen tutkimustulos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s